FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 juni 2005

Strafhof gaat oorlogsmisdaden Darfur onderzoeken

Het Internationale Strafhof in Den Haag start een officieel onderzoek naar oorlogsmisdaden in de Sudanese provincie Darfur. De openbare aanklagers richten zich op beschuldigingen van moord, verkrachting en plundering door Arabische milities. Het VN-hof heeft 51 verdachten op het oog.

In Darfur speelt zich de grootste humanitaire crisis van dit moment af. Arabische milities hebben daar tienduizenden burgers gedood. Zo'n twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. De regering van Sudan is herhaaldelijk beschuldigd van het geven van steun aan de Arabische milities.

De Verenigde Staten gaven in de Veiligheidsraad onlangs al toestemming voor een verkennend onderzoek van het Strafhof naar de situatie in Darfur. Dat was erg opvallend omdat de VS zelf het Strafhof weigert te erkennen.

Nederlands succes op EK Onderwaterhockey

De Nederlandse heren hebben op het EK Onderwaterhockey in Marseille de Europese titel behaald. De Oranje dames legden beslag op de bronzen plak.

De heren verpletterden in de finale Frankrijk met 1-8. Bij rust keek het gastland al tegen een schier onoverbrugbare achterstand van 0-6 aan. De tweede helft was dan ook een formaliteit waarin de Nederlandse teller uiteindelijk bleef steken op acht treffers.

De Nederlandse dames, die er niet in slaagden om de eindstrijd te bereiken, wisten wel beslag te leggen op de bronzen plak. In de strijd om de derde plaats werd, na een ruststand van 1-0 in het voordeel van Oranje, Servie Montenegro met 2-1 verslagen.

EK turnen: Nederlandse turners schrijven geschiedenis

De Nederlandse turners hebben sportgeschiedenis geschreven door op het EK turnen tijdens de toestelfinales liefst drie medailles te halen.

Yuri van Gelder werd als eerste Nederlandse man Europees kampioen turnen, op het onderdeel ringen. Dat is een prestatie die in 138 jaar (Nederlandse) turnhistorie voor heren nog nooit eerder was neergezet. De enige andere Nederlandse die ooit goud won op een EK turnen was Thea Belmer, die dat in 1963 deed bij het onderdeel brug.

De 22-jarige Van Gelder, dit seizoen al ongenaakbaar op de turnoefening aan de ringen tijdens de wereldbekerwedstrijden, turnde een solide oefening die door de jury gewaardeerd werd met een 9,712. Daarmee eindigde hij overigens gelijk met de Italiaan Andrea Coppolino, die dezelfde score kreeg. Zo werden deze twee heren gedeeld eerste en namen ze beiden de gouden plak mee naar huis.

Er zijn al meer toestelfinales geturnd, waarbij meer succesjes waren voor de Nederlandse afvaardiging. Zo behaalde Jeffrey Wammes een vierde plek op het onderdeel vloer en zelfs een bronzen plak op het onderdeel sprong. De pas 18-jarige Wammes moest deze medaille overigens ook delen, met de Roemeen Selariu.

Nog verrassender dan de gouden plak van Van Gelder was misschien wel de zilveren plak die Suzanne Harmes bij de vrouwen won op het onderdeel vloer. Eerder op de dag werd ze al zevende op het onderdeel sprong en vijfde op het onderdeel balk. Loes Linders beëindigde dit onderdeel als zesde.

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!

Tsjechische president: stop ratificatieproces

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Tsjechische president Vaclav Klaus is van mening dat het geen zin heeft om nog langer door te gaan met het ratificatieproces van de Europese grondwet, nu de kiezers in Nederland en Frankrijk het voorstel hebben weggestemd. Klaus stelt dat iedereen bij voorbaat wist dat 'de grondwet met 25 tegen 0 moest worden aangenomen'.

