Veel platte tv's gevaar bij brand

Uit testen van de brandweer Den haag en het brandweerkenniscentrum Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) is gebleken dat de platte televisies van slechts vijf merken brandveilig zijn. Alleen bij deze vijf televisies wordt er geen giftige rookontwikkeling veroorzaakt door de giftige behuizing wanneer er brand is. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Volgens Europese regels moeten televisiefabrikanten het elektronische gedeelte van de televisie tegen brand beveiligen, maar voor de kunststof buitenkant gelden nog geen regels. Alleen flatscreens van Panasonic, Philips, Sony, Toshiba en Finlux zijn volgens de brandweer brandveilig. Op eigen initiatief van de fabrikant worden deze televisies geproduceerd met brandveilige kunststoffen.

Sinds zes jaar wordt de brandveiligheid getest van televisies. Deze test is uitgevoerd in de woonkamer van een sloopflat in Den Haag. Een brandende kaars is drie minuten lang tegen de buitenkant van een aantal flatscreens aangehouden.

De televisies die als onveilig uit de test kwamen "produceren veel giftige rook en zorgen voor een hoge vuurbelasting," aldus René Hagen, lector bij het NIFV. Vuur van buitenaf, zoals in de test, is volgens de brandweer een realistisch scenario. De televisies kunnen gemakkelijk vlam vatten door een brandje in de kamer of een kerststukje. De brandweer raadt consumenten aan om voor hun eigen veiligheid niet alleen naar de beeldkwaliteit van de televisies te kijken, maar ook naar de brandveiligheid.