Bush tegen tijdschema vertrek Britten uit Irak

De Amerikaanse president George Bush heeft Groot-Brittannië opgeroepen zijn troepen niet te vroeg uit Irak terug te trekken. Dat schreef de Britse krant de Observer zondag.

Volgens Bush, die later zondag een ontmoeting zal hebben met de Britse premier Gordon Brown, zou Groot-Brittannië er verkeerd aan doen om al een tijdschema voor het vertrek van zijn troepen op te stellen. "Ik vertrouw erop dat hij (Brown, red.) net als ik naar onze commandanten zal luisteren om ervoor te zorgen dat onze offers niet de mist ingaan door troepenverminderingen die op dit moment niet gerechtvaardigd zijn", zei Bush volgens de krant.

Bush deed zijn uitlatingen in reactie op een bericht van de BBC, die meldde dat de regering mogelijk binnen enkele maanden een datum voor de terugtrekking uit Irak zal vaststellen. De regering heeft het BBC-bericht overigens tegengesproken.

Groot-Brittannië heeft momenteel zo'n vierduizend militairen in Irak, die zijn gelegerd op een basis aan de rand van Basra in het zuiden van het land. Een voornemen om vijftienhonderd militairen terug te trekken werd op de lange baan geschoven toen het geweld in Basra in maart opleefde.