FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 juni 2008

Zwitserland is een beetje van Nederland

Van de hand van André Trompers, onze partner in voetbalberichtgeving Goal.com, komt dit leuke stuk tekst. Hij was in Bern, tussen al het gedruis.

Sceptisch was ik een week geleden. Geen enkel vertrouwen in een goed eindresultaat en dat leek de algemene indruk te zijn in Nederland. De matige duels in de kwalificatie gaven weinig reden tot vertrouwen en ook de oefenduels gaven ons weinig hoop.

Maar zoals Johan Derksen al zei: "Stel dat Marco van Basten de spelers een keer toevallig op de goede plaats zet, kunnen we ook gewoon Europees kampioen worden."

Inmiddels weet ook de rest van Nederland dat, we gaan er weer vol voor. Zelfs ikzelf, vorige week nog sceptischer dan een ieder ander, heb er inmiddels alle vertrouwen in. 3-0 en 4-1, genoeg voor de grote bookmakers om Oranje op 1 te plaatsen.

En terecht, natuurlijk kregen ook Italië en Frankrijk kansen, maar het spel geeft hoop. Een fantastische Sneijder, een geweldige Van Nistelrooy en een imponerende Boulahrouz. Alle stukjes vallen ineens op hun plaats.

Dinsdag nog even aan de bak tegen Roemenië en dan met zijn allen naar Basel. Want zoveel is zeker, Basel zal komende zaterdag van Oranje zijn. Nog meer dan Bern nu van 'ONS' is!!

Ik twijfel zelf nog! Moet ik meegaan in de euforie of moet ik scherp blijven. Ik denk echter steeds meer dat het optie 1 wordt, zeker na mijn bezoek aan Bern de afgelopen dagen.


Feest op een plein in Bern, met een groot videoscherm
Foto: Goal.com

Wat een feest, kippenvel, een moment uit duizenden. De hoofdstad van Zwitserland, maar geen rood/wit te zien. Bern is op dit moment Oranje en zelfs de doorgaans nuchtere Zwitsers zijn overstag. "Huup Oranje" en "Huup Holland Huup" zijn op dit moment de kreten die de Zwitsers zich proberen aan te leren.

Zwitserland is een beetje van Nederland, Bern is van Oranje!

(André Trompers/Goal.com)

Tussenstand FOK! EK Pool

Vanavond stonden de laatste groepsduels in groep A op het programma. Zwitserland wist de eer te redden door Portugal te verslaan. Turkije wist te winnen van Tsjechië en daardoor is het door naar de volgende ronde. Laten we kijken wat deze uitslagen voor invloed hebben op de FOK! EK Pool.

Seus heeft nog altijd de leiding in de FOK! EK Pool met 1030 punten. SnuggLe staat op de tweede plaats met exact 1000 punten. De top drie wordt afgesloten door chubaba met 995 punten. Op die vierde plaats staat Plastic_Power met 990 punten en de top 5 wordt afgesloten door beert4 en Wallo met 985 punten.

Bij de subleauges hebben we momenteel een gedeelde eerste plaats. ONLINE ELITE en CUZOPJEBEELDSCHERM! delen de koppositie met 916 punten. Zeeland United staat op de tweede plaats met 890 punten. De top drie wordt afgesloten door Maringo met 855 punten. Op nummer vier staat Baske met 840 punten. De top vijf wordt afgesloten door Pastasaus met 818 punten.

EK: Spannende ontknoping in poule A

In poule A werden zojuist de laatste duels gespeeld in de groepsfase. Portugal was al geplaatst en speelde tegen het al uitgeschakelde Zwitserland. Turkije en Tsjechie namen het tegen elkaar op voor een plaats in de kwartfinale. Tsjechië kwam met 2-0 voor, maar verloor uiteindelijk na een chaotische slotfase met 2-3. Turkije is nu als tweede in poule A doorgedrongen tot de volgende ronde.

Zwitserland - Portugal
In de eerste tien minuten van de wedstrijd werden er nog niet echt kansen gecreëerd. De twee ploegen kwamen wel in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander, maar de bal werd steeds weer weggewerkt. Alleen Hélder Postiga kreeg een goede mogelijkheid. De aanvaller van de Portugezen stond echter buitenspel. Vijf minuten later kreeg Portugal de eerste goede kans van het duel. Na een schot op doel roerde Pepe de bal, waardoor deze tegen de lat kwam.

Kort daarna kreeg ook Zwitserland, via Inler, de eerste kans. Ricardo kende de nodige moeite om de bal te keren. In de tegenstoot probeerde Hélder Postiga het eens op aangeven van Nani, maar hij wist het net niet te vinden. Na bijna een half uur spelen was Senderos dichtbij een treffer. De verdediger werkte de bal echter naast. Ook Yakin was na een kopbal niet succesvol. Vervolgens zakte het niveau steeds verder weg. Tot aan de rust golfde het spel wat op en neer, maar noemenswaardige dingen gebeurde er niet meer.

Direct na aanvang van de tweede helft probeerde Inler het eens van afstand. Ricardo werkte de bal niet goed weg, maar in de rebound slaagde de goalie wel in een succesvolle redding. Nani had in de 55e dé uitgelezen kans om de score te openen, maar de speler schoot de bal op de paal. Na bijna een uur probeerde Quaresma het eens van afstand. Zuberbühler stond echter goed op te letten en keerde het schot. Aan de andere kant kreeg Barnetta een hele grote kans voor Zwitserland, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Ook Inler was er heel dichtbij, maar de bal schampte de paal.

Dat was ook meteen de inleiding voor een offensief van de Zwitsers, die het tempo verder opschroefden. Dit betaalde zich uiteindelijk uit in een treffer van Yakin, die het gastland daarmee op voorsprong zette. Tien minuten voor tijd gaf Plautz een strafschop aan de Zwitsers. Yakin ging achter de bal staan en schoot de bal onberispelijk binnen. Kort voor tijd kreeg de aanvaller een publiekswissel. Bij het verlaten van het veld ontving hij een staande ovatie. In de slotfase probeerde Portugal het nog wel, maar wist niet meer te scoren.

Karakteristieken

Zwitserland - Portugal 2-0
71’ Yakin 1-0
83’ Yakin 2-0 (pen)

Toeschouwers: 40.000
Scheidsrechter: Plautz (Oos)
Stadion: St. Jakob-Park, Basel
Gele kaart: Yakin, Vonlanthen, Barnetta, Fernandes (Zwitserland), Ferreira, Ribeiro, Miguel (Portugal)

Opstellingen
Zwitserland: Zuberbühler, Lichtsteiner (Grichting/83), Müller, Senderos, Magnin, Behrami, Fernandes, Inler, Vonlanthen (Barnetta/61), Yakin (Cabanas/86), Derdiyok

Portugal: Ricardo, Miguel, Pepe, Bruno Alves, Ferreira (Ribeiro/41), Meira, Veloso (Moutinho/71), Meireles, Quaresma, Hélder Postiga (Almeida/74), Nani


Turkije - Tsjechië
Een aanvallend ingesteld Turkije trad de beslissende wedstrijd in poule A in het Stade de Genève aan zonder de geblesseerde Emre Belözoğlu. Opvallend was dat Servet op last van de scheidsrechter voor de wedstrijd zijn schoenen moest wisselen. Bij Tsjechië keerde Jan Koller terug in de basis na in de wedstrijd tegen Portugal op de bank begonnen te zijn.

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van Tsjechië, maar een vrije trap in de derde minuut leverde geen gevaar op voor de Turken. Het eerste serieuze schot op doel kwam van Plašil na een hoekschop, maar hij schoot over. Ook daarna waren de Tsjechen veruit het gevaarlijkst, want Koller kopte maar net over na een vrije trap van Jankulovski. Opvallend was dat na tien minuten al twee Turkse spelers de gele kaart hadden gekregen.

In de zeventiende minuut kwam eindelijk het eerste gevaar van de Turken, maar het schot van Tuncay Şanlı ging naast. In de tegenaanval schoot Matějovský de bal recht op Volkan af, zodat ook uit deze aanval niets kwam. Tsjechië bleef de bovenliggende partij, te meer omdat Jan Koller voorin telkens de bal goed afschermde om die vervolgens mee te geven aan een opkomende teamgenoot. En het was dan ook Jan Koller die in de 34e minuut Volkan na een voorzet van Grygera met een kopbal verschalkte.

Na het doelpunt trokken de Turken ten aanval, waarbij Arda Turan dichtbij een doelpunt was. Enkele minuten later moest Matějovský het veld geblesseerd verlaten; Jarolím was zijn vervanger. Daarna was het Turkse offensief weer geluwd en Tsjechië kreeg via uitblinker Koller nog een goede mogelijkheid, waardoor de Tsjechen de rust met een 1-0 voorsprong bereikten.

Na rust bracht de Turkse bondscoach Fatih Therim Sabri Sarıoğlu in voor Şentürk om zo te proberen om de wedstrijd te doen kantelen. De eerste mogelijkheid na rust was dan ook voor Turkije via Nihat. Turkije kreeg in de stromende regen het initiatief en zette Tsjechië onder druk. Na een vrije trap in de 52e minuut kopte Tuncay recht in de handen van Čech, waardoor deze mogelijkheid niets opleverde.

Na bijna een uur spelen viel Emre Güngör uit met een blessure en op dat moment sloegen de Tsjechen hard toe. Eerst schoot Koller nog naast, maar nog geen minuur later gleed Plašil een voorzet van Sionko binnen. Daarna zorgde een gesneuvelde vlag van de assistent-scheidsrechter voor enige hilariteit en oponthoud. Turkije leek na de 2-0 aangeslagen, wat de Tsjechen de kans gaf het initiatief over te nemen. Na 71 minuten had Tsjechië 2 goede kansen via Polak, eerst raakte hij de paal en in het vervolg hield Emre Aşık hem van scoren af, waarna Polak met een tulband verder moest spelen.

Toch kwam Turkije in de 75e minuut terug in de wedstrijd na een schuiver van Arda op een lage voorzet van Hamit Altıntop. De goal luidde een waar Turks offensief in, waarbij Servet een grote kans miste. Nihat scoorde in de 87e minuut de gelijkmaker na een blunder van Petr Čech. Nog geen twee minuten later kreeg het Turkse sprookje een vervolg, omdat Nihat na een pass die dwars door de Tsjechische verdediging ging de 3-2 aan liet tekenen. Tsjechië moest daarna aanvallen en kreeg dan ook een goede kans. Na de aanval liet de Turkse doelman Volkan zich gaan, waarna Koller neerging en hij rood kreeg. Tuncay Şanlı nam zijn positie in het doel over, maar de overwinning van de Turken kwam niet meer in gevaar.

Karakteristieken

Turkije - Tsjechië
34’ Koller 0-1
62’ Plašil 0-2
75’ Arda Turan 1-2
87’ Nihat Kahveci 2-2
89’ Nihat Kahveci 3-2


Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt (Swe)
Stadion: Stade de Genève
Gele kaart: Mehmet Topal, Mehmet Aurélio, Arda Turan, Emre Aşık (Turkije), Galásek, Ujfaluši, Baroš (Tsjechië)
Rode kaart: Volkan Demirel (Turkije)

Opstellingen

Turkije: Volkan Demirel, Hamit Altıntop, Emre Güngör (Emre Aşık/63), Servet Çetin, Hakan Balta, Mehmet Topal (Kazım Kazım/57), Mehmet Aurélio, Arda Turan, Tuncay Şanlı, Nihat Kahveci, Semih Şentürk (Sabri Sarıoğlu/46)

Tsjechië: Čech, Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski, Sionko (Vlček/84), Matějovský (Jarolím/39), Galásek, Polák, Plašil (Kadlec/80), Koller


Eindstand poule A

#LandGespeeldWGVPDVDT
1Portugal*3201653
2Turkije*3201655
3Tsjechië3102346
4Zwitserland3102333

 

 

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK-Pool!

Uitslag Turkije - Tsjechië

Turkije heeft zich in poule A verrassend geplaatst voor de kwartfinales door met 3-2 af te rekenen met Tsjechië. De Tsjechen kwamen op een 2-0 voorspong door goals van Koller en Pla¨il. De Turken scoorden via Arda en tweemaal Nihat, waardoor zich voor de Turken het wonder van Genève voltrok.

Een aanvallend ingesteld Turkije trad de beslissende wedstrijd in poule A in het Stade de Genève aan zonder de geblesseerde Emre Belözoğlu. Opvallend was dat Servet op last van de scheidsrechter voor de wedstrijd zijn schoenen moest wisselen. Bij Tsjechië keerde Jan Koller terug in de basis na in de wedstrijd tegen Portugal op de bank begonnen te zijn.

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van Tsjechië, maar een vrije trap in de derde minuut leverde geen gevaar op voor de Turken. Het eerste serieuze schot op doel kwam van Pla¨il na een hoekschop, maar hij schoot over. Ook daarna waren de Tsjechen veruit het gevaarlijkst, want Koller kopte maar net over na een vrije trap van Jankulovski. Opvallend was dat na tien minuten al twee Turkse spelers de gele kaart hadden gekregen.

In de zeventiende minuut kwam eindelijk het eerste gevaar van de Turken, maar het schot van Tuncay Şanlı ging naast. In de tegenaanval schoot Matějovský de bal recht op Volkan af, zodat ook uit deze aanval niets kwam. Tsjechië bleef de bovenliggende partij, te meer omdat Jan Koller voorin telkens de bal goed afschermde om die vervolgens mee te geven aan een opkomende teamgenoot. En het was dan ook Jan Koller die in de 34e minuut Volkan na een voorzet van Grygera met een kopbal verschalkte.

Na het doelpunt trokken de Turken ten aanval, waarbij Arda Turan dichtbij een doelpunt was. Enkele minuten later moest Matějovský het veld geblesseerd verlaten; Jarolím was zijn vervanger. Daarna was het Turkse offensief weer geluwd en Tsjechië kreeg via uitblinker Koller nog een goede mogelijkheid, waardoor de Tsjechen de rust met een 1-0 voorsprong bereikten.

Na rust bracht de Turkse bondscoach Fatih Therim Sabri Sarıoğlu in voor Şentürk om zo te proberen om de wedstrijd te doen kantelen. De eerste mogelijkheid na rust was dan ook voor Turkije via Nihat. Turkije kreeg in de stromende regen het initiatief en zette Tsjechië onder druk. Na een vrije trap in de 52e minuut kopte Tuncay recht in de handen van Čech, waardoor deze mogelijkheid niets opleverde.

