'Kinderen willen handleiding bij huisdier'

Acht op de tien kinderen willen dat mensen die een dier aanschaffen een gebruiksaanwijzing krijgen. Dat meldt de Dierenbescherming zondag op basis van onderzoek onder tweehonderd kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Een grote meerderheid van 85 procent is tegen dierproeven.

Twee op de drie kinderen nemen bij een ramp thuis eerder hun huisdier mee dan foto's, mobiele telefoon of computer. De helft vindt dat mensen die een dier kopen eerst een dierentraining moeten volgen. Bij driekwart van de kinderen heeft een dier uit een asiel de voorkeur boven een beest uit de winkel.

Dertig procent van de ondervraagden wil zakgeld inleveren voor het helpen van mishandelde dieren. Vier procent wil wel een bijdrage leveren aan de huishoudpot voor bijvoorbeeld duurder, diervriendelijker scharrelvlees.

De Dierenbescherming, die het onderzoek liet uitvoeren naar aanleiding van het vijftienjarige bestaan van jeugdafdeling Kids for Animals, is blij met de uitkomsten van het onderzoek onder kinderen. "Het is prachtig om te zien hoe kinderen betrokkenheid laten zien bij dierenwelzijn", zegt directeur Frank Dales. "Dat kinderen dieren leuk vinden en ze graag in hun buurt hebben wisten we wel, maar dat ze daarnaast ook nadenken en zelfs duidelijke meningen hebben over welzijn van dieren is hoopgevend. De maatschappelijke toename van aandacht voor dieren gaat niet ongemerkt aan hen voorbij."