Stichting hekelt teloorgang privacy

static

De afgelopen tien jaar heeft de overheid met 'ongekende controlewaanzin' veel van de fundamentele verworvenheden van de democratische rechtsstaat geëlimineerd. Van alle mensenrechten staat het recht op privacy het meest onder druk. Dat zegt de voorzitter van Stichting Privacy First Bas Filippini in zijn kerst- en nieuwjaarscolumn.

De wetten werden gelegitimeerd met motto's als 'veiligheid voor privacy' en 'als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen'. De overheid, verantwoordelijk voor het beschermen van de persoonlijke levenssfeer, is verworden tot de grootste privacyschender ooit, aldus de voorzitter van de onafhankelijke stichting voor het behouden en bevorderen van het recht op privacy en de persoonlijke vrijheid.

Alle mogelijke incidenten worden volgens de Filippini aangegrepen om angst te creëren voor 'veelal fictieve problemen'. Hij noemt als voorbeelden onder meer spionagekastjes en alcoholsloten in de auto, automatische nummerplaatherkenning en camera's bij alle grensovergangen. "Om alles van je te weten en realtime controle uit te oefenen op waar je bent, met wie, hoe hard je rijdt en welke boetes je krijgt."

Maatregelen die waren bedoeld voor hooligans en criminelen worden uitgebreid naar alle burgers, met cameratoezicht en identiteitscontrole. Incidenten met hulpverleners worden 'dankbaar' aangegrepen om 'totalitair' optreden van de politie mogelijk te maken, stelt Filippini.

Onschuldige burgers zonder identiteitsbewijs worden als criminelen uit hun auto's gesleurd, van hun fiets getrokken en in de cel gegooid, fulmineert de privacyvoorvechter. "Als diezelfde politie vervolgens niet meer wordt vertrouwd komt de oplossing: een nationaal verkliksysteem genaamd Burgernet, Meld Misdaad Anoniem en andere aangeefsystemen."

Ook mobiele scanapparaten voor vingerafdrukken en dna zijn Filippini een doorn in het oog. "Wat het nut hiervan is en wat het de laatste jaren allemaal heeft opgeleverd is totaal onduidelijk, wat het kost aan geld en het inleveren van persoonlijke vrijheid des te meer."

De 'cameraterreur' valt helemaal slecht. "De overheid is volledig cameraverslaafd in plaats van werkelijk in contact te staan met de eigen burgers. Metrostations, treinen, bussen, trams, alle centra in steden, politiehelmen en zelfs parkeerautomaten in Amsterdam worden onverdroten uitgerust met camera's." Het gaat volgens Filippini inmiddels al lang niet meer registratie, maar om 'realtime identificatie, zonder enig respect voor het fundamentele recht van anonimiteit van de burger en het waarborgen daarvan door de overheid'.

De OV-chipkaart, het Electronisch Patiëntendossier, de Diagnose Behandel Combinaties en het nieuwe paspoort hebben laten zien dat de belangen van ict-bedrijven en de overheid zijn verstrengeld, vervolgt de ontketende Filippini. Bestuurders nemen totaal geen verantwoordelijkheid en 'dat hun eigen kinderen straks ook volledig in hun zelfgebouwde elektronische concentratiekamp' gevangen zitten vergeten ze maar even voor hun eindejaarsbonus'.

Uit onderzoek van de Privacy Barometer blijkt dat het schrappen van alle Nederlandse antiprivacymaatregelen van de afgelopen jaren miljarden euro's zijn te bezuinigen, memoreert Filippini. Privacy First bestaat drie jaar en heeft als doelstelling 'eigen keuzes in een vrije omgeving'.