De politicus verklaarde zich voorstander van een nieuwe alternatieve tekst, 'een minimalistische versie van vijftien pagina's die niet zo diep ingrijpt in alle aspecten van het leven van de mensen'. Dat zei hij zondagmiddag in een televisieinterview. Klaus liet in het interview weten dat hij zich niet zal verzetten tegen de plannen van de Tsjechische regering om eventueel een referendum over het verdrag uit te schrijven.

Premier Paroubek, leider van de Tsjechische regering, vindt overigens dat de ratificatie wel moet doorgaan. Hij stelde dat het al mooi zou zijn als twintig van de 25 EU-landen de grondwet goedkeuren. Klaus en Paroubek staan als het om de grondwet gaat lijnrecht tegenover elkaar. De eerste is een verklaard tegenstander, de tweede een voorstander.

Verstrekken gratis heroïne bespaart A'dam geld

Toad had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonGratis verstrekking van heroïne levert Amsterdam een besparing op van 13.000 euro per gebruiker per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum.

Momenteel verstrekt de hoofdstad aan 150 junks gratis heroïne. Het gaat om gebruikers bij wie methadon niet aan wil slaan. De kosten van het verstrekken van de harddrug zijn weliswaar hoger dan die van een methadon-programma, vooral omdat de begeleiding meer kost, maar die worden geheel teniet gedaan doordat de junks aanmerkelijk minder schade door criminele activiteiten veroorzaken.

'Houdoe' is het mooiste Brabantse woord

Icoon opmerkelijk nieuwsSinds vanmiddag is de groet 'Houdoe' niet alleen het bekendste, maar ook het mooiste Brabantse woord. In een verkiezing van de regionale kranten BN/De Stem, het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad werd door 6000 lezers de afscheidsgroet verkozen. 'Houdoe' won het van woorden als 'zibbedeeske', 'meepesant' en 'petazzie'.

Opmerkelijk was dat ook 'schóttelslet' werd voorgedragen. Dat woord werd eerder in buurprovincie Limburg al tot mooiste gekozen. Behalve Limburg en Brabant werd een dergelijke verkiezing al eerder in Friesland en Zeeland gehouden. De Friezen kozen eind december 'babbelegûchjes' tot favoriete woord, terwijl de Zeeuwen in november een voorkeur toonden voor 'platte zeuge'. Bij die laatste verkiezing ontstond onenigheid, omdat een jury die het woord aanwees lijnrecht inging tegen de wens van de inzenders, die massaal kozen voor 'hosternokke'.

Kort woordenboek bij dit bericht:
babbelegûchjes - fratsen
hosternokke - potverdorie
houdoe - de groeten
meepesant - terloops
petazzie - stamppot
platte zeuge - pissebed
schóttelslet (sjôttelsplak) - vaatdoekje
zibbedeeske - zeurderig oud vrouwtje

Wiegel wijst idee gekozen premier af

Icoon politiek binnenland nieuwsHans Wiegel, prominent VVD-lid, heeft gezegd het plan van de gekozen premier af te keuren. Dit terwijl zijn partij afgelopen tijd zich hiervoor hard heeft gemaakt via het nieuwe liberale manifest. Wiegel heeft de afwijzing bekend gemaakt op een bijeenkomst van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, in Zwolle.

Redenen voor de VVD-er om tegen het voorstel te zijn, zijn voor hem het feit dat het invoeren ervan jaren zal duren. Daarnaast is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor de plannen, aangezien zowel het CDA als de PvdA tegen de gekozen premier zijn.

Het idee van een gekozen kabinetformateur, dat juist door de VVD is afgekeurd, vindt Wiegel wel bespreekbaar. Echter, volgens hem is het alleen mogelijk als er met meerdere partijen een overeenkomst wordt gesloten met een gezamenlijk ontwerpprogramma, waarmee samen naar de kiezer wordt gegaan.

"Circuit Turkije op tijd klaar"


Bernie Ecclestone heeft geruchten die er op speelden dat het circuit van Turkije, de Istanbul Otodrom, niet op tijd klaar is, van de hand gedaan.