Na bijna een uur spelen viel Emre Güngör uit met een blessure en op dat moment sloegen de Tsjechen hard toe. Eerst schoot Koller nog naast, maar nog geen minuut later gleed Pla¨il een voorzet van Sionko binnen. Daarna zorgde een gesneuvelde vlag van de assistent-scheidsrechter voor enige hilariteit en oponthoud. Turkije leek na de 2-0 aangeslagen, wat de Tsjechen de kans gaf het initiatief over te nemen. Na 71 minuten had Tsjechië 2 goede kansen via Polak, eerst raakte hij de paal en in het vervolg hield Emre Aşık hem van scoren af, waarna Polak met een tulband verder moest spelen.

Toch kwam Turkije in de 75e minuut terug in de wedstrijd na een schuiver van Arda op een lage voorzet van Hamit Altıntop. De goal luidde een waar Turks offensief in, waarbij Servet een grote kans miste. Nihat scoorde in de 87e minuut de gelijkmaker na een blunder van Petr Čech. Nog geen twee minuten later kreeg het Turkse sprookje een vervolg, omdat Nihat na een pass die dwars door de Tsjechische verdediging ging de 3-2 aan liet tekenen. Tsjechië moest daarna aanvallen en kreeg dan ook een goede kans. Na de aanval liet de Turkse doelman Volkan zich gaan, waarna Koller neerging en hij rood kreeg. Tuncay Şanlı nam zijn positie in het doel over, maar de overwinning van de Turken kwam niet meer in gevaar.


Karakteristieken

Turkije - Tsjechië
34’ Koller 0-1
62’ Pla¨il 0-2
75’ Arda Turan 1-2
87’ Nihat Kahveci 2-2
89’ Nihat Kahveci 3-2


Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt (Swe)
Stadion: Stade de Genève
Gele kaart: Mehmet Topal, Mehmet Aurélio, Arda Turan, Emre Aşık (Turkije), Galásek, Ujfalu¨i, Baro¨ (Tsjechië)
Rode kaart: Volkan Demirel (Turkije)

Opstellingen

Turkije: Volkan Demirel, Hamit Altıntop, Emre Güngör (Emre Aşık/63), Servet Çetin, Hakan Balta, Mehmet Topal (Kazım Kazım/57), Mehmet Aurélio, Arda Turan, Tuncay Şanlı, Nihat Kahveci, Semih Şentürk (Sabri Sarıoğlu/46)

Tsjechië: Čech, Grygera, Ujfalu¨i, Rozehnal, Jankulovski, Sionko (Vlček/84), Matějovský (Jarolím/39), Galásek, Polák, Pla¨il (Kadlec/80), Koller

Uitslag Zwitserland - Portugal

Zwitserland heeft in de laatste groepswedstrijd op het EK voetbal voor een verrassing gezorgd door Portugal met 2-0 te verslaan. Beide treffers kwamen op naam van Yakin. Het is overigens voor het eerst dat de Zwitsers een duel op een eindtoernooi weten te winnen.

Zwitserland was al uitgeschakeld op het EK voetbal en Portugal was al zeker van deelname aan de kwartfinales. Dit kwam het niveau van het duel niet ten goede. Met name Portugal leek zich al meer bezig te houden met de volgende ronde. Een flink aantal basisspelers kreeg rust en mochten vanaf de bank starten. De Zwiters wilden graag een wedstrijd op een eindtoernooi winnen, maar moesten dan minimaal één keer scoren. Dit leek een onmogelijke opgave tegen de Portugese formatie.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd werden er nog niet echt kansen gecreëerd. De twee ploegen kwamen wel in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander, maar de bal werd steeds weer weggewerkt. Alleen Hélder Postiga kreeg een goede mogelijkheid. De aanvaller van de Portugezen stond echter buitenspel. Vijf minuten later kreeg Portugal de eerste goede kans van het duel. Na een schot op doel roerde Pepe de bal, waardoor deze tegen de lat kwam.

Kort daarna kreeg ook Zwitserland, via Inler, de eerste kans. Ricardo kende de nodige moeite om de bal te keren. In de tegenstoot probeerde Hélder Postiga het eens op aangeven van Nani, maar hij wist het net niet te vinden. Na bijna een half uur spelen was Senderos dichtbij een treffer. De verdediger werkte de bal echter naast. Ook Yakin was na een kopbal niet succesvol. Vervolgens zakte het niveau steeds verder weg. Tot aan de rust golfde het spel wat op en neer, maar noemenswaardige dingen gebeurde er niet meer.

Direct na aanvang van de tweede helft probeerde Inler het eens van afstand. Ricardo werkte de bal niet goed weg, maar in de rebound slaagde de goalie wel in een succesvolle redding. Nani had in de 55e dé uitgelezen kans om de score te openen, maar de speler schoot de bal op de paal. Na bijna een uur probeerde Quaresma het eens van afstand. Zuberbühler stond echter goed op te letten en keerde het schot. Aan de andere kant kreeg Barnetta een hele grote kans voor Zwitserland, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Ook Inler was er heel dichtbij, maar de bal schampte de paal.

Dat was ook meteen de inleiding voor een offensief van de Zwitsers, die het tempo verder opschroefden. Dit betaalde zich uiteindelijk uit in een treffer van Yakin, die het gastland daarmee op voorsprong zette. Tien minuten voor tijd gaf Plautz een strafschop aan de Zwitsers. Yakin ging achter de bal staan en schoot de bal onberispelijk binnen. Kort voor tijd kreeg de aanvaller een publiekswissel. Bij het verlaten van het veld ontving hij een staande ovatie. In de slotfase probeerde Portugal het nog wel, maar wist niet meer te scoren.


Karakteristieken

Zwitserland - Portugal 2-0
71’ Yakin 1-0
83’ Yakin 2-0 (pen)

Toeschouwers: 40.000
Scheidsrechter: Plautz (Oos)
Stadion: St. Jakob-Park, Basel
Gele kaart: Yakin, Vonlanthen, Barnetta, Fernandes (Zwitserland), Ferreira, Ribeiro, Miguel (Portugal)

Opstellingen
Zwitserland: Zuberbühler, Lichtsteiner (Grichting/83), Müller, Senderos, Magnin, Behrami, Fernandes, Inler, Vonlanthen (Barnetta/61), Yakin (Cabanas/86), Derdiyok

Portugal: Ricardo, Miguel, Pepe, Bruno Alves, Ferreira (Ribeiro/41), Meira, Veloso (Moutinho/71), Meireles, Quaresma, Hélder Postiga (Almeida/74), Nani

Mundial goed bezocht ondanks EK

Ondanks het EK voetbal is het Festival Mundial in het Tilburgse Leijpark goed bezocht. Volgens de organisatie kwamen er afgelopen weekend net zoveel mensen af op het festival als vorig jaar. In 2007 waren er ongeveer 70.000 mensen op het evenement afgekomen.

Toch is het nog niet zeker dat er daadwerkelijk zoveel man op de been was. Over een paar dagen wordt geteld hoeveel kaartjes er precies zijn verkocht.

Last van het EK had het festival wel. Vlak voor de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk gingen veel bezoekers weg.

Radioactief afval in Napels

In het zuiden van Italië heeft de politie opnieuw radioactief materiaal ontdekt in vuilniswagens. De wagens brachten afval uit Napels en omgeving naar een vuilstortplaats. Het licht radioactieve materiaal is afkomstig uit een ziekenhuis.

Vorige week werd in een afvaltrein ook al een hoeveelheid radioactieve stof gevonden. De chauffeurs van de vuilniswagens waren vermoedelijk van plan het afval illegaal te dumpen.

Italië heeft gisteren de eerste vuilnisbelt geopend die door het leger wordt bewaakt. De bewaakte vuilstortplaats is onderdeel van een regeringsplan om de vuilniscrisis in en om Napels aan te pakken.

Fin (88) doodt gehandicapte dochters en vrouw

Een 88-jarige Fin heeft zondagmiddag zijn twee volwassen, geestelijk gehandicapte dochters doodgeschoten en zijn bedlegerige vrouw zwaar verwond alvorens de hand aan zichzelf te slaan. De bejaarde vrouw overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen, zei de politie.

De man schoot thuis zijn dochters -beiden in de 50- dood. Vervolgens ging hij naar een plaatselijke kliniek waar zijn vrouw verpleegd werd. Hij schoot haar neer en keerde vervolgens terug naar huis, waar hij zichzelf doodschoot.

Het drama speelde zich af in Ylitornio, achthonderd kilometer ten noorden van Helsinki. Een woordvoerster van de kliniek zei dat artsen noch verpleegkundigen het hadden zien aankomen.

De gealarmeerde politie was binnen enkele minuten nadat de vrouw was neergeschoten ter plaatse. De politie wist de man die naar huis was teruggekeerd nog telefonisch aan de lijn te krijgen. "Hij maakte snel een einde aan het gesprek en toen hoorden wij een schot", zei politiechef Seppo Kinnunen. Toen de agenten bij het huis gingen kijken vonden ze ook de twee dochters.

Kosten WK rijzen de pan uit

De kosten van het WK 2010 in Zuid-Afrika blijven maar oplopen. Het budget was al verhoogd van 1,6 miljard naar 2,4 miljard euro, maar zelfs dit is niet genoeg.

Voor het stadion in Durban is 250 miljoen extra nodig. Ook in Kaapstad kampt de organisatie met een tekort. Daar moet nog 50 miljoen geïnvesteerd worden.

Wie er voor de kosten op gaat draaien, is nog onduidelijk. De organisatie van het WK wijt de stijgende kosten aan de inflatie en de kwakkelende rand, de munteenheid van Zuid-Afrika. Ook de hogere transport- en wervingskosten zouden debet zijn aan het begrotingstekort.

Bosbranden Noorwegen onder controle

In Noorwegen is de grootste bosbrand sinds 1945 onder controle gebracht. De regering vroeg omringende landen vrijdag om hulp bij de bestrijding van de brand. Door de inzet van meer blushelikopters en doordat de wind afzwakte, is het gelukt de vlammen de baas te worden. Wel zal het nablussen nog een tijd duren.

De brand in het zuiden van Noorwegen, in de provincie Aust-Agder, legde duizenden hectare bos in de as. Ook zijn twintig vakantiehuisjes afgebrand. 75 mensen werden geëvacueerd, maar niemand raakte gewond.

Acteurs zetten tatoeage voor Heath Ledger

Een groot aantal acteurs en crewleden van The Imaginarium of Doctor Parnassus, de film waar Heath Ledger aan werkte toen hij overleed, hebben een tatoeage laten zetten ter herinnering aan de overleden acteur.

Dat melden diverse websites vandaag. Ledger had vlak voor zijn overlijden een brief gestuurd aan de dochter van regisseur Terry Gilliam. Op deze brief had de acteur een klein hartje getekend, dat nu talloze medewerkers op hun lichaam hebben laten tatoeëren. Onder hen is acteur Verne Troyer, die vooral bekend werd als Mini-me uit de Austin Powers-trilogie van komiek Mike Myers.

Ledger overleed eind januari op 28-jarige leeftijd aan een onbedoelde overdosis medicijnen.

WK-organisatie kampt met grote tekorten

De kosten voor het wereldkampioenschap in 2010 in Zuid-Afrika rijzen volgens de nationale televisiezender e-tv de pan uit. Alleen al voor het stadion in Durban is een tekort van zo'n 250 miljoen euro ontstaan. De bouw van het stadion in Kaapstad kost 50 miljoen meer dan verwacht, berichtte de zender vanavond.

Wie er voor de meerkosten opdraait, is onduidelijk. De WK-organisatie repte in de afgelopen weken al van een kostenoverschrijding, maar had nog geen bedragen genoemd. De tekorten zouden het gevolg zijn van verhoogde transportprijzen en wervingskosten, de toegenomen inflatie en een kwakkelende rand, de nationale munteenheid.

De regering van Zuid-Afrika had het WK-budget eerder al verhoogd van 1,6 naar 2,4 miljard euro.

Van Persie blij dat Oranje Spanje ontloopt

Robin van Persie is niet ontevreden met het feit dat Nederland niet tegen Spanje speelt in de kwartfinale van Euro 2008.

"Dat is fijn. Waarschijnlijk was het de moeilijkste tegenstander geweest." Van Persie vindt het beter dat Oranje speelt tegen Rusland of Zweden. "Niet gemakkelijk, maar als we ons eigen spel spelen maken we een goede kans. Wie van de twee? Ik denk dat het niet veel uitmaakt."

De aanvaller van Arsenal is wel degelijk onder de indruk beide landen en met name Rusland: "Ze spelen toch goede kansen uit. Dat het niet altijd lukt wat ze willen is ook wat pech."

'Elektronisch patiëntendossier vaak onbetrouwbaar'

Veel huisartsen vullen gegevens in het elektronische patiëntendossier niet goed in. Het dossier, dat ook door andere hulpverleners kan worden geraadpleegd, staat daardoor vol met termen of afkortingen die voor andere artsen onbegrijpelijk zijn en dat brengt risico's met zich mee voor de patiënt, zeggen huisartsen in het RTL Nieuws.

Mensen die ziek zijn op momenten dat hun eigen arts niet te bereiken is zoals 's avonds kunnen terecht bij een huisartsenpost. De artsen die daar werken kennen de patiënt niet en moeten daardoor op het dossier vertrouwen voor informatie. Als belangrijke informatie ontbreekt, verkeerd is ingevoerd of onduidelijk wordt omschreven kan dat ertoe leiden dat patiënten bijvoorbeeld medicijnen krijgen die niet samengaan met andere medicijnen die de patiënt al slikt.

Huisartsen zeggen in het RTL Nieuws dat ze gegevens in het dossier altijd moeten checken bij de patiënt. Uit een proef van onderzoeksinstituut Nivel onder 32 dokterspraktijken, dat een methode ontwikkelde om dossiers te controleren op fouten, blijkt dat veel dossiers niet voldoen aan de gestelde eisen.

Nivel maakt zich zorgen en vindt dat artsen de dossiers moeten nalopen en nauwkeuriger moeten zijn. Volgens de huisartsen is er 160 miljoen euro nodig om de dossiers bij te werken. Het duurt zeker nog een paar jaar voordat dat is voltooid.

Indirect contact Hamas en Israël over bestand

Hamas-leiders zijn zondag besprekingen met een Egyptische bemiddelaar begonnen over een bestand met Israël. De Israëlische onderhandelaar Amos Gilad was donderdag al in Egypte om het Israëlische standpunt te geven.

Egyptische bronnen zeiden dat Hamas-leiders Moussa Abu Marzouk en Mohammed Naser door Egypte ingediende voorstellen hadden besproken met het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst, Omar Suleiman.

