'Bioscopen doen het goed'

De Nederlandse bioscopen kunnen tevreden terugkijken op 2011. Hoewel de officiële jaarcijfers pas op 10 januari worden gepresenteerd, is alvast te zien dat de top 10 van bestlopende films het afgelopen jaar bijna negen miljoen euro meer heeft opgebracht dan de top 10 van 2010. Dat blijkt uit cijfers die wekelijks worden gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

De beschikbare statistieken lopen tot en met 26 december van dit jaar. Daarin is te zien dat de top 10 ruim 73 miljoen euro heeft opgeleverd. Vorig jaar brachten de tien best lopende films gezamenlijk 64,47 miljoen euro op, en 2010 was al een goed jaar.

In de top 3 van dit jaar staat Gooische Vrouwen met een totaalopbrengst van vijftien miljoen euro op de eerste plaats. Niet geheel onverwacht, aangezien de film over de vier dames uit Het Gooi die onthaasten in Parijs ruim anderhalf miljoen bezoekers trok. Op twee staat Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2, met dertien miljoen euro. Op de 3e plaats, met 10,2 miljoen euro, staat Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

Deze ontwikkeling is opvallend omdat eerder deze week bleek dat de Amerikaanse bioscopen een rampjaar achter de rug hebben. De totale opbrengst van bioscoopkaartjes is daar met 10,15 miljard dollar zo'n vier procent lager dan vorig jaar en daarmee de laagste opbrengst van de afgelopen zestien jaar.

Over Nederlandse bezoekersaantallen is nog vrijwel niets bekend. Die worden ook op 10 januari gepubliceerd.