'Elektronisch patiëntendossier vaak onbetrouwbaar'

Veel huisartsen vullen gegevens in het elektronische patiëntendossier niet goed in. Het dossier, dat ook door andere hulpverleners kan worden geraadpleegd, staat daardoor vol met termen of afkortingen die voor andere artsen onbegrijpelijk zijn en dat brengt risico's met zich mee voor de patiënt, zeggen huisartsen in het RTL Nieuws.

Mensen die ziek zijn op momenten dat hun eigen arts niet te bereiken is zoals 's avonds kunnen terecht bij een huisartsenpost. De artsen die daar werken kennen de patiënt niet en moeten daardoor op het dossier vertrouwen voor informatie. Als belangrijke informatie ontbreekt, verkeerd is ingevoerd of onduidelijk wordt omschreven kan dat ertoe leiden dat patiënten bijvoorbeeld medicijnen krijgen die niet samengaan met andere medicijnen die de patiënt al slikt.

Huisartsen zeggen in het RTL Nieuws dat ze gegevens in het dossier altijd moeten checken bij de patiënt. Uit een proef van onderzoeksinstituut Nivel onder 32 dokterspraktijken, dat een methode ontwikkelde om dossiers te controleren op fouten, blijkt dat veel dossiers niet voldoen aan de gestelde eisen.

Nivel maakt zich zorgen en vindt dat artsen de dossiers moeten nalopen en nauwkeuriger moeten zijn. Volgens de huisartsen is er 160 miljoen euro nodig om de dossiers bij te werken. Het duurt zeker nog een paar jaar voordat dat is voltooid.