In augustus doet de Formule 1 voor het eerst Turkije aan. Zij doen dat op een circuit vlakbij Istanbul. Hoewel er rapporten waren dat het bouwen achter was op schema, vond Ecclestone dat alles prima volgens plan ging.

"We hebben gezien wat er al is gedaan en we zijn erg blij met wat er al is gedaan. Ik zie geen problemen.", aldus Ecclestone. Het circuit is overigens ontworpen door de Duitser Herman Tilke; die ook verantwoordelijk was voor de circuits in Maleisië, China en Bahrein.

Ono mist start van competitie

Shinji Ono zal waarschijnlijk de start van de Nederlandse competitie missen. De middenvelder van Feyenoord brak zijn middenvoetsbeentje in de voorbereiding van het Japanse team op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bahrein. De blessure zal hem twee á drie maanden uit de roulatie houden.

Aankomende maandag zal de Japanner worden geopereerd. Ono had al eerder aangegeven dat hij last van zijn voet had en het afgelopen seizoen had hij een blessure aan zijn enkel waaraan hij geopereerd moest worden. Toen kon hij ongeveer drie maanden niet voetballen.

Coldplay breekt records met nieuwe album

thomas26 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Muziek nieuwsDe Britse band Coldplay breekt met hun nieuwe album 'X&Y' het record aantal voorbestellingen via internet. Nog nooit is een album zo vaak voorbesteld. Het vorige record was in handen van Dido met haar album 'Life for rent' uit 2003.

Ook de nieuwe single 'Speed of sound' doet het goed. Een dag na de release prijkte het plaatje al op de eerste plaats in de download-hitlijsten van muziekaanbieder iTunes. In de Amerikaanse Billboard-hitlijst kwam de single binnen op plaats acht. Dit is de hoogste Britse binnenkomer sinds Hey Jude van de Beatles in 1968.

Coldplay
De Britse band Coldplay

Voetbal: Van der Sar naar Manchester United

joenuzzz, borisz, Knertjager en Lehcimus hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Edwin van der SarEdwin van der Sar speelt vanaf komend seizoen voor Manchester United. De doelman, die dit seizoen voor Fulham speelde, heeft een contract voor twee jaar getekend. Hoeveel de club heeft betaald voor de 34-jarige Van der Sar is niet bekend gemaakt. Volgens verschillende media zou het echter gaan om een transfersom van drie miljoen euro.

Eind januari verlengde Van der Sar zijn contract met Fulham, dat zou aflopen, nog voor een jaar. Hij werd toen ook al in verband gebracht met Manchester United, maar van een transfer was toen geen sprake.

Zes jaar geleden kon 'Sar' ook al naar Manchester, om daar Peter Schmeichel op te volgen. Hij koos toen echter voor Juventus, waar hij na twee jaar moest plaatsmaken voor Buffon. Bij Fulham verloor hij aan het begin van het vorige seizoen zijn basisplaats, om die later weer te heroveren.

Na Schmeichel is het doel van The Mancunians een hel voor keepers. Liefst tien doelmannen konden de zware erfenis van de Deen niet aan. Onder meer Bosnich, Barthez en Howard konden nooit volledig op het vertrouwen van Ferguson rekenen. United stuurde vorige maand de Noord-Ier Carrol en derde keus Ricardo de laan uit. Van der Sar moet nu de concurrentie aangaan met Tim Howard.

Van der Sar keepte meer dan vierhonderd wedstrijden op competitieniveau. Daarin scoorde hij één keer, uit een strafschop tegen De Graafschap. Van der Sar is ook 99-voudig international bij het Nederlands elftal. Komende woensdag speelt hij zijn 100e wedstrijd.

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!

Musampa nog een jaar bij Manchester City

Kiki Musampa speelt ook aankomend seizoen bij Manchester City. De Engelse voetbalclub bereikte met Atletico Madrid overeenstemming om de Nederlander opnieuw voor een seizoen te huren.

In januari van dit jaar verruilde Musampa de Spaanse club voor City. In de 14 wedstrijden die hij voor de Engelse club speelde maakte hij naast drie doelpunten ook veel indruk. Bondscoach Marco van Basten selecteerde Musampa zelfs voor de oefenstage van Oranje.

Musampa liet eerder al weten dat hij graag bij Manchester City wou blijven spelen. "Hoe langer ik hier ben, des te leuker ga ik het vinden, zowel de club als de stad. We hebben nog niet gesproken over wat er aan het einde van het seizoen gaat gebeuren, maar ik vermaak me op het veld en geniet ervan voor City te spelen," zei de Nederlander begin april.

Uitgeprocedeerde asielzoekers protesteren tegen beleid

Icoon Binnenlands nieuwsOngeveer 150 bewoners van vertrekcentrum Ter Apel hebben zondag gedemonstreerd tegen het Nederlandse uitzetbeleid. De demonstranten zagen zich gesteund door honderden sympathisanten, onder andere van de SP en verschillende vluchtelingenorganisaties.

De bewoners van het centrum zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij wachten in het centrum op uitzetting naar het land van herkomst. Volgens minister Rita Verdonk (VVD) van Vreemdelingenzaken komt het niet voor dat uitgeprocedeerden op straat worden gezet, maar de asielzoekers zeggen dat dit wel het geval is.

Saddam Hussein is depressief

Icoon Irak nieuwsSaddam Hussein is depressief. Dat meldt de Iraakse rechter die het proces tegen de voormalig dictator leidt. De rechter, Raed Juhi, stelt verder dat Hussein geestelijk alles op een rijtje heeft en dat hij tijdens verhoren niet onder druk is gezet. "Zijn stemming is somber, omdat hij de zwaarte van alle beschuldigingen inziet." Volgens de rechter begint het proces binnen twee maanden.

De voormalig leider van Irak staat terecht voor een aantal misdaden tegen de mensheid, waaronder de aanval met chemische wapens op het Koerdische dorp Halabja in 1988 en de invasie in Koeweit van 1990. Hiervoor kan hij de doodstraf krijgen.

De verdediging van Saddam Hussein bestaat uit 24 juristen. Onder hen zijn de dochter van de Libische leider Kadaffi, de Franse oud-minister Roland Dumas en de Amerikaanse ex-aanklager Ramsey Clark. Overigens is de verdediging samengesteld door de vrouw van Hussein en zijn drie dochters.

Brazilië vertrouwt Argentinië niet

Brazilië neemt voor het WK-kwalificatieduel met Argentinië op 8 juni eigen drinkwater mee naar de Argentijse hoofdstad Buenos Aires. De huidige wereldkampioen vertrouwt de Argentijnen niet en is niet van plan voor een tweede keer 'gedrogeerd' te worden.

Op het WK in Italië in 1990 zou de Argentijnse masseur een bidon met drinkwater - aangelengd met slaapmiddel - ter beschikking hebben gesteld aan de Braziliaan Branco. De linksback gaf achteraf aan misselijk en duizelig te zijn geworden na een slok van het gemanipuleerde water.

Ruim veertien jaar na dato bleken Branco's woorden ineens een stuk geloofwaardiger toen Carlos Bilardo, destijds Argentinië's bondscoach, een boekje open deed over zijn trucen. Gevraagd naar het incident antwoordde Bilardo schimmig. "Ik zeg niet dat het niet gebeurd is".

"Maar een dergelijk probleem hebben we nu in ieder geval niet meer", verzekerde Brazilië's bondscoach Carlos Alberto Parreira in de aanloop naar de klassieker. "In Argentinië drinken we alleen nog ons eigen water." Volgens Branco is dat verstandig. "Je moet niet denken dat de Argentijnen liggen te slapen. Als je even niet oplet, dan slaan zij toe".

Radio en tv geen taboe meer voor SGP

Icoon politiek binnenland nieuwsRadio en televisie zijn waarschijnlijk weldra geen taboe meer voor politici van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). In een intern rapport wordt erop aangestuurd dat Kamerleden, burgemeesters en wethouders met SGP-signatuur zelf mogen bepalen of zij meewerken aan audiovisuele mediaprogramma's. Tot dusver waren dergelijke optredens niet toegestaan.

De extreem-conservatieve partij stelt in een richtlijn uit 1994 dat zij het oneens is met de inhoud van de media radio en televisie. In de richtlijn wordt een onderscheid gemaakt tussen een actieve en een passieve benadering. Een actieve benadering is ongewenst, maar als SGP'ers onverwacht een microfoon onder hun neus krijgen en worden geconfronteerd met een televisiecamera, hoeven ze hun hoofd niet af te wenden. In de praktijk blijken de SGP-burgemeesters en Kamerleden echter niet zo strikt met de regel om te gaan. Deze week zond de NOS bijvoorbeeld een deel uit van de vergadering van de twee leden van de Tweede-Kamerfractie en hun medewerkers.

Een lobby van ongeveer 45 SGP-burgemeesters en -wethouders pleitte intern al langer voor het versoepelen van het mediabeleid. Ook het verbod op een volwaardig lidmaatschap van vrouwen is de lokale bestuurders een doorn in het oog. Het lijkt er echter op dat de partij daar nog niet aan wil tornen. "Wij zijn bezorgd dat verandering van ons vrouwenstandpunt gepaard zal gaan met een veranderende opvatting over de bijbel", stelt partijvoorzitter Kolijn.

Tennis: Uitslag Finale Roland Garros

Icon Sport - Tennis De 19-jarige Spanjaard Rafael Nadal heeft het Grand Slamtoernooi van Roland Garros gewonnen. Hij won met 6-7 6-3 6-1 7-5 van de Argentijn Mariano Puerta na een finale van hoog niveau.

In de allereerste set is het meteen Nadal die de service van Puerta breekt. Op 3-1 en 15-40 voor Nadal op de service van Puerta vraagt de Argentijn om een blessurebehandeling aan zijn bovenbeen. Puerta houdt zijn service en breekt zelfs Nadal en komt terug tot 3-3. Het blijft gelijk op gaan tot 6-6, dus moet een tie-break de beslissing brengen over de eerste set van de finale van Roland Garros. Deze wordt na een aantal geweldige punten gewonnen door Puerta, met 8-6.

In de tweede set begint Nadal, die voor het eerst deelneemt aan Roland Garros, meteen sterk met een break in de vierde game: 3-1. Verder komen er deze set geen breaks, dit resulteert in een 1-1 stand in sets na een 6-3 setstand voor Nadal in de tweede. In de derde set breekt Nadal meteen in de eerste game. In de vijfde game breekt de Spanjaard nogmaals, net als in de zevende game, wat leidt tot een makkelijke setwinst met 6-1 en een 2-1 voorsprong.

De vierde set begint voor Puerta beter, hij breekt Nadal meteen, maar Nadal ziet de overwinning steeds dichterbij komen en maakt gelijk de 1-1. Beide gravelbijters blijven fantastisch spelen, met geweldige rally's, veel dropshots en vooral veel power, van beide kanten. Tot 4-4 ging het gelijkop. Toen verloor Nadal zijn service waardoor Puerta voor de setwinst kon serveren. Hij kreeg drie setpoints, maar deze werkte Nadal allemaal weg. Hij brak Puerta en kwam weer terug tot 5-5. Nadal hield vervolgens zijn service en was nu nog één game verwijderd van de winst op zíjn toernooi. Puerta moest zijn service houden, dit lukte hem niet, op het eerste matchpoint was het een feit: de als vierde geplaatste Rafael Nadal wint het Grand Slamtoernooi van Roland Garros 2005 na een geweldig toernooi.

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl

Standbeeld Sneeuwvlokje gestolen

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsHet standbeeld van Sneeuwvlokje, de witte big, dat de Partij voor de Dieren (PvdD) geplaatst had op de Veluwe, is weg. In de nacht van zaterdag op zondag is het standbeeld uitgegraven en meegenomen. Het beeld was slechts enkele dagen geleden onthuld.

Met het beeld wilde de PvdD de blunders op het gebied van wildbeheer in Nederland onder de aandacht brengen. Het standbeeld van Sneeuwvlokje woog meer dan 200 kilo en was voor een gedeelte ingegraven. Het was geplaatst bij een wildhek op de Veluwe, in de buurt van een voederplek.

Het zwijntje Sneeuwvlokje kwam vorige maand ter wereld met een opvallende kleurafwijking. Het beestje is namelijk wit met een paar zwarte vlekken in plaats van lichtbruin met strepen, zoals gebruikelijk is voor pasgeboren wilde zwijnen. Het dier kwam in het nieuws toen Staatsbosbeheer bekend maakte de big niet te sparen als er zwijnen afgeschoten worden om de populatie gezond te houden. De PvdD zette toen een e-mailactie op om Sneeuwvlokje te redden.

Rafael Nadal wint Roland Garros

De 19-jarige Spanjaard heeft het Grand Slamtoernooi van Roland Garros gewonnen. Hij won met 6-7 6-3 6-1 7-5 van de Argentijn Mariano Puerta na een finale van hoog niveau.

In de allereerste set is het meteen Nadal die de service van Puerta breekt. Op 3-1 en 15-40 voor Nadal op de service van Puerta vraagt de Argentijn om een blessurebehandeling aan zijn bovenbeen. Puerta houdt zijn service en breekt zelfs Nadal en komt terug tot 3-3. Het blijft gelijk op gaan tot 6-6, dus moet een tie-break de beslissing brengen over de eerste set van de finale van Roland Garros. Deze wordt na een aantal geweldige punten gewonnen door Puerta, met 8-6.

In de tweede set begint Nadal, die voor het eerst deelneemt aan Roland Garros, meteen sterk met een break in de vierde game: 3-1. Verder komen er deze set geen breaks, dit resulteert in een 1-1 stand in sets na een 6-3 setstand voor Nadal in de tweede. In de derde set breekt Nadal meteen in de eerste game. In de vijfde game breekt de Spanjaard nogmaals, net als in de zevende game, wat leidt tot een makkelijke setwinst met 6-1 en een 2-1 voorsprong.

De vierde set begint voor Puerta beter, hij breekt Nadal meteen, maar Nadal ziet de overwinning steeds dichterbij komen en maakt gelijk de 1-1. Beide gravelbijters blijven fantastisch spelen, met geweldige rally's, veel dropshots en vooral veel power, van beide kanten. Tot 4-4 ging het gelijkop. Toen verloor Nadal zijn service waardoor Puerta voor de setwinst kon serveren. Hij kreeg drie setpoints, maar deze werkte Nadal allemaal weg. Hij brak Puerta en kwam weer terug tot 5-5. Nadal hield vervolgens zijn service en was nu nog één game verwijderd van de winst op zíjn toernooi. Puerta moest zijn service houden, dit lukte hem niet, op het eerste matchpoint was het een feit: de als vierde geplaatste Rafael Nadal wint het Grand Slamtoernooi van Roland Garros 2005 na een geweldig toernooi.

Toilet-restaurant geopend in Taiwan

Sommigen proberen het nuttige met het aangename te verenigen en eten wel eens een boterham op het toilet. Vele anderen vinden dit smerig, maar in Taiwan is deze combinatie nu zelfs culinair verantwoord mogelijk.

In een restaurant in de zuidelijke stad Khaohsiung zitten de klanten op toiletpotten, die overigens niet te openen en al helemaal niet te gebