EK: Spannende ontknoping in poule A

In poule A werden zojuist de laatste duels gespeeld in de groepsfase. Portugal was al geplaatst en speelde tegen het al uitgeschakelde Zwitserland. Turkije en Tsjechie namen het tegen elkaar op voor een plaats in de kwartfinale. Tsjechië kwam met 2-0 voor, maar verloor uiteindelijk na een chaotische slotfase met 2-3. Turkije is nu als tweede in poule A doorgedrongen tot de volgende ronde.

Zwitserland - Portugal
In de eerste tien minuten van de wedstrijd werden er nog niet echt kansen gecreëerd. De twee ploegen kwamen wel in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander, maar de bal werd steeds weer weggewerkt. Alleen Hélder Postiga kreeg een goede mogelijkheid. De aanvaller van de Portugezen stond echter buitenspel. Vijf minuten later kreeg Portugal de eerste goede kans van het duel. Na een schot op doel roerde Pepe de bal, waardoor deze tegen de lat kwam.

Kort daarna kreeg ook Zwitserland, via Inler, de eerste kans. Ricardo kende de nodige moeite om de bal te keren. In de tegenstoot probeerde Hélder Postiga het eens op aangeven van Nani, maar hij wist het net niet te vinden. Na bijna een half uur spelen was Senderos dichtbij een treffer. De verdediger werkte de bal echter naast. Ook Yakin was na een kopbal niet succesvol. Vervolgens zakte het niveau steeds verder weg. Tot aan de rust golfde het spel wat op en neer, maar noemenswaardige dingen gebeurde er niet meer.

Direct na aanvang van de tweede helft probeerde Inler het eens van afstand. Ricardo werkte de bal niet goed weg, maar in de rebound slaagde de goalie wel in een succesvolle redding. Nani had in de 55e dé uitgelezen kans om de score te openen, maar de speler schoot de bal op de paal. Na bijna een uur probeerde Quaresma het eens van afstand. Zuberbühler stond echter goed op te letten en keerde het schot. Aan de andere kant kreeg Barnetta een hele grote kans voor Zwitserland, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Ook Inler was er heel dichtbij, maar de bal schampte de paal.

Dat was ook meteen de inleiding voor een offensief van de Zwitsers, die het tempo verder opschroefden. Dit betaalde zich uiteindelijk uit in een treffer van Yakin, die het gastland daarmee op voorsprong zette. Tien minuten voor tijd gaf Plautz een strafschop aan de Zwitsers. Yakin ging achter de bal staan en schoot de bal onberispelijk binnen. Kort voor tijd kreeg de aanvaller een publiekswissel. Bij het verlaten van het veld ontving hij een staande ovatie. In de slotfase probeerde Portugal het nog wel, maar wist niet meer te scoren.

Karakteristieken

Zwitserland - Portugal 2-0
71’ Yakin 1-0
83’ Yakin 2-0 (pen)

Toeschouwers: 40.000
Scheidsrechter: Plautz (Oos)
Stadion: St. Jakob-Park, Basel
Gele kaart: Yakin, Vonlanthen, Barnetta, Fernandes (Zwitserland), Ferreira, Ribeiro, Miguel (Portugal)

Opstellingen
Zwitserland: Zuberbühler, Lichtsteiner (Grichting/83), Müller, Senderos, Magnin, Behrami, Fernandes, Inler, Vonlanthen (Barnetta/61), Yakin (Cabanas/86), Derdiyok

Portugal: Ricardo, Miguel, Pepe, Bruno Alves, Ferreira (Ribeiro/41), Meira, Veloso (Moutinho/71), Meireles, Quaresma, Hélder Postiga (Almeida/74), Nani

Turkije - Tsjechië
Een aanvallend ingesteld Turkije trad de beslissende wedstrijd in poule A in het Stade de Genève aan zonder de geblesseerde Emre Belözoğlu. Opvallend was dat Servet op last van de scheidsrechter voor de wedstrijd zijn schoenen moest wisselen. Bij Tsjechië keerde Jan Koller terug in de basis na in de wedstrijd tegen Portugal op de bank begonnen te zijn.