Beide partijen stellen strikte voorwaarden aan een akkoord. Israël eist dat Hamas en Egypte een einde maken aan de smokkel van wapens naar de Gazastrook. Ook moet vooruitgang worden geboekt met betrekking tot de vrijlating van de Israëlische korporaal Gilad Schalit, die twee jaar geleden door Palestijnse strijders werd ontvoerd.

Hamas eist opheffing van de Israëlische blokkade van Gaza, waardoor bijna 1,4 miljoen mensen van de buitenwereld zijn afgesloten en tekorten aan brandstof, stroom en handelsgoederen zijn ontstaan.

Israël sloot Gaza van de buitenwereld af nadat Hamas daar vorig jaar juni de macht wist te veroveren op de Fatah-partij. Palestijnse raktebeschietingen vanuit de Gazastrook op Zuid-Israël leidden ertoe dat Israël de restricties ten aanzien van brandstof en handelsgoederen aanscherpte.

Hamas en Israël weigeren rechtstreeks met elkaar te onderhandelen. De onderhandelingen vinden onder strikte geheimhouding plaats op een onbekende locatie buiten Caïro.

Ondertussen zei het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst van Fatah in de Gazastrook, Mohammed Dahlan, dat hij voorstander is van verzoening met Hamas. Dahlan zei dat hij geen aanwijzingen ziet dat Hamas bereid is zijn greep op Gaza op te geven, maar dat de door westerse regeringen gesteunde president Mahmoud Abbas toenadering met Hamas moet zoeken. Dahlan noemde nationale verzoening 'een noodzaak'.

Opstellingen Turkije - Tsjechië

Om 20.45 uur begint de wedstrijd tussen Turkije en Tsjechië in poule A. Beide ploegen hebben een wedstrijd gewonnen en een verloren. In dit onderlinge duel vechten ze uit wie van beide naar de kwartfinales mag en wie er met de staart tussen de benen afdruipt.

Deze wedstrijd kan de boeken ingaan als een bijzondere. Mocht na negentig minuten een gelijkspel op de borden staan, dan volgen er penalty’s.

Turkije: Volkan Demirel, Hamit Altıntop, Emre Güngör, Servet Çetin, Hakan Balta, Mehmet Topal, Mehmet Aurélio, Arda Turan, Tuncay Şanlı, Nihat Kahveci, Semih Şentürk

Tsjechië: Čech, Grygera, Ujfalu¨i, Rozehnal, Jankulovski, Sionko, Matějovský, Galásek, Polák, Pla¨il, Koller

Aragonés wil basiself rust gunnen

De mogelijkheid bestaat dat Spanje met een compleet B-elftal speelt tegen Griekenland. Bondscoach Luis Aragonés is met Spanje al geplaatst voor de kwartfinale, tegenstander Griekenland is al zeker van uitschakeling.

Daardoor opperde Aragonés speeltijd te gunnen aan de wisselspelers. "Mijn idee is om iedereen te wisselen en de andere spelers een kans te geven zich te bewijzen. Maar dat kan nog veranderen als ik er een nachtje over slaap", aldus de 69-jarige Spanjaard.

Veel minder sterk zal het team echter niet worden. Manuel 'Pepe' Reina, Cesc Fabregas en Xabi Alonso zijn enkele van de reserves.

Opstellingen Zwitserland - Portugal

Vanavond spelen Zwitserland en Portugal hun laatste groepsduel in groep A. Voor de Zwitsers zit het EK voetbal er na deze wedstrijd op. Portugal is al geplaatst voor de kwartfinales. Hieronder vind je de opstellingen.

Opstelling Zwitserland:
Zuberbühler, Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin, Behrami, Fernandes, Inler, Vonlanthen, Yakin, Derdiyok

Opstelling Portugal:
Ricardo, Miguel, Pepe, Bruno Alves, Ferreira, Meira, Veloso, Meireles, Quaresma, Hélder, Nani

Meer treinen op de Betuweroute

De capaciteit van de Betuweroute is zondag verhoogd naar vier treinen per uur. Eerder reed er nog één trein per anderhalf uur over de goederenspoorlijn tussen de Rotterdamse haven en de Duitse grens. De vervoerders die gebruik maken van de Betuwelijn hebben enthousiast gereageerd en extra treinritten ingepland, meldt Keyrail, de exploitant van de Betuweroute.

Volgens Keyrail is de capaciteitsverhoging een stap in de richting van het niveau waarbij er geen verlies meer wordt gemaakt. Directeur Sjoerd Sjoerdsma verwacht dat dat punt over vijf jaar stapsgewijs wordt bereikt. De directeur van de eerste commerciële spoorexploitant van Europa benadrukt dat Keyrail in dat geval de eerste spoorlijn in handen heeft waarmee winst wordt gemaakt.

De Betuweroute werd vorig jaar juni in gebruik genomen. De lijn kampte met opstartproblemen, onder meer vanwege problemen met het inbouwen van een nieuw veiligheidssysteem in de locomotieven op het traject. De Betuweroute heeft bijna vijf miljard euro gekost.

Ribéry: "Veldslag tegen Italië"

Franck Ribéry speelt dinsdag met Frankrijk tegen Italië. De wedstrijd is een herhaling van de WK-finale van 2006, waarin Frankrijk na het nemen van strafschoppen verloor van de Italianen. Ribéry voorspelt een harde wedstrijd.

"Het wordt een veldslag." Beide landen moeten winnen om zicht te houden op de kwartfinale. Echter is het dan nog wel afhankelijk van Nederland - Roemenië. Indien Roemenië wint van Oranje gaan de Oost-Europeanen door als tweede in poule C.

"We hebben de bladzijde na het duel tegen Nederland omgeslagen. Het enige waar we nu aan denken is de wedstrijd tegen Italië", aldus Ribéry. Het feit dat de Fransen niet meer willen denken aan de 4-1 nederlaag wil niet zeggen dat ze het vergeten zijn. "We hebben sindsdien veel gepraat en tegen elkaar gezegd dat we nog niet klaar zijn hier."

Buffon zint op wraak

Gianluigi Buffon wil sportieve revanche tegen Nederland. De doelman doelt op de 3-0 overwinning van Oranje in de eerste wedstrijd.

"Ik wil sportieve wraak voor de afstraffing in de groepsfase." Buffon vreest er echter voor dat Oranje niet voor de winst gaat voetballen tegen Roemenië. Roemenië heeft aan drie punten genoeg om zich te plaatsen voor de kwartfinale. In dat geval doet het resultaat van Italië - Frankrijk, dinsdag 17 juni, er niet meer toe.

EK: Huntelaar vergeten na training

Marco van Basten en de zijnen zijn na afloop van de training Klaas-Jan Huntelaar vergeten mee te nemen naar het hotel. De spits van Ajax bleef alleen achter op het trainingscomplex.

"We waren in de veronderstelling dat alle spelers in de bus zaten, maar later kwamen we er achter dat Klaas-Jan er niet was," aldus de bondscoach nadien. Huntelaar arriveerde even later alsnog bij het hotel, hij werd nagebracht met een auto.

"Het is gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden," zei Van Basten, die de Ajacied vrijsprak van schuld. "We hadden al een paar keer gefloten en dachten dat iedereen er al was. Dat was dus niet het geval."

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

Valverde wint Dauphiné Liberé


De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft de zestigste editie van de Dauphiné Liberé gewonnen. Voor de renner van Caisse d’ Epargne was het de eerste overwinning in een rittenkoers.

In de laatste etappe naar Grenoble kwam de overwinning van Valverde niet meer in gevaar. Woensdag in de rit tegen de klok had de Spanjaard zijn basis voor de eindoverwinning al gelegd. Zijn concurrenten Levi Leipheimer en Cadel Evans probeerden het in de bergetappes van de afgelopen dagen nog wel, maar moesten genoegen nemen met een podiumplaats. De slotetappe werd gewonnen door de Rus Dmitri Fofonov, die in de sprint zijn medevluchters Jurgen van de Walle en Joeri Trofimov kort achter zich hield.

Een prima resultaat was er voor Robert Gesink, die met een vierde plaats in het eindklassement opnieuw bewees een goede ronderenner in de korte rondes te zijn. De 22-jarige Achterhoeker mag in de Vuelta voor het eerst gaan aantonen dat hij ook klaar is voor de grote etappekoersen.

Einduitslag Dauphiné Liberé 2008

PositieNaamTijd
1Alejandro Valverde (Spa)27.34.39
2Cadel Evans (Aus)+ 0.39
3Levi Leipheimer (VS)+ 1.24
4Robert Gesink+ 2.47
5Haimar Zubeldia+ 4.01

Löw: "Oranje speelt imponerend"

Nadat eerder Duitse speler Christoph Metzelder het Nederlands elftal betitelde als favoriet voor het Europees kampioenschap, heeft ook de Duitse bondscoach Joachim Löw toegegeven onder de indruk te zijn van Oranje.

"Wie tegen wereldkampioen Italië en vicewereldkampioen Frankrijk zeven doelpunten maakt, speelt imponerend. Als je die wedstrijden als maatstaf neemt, is Oranje zeker topfavoriet." De Duitse oefenmeester waarschuwt Oranje echter wel: "Er is nog niets beslist. Ook Nederland zal niet zo makkelijk doordenderen zoals het nu gaat."

Eerder al deelde Metzelder mee dat hij het Nederlands elftal de absolute favoriet vindt. "Nederland heeft tot nu toe zeer overtuigend gevoetbald met mijn teamgenoten in een hoofdrol", aldus de speler van Real Madrid. Daarmee doelde hij op Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Arjen Robben.

Feyenoord denkt aan Zenden

Vorig jaar toonde PSV interesse in Boudewijn Zenden, en nu ziet Feyenoord in Zenden de kandidaat voor de linkerkant bij de club uit Rotterdam, zo meldt RTV Rijnmond.

Zenden is een belangrijke speler als het gaat om de invulling van de linkerkant bij Feyenoord voor volgend seizoen. De Nederlander komt bij Olympique Marseille nauwelijks aan spelen toe en het afgelopen seizoen begon de 31-jarige linkspoot dan ook maar elf keer in de basisopstelling. In de overige wedstrijden mocht hij zestien keer als invaller optreden.

Vorig jaar rond deze tijd was er voor Zenden ook al interesse uit Nederland. Destijds was PSV de club die de linkspoot weer terug wilde halen naar Eindhoven. Toen koos Zenden echter voor Marseille, en niet voor PSV.

Zenden begon zijn carrière bij PSV, en speelde verder ook voor Barcelona, Chelsea, Middlesbrough, Liverpool en de club waarbij hij nu onder contract staat, Olympique Marseille.

11,2 miljoen mensen zien Oranje

In totaal hebben 11,2 miljoen mensen iets van de wedstrijd Nederland - Frankrijk vrijdag gezien tijdens het EK voetbal bij de NOS op Nederland 1.

Gisteren werd al bekend dat er gemiddeld 7,5 miljoen mensen thuis voor de tv de hebben gezeten en de hele wedstrijd zagen. Maar in totaal hebben 9,6 miljoen mensen minimaal een minuut van de wedstrijd thuis gezien.

Uit aanvullend onderzoek van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek is nu ook gebleken dat nog eens 1,6 miljoen mensen vrijdag buitenshuis hebben gekeken naar de wedstrijd bij bijvoorbeeld vrienden of in de kroeg. In totaal zijn het dus 11,2 miljoen kijkers.

Met dat getal staat Nederland - Frankrijk in de top vijf van bereikcijfers van wedstrijden van Oranje sinds 1989. Het kijkcijferrecord dateert uit 1998: toen keken 11,7 miljoen mensen naar de halve finale van het WK tussen Nederland en Brazilië.

Karzai dreigt met aanvallen in Pakistan

Na de brutale aanval van de Taliban op de gevangenis van het Zuid-Afghaanse Kandahar heeft de Afghaanse president Hamid Karzai zondag gedreigd met aanvallen op "terroristennesten" in buurland Pakistan.

Afghanistan is het "slachtoffer van terrorisme" die zijn oorsprong vindt over de grens, stelde hij op een persconferentie in Kabul.

Vanuit de grensgebieden worden duizenden Taliban-strijders uitgestuurd en daarom heeft zijn land het recht op "zelfverdediging", aldus Karzai. De Afghaanse president heeft al wel eerder buitenlandse troepen gevraagd doelen te bestoken in het buurland, maar dreigde niet eerder met Afghaans optreden over de grens.

Inbreker blijkt minnaar dochter

Een Tilburger kreeg in de nacht van zaterdag op zondag de schrik van zijn leven toen hij midden in de nacht een wildvreemde man in zijn woning aantrof. De eigenaar van het huis belde direct de politie, die na een wilde achtervolging over de daken de 17-jarige indringer kon arresteren.

Toen de agenten de verdachte echter wilden afvoeren op verdenking van inbraak, kwam de 19-jarige dochter van de Tilburger tussenbeide. Zij bekende dat zij al vijf maanden een heimelijke relatie met de verdachte onderhield en dat hij stiekem bij haar op bezoek was.

De politie stelde de knaap hierna weer op vrije voeten en heeft zijn moeder op de hoogte gebracht van het voorval. Waarom de dochter haar vader niet van de relatie op de hoogte had gesteld, is niet bekend.

Vuurwerk na voetbalwedstrijd kost fietser oog

Een 13-jarige jongen uit Zwijndrecht is vrijdagavond ernstig gewond geraakt toen vuurwerk vlakbij zijn oog ontplofte. Een onbekende gooide het explosief, laat de politie zondag weten. Het vuurwerk werd afgestoken na de voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk.

De jongen fietste rond 22.45 uur op de rotonde bij de Koninginneweg in zijn woonplaats toen hij gewond raakte. Hij werd voor een operatie naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Rotterdam gebracht. De kans is klein dat het goed komt met zijn oog, meldt de politie.

Het was volgens de politie erg onrustig bij de rotonde op het moment dat de jongen voorbij fietste. Er stond een grote groep mensen en een deel van hen gedroeg zich lastig en agressief tegenover de aanwezige agenten. De politie zoekt naar getuigen die informatie hebben over de vuurwerkgooier.

KAMPIOENEN!!!!

En toen kwam Frankrijk.  Die arrogante-kutfransen (sorry MDI), met hun schijttaaltje en spelers als Troelala en Ukelele.  Een elftal dat nagenoeg compleet uit bejaarde negers bestaat die nog net niet met een rollator het veld oversteken.  Zij werden als petit-pain's met camembert verorberd en weer heengezonden om zich massaal van de Eiffeltoren te storten.  Ik heb vernomen dat de Arc de Triomphe binnen een week zal worden afgebroken om plaats te maken voor een schavot waar deze wanpresterende Fransen een week tentoongesteld zullen worden alvorens afgevoerd te worden naar een museum.

