Arrestaties bij protest Kamp Zeist

De politie heeft vandaag zeven mensen aangehouden bij een protest bij Kamp Zeist in Soest. Betogers drongen het detentiecentrum binnen en verschansten zich korte tijd op het dak van een van de barakken. Na een klein half uur werden ze van het dak gehaald en ingerekend.

Tientallen mensen van de Anarchistische Anti-Deportatiegroep Utrecht (AAGU) hadden zich vandaag bij Kamp Zeist verzameld voor de betoging. Een deel van de activisten wist binnen de hekken van het detentiecentrum te komen.

In Kamp Zeist worden onder anderen uitgeprocedeerde asielzoekers tot hun uitzetting in vreemdelingenbewaring gehouden. Meestal zijn dat mensen die niet direct kunnen worden uitgezet, omdat stukken ontbreken waarmee hun identiteit kan worden vastgesteld. De duur van hun verblijf varieert van enkele dagen tot maanden en soms zelfs een jaar.

Tijdens het protest werden leuzen gescandeerd als: "Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal" en "No borders, no nations, no deportation.". AAGU zet zich af tegen het huidige vluchtelingenbeleid in Nederland.

De actievoerders sloegen vandaag met tennisrackets ballen met daaraan bevestigde briefjes over de hekken van kamp Zeist. Op de briefjes staat dat de vluchtelingen recht hebben op bezoek en dat ze voor praktische en morele ondersteuning contact op kunnen nemen met AAGU.