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van Tsjechië, maar een vrije trap in de derde minuut leverde geen gevaar op voor de Turken. Het eerste serieuze schot op doel kwam van Plašil na een hoekschop, maar hij schoot over. Ook daarna waren de Tsjechen veruit het gevaarlijkst, want Koller kopte maar net over na een vrije trap van Jankulovski. Opvallend was dat na tien minuten al twee Turkse spelers de gele kaart hadden gekregen.

In de zeventiende minuut kwam eindelijk het eerste gevaar van de Turken, maar het schot van Tuncay Şanlı ging naast. In de tegenaanval schoot Matějovský de bal recht op Volkan af, zodat ook uit deze aanval niets kwam. Tsjechië bleef de bovenliggende partij, te meer omdat Jan Koller voorin telkens de bal goed afschermde om die vervolgens mee te geven aan een opkomende teamgenoot. En het was dan ook Jan Koller die in de 34e minuut Volkan na een voorzet van Grygera met een kopbal verschalkte.

Na het doelpunt trokken de Turken ten aanval, waarbij Arda Turan dichtbij een doelpunt was. Enkele minuten later moest Matějovský het veld geblesseerd verlaten; Jarolím was zijn vervanger. Daarna was het Turkse offensief weer geluwd en Tsjechië kreeg via uitblinker Koller nog een goede mogelijkheid, waardoor de Tsjechen de rust met een 1-0 voorsprong bereikten.

Na rust bracht de Turkse bondscoach Fatih Therim Sabri Sarıoğlu in voor Şentürk om zo te proberen om de wedstrijd te doen kantelen. De eerste mogelijkheid na rust was dan ook voor Turkije via Nihat. Turkije kreeg in de stromende regen het initiatief en zette Tsjechië onder druk. Na een vrije trap in de 52e minuut kopte Tuncay recht in de handen van Čech, waardoor deze mogelijkheid niets opleverde.

Na bijna een uur spelen viel Emre Güngör uit met een blessure en op dat moment sloegen de Tsjechen hard toe. Eerst schoot Koller nog naast, maar nog geen minuur later gleed Plašil een voorzet van Sionko binnen. Daarna zorgde een gesneuvelde vlag van de assistent-scheidsrechter voor enige hilariteit en oponthoud. Turkije leek na de 2-0 aangeslagen, wat de Tsjechen de kans gaf het initiatief over te nemen. Na 71 minuten had Tsjechië 2 goede kansen via Polak, eerst raakte hij de paal en in het vervolg hield Emre Aşık hem van scoren af, waarna Polak met een tulband verder moest spelen.

Toch kwam Turkije in de 75e minuut terug in de wedstrijd na een schuiver van Arda op een lage voorzet van Hamit Altıntop. De goal luidde een waar Turks offensief in, waarbij Servet een grote kans miste. Nihat scoorde in de 87e minuut de gelijkmaker na een blunder van Petr Čech. Nog geen twee minuten later kreeg het Turkse sprookje een vervolg, omdat Nihat na een pass die dwars door de Tsjechische verdediging ging de 3-2 aan liet tekenen. Tsjechië moest daarna aanvallen en kreeg dan ook een goede kans. Na de aanval liet de Turkse doelman Volkan zich gaan, waarna Koller neerging en hij rood kreeg. Tuncay Şanlı nam zijn positie in het doel over, maar de overwinning van de Turken kwam niet meer in gevaar.

34’ Koller 0-1
62’ Plašil 0-2
75’ Arda Turan 1-2
87’ Nihat Kahveci 2-2
89’ Nihat Kahveci 3-2

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt (Swe)
Stadion: Stade de Genève
Gele kaart: Mehmet Topal, Mehmet Aurélio, Arda Turan, Emre Aşık (Turkije), Galásek, Ujfaluši, Baroš (Tsjechië)
Rode kaart: Volkan Demirel (Turkije)

Turkije: Volkan Demirel, Hamit Altıntop, Emre Güngör (Emre Aşık/63), Servet Çetin, Hakan Balta, Mehmet Topal (Kazım Kazım/57), Mehmet Aurélio, Arda Turan, Tuncay Şanlı, Nihat Kahveci, Semih Şentürk (Sabri Sarıoğlu/46)

Tsjechië: Čech, Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski, Sionko (Vlček/84), Matějovský (Jarolím/39), Galásek, Polák, Plašil (Kadlec/80), Koller