Jongeren aan Viagra door Sex and the City

Werd Viagra oorspronkelijk op de markt gezet om bejaarden ook weer eens een wippie te laten maken, nu blijkt dat ook steeds meer jongeren naar de erectiepillen grijpen. Mannen tussen de achtien en dertig jaar moeten ze wel slikken, want ze willen meekunnen met de zogeheten 'Sex and The City'-generatie.

De vrouwen uit de succesvolle serie van begin deze eeuw dwingen jonge, potente mannen tot grootse avonturen tussen de lakens. En nu de film met de cast weer een groot succes is, denken jonge mannen dat zij aan dit ideaalbeeld moeten voldoen. Om de veeleisende vrouwen van tegenwoordig, die zijn geïnspireerd door de serie en de damesbladen, tegemoet te komen is veel uithoudingsvermogen nodig.

Doordat vrouwen tegenwoordig meer willen dan een eenvoudige missionarishouding of een keer op zijn hondjes, krijgt menigeen last van faalangst. En faalangst leidt, zo zeggen de experts, vaak tot erectiestoornissen. Ook door reclamecampagnes van mannen in ondergoed denken mannen dat ook zij net zo'n flinke bobbel in hun broek moeten hebben als David Beckham.

"Mannen voelen zich gecastreerd door moderne vrouwen, het feminisme eist zijn tol", aldus dokter John Tomlinson. "Maar meestal is het gewoon een psychologisch probleem. Groter dan wordt aangenomen, omdat ik ervan uitga dat een meerderheid zijn viagrapillen online betrekt." Het is niet bekend hoeveel mensen er Viagra slikken. Maar dat de gemiddelde leeftijd van de Viagragebruiker daalt, staat als een paal boven water.

Porno zou ook een reden zijn waarom er steeds meer jongeren erectiepillen slikken. Porno zou de jeugd namelijk opzadelen met onrealistische verwachtingen. "Zoals de mythe dat mannen moeten wéten wat te doen in bed en dat vrouwen moeilijk te bevredigen zijn", besluit sekstherapeute Denise Knowles.

 


Deze man helpt mannen door Sex and the City

Huta Galung en Rus uitgeschakeld in Rosmalen

Jesse Huta Galung en Arantxa Rus zijn er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van de Ordina Open in Rosmalen.

Huta Galung, met een wildcard tot het toernooi toegelaten, ging onderuit tegen de als eerste geplaatste David Ferrer, het werd 6-2 en 6-3. De 17-jarige Arantxa Rus verloor met 6-4, 6-4 van Oekraïense Maria Korittseva.

Rus baalde van de nederlaag. "Ik heb kansen gehad," vond ze. In de tweede set kwam Rus op een 3-1 voorsprong. Daarna verloor ze echter haar opslag. Nadat Korittseva drie matchpoints had verspeeld, kreeg Rus de kans weer in de wedstrijd te komen, maar deze kans wist ze niet te grijpen. "Het was mijn eerste wedstrijd op gras. Het ging wel, maar er zijn dingetjes die beter kunnen."

Storing op netwerk van Ziggo

Zo'n 5000 klanten van kabelbedrijf Ziggo in de provincie Utrecht hebben problemen met hun bel- en internetverbinding. Ziggo is de nieuwe naam van @Home, Multikabel en Casema, die een maand geleden fuseerden. Er waren gisteren ook al technische problemen met het netwerk. Het internet- en telefoonverkeer bij zo'n 300.000 aansluitingen verliep met horten en stoten, vooral in het westen van het land. De storing in Utrecht is daarvan de nasleep.

Gisteren werd al bekend dat er een recordaantal klachten zijn binnengekomen bij de Consumentenbond over Ziggo. Het zijn er inmiddels meer dan 10.000. De bond heeft het meldpunt nu gesloten om de klachten te kunnen inventariseren.

Federer wint toernooi Halle

Roger Federer heeft voor de vijfde keer het ATP-toernooi van Halle gewonnen. Hij klopte in de finale de Duitser Philipp Kohlschreiber.

Het werd 6-3 en 6-4 voor de Zwitser, die hiermee zijn 59e zege op rij op gras boekte. Kohlschreiber bereikte de finale door in de halve finale te winnen van de als tweede geplaatste James Blake, tegen Federer kwam hij echter op beslissende momenten tekort.

Huntelaar vergeten na training

Marco van Basten en de zijnen zijn na afloop van de training Klaas-Jan Huntelaar vergeten mee te nemen naar het hotel. De spits van Ajax bleef alleen achter op het trainingscomplex.

"We waren in de veronderstelling dat alle spelers in de bus zaten, maar later kwamen we er achter dat Klaas-Jan er niet was," aldus de bondscoach nadien. Huntelaar arriveerde even later alsnog bij het hotel, hij werd nagebracht met een auto.

"Het is gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden," zei Van Basten, die de Ajacied vrijsprak van schuld. "We hadden al een paar keer gefloten en dachten dat iedereen er al was. Dat was dus niet het geval."

EK: 11,2 miljoen mensen zien Oranje

In totaal hebben 11,2 miljoen mensen iets van de wedstrijd Nederland - Frankrijk vrijdag gezien tijdens het EK voetbal bij de NOS op Nederland 1. Gisteren werd al bekend dat er gemiddeld 7,5 miljoen mensen thuis voor de tv de hebben gezeten en de hele wedstrijd zagen. Maar in totaal hebben 9,6 miljoen mensen minimaal een minuut van de wedstrijd thuis gezien.

Uit aanvullend onderzoek van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek is nu ook gebleken dat nog eens 1,6 miljoen mensen vrijdag buitenshuis hebben gekeken naar de wedstrijd bij bijvoorbeeld vrienden of in de kroeg. In totaal zijn het dus 11,2 miljoen kijkers.

Met dat getal staat Nederland-Frankrijk in de top vijf van bereikcijfers van wedstrijden van Oranje sinds 1989. Het kijkcijferrecord dateert uit 1998: toen keken 11,7 miljoen mensen naar de halve finale van het WK tussen Nederland en Brazilië.

Man smokkelt heroïne in luier

Een 38-jarige Amerikaan loopt de kans voor heel lang te worden opgesloten. Maar liefst veertig jaar celstraf hangt hem boven het hoofd wegens het smokkelen van heroïne in een luier.

De smokkelaar reed met een bekende mee in diens auto, toen het voertuig op de snelweg bij New Orleans door de politie aan de kant werd gezet. Met behulp van speurhonden namen de agenten de hele auto onder de loep. Bij de bijrijdersstoel gingen de speurneuzen plotseling hevig tekeer.

Hierop werd de passagier in alle lichaamsholten gefouilleerd. Tot hilariteit van de agenten droeg de Amerikaan een luier om zijn kont. Toen hij ook deze moest afdoen, ontdekten de agenten dat de man er maar liefst 257 gram heroïne in had verborgen.

Politicus vermoord in Zuid-Italië

Een lokale Italiaanse politicus is zaterdag voor zijn huis in het zuiden van het land doodgestoken. Het slachtoffer, de 61-jarige Giuseppe Basile, was volgens het persbureau ANSA herhaaldelijk bedreigd. Zo kreeg hij een kogelbrief en werd de afgehakte kop van een dier op zijn stoep achtergelaten.

Basile was lid van een kleine centrumlinkse partij die zich vooral richt op de bestrijding van corruptie en misdaad. Hij zat voor zijn partij in de gemeenteraad van Ugento en in de provincieraad van Lecce.

De maffia en andere misdaadbendes in Zuid-Italië gebruiken geregeld geweld tegen plaatselijke politici.

FOK!games voorspelt uitslagen IX

Bij FOK!games doen ze ook aan het EK voetbal. In een game, wel te verstaan. FOK!user en gamesredacteur SocialDisorder heeft met het spel UEFA Euro 2008 voor de PlayStation 3 de wedstrijden van vandaag gesimuleerd.

Er zat een waarheid in de uitslag van gisteren, Spanje scoorde twee doelpunten. En ook een doelpuntenmaker juist: Fernando Torres scoorde voor Spanje, maar ook Zweden was een doelpunt rijker. De voorspellingen voor vandaag:

Zwitserland - Portugal 2-1
33' Yakin 1 - 0
62' Yakin 2 - 0
90' Hugo Almeida 2 - 1



Turkije - Tsjechië 2 - 1
17' Baros 0 - 1
57' Altintop 1 - 1
90' Altintop 2 - 1

Als deze uitslagen kloppen wordt Portugal eerste in de groep op basis van doelsaldo en gaat Turkije het in de kwartfinale opnemen tegen de nummer één uit groep B. Overigens lijkt het wel of het spel een beetje rekening houdt met al die doelpunten die in dit toermooi steeds in de laatste minuten vallen.

We zullen afwachten wat er van waar is, kloppen de uitslagen zoals een computerspel ze voorspelt? Of kan een spel geen potje (voetbal) breken? De bal is natuurlijk rond. Kijk vanavond naar de wedstrijden en lees de verslagen op de FOK!sport EK-site. Morgen zal er weer een voorspelling zijn.

Voor meer gamesnieuws ga je natuurlijk naar FOK!games!

Meisje zwaargewond door ijzeren voorwerp

Een 16-jarig meisje uit Duiven is vrijdagavond zwaargewond geraakt door een ijzeren voorwerp dat een groep jongeren naar haar gooide. Ze is met ernstig hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. Haar naast haar fietsende vriend kon het voorwerp net ontwijken, meldt de Gelderse politie zondag.

De tiener fietste rond 23.30 uur met haar 17-jarige vriend over de Opaal in haar woonplaats toen uit een groep wandelende jongeren een voorwerp in hun richting werd geslingerd. Het meisje werd op haar hoofd geraakt.

Later die nacht werd een 17-jarige Duivenaar aangehouden. Uit onderzoek bleek volgens de politie dat hij niets met de mishandeling te maken had, waarna hij werd vrijgelaten. De politie roept getuigen op zich te melden.

Treinverkeer Utrecht-Arnhem ontregeld

Het treinverkeer tussen Arnhem en Utrecht is vanmiddag ernstig ontregeld. Door een defecte trein en een overwegstoring kunnen diverse baanvakken niet worden gebruikt en rijden er aanzienlijk minder treinen tussen de twee steden.

Dat heeft spoorwegbeheerder ProRail bekendgemaakt. Reizigers moeten rekening houden met een uur vertraging. ProRail kan niet zeggen hoe lang de problemen gaan duren.

Duobevalling bij giraffen in Beekse Bergen

Twee giraffen in safaripark Beekse Bergen hebben dit weekeinde binnen een dag allebei een jong op de wereld gezet. Zaterdagochtend beviel Carmen van dochter Twiga en nog geen dag later bracht Hadiya zoon Kubwa ter wereld. Dat heeft het safaripark in Hilvarenbeek zondag bekendgemaakt.

Zodra de moeders en hun pasgeborenen genoeg zijn aangesterkt, kunnen bezoekers de babygirafjes aanschouwen. Dit kan enkele dagen tot weken duren. De dierverzorgers verwachten dat de jonge giraffen zeker voor de zomervakantie te zien zijn.

De giraffen maken deel uit van de zogeheten Rothschildgiraffen. In de vrije natuur lopen er volgens het safaripark nog ongeveer vijfhonderd van dit soort dieren rond. In Europese dierenparken leven op dit moment zo'n 250 Rothschildgiraffen.

Dronken vrouw houdt politie op afstand

Een 43-jarige vrouw uit het Drentse Wijster heeft gisteravond op een camping in het nabijgelegen Spier voor veel overlast gezorgd. De vrouw, die duidelijk te diep in het glaasje had gekeken, viel en raakte daarbij gewond aan haar gezicht.

Hierop werden zowel de ambulance als de politie gealarmeerd. De dronken vrouw maakte het de agenten en broeders schier onmogelijk haar te helpen. De vrouw gooide namelijk met allerlei goederen en sloeg wild om zich heen.

Toen men er uiteindelijk toch in haar slaagde haar klein te krijgen, bleek dat het met haar verwondingen allemaal wel meeviel. Ze werd meegenomen naar het politiebureau, alwaar proces-verbaal werd opgemaakt. Toen ze eenmaal haar roes had uitgeslapen, mocht ze weer huiswaarts keren.

Ierse premier wil met Europa denken over oplossing

De Ierse premier Brian Cowen wil dat de Europese Unie actief meedenkt over een oplossing voor de impasse die is ontstaan door het Ierse nee tegen het Verdrag van Lissabon. Het nieuw EU-verdrag had op 1 januari in moeten gaan.

"Europa suggereert dat dit enkel het probleem van Ierland is, in plaats van dat van de hele Unie", zei hij vandaag.

Cowen ziet echter geen duidelijke oplossing in het verschiet. "Als we niet tot een oplossing komen of als er geen politieke ontwikkelingen zijn, dan is het duidelijk dat dit verdrag niet ingevoerd kan worden", stelde de premier.

Arrestaties bij protest Kamp Zeist

De politie heeft vandaag zeven mensen aangehouden bij een protest bij Kamp Zeist in Soest. Betogers drongen het detentiecentrum binnen en verschansten zich korte tijd op het dak van een van de barakken. Na een klein half uur werden ze van het dak gehaald en ingerekend.

Tientallen mensen van de Anarchistische Anti-Deportatiegroep Utrecht (AAGU) hadden zich vandaag bij Kamp Zeist verzameld voor de betoging. Een deel van de activisten wist binnen de hekken van het detentiecentrum te komen.

In Kamp Zeist worden onder anderen uitgeprocedeerde asielzoekers tot hun uitzetting in vreemdelingenbewaring gehouden. Meestal zijn dat mensen die niet direct kunnen worden uitgezet, omdat stukken ontbreken waarmee hun identiteit kan worden vastgesteld. De duur van hun verblijf varieert van enkele dagen tot maanden en soms zelfs een jaar.

Tijdens het protest werden leuzen gescandeerd als: "Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal" en "No borders, no nations, no deportation.". AAGU zet zich af tegen het huidige vluchtelingenbeleid in Nederland.

De actievoerders sloegen vandaag met tennisrackets ballen met daaraan bevestigde briefjes over de hekken van kamp Zeist. Op de briefjes staat dat de vluchtelingen recht hebben op bezoek en dat ze voor praktische en morele ondersteuning contact op kunnen nemen met AAGU.

Bush tegen tijdschema vertrek Britten uit Irak

De Amerikaanse president George Bush heeft Groot-Brittannië opgeroepen zijn troepen niet te vroeg uit Irak terug te trekken. Dat schreef de Britse krant de Observer zondag.

Volgens Bush, die later zondag een ontmoeting zal hebben met de Britse premier Gordon Brown, zou Groot-Brittannië er verkeerd aan doen om al een tijdschema voor het vertrek van zijn troepen op te stellen. "Ik vertrouw erop dat hij (Brown, red.) net als ik naar onze commandanten zal luisteren om ervoor te zorgen dat onze offers niet de mist ingaan door troepenverminderingen die op dit moment niet gerechtvaardigd zijn", zei Bush volgens de krant.

Bush deed zijn uitlatingen in reactie op een bericht van de BBC, die meldde dat de regering mogelijk binnen enkele maanden een datum voor de terugtrekking uit Irak zal vaststellen. De regering heeft het BBC-bericht overigens tegengesproken.

Groot-Brittannië heeft momenteel zo'n vierduizend militairen in Irak, die zijn gelegerd op een basis aan de rand van Basra in het zuiden van het land. Een voornemen om vijftienhonderd militairen terug te trekken werd op de lange baan geschoven toen het geweld in Basra in maart opleefde.

Blije voetbalfan vernielt pinautomaat per ongeluk

De politie in Amersfoort kreeg vrijdagavond bezoek van een bijzondere spijtoptant. De 22-jarige Amersfoorter bekende eerder die avond een pinautomaat te hebben vernield. Dit zou echter per ongeluk zijn gebeurd: de voetbalfan was zo blij met de overwinning van het Nederlands elftal tegen Frankrijk dat hij bij de betaalautomaat een vreugdesprong maakte waarbij zijn schoen tegen het scherm aankwam.

De man kwam rond 00.10 uur het bureau binnenlopen met de melding dat hij een geldautomaat aan de Scherbierstraat had vernield. Na controle bleek het glas van het apparaat inderdaad kapot te zijn. Hij is opgepakt, meldt de politie zondag.

Hollandia wint eerste duel om landstitel

Hollandia is de strijd om de landstitel bij de amateurs gisteravond begonnen met een overwinning. Uit bij FC Lisse wist de zondagkampioen met 2-3 te winnen.

In een tumultueuze eerste helft liep FC Lisse al snel averij op. Patrick van Dijk wist al in de derde minuut de 0-1 binnen te prikken voor de bezoekers. Vervolgens was er rond het half uur een opstootje, waarbij scheidsrechter Jansen de rode kaart trok voor Lisse-aanvaller Marvin Nieuwlaat. De tien overgebleven spelers van de zaterdagkampioen kwamen kort voor rust toch op gelijke hoogte. Rik Vermeulen tekende voor de 1-1.

De snelle Willy Overtoom bracht Hollandia na rust echter weer op 1-2. De tien van Lisse bleven strijden voor een goed resultaat. Na een overtreding op Richal Leitoe gaf Jansen een strafschop aan Lisse. Michael van der Laan benutte deze feilloos. Toch was het Hollandia dat aan het langste eind trok. Wederom was het Willy Overtoom die de ploeg uit Hoorn liet juichen. Nu kwam Lisse niet meer terug, zodat het 2-3 bleef. De drieduizend toeschouwers zagen een vermakelijk duel, waarin arbiter Jansen met acht gele kaarten en de veldverwijzing van Marvin Nieuwlaat de enige dissonant was.

Aanstaande zaterdag zal in Hoorn de return worden gespeeld. Beide clubs zullen dan de nodige spelers moeten missen wegens schorsingen.

[LMS] Uitslag 24 uur van Le Mans

Tom Kristensen heeft voor de achtste keer Le Mans gewonnen. De Deen bleef samen met Allan McNish en Dindo Capello de concurrenten voor.

Het beloofde een mooie race te worden als je naar de namen op het affiche keek. Er waren diverse oud-F1-helden waaronder Jacques Villeneuve, Olivier Panis, Pedro Lamy,Christian Klien en Jos Verstappen. Nederland had naast Jos the Boss ook Jeroen Bleekemolen, Jan Lammers, Peter van Merksteijn, Peter Kox, Mike Hezemans en Jos Menten jr. als deelnemers aan de legendarische 24 uur van Le Mans.

Bij de start kwam iedereen goed weg en bleven de drie Peugeots voor de drie Audi's. Voor team Van Merksteijn begon Bleekemolen aan de race en die verdedigde met verve zijn pole in de LMP2 serie, gevolgd door team Essex waar Casper Elgaard aan het stuur zat. Na ruim anderhalf uur wisselde Bleekemolen met Verstappen waardoor ze één plek kwijtraakten in de LMP2 maar Van Merksteijn kon Essex goed volgen. Vooraan het veld veranderde er niks na de pitstops en ging de strijd voort tussen het Franse en het Duitse merk, beide met drie wagens.

Na een uur of vier was de pechduivel een aantal maal bij Peugeot geweest.De wagen met startnummer acht verloor vier rondes doordat de versnellingsbak kapot was. De wagen met nummer negen kreeg een drive-trough penalty omdat een koplamp kapot was en ook de laatste Peugeot die aan kop lag, die van Jacques Villeneuve, viel weg aan de kop van het veld. Die had namelijk een lekke band en moest dus extra pitten. Hierdoor kreeg de Audi met Allan McNish, startnummer twee, de leiding in de schoot geworpen.

In de LMP2 kwam Essex voorbij aan Van Merksteijn waar de naamgever zelf achter het stuur zat. Wel hadden de beide wagens al een grote voorsprong op Speedy Racing Team waardoor ze samen leken te gaan vechten om de winst. Op het moment dat Bleekemolen weer ging rijden, lag het Nederlandse team zo'n veertig seconden achter het Deense team. Helaas haalde het weinig uit want de Denen bleven voorop, waarop besloten werd Verstappen in te zetten. Hij ging toen een vierdubbele stint rijden, wat betekende dat hij tot middernacht zou rijden. Vooraan het veld heroverde Villeneuve met zijn Peugeot de leiding op de Audi en ook Montagny in de andere Peugeot kwam voorbij de Audi waardoor de titelhouders dus derde, vierde en vijfde lagen.

Na diverse stops ging Klien met de Peugeot aan de leiding maar belandde in de grindbak en had een kraan nodig om zijn weg te vervolgen. Hierdoor kwam het team van Villeneuve aan de leiding, gevolgd door het team van zevenvoudig winnaar Kristensen en de teruggevallen Klien. Bleekemolen was inmiddels weer voor Merksteijn gaan rijden en reed tot het duister viel, waarna Jos weer instapte. Die ging meteen als de brandweer op jacht naar de Essex, want de achterstand die rond de minuut lag, verdween erg snel. In het algemeen klassement lag Verstappen op de twaalfde stek. Het was onvoorstelbaar hoe lang de Nederlander de snelle tijden vol kon blijven houden. Toen Bleekemolen iets voor middernacht mocht instappen, was Team Essex op een rondje gezet. Vlak daarna kwam de safety car op de baan omdat Team Oreca Matmu hun Judd in de Porschebocht afschreef. Na een half uur werd de baan vrijgegeven en zat Bleekemolen alweer achter Maassen, Team Essex, aan om hem nog een rondje achterstand te geven.

Vooraan veranderde er niets, behalve de rijders in de wagens uiteraard. Wat opviel was dat er ook ´s nachts veel publiek rondliep. Rond kwart over twee moest Jan Lammers de strijd staken. Van Merksteijn en Essex reden ook zonder Lammers en co onverstoorbaar verder aan kop in de LMP2 waar verder weinig veranderde. Vooraan wisselden ze elkaar veel af aan kop tijdens de diverse stops.

Tegen drie uur nam Peter van Merksteijn de Porsche ter handen en breidde de voorsprong verder uit doordat de Deense Porsche veel problemen had. Maar niet veel later moesten ook de Nederlanders diverse reparaties uitvoeren. Er werd gesleuteld aan bodemplaat en ophanging en na twee rondjes reparatie kon Verstappen de baan weer op met een voorsprong van twee rondjes op de Denen. Van Merksteijn vertelde wat er aan het handje was: "Al iets eerder in mijn stint moest ik een keer uitwijken en toen ben ik vrij hard over de curbstones gegaan. In mijn laatste ronde begon de auto enorm te vibreren bij zo'n 300 kilometer per uur dus toen ben ik direct binnen gekomen."

Toen de hemelsluizen open gingen, wisselde Verstappen uiteraard naar regenbanden. Hij ging als een speer over het natte asfalt zoals we gewend zijn van de regenrijder bij uitstek. Team Essex had ondertussen veel problemen met de auto en lag al snel weer vijf ronden achter het Nederlandse team.

Met nog zo'n tien uur te rijden reed Peugeot nummer zeven op kop voor Audi nummers twee en drie. Het bleef lang regenen waardoor het erg lastig was op de baan te blijven. Verstappen kwam binnen om de noodoplossing van eerder in de nacht na te kijken en waar nodig te verbeteren. Na de reparaties kwam Jos weer terug op een zeiknat Le Mans en reed tijden die net achter die van Audi en Peugeot zaten en tien a vijftien seconde per ronde sneller waren dan Essex op dat moment. Kristensen maakte goed gebruik van de natte situatie en snelde de Peugeot voorbij in de pits. Toen Verstappen na drie uur vol doorgassen uitstapte, was hij uiterst tevreden. "Het is leuk om in de regen te rijden, zeker als het goed gaat! Toen ik om kwart over drie instapte in het donker was het erg moeilijk om te zien waar het nat was en waar nog niet. Op een gegeven moment werd het daglicht en daarna ging het prima. Kon ik ook meer zien."

Er veranderde daarna vrij weinig. Bleekemolen bouwde de voorsprong gestaag uit en ook McNish ging hard door om de voorsprong van Audi uit te breiden. Rond een uur of negen in de ochtend mocht Van Merksteijn weer de baan op voor één stint waarna Verstappen weer ging racen. Langzaamaan reed de Nederlander naar een voorsprong van negen ronden. Vooraan kreeg de Audi met startnummer één wederom problemen en wisten ze daar zeker dat ze niet zouden winnen. Audi nummer twee bleef leiden voor Peugeot nummer zeven en Klien's Peugeot nummer negen.

Rond een uur of één was er weinig veranderd ten opzichte van daarvoor. Team Van Merksteijn leek makkelijk de LMP2 te gaan winnen, maar Verstappen waarschuwde voor teveel optimisme: "Het is nog twee uur, hè? Er kan nog veel gebeuren. Maar het ziet er absoluut goed uit voor ons."

In de laatste twee uur werd het nog duidelijker dat Audi zou winnen, zeker toen ze bij Peugeot gokten met slicks in de regen maar niets kon Kristensten, McNish en Capello van de winst afhouden. Zo kregen we dus Audi op de hoogste trede van het podium geflankeerd door Peugeot nummers zeven en negen. Van Merkesteijn werd tiende over all en beste in de LMP2 voor team Essex en Saulnier Racing. Aston Martin won bij de GT1 voor twee Corvette's. In de GT2 won Mika Salo met team Risi voor team BMS en team JMB.

Uitslag

PlaatsKlasseTeamWagenCoureursRondes
1LMP1Audi Sport North AmericaAudi R10Capello/Kristensen/ McNish381
2LMP1Team Peugeot TotalPeugeot 908Gene/Minassian/ Villeneuve+4,31,094
3LMP1Peugeot Sport TotalPeugeot 908Montagny/Zonta/ Klien379
4LMP1Audi Sport Team JoestAudi R10Luhr/Premat/ Rockenfeller374
5LMP1Team Peugeot TotalPeugeot 908Lamy/Sarrazin/ Wurz368
6LMP1Audi Sport North AmericaAudi R10Biela/Pirro/ Werner367
7LMP1Pescarolo SportPescarolo-JuddPrimat/Tinseau/ Treluyer362
8LMP1Team Oreca MatmutCourage-JuddDuval/Ayari/ Groppi357
9LMP1Charouz RacingLola Aston MartinMucke/Charouz/ Enge354
10LMP2Van Merksteijn MotorsportPorsche RS SpyderVerstappen/Bleekemolen/ Van Merksteijn+2,26,516
12LMP2Team EssexPorsche RS SpyderNielsen/Elgaard/ Maassen347
13GT1Aston MartinAston Martin DBR9Brabham/Garcia/ Turner344
14GT1Corvette RacingCorvette C6.RO'Connell/Fellows/ Magnussen + 4,34,414
15GT1Corvette RacingCorvette C6.RBeretta/Gavin/ Papis341
18LMP2Saulnier RacingPescarolo-JuddRagues/Cheng/ Lahaye333
19GT2Risi CompetizioneFerrari F340GTSalo/Melo/ Bruni326
22GT2BMSFerrari F340GTMalucelli/Ruberti/ Babini318
23GT2Farmbacher RacingFerrari F340GTKaffer/Nielsen/ Ehret317

Hier zie je de top 10 over all en de top 3 per klasse.

Dove Rotterdammer op perron door trein gegrepen

Een 52-jarige man is zondagmiddag omgekomen toen hij op een perron van station Rotterdam Lombardijen door een trein werd geraakt. De dove Rotterdammer overleed ter plekke, laat de politie weten.

De man stond rond 12.15 uur licht voorovergebogen op het perron en keek over het spoor toen er een intercity aankwam. De machinist toeterde volgens de politie meerdere malen, maar dit hoorde het slachtoffer niet. De man werd door de trein tegen zijn hoofd geraakt en overleed ter plekke.

Voor getuigen is slachtofferhulp geregeld. Door het ongeluk was het treinverkeer volgens de politie langere tijd gestremd.

Blauwdrukken nucleaire wapens in 'verkeerde' handen

In een nog te verschijnen rapport wordt door een voormalig VN-wapeninspecteur aangegeven dat smokkelaars blauwdrukken voor nucleaire wapens hebben weten te bemachtigen. De blauwdrukken zijn in 2006 gevonden door David Albright, die onderzoek deed naar de door de Pakistaanse wetenschapper Aq Khan geleide organisatie. Het rapport van David Albright zal later deze week verschijnen. De Washington Post heeft een voorpublicatie gezien en laat doorschemeren dat de blauwdrukken waarschijnlijk al zijn doorverkocht aan 'gevaarlijke' regeringen.

De gevonden tekeningen bevatten onder andere details om een klein nucleair wapen te bouwen. Deze wapens kunnen, in tegenstelling tot minder geavanceerde wapens, bij ballistische raketten worden ingebouwd. Khan heeft in 2004 toegegeven dat hij nucleaire geheimen heeft doorverkocht aan Libië, Noord-Korea en Iran. Vlak daarna werd de door hem geleide organisatie opgerold, maar in een recent interview met de BBC heeft Khan zijn bekentenis weer ingetrokken en gezegd dat hij tot deze bekentenis is gedwongen.

De Washington Post geeft aan dat de blauwdrukken destijds gevonden zijn op computers van de Zwitserse zakenman Friedrich Tinner en zijn zonen. De inhoud van de computers is door de Zwitserse autoriteiten vernietigd onder het waakzame oog van de IAEA, het internationale atoomagentschap van de VN. “Er kan echter niet uitgesloten worden dat de blauwdrukken al eerder waren doorverkocht aan 'gevaarlijke' regeringen,” zegt David Albright.

De Zwitserse president, Pascal Couchepin, heeft in mei gezegd dat de acties zijn uitgevoerd om te voorkomen dat de informatie in 'verkeerde' handen viel, een terroristische organisatie of een gevaarlijke regering. De blauwdrukken bevatten volgens Couchepin gedetailleerde informatie om nucleaire wapens te bouwen, methodes om uranium te verrijken evenals methodes om geleide raketsystemen te maken.

De vondst van de documenten wordt door niemand tegengesproken, maar het rapport van Albright maakt wel als eerste melding van het feit dat er blauwdrukken zijn gevonden voor het maken van geavanceerde nucleaire wapens. De documenten zijn gevonden en in beslag genomen tijdens een officieel onderzoek naar Friedrich Tinner. De Zwitser zit samen met zijn zonen, Marco en Urs, vast op verdenking van deelname aan de smokkelbende.

Che Guevara heeft standbeeld in geboorteplaats

In de Argentijnse stad Rosario is zaterdag onder grote belangstelling een vier meter hoog standbeeld van Ernesto 'Che' Guevara onthuld. Het was zaterdag officieel tachtig jaar geleden dat de revolutionair in Rosario werd geboren, maar aangenomen wordt dat hij in werkelijkheid een maand eerder ter wereld kwam. Zijn dochter Aleida Guevara woonde de onthulling bij en accepteerde een onderscheiding die een plaatselijke universiteit haar vader postuum toekende.

Che Guevara verliet in 1966 Cuba, waar hij zeven jaar eerder betrokken was bij de revolutie die Fidel Castro aan de macht bracht, om de revolutie in andere landen te verspreiden. In 1967 werd hij in Bolivia opgepakt en geëxecuteerd. Zijn mythische roem dankt hij voor een niet onbelangrijk deel aan een portretfoto die Alberto Korda in 1960 van hem maakte.

Oranje richt vizier op Roemenië

Het Nederlands elftal trainde vandaag, in aanloop naar het laatste groepsduel tegen Roemenië, besloten. De verwachting is dat bondscoach Marco van Basten er voor kiest om een aantal spelers rust te gunnen in het duel tegen de Roemenen. Oranje is namelijk al kwartfinalist.

De eerste twee groepswedstrijden van het EK voetbal, dat in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden, wist het Nederlands elftal succesvol af te sluiten. Het keurkorps legde in het eerste groepsduel wereldkampioen Italië over de knie. Oranje won het treffen namelijk met 3-0. Een aantal dagen later stond de volgende kraker op het programma, namelijk tegen Frankrijk. Ook Les Bleus moest er echter aan geloven en werd met 4-1 verslagen.

Door deze twee overwinningen mag het Nederlands elftal zich al groepswinnaar noemen. In de kwartfinale neemt de ploeg het op tegen de nummer twee van groep D. Het is in ieder geval zeker dat de ploeg van Van Basten tegen Zweden of Rusland speelt. Dit zal woensdag bekend worden, als de allerlaatste groepswedstrijden van dit EK worden gespeeld.

Houthakkers op Infinite Undiscovery screens

Infinite Undiscovery, de exclusieve Xbox 360 titel van Square Enix. Een deal die Microsoft hard nodig heeft om het aanbod van RPG's groter te maken. Zo kan Microsoft de 360 misschien eindelijk eens op de kaart zetten in Japan.

In Infinite Undiscovery dreigt de wereld uit elkaar te vallen en jij bent diegene die met je maten de wereld kan redden.Vandaag hebben we een paar kleine screenshots van de game. Infinite Undiscovery staat voor alsnog gepland voor september dit jaar.





Tiener tuigt kleuter af

Een 5-jarige jongen is in Bilthoven mishandeld toen hij op straat water en limonade verkocht. Hij trok dinsdagmiddag met drie andere kinderen de aandacht van twee langsfietsende tieners. Die keerden vervolgens om, waarna een van hen de kleuter schopte en sloeg, laat de politie zondag weten.

De vier kinderen waren met een tractortje drank aan het verkopen aan fietsers en wandelaars. Toen de twee jongens rond 15.00 uur langs kwamen fietsen, toeterde een van de jonge verkopers. De fietsers riepen iets naar de kinderen, waarna drie van hen wegrenden. Het overgebleven jongetje werd geschopt en geslagen. Ook vernielde een van de jongens tussen de 14 en 18 jaar de tractor van het slachtoffer. Hierna gingen de verdachten er op hun fiets vandoor.

De politie is op zoek naar getuigen. Het tweetal zou eerder op de dag ook een ouder echtpaar hebben lastiggevallen.

De FOK!top5 en het FOK!elftal

Nu alle landen ook hun tweede wedstrijd van de groepsfase hebben afgewerkt, wordt het tijd om wederom de balans op te maken. Wie zijn tot nu toe de beste spelers, en maakten de mooiste goals op dit EK, volgens de FOK!sport-crew?

De top 5 doelpunten

1. Arjen Robben (Nederland - Frankrijk 3-1)
2. Wesley Sneijder (Nederland - Italië 2-0)
3. Wesley Sneijder (Nederland - Frankrijk 4-1)
4. David Villa (Spanje - Rusland 2-0)
5. Robin van Persie (Nederland - Frankrijk 2-0)

Het volgende droomelftal is samengesteld door de FOK!sport-crew:

Lahm heeft zijn positie als rechtsback in moeten leveren door het uitstekende optreden van Khalid Boulahrouz in het duel met Frankrijk. Tomás Ujfalusi is ook uit de verdediging gewerkt. Pepe heeft centraal achterin gezelschap gekregen van landgenoot Ricardo Carvalho. Orlando Engelaar werd tegen Frankrijk al na één helft gewisseld, en moet zijn plaats in het FOK!elftal afstaan aan Marcos Senna van Spanje. Ondanks zijn doelpunt is Dirk Kuijt zijn plaats rechtshalf kwijtgeraakt aan Darijo Srna. De Kroaat leidde met zijn treffer de nederlaag van Duitsland in. Arjen Robben speelde maar één helft, maar maakte met een assist en treffer zo'n goede indruk dat hij meteen in het team staat.

Mutu biedt excuses aan

Adrian Mutu heeft zondag zijn excuses aangeboden aan het Roemeense volk. De aanvaller van de nationale ploeg miste afgelopen vrijdag een strafschop tijdens het EK-duel tegen Italië (1-1).

"Ik wil me verontschuldigen bij de Roemeense fans voor die penalty. Tegen Nederland ga ik er alles aan doen om het goed te maken," liet Mutu in een reactie weten. De aanvaller kreeg een paar minuten voor tijd de uitgelezen kans om Roemenië de overwinning te geven. Gianluigi Buffon wist de inzet van de speler echter met verve te keren. "Ik ken Buffon goed en dacht dat hij naar een hoek zou duiken."

Mutu koos ervoor om de bal door het midden te schieten, maar Buffon wist zijn hand er nog tegenaan te krijgen. "Sorry daarvoor", aldus de Roemeen.

Rehhagel luchtig over uitschakeling

Otto Rehhagel was na afloop van de wedstrijd tegen Rusland niet enorm teleurgesteld. De bondscoach van Griekenland zag zijn formatie voortijdig uitgeschakeld worden voor de kwartfinale.

"Ik ben helemaal niet zo teleurgesteld", zei Rehhagel. "Ik wist immers op welk niveau wij zitten. Alles had voor ons op zijn plek moeten vallen, we hadden onze dag moeten hebben om de Russen te kunnen verslaan. Ons grootste probleem is dat we zo weinig scoren."

De Duitser tilde verder niet zwaar aan de kritische vragen van de Griekse pers. "De Acropolis is al duizenden jaren oud en als wij over 100 jaar allemaal dood zijn staat hij er nog."

Basejumper overleeft val van 260 meter

Een basejumper heeft vandaag een val van een 260 meter hoge waterval overleefd. De man viel met een flinke klap op het water. Volgens een woordvoerster moet de landing op het water als beton hebben aangevoeld. Het ongeval gebeurde in de oostelijke deelstaat Queensland, Australië.

De basejumper hield een gebroken been, gebroken bekken en inwendige verwondingen over na zijn ongelukkige val. Hij werd drie uur behandeld door brandweerlieden voordat er een traumahelikopter landde en hem naar een ziekenhuis vervoerde. De oorzaak is waarschijnlijk een kapotte parachute die maar voor een deel opende.

Bij basejumpen is het de bedoeling om met een parachute van een berg, gebouw, rots of iets ander hoogs af te springen. Dit loopt echter niet altijd goed af.

Vijf basisspelers Portugal krijgen rust

Luiz Felipe Scolari, bondscoach van Portugal, zal de laatste wedstrijd in de groepsfase van het EK voetbal met een sterk aangepaste opstelling beginnen. De Portugezen hebben zich al geplaatst voor de kwartfinales en tegenstander Zwitserland is uitgeschakeld.

Zo liet de nieuwbakken trainer van Chelsea weten vijf basisspelers rust te geven. Ook zal de oefenmeester de drie toegestane wissels gaan gebruiken. "We moeten aan de komende wedstrijden denken. Ik kan niet tien of elf spelers wisselen, want ik heb een stabiele ploeg nodig. Maar dit is een uitstekende mogelijkheid om andere voetballers speeltijd te geven."

P. Verbeek: "Zware wedstrijd"

Pim Verbeek kon na afloop van het duel tussen Australië en Qatar (3-1) opgelucht ademhalen. Door deze zege wist de bondscoach zich met de selectie te plaatsen voor de finaleronde van het kwalificatietoernooi voor het WK in de Aziatische zone.

"Het was een zware wedstrijd. Gelukkig maakte we al snel een goede goal," liet Verbeek na afloop van het duel weten. "Het werd toch wel even spannend. Gelukkig deed onze doelman goed werk en in de tweede helft was het spel ook beter. Het is jammer dat zij nog scoorden, maar het belangrijkste is dat we door zijn naar de volgende ronde."

Karagounis in de recordboeken

Giorgios Karagounis heeft zich in de wedstrijd tegen Rusland in de recordboeken van het EK genesteld. De Griekse middenvelder pakte tegen de Russen zijn vijfde gele kaart ooit op een EK.

Karagounis komt hiermee op gelijke hoogte met Gheorghe Hagi, Gianluca Zambrotta en Pavel Nedved, die tijdens een EK ook vijf keer een gele prent ontvingen. Zambrotta en Hagi werden ooit met twee keer geel weggestuurd, iets wat Karagounis en Nedved nooit overkwam.

Gele kaarten op EK’s
Gheorghe Hagi (Roemenië): 5 – 1984-2000
Pavel Nedved (Tsjechië): 5 – 1996-2004
Gianluca Zambrotta (Italië): 5 – 2000-2008
Giorgios Karagounis (Griekenland): 5 – 2004-2008

Feyenoord bijna opgelicht

Feyenoord is bijna opgelicht afgelopen jaar. Er kwam namelijk ene Bart Z. uit Overijssel langs met naar zijn zegge 65 miljoen euro, maar de Rotterdammers vertrouwden het niet.

Dat is maar goed ook want de 29-jarige zakenman heeft diverse papieren en handtekeningen vervalst. Door het vervalsen van documenten wou Z. aantonen dat zijn bedrijf Palamos Investment geld genoeg had om Feyenoord uit het sportieve dal te halen. Omdat de gevallen topclub het gerecht ingelicht had, kwam de zaak aan het rollen. Inmiddels is het hele handelen van Bart Z. bloot komen te liggen.

De officier van justitie heeft inmiddels 2,5 jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Als Feyenoord wel met de man uit Overijssel in zee was gegaan dan was de schade voor alles wat Feyenoord is aanzienlijk geweest, denkt de officier. De uitspraak is 27 juni bij de rechtbank in Assen.

Gipsen piemel moet verkrachter vrijspreken

Een 33-jarige Amerikaan wordt beschuldigd van verkrachting van een dertienjarig meisje. Om zijn cliënt vrijspraak te laten krijgen, dringt de advocaat van de man erop aan dat de man een afgietsel laat maken van zijn jongeheer. De man, Ronald McDade uit Lansdale, zou nu in de gevangenis voldoende privacy moeten krijgen om zijn geslacht in het natte gips te leggen.

Een afgietsel van de penis zou namelijk van doorslaggevend belang zijn. Na onderzoek van het slachtoffertje is gebleken dat de verkrachter zeer zwaar geschapen moet zijn geweest. De verdachte zou volgens zijn verdediging over een aanzienlijk kleinere penis beschikken. Advocaat Morning Gold eist dan ook dat McDade zijn penis mag laten gipsen.

Een belachelijke eis, zo vindt het Openbaar Ministerie. "Dit is Hollywood niet, dit is een rechtszaal", laat openbaar aanklager Todd Stephens weten. "Wij vellen hier een oordeel op basis van feiten en medische bewijzen".

De rechter komt nu beide partijen tegemoet. McDade krijgt nu een fotocamera om zijn hele apparaat op de gevoelige plaat vast te leggen. De advocaat blijft er echter bij dat een afgietsel de beste methode is om de onschuld van zijn cliënt aan te tonen.

De verdachte zit aardig met de hele zaak in zijn maag. "Maar als ik hierdoor vrijgepleit word, wil ik er wel voor gaan", vindt hij.

Naakt joggende pastoor riskeert celstraf

De Amerikaanse pastoor  Robert Whipkey van het aartsbisdom Denver riskeert 18 maanden celstraf voor openbare zedenschennis omdat hij in zijn 'blote niksie' 's ochtends vroeg liep te joggen.  "Ik wilde niet dat m'n kleren naar  zweet zouden gaan stinken", zo zei de 53-jarige geestelijke tijdens een hoorzitting over zijn naaktloop capriolen.

Eerwaarde Whipkey ontdoet zich wel vaker van zijn kleding.  In z'n blootje rondlopen in de tuin en naaktzwemmen behoren tot zijn vaste bezigheden. Als verzwarende omstandigheid wordt door Justitie aangevoerd dat Whipkey  zich ooit in zijn blootje stond te scheren tijdens een zomerkamp voor jongens. Het feit dat hij nu naakt aan het hollen was op het sportveld van een middelbare school, spreekt evenmin in zijn voordeel

Volgens de raadsman van de priester had zijn cliënt echter niet de bedoeling dat hij gezien werd in zijn edele delen. Vandaar dat de man naakt jogde voor het ochtendgloren. Een politieman, die om halfvijf 's ochtends terugkeerde van zijn dienst, zag evenwel de naakte geestelijke en arresteerde hem.

Voorlopig staat de pastoor op non-actief, want het aartsbisdom Denver heeft Whipkey geschorst.

Eerwaarde Whipkey

Roda bijna rond met de De Man

Roda JC en Anderlecht hebben een principeakkoord bereikt over een transfer van Mark de Man. De 25-jarige verdedigende middenvelder die in Kerkrade de opvolger moet worden van de naar FC Twente vertrokken Cheik Tioté.

Eerder speelde de Man voor Oud-Heverlee alvorens hij naar Anderlecht trok, ook speelde hij drie interlands voor de Rode Duivels.

Mark de Man zelf heeft aangegeven open te staan voor de Limburgse uitdaging. Ook de algemeen directeur van de Limburgers is hoopvol over de komst van de Belg: "Komende week hopen we een definitief akkoord te kunnen sluiten met de speler."

Hiddink: "Trots op dit team"

Bondscoach van Rusland Guus Hiddink was na afloop van de wedstrijd tegen Griekenland heel tevreden over zijn ploeg. De Russen wonnen met 1-0 van de uittredend Europees kampioen en maken hierdoor nog een kans op de kwartfinale.

"Het was niet gemakkelijk voor mijn ploeg", analyseerde Hiddink de wedstrijd. "Het was zeer verheugend te zien dat Russische voetballers wel degelijk kunnen reageren als dat moet."

"Ik ben heel trots op dit team. Er werd veel strijdlust getoond. Dat is de basis. Die moet goed zijn. Iedereen heeft gevochten, hard en consequent."

Boek: Peter D'Adamo - Leven volgens je genen

Je hebt het je misschien altijd al afgevraagd, die ene vriend of vriendin eet altijd precies hetzelfde, maar zij, of hij, heeft helemaal geen gewichtsproblemen (of juist wel). Ook de verschillende diëten lijken per persoon een eigen leven te lijden. Je stelt dan al snel vagen als 'Waarom lukt het bij mij niet' of 'Wat moet ik doen'. Daarvoor is het genotype dieet van belang. Ben je een jager, dan moet je afblijven van bijvoorbeeld spek en inktvis, maar zijn rund en kabeljauw juist een aanrader. Een krijger moet zelfs van al het vlees en gevogelte afblijven, maar mag weer wel genieten van zowel inktvis als kabeljauw. Naast deze twee genotypes zijn er zo nog vier types welke alle ruim aan bod komen in Leven volgens je genen.

EK bol van records

Het Europees kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland is pas acht dagen oud, toch zijn er al diverse records gesneuveld. FOK!sport geeft je een klein overzicht.

Het gebeurde nog niet eerder dat een gastland na vijf dagen al uitgeschakeld was. Ook de regerend Europees kampioen was nog niet zo snel al uitgeschakeld. Ook verloor een regerend kampioen nog niet eerder twee keer in de groepsfase. Opvallend maar geen record is dat twee van de groepshoofden na twee speelrondes al zijn uitgeschakeld.

Het gebeurde nog niet eerder dat na twee speeldagen alle groepswinnaars bekend waren (Portugal, Kroatië, Nederland en Spanje). Ook Pieter Vink heeft zijn aandeel in de records. Vink is de scheidsrechter die het snelste een strafschop heeft gegeven op het EK.

Vanavond kan er opnieuw een record worden gebroken. Mochten Tsjechië en Turkije na 90 minuten een gelijke stand hebben in hun onderlinge wedtrijd, zullen er voor het eerst in de groepsfase al strafschoppen worden genomen.

Haase loot Ljubicic in Rosmalen

Robin Haase heeft het niet getroffen tijdens de loting van de Ordina Open. Hij treft Ivan Ljubicic, de titelverdediger. Martin Verkerk lootte daarentegen wel goed. Hij treft een qualifier.

Verkerk kreeg een wildcard en mocht zodoende deelnemen aan het hoofdtoernooi. Rosmalen wordt gespeeld als voorbereiding op Wimbledon. Jesse Huta Gallung trof het ook niet tijdens de loting. Hij speelt tegen de als eerste geplaatste David Ferrer.

Bij het vrouwentoernooi moet Michaëlla Krajicek het opnemen tegen de Japanse Ai Sugiyama. De nog jonge Arantxa Rus treft in de eerste ronde Marija Koryttseva uit Oekraine.

Suriname dichter bij WK-deelname

Suriname is weer een stukje dichterbij het WK van 2010 in Zuid-Afrika. In een kwalificatiewedstrijd die gespeeld werd in Paramaribo won het met 1-0 van Guyana.

Clifton Sandvliet zorgde voor de enige treffer in de 53ste minuut. Guyana was favoriet in het duel. Op 22 juni is de return, mocht Suriname doorgaan dan zit het bij de laatste twaalf landen van de CONCACAF-kwalificatiereeks.

Mocht Suriname dan bij de eerste twee in een groep van vier komen plaatst Suriname zich voor de laatste zes. Dan wordt er in een groep van zes gespeeld waarvan zich drie landen kwalificeren voor het WK. Nummer vier speelt een play-off wedstrijd tegen een Zuid-Amerikaans land. Suriname heeft dus nog een lange weg te gaan.

Twee 'records' voor Griekenland

De 1-0 nederlaag tegen Rusland heeft Griekenland twee records opgeleverd. Het zijn echter geen records om trots op te zijn.

De Grieken, die vier jaar geleden nog de Europese titel pakten, zijn de eerste titelverdedigers die op een EK de eerste twee duels verliezen. Bovendien slaagde de formatie van Otto Rehhagel er in de eerste twee duels niet in om te scoren.

Griekenland is het enige team dat nog niet heeft gescoord tijdens Euro 2008. Het is de vierde keer dat de regerend Europees kampioen in de poulefase wordt uitgeschakeld. (West-)Duitsland in 1984 en 2000 en Denemarken in 1996 gingen de Grieken voor.

Susan Smit speelde in softporno film

Schrijfster, tv-presentatrice, fotomodel en zelfbenoemd heks Susan Smit blijkt in het verleden een rolletje te hebben gespeeld in een softporno film. Beelden daarvan doken recent op via internet. Het gaat om de erotische film Diamonds Are For Pleasure, die in de jaren negentig nog door SBS6 is uitgezonden. Smit was  17 jaar en net fotomodel toen ze in de film acteerde.

De nu 34-jarige Smit zegt in een reactie ''niet trots'' te zijn op haar acteerprestaties, maar zij distantieert zich er ook niet van. ''Ik vind het ook geen big deal. Het is allemaal vrij onschuldig. Het enige dat je ziet is een stel onvolgroeide borsten.''  Volgens Smit zijn er niet meer pikante scènes van haar te verwachten, want de film is de enige waarin ze heeft meegespeeld. ''Ik heb het bestaan ervan nooit ontkend. Maar toen SBS hem uitzond, woonde ik in Parijs. Toen viel het niemand op.''

Smit gaat in twee scènes deels uit de kleren voor een soft-porno vrijpartij. Beelden van deze vrijpartij zijn te vinden op onder andere VKmag.

Met dank aan lindabalieu voor de submit.

Roemenen vragen om te winnen

De Roemeense media doet er alles aan om hun land toor te laten gaan naar de kwartfinale. Ze verzoeken zelfs de Nederlandse spelers om het op een akkoordje te gooien.

Als Roemenië wint van de Nederlandse ploeg plaatst die zich voor de kwartfinale. Drie Roemeense journalisten wilden wel heel graag de Nederlanders overtuigen. Op hun t-shirt stond het volgende: 'Laat Roemenië winnen.' Ook stond er: 'Haten we het op een akkoordje gooien.' De journalisten schreven haten in plaats van laten.

Ibrahimovic, Larsson inzetbaar tegen Rusland

Bondscoach van Zweden Lars Lagerbäck moest zaterdag in de wedstrijd tegen Spanje zijn beide spitsen Zlatan Ibrahimovic en Henrik Larsson noodgedwongen vervangen.

Hij stelde na het duel de Zweedse fans gerust door te zeggen dat beide aanvallers gewoon van de partij zullen zijn tegen Rusland. "Zlatan Ibrahimovic en Henrik Larsson zullen allebei fit genoeg zijn om de wedstrijd tegen Rusland te kunnen spelen", aldus Lagerbäck. "Zlatan klaagde wat over pijn in zijn knie. Hij gaf zelf aan dat hij nog wel verder kon, maar we besloten dat hij uit voorzorg gewisseld zou worden. Maar hij is er zeker weer bij in de volgende wedstrijd."

Dat gold ook voor Larsson. "Henrik is een taaie, hij komt altijd weer terug. Hij heeft onvermoeibaar gespeeld, maar hij voelde dat het hem enorm veel kracht kostte. Maar hij komt terug."

Spurs: Elf miljoen voor Gomes

The Daily Mirror bericht dat Tottenham Hotspur een bod van ruim elf miljoen euro aan het voorbereiden is op PSV-doelman Gomes. Het aantrekken van een doelman is een topprioriteit voor de Londense club.

Eerder slaagden The Spurs er niet in om Carlos Kameni los te weken bij Espanyol. De Londense club wil de top vier van de Premier League gaan bedreigen komend seizoen en legde in een eerder stadium al Mexicaan Giovani dos Santos (kwam over van FC Barcelona) en Kroaat Luka Modrić (van Dinamo Zagreb) vast.

Gomes wil niet meer voor PSV spelen en vertrekt zolang Jan Reker algemeen directeur blijft van de club. De nieuwe trainer Huub Stevens kondigde onlangs echter aan dat hij alles in werk zal stellen om de Braziliaan van gedachten te doen veranderen.

Van Grunsven wint in Cannes

Anky van Grunsven heeft vannacht op het concours hippique van Cannes de kür op muziek gewonnen. De Nederlandse amazone won met haar tweede paard, dekhengst IPS Painted Black.

Van Grunsven bleef de Zwitserse Silkvia Iklé met de ruin Salierie ruim voor. Edward Gal eindigde met Interfloor Next One als derde. Anne van Uytert eindigde met IPS Lucky Times op de derde plaats.

De Brabantse zal volgend weekend met Keltec Salinero te bewonderen zijn op het Rotterdamse CHIO.

Mogelijke kuilengraver in Helden betrapt

Wandelaars hebben vrijdag in de bossen bij Helden een man betrapt die mogelijk bezig was met het graven van een valkuil. Ze schakelden direct de politie in, maar de man wist te ontkomen. De politie heeft wel een signalement, bevestigt een woordvoerder zondag. In de afgelopen maanden werden in de Limburgse bossen meermaals gevaarlijke kuilen aangetroffen.

De man werd gezien terwijl hij op een pad in de Kesselse Bergen aan het graven was. Verder leek hij een paal te hebben geslagen, waarschijnlijk om een touw over de weg te kunnen spannen. Toen de man werd betrapt, rende hij snel weg.

Vorige week zondag werd voor de derde keer een valkuil met daarin een betonnen blok met metalen pinnen ontdekt in het Limburgse bos. In maart en april werden soortgelijke kuilen aangetroffen. De politie heeft tot dusver niemand kunnen aanhouden.

Tsjechië wil geen strafschoppen

Tsjechië en Turkije kunnen zondag in groep A voor een unicum tijdens een EK gaan zorgen. Mocht het duel tussen beide landen gelijk eindigen, dan zullen er strafschoppen genomen moeten worden om te bepalen welk land er naar de kwartfinale gaat.

Bondscoach van Tsjechië Karel Brückner verklaarde echter zaterdag tegenover de aanwezige pers dat zijn ploeg de strijd in de reguliere speeltijd wil gaan beslissen.

"We weten dat er een alternatief is voor de strafschoppen, maar we gaan er wel op trainen," zei Bruckner, die tegen de Turken mogelijk weer voor een voorzichtige tactiek met één spits kiest.

Zwitserland wil waardig afscheid nemen

Zwitserland is al uitgeschakeld voor de kwartfinale, maar moet zondag nog wel aantreden tegen Portugal. Het gastland wil tegen de Portugezen goed voor de dag komen om zo op een waardige manier afscheid te nemen van het toernooi.

"We willen het toernooi waardig verlaten," aldus bondscoach Jakob 'Köbi' Kuhn, voor wie het zijn laatste wedstrijd als bondscoach wordt.

Zwitserland gaat tegen Portugal op jacht naar de eerste EK-zege ooit. Kuhn zal echter in de voorhoede flink moeten improviseren. De spitsen Alexander Frei en Marco Streller zijn door blessures uitgeschakeld, terwijl het meespelen van de jonge Eren Derdiyok twijfelachtig is.

Portugal zal tegen het Alpenland waarschijnlijk enkele belangrijke spelers gaan sparen. Dan zou het met name gaan over Deco, Petit en Nuno Gomes.

Gezelligheid op Siren: Blood Curse screens

In 2004 kwam Sony met de Forbidden Siren, de horrorgame die zijn plaats tussen Resident Evil en Silent Hill goed in wist te nemen. Deze zomer komt Sony met Siren: Blood Curse, een game die in twaalf episodes te downloaden wordt van het Playstation Network. Vandaag hebben we vijf creepy screenshots voor jullie waar de gezelligheid van af druipt.





Siren Blood Curse neemt spelers mee naar het Japanse dorp Hanuda, waar een tv-crew uit Amerika arriveert om de mythe te onderzoeken over een “Verdwenen Dorp”, waar mensen zouden zijn geofferd. Hanuda is een duistere, griezelige wereld, vastgeroest in de jaren zeventig en omgeven door een rode zee. Er rust een oude vloek op het dorpje, aan jou de taak om de overgebleven bewoners te redden.

Traploopwedstrijd in hoogste wolkenkrabber gewonnen door Duitser

Een Duitse atleet heeft vandaag een traploopwedstrijd in de hoogste wolkenkrabber ter wereld gewonnen. Thomas Dold sprintte in 10 minuten en 53 seconden naar de 91e verdieping van de Taipei 101, op 390 meter hoogte.

De 23-jarige Dold versloeg de kampioen van vorig jaar, de Italiaan Marco Di Gasperi, en won daarmee omgerekend circa 4.300 euro. De Duitser won dit jaar ook al de race in het Empire State Building in New York.

De Taipei 101



 

'Kinderen willen handleiding bij huisdier'

Acht op de tien kinderen willen dat mensen die een dier aanschaffen een gebruiksaanwijzing krijgen. Dat meldt de Dierenbescherming zondag op basis van onderzoek onder tweehonderd kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Een grote meerderheid van 85 procent is tegen dierproeven.

Twee op de drie kinderen nemen bij een ramp thuis eerder hun huisdier mee dan foto's, mobiele telefoon of computer. De helft vindt dat mensen die een dier kopen eerst een dierentraining moeten volgen. Bij driekwart van de kinderen heeft een dier uit een asiel de voorkeur boven een beest uit de winkel.

Dertig procent van de ondervraagden wil zakgeld inleveren voor het helpen van mishandelde dieren. Vier procent wil wel een bijdrage leveren aan de huishoudpot voor bijvoorbeeld duurder, diervriendelijker scharrelvlees.

De Dierenbescherming, die het onderzoek liet uitvoeren naar aanleiding van het vijftienjarige bestaan van jeugdafdeling Kids for Animals, is blij met de uitkomsten van het onderzoek onder kinderen. "Het is prachtig om te zien hoe kinderen betrokkenheid laten zien bij dierenwelzijn", zegt directeur Frank Dales. "Dat kinderen dieren leuk vinden en ze graag in hun buurt hebben wisten we wel, maar dat ze daarnaast ook nadenken en zelfs duidelijke meningen hebben over welzijn van dieren is hoopgevend. De maatschappelijke toename van aandacht voor dieren gaat niet ongemerkt aan hen voorbij."

Eerste 'homohuwelijk' in Anglicaanse kerk

In een Anglicaanse kerk in Groot-Brittannië is voor het eerst een 'homohuwelijk' voltrokken. Kort voor de plechtigheid waren de twee priesters een geregistreerd partnerschap aangegaan, berichtte de Britse krant The Sunday Telegraph vandaag.

De Church of England, de Engelse staatskerk, staat homohuwelijken niet toe. ''Dit is een ernstige schending van de regels'', aldus een woordvoerder van de Anglicaanse Kerk.

De beide mannen wisselden vorige maand huwelijksgeloftes en ringen uit in een van de oudste kerken van Groot-Brittannië: de Saint Bartholomew the Great in Londen.

Enkele liberale geestelijken hebben in het verleden wel hun zegeningen gegeven aan homoparen, maar dit is de eerste keer dat een dominee een traditionele huwelijksceremonie heeft voltrokken.

Het 'homohuwelijk' kan bijna niet op een slechter moment komen. Volgende maand vindt de wereldwijde Lambeth-conferentie van anglicanen in Groot-Brittannië plaats. Conservatieven en liberalen waren het al oneens over de wijding van homoseksuelen tot bisschop en inzegening van homoseksuele relaties.

De 77 miljoen leden tellende anglicaanse gemeenschap raakte diep verdeeld in 2003, nadat de Amerikaanse anglicanen de homoseksuele priester Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire hadden benoemd. Robinson (61) ging begin juni een geregistreerd partnerschap aan met zijn vriend Mark Andrew (80).

Waterpolitie controleert op 51 schepen

De politie heeft gisteren in het gebied tussen Voorzaan/Noordzeekanaal en het Amsterdam Rijnkanaal een scheepvaartcontrole gehouden. Vijftien keer is proces-verbaal opgemaakt. In totaal zijn 51 controles uitgevoerd. Dat heeft de Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten vandaag gemeld.

De controles richtten zich vooral op veiligheidseisen (zwemvesten en brandblussers), vaarbewijs en registratiebewijs. Een aantal schippers voer niet uiterst stuurboordwal of voer te snel. Een kapitein van een rondvaartboot kreeg een proces-verbaal omdat hij een passagier liet varen. Bij een manoeuvre veroorzaakte die 'bestuurder' een aanvaring met een sloep. Een andere kapitein kreeg een proces-verbaal omdat hij zonder vergunning, in het gebied van de gemeente Amsterdam, passagiers in zijn rondvaartboot liet instappen.

Taliban gedood bij jacht op ontsnapte gevangenen

Amerikaanse en Afghaanse militairen hebben bij de jacht op ontsnapte gevangenen in het zuiden van Afghanistan ten minste vijftien opstandelingen gedood. Dat hebben de door de Amerikanen geleide coalitietroepen vandaag bekendgemaakt.

De Taliban zorgden vrijdagavond voor een stunt door de toegang tot de gevangenis van het zuidelijke Kandahar op te blazen. Alle naar schatting ruim 1100 gevangenen kwamen op vrije voeten, onder hen ongeveer vierhonderd Taliban-extremisten. Veertien van hen zijn inmiddels weer gevangen genomen, aldus de politie van Kandahar.

De jongste doden vielen tijdens gevechten in de provincie Kandahar. De Taliban-militanten hadden de troepen beschoten vanuit een boerderij dat vervolgens door de Amerikanen werd gebombardeerd. Of de aanvallers ontsnapte gevangenen zijn, is niet bekend.

Ier wordt per ongeluk huurmoordenaar

Een 23-jarige Ier, Brian Buckley, die op zoek was naar cheats voor Hitman heeft zichzelf per ongeluk aangemeld als huurmoordenaar. Hij kwam tijdens zijn zoektocht terecht op een website genaamd Hitman for Hire, dacht dat het om een grap ging en vulde zijn gegevens in. Hij gaf aan ervaring te hebben met handwapens, machinegeweren, granaten, het maken van booby traps en het fabriceren van gif. Enige tijd later werd hij echter door ene Tony Luciano gebeld, met het verzoek drie mannen om te brengen. Ook werd hem veel geld beloofd als hij aan een dosis sterk gif kon komen.

In eerste instantie dacht Brian nog steeds dat het om een grap was, maar na een paar telefoontjes en emails begon hij zich ongemakkelijk te voelen. Hij vertelde degene die hem wilde inhuren dat hij het verkeerde nummer gedraaid had. Korte tijd later stond de politie voor de deur. Brian moet nu getuigen in een rechtszaak tegen een vrouw die via tussenpersonen had geprobeerd iemand in te huren om haar partner en diens twee zonen te vermoorden.

Enge meisjes en soldaten op Project Origin screens

Project Origin, misschien wel beter bekend als F.E.A.R. 2. Monolith mocht deze naam echter niet gebruiken, en dus gaat de game nu door als Project Origin. Deze game zal het wederom hebben van de bloederige schootouts in slowmotion. Project Origin wordt eind van het jaar verwacht voor alle next-gen machines, dus de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Vandaag hebben we weer twee screenshots voor jullie.



Veel platte tv's gevaar bij brand

Uit testen van de brandweer Den haag en het brandweerkenniscentrum Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) is gebleken dat de platte televisies van slechts vijf merken brandveilig zijn. Alleen bij deze vijf televisies wordt er geen giftige rookontwikkeling veroorzaakt door de giftige behuizing wanneer er brand is. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Volgens Europese regels moeten televisiefabrikanten het elektronische gedeelte van de televisie tegen brand beveiligen, maar voor de kunststof buitenkant gelden nog geen regels. Alleen flatscreens van Panasonic, Philips, Sony, Toshiba en Finlux zijn volgens de brandweer brandveilig. Op eigen initiatief van de fabrikant worden deze televisies geproduceerd met brandveilige kunststoffen.

Sinds zes jaar wordt de brandveiligheid getest van televisies. Deze test is uitgevoerd in de woonkamer van een sloopflat in Den Haag. Een brandende kaars is drie minuten lang tegen de buitenkant van een aantal flatscreens aangehouden.

De televisies die als onveilig uit de test kwamen "produceren veel giftige rook en zorgen voor een hoge vuurbelasting," aldus René Hagen, lector bij het NIFV. Vuur van buitenaf, zoals in de test, is volgens de brandweer een realistisch scenario. De televisies kunnen gemakkelijk vlam vatten door een brandje in de kamer of een kerststukje. De brandweer raadt consumenten aan om voor hun eigen veiligheid niet alleen naar de beeldkwaliteit van de televisies te kijken, maar ook naar de brandveiligheid.

Jan Smit teistert zijn stembanden

Wat sommige mensen krijgen als ze Jan Smit horen zingen heeft Jan Smit als hij Oranje ziet spelen: hij wordt misselijk en krijgt buikpijn. De Volendamse zanger heeft bovendien bij elke wedstrijd van het Nederlands elftal tranen in zijn ogen. Dat bekende het volksidool gisteren op zijn website.

"Bij mijn eigen optredens ben ik nooit zenuwachtig'', legt hij uit. "Maar tijdens een EK-wedstrijd hou ik het niet meer. Dan heb ik het namelijk niet zelf in de hand.'' Emoties als hoofdpijn, buikpijn, blijheid, angst en euforie overvallen de populaire Volendammer dan. "Bij elke goal die het Nederlands elftal maakt, schreeuw ik het uit. Maar mooi dat ik nieuwe stembanden heb!'' Of zijn stembanden het ook nog doen als Nederland de finale haalt moet worden afgewacht!

Doden door zware regenval China

Zeker 55 mensen zijn overleden en circa zeven worden vermist door zware regenval in het zuiden en oosten van China. Ruim een miljoen mensen zijn geëvacueerd, meldden Chinese media vandaag op basis van regeringsbronnen.

Rivieren dreigen buiten hun oevers te treden in de zuidoostelijke provincies Jiangxi, Guangxi en Guangdong. Ook de komende dagen is regen voorspeld.

Het slechte weer teistert negen provincies. Duizenden woningen zijn beschadigd en snelwegen zijn afgesloten wegens landverschuivingen. De economische schade is opgelopen tot ruim honderd miljoen euro.

De welvarende provincie Guangdong is het zwaarst getroffen. In delen van het gebied viel van vrijdag op zaterdag, binnen 24 uur, 415 millimeter neerslag.

Vrouw Snoop Dogg opgepakt

De vrouw van rapper Snoop Dogg is in de boeien geslagen omdat ze dronken achter het stuur zou hebben gezeten. Dat meldden Amerikaanse media vandaag.

De 32-jarige echtgenote Shante Taylor Broadus is inmiddels op borg vrijgelaten. Haar echtgenoot Snoop heeft al een indrukwekkend strafblad. Hij stond onder meer terecht voor wapen- en drugsbezit en vechtpartijen. Het echtpaar heeft drie kinderen en is sinds 1997 getrouwd.

Ier wordt per ongeluk huurmoordenaar

Een Ierse liefhebber van videogames heeft de schrik van zijn leven gekregen nadat hij zichzelf voor de grap op een website had aangemeld als huurmoordenaar. Wat begon als een zoektocht naar informatie over een computerspel eindigde gisteren voor de rechter, meldden Ierse media.

De 23-jarige militair vulde naar eigen zeggen "uit nieuwsgierigheid en domheid" een formulier in op de site Huurmoordenaar te Huur, terwijl hij op zoek was naar informatie over het computerspel Hitman (Huurmoordenaar). Hij dacht dat het om een grap ging, maar werd korte tijd later gebeld met het verzoek drie mannen te liquideren. Hij hield zijn 'opdrachtgever' op afstand door te zeggen dat de man het verkeerde nummer had gedraaid. Enige tijd later stond ook de politie voor de deur en werd hij gevraagd te getuigen tegen de eigenaar van de site en een opdrachtgeefster.

'China arresteert duizenden in Xinjiang'

China heeft de controle in de westelijke regio Xinjiang verder verscherpt in de aanloop naar de komst van het olympisch vuur volgende week. De autoriteiten hebben duizenden personen opgepakt uit angst dat de oorspronkelijke bevolking de komst van de olympische vlam aangrijpt voor protesten.

Xinjiang is het thuis van circa acht miljoen Oeigoeren, de grootste islamitische minderheidsgroep in China. De regering in Peking stelt dat het de laatste maanden al meerdere terreurpogingen van Oeigoerse separatisten in de kiem heeft gesmoord.

Behalve de arrestaties zijn islamitische geestelijken verplicht bijgeschoold, zodat zij de olympische Spelen "beschermen", aldus een woordvoerder van het in Duitsland gevestigde Wereldcongres van Oeigoeren. Van sommige Oeigoeren is het paspoort ingetrokken zodat zij het land niet kunnen verlaten.

Nieuwe Britse informatieblunder

Het lijkt er op dat Britse functionarissen niet zo voorzichtig met vertrouwelijke informatie om kunnen gaan. Dagblad The Independent bericht vandaag dat voor de tweede keer in een week tijd een hoge ambtenaar geheime documenten in de trein heeft laten liggen.

In de papieren staat informatie over hoe de Britse regering omgaat met drugshandel, witwassen van geld en wereldwijd terrorisme. Daarnaast stond er informatie in de papieren over hoe Iran internationale afspraken kan omzeilen om zo massavernietigingswapens te financieren. De vinder gaf de papieren aan het dagblad, welke ze weer aan de regering teruggaf zonder verdere details te onthullen.

Afgelopen woensdag werden er ook al vertrouwelijke papieren gevonden in een forenzentrein bij Londen. Deze documenten bevatten informatie over de sterkte van de veiligheidsdiensten van Irak en terreurnetwerk Al-Qaeda. Het lijkt er niet op dat de twee gevallen met elkaar in verband staan.

Respect the skills

Vorige week had jij een welbestede zondag, deze week heb ik dat. Ik ben niet alleen mijn bedrijfsauto aan het leegruimen omdat ik morgen een nieuwe Volkswagen Polo krijg, maar ik zit vanmiddag ook met mn reet in het Phillips Stadion. Niet om naar PSV te koekeloeren maar om Guusje Meeuwis te zien optreden. Ik ben uitgenodigd om in een afgehuurd restaurant met zitplaatsen naar onze Brabantse troubadour te kijken en luisteren. Je snapt dat deze jongen al de hele dag teksten uit zn hoofd aan het leren is. Kedeng kedeng, hoe hoeeeeeee.

'Opvolger' Gouden Kooi te zien bij RTL

De villa in Eemnes wordt het decor van het nieuwe programma Can't Buy Me Love. De nieuwe realityserie zal vanaf september worden uitgezonden op RTL5.

Tien tot vijftien singles tussen de 18 en 35 jaar laten zich vrijwillig opsluiten in de villa om een nieuw spel te spelen. Het spel: geld verdienen, liefde zoeken of misschien wel beide. Het spel, dat maximaal drie maanden gaat duren, moet slim gespeeld gaan worden, want wekelijks kunnen de singles worden weggestemd.

De opvolging is zaterdag bekendgemaakt door de persvoorlichter van RTL. Op dit moment is RTL op zoek naar goed gebekte kandidaten die zich vrijwillig willen laten opsluiten. John de Mol heeft na afloop van De Gouden Kooi aangegeven dat hij Brian Kubatz, één van de finalisten van De Gouden Kooi, graag wilde hebben voor de opvolger, maar of er voor Brian ook daadwerkelijk een rol is weggelegd in het nieuwe programma is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
©FOK.nl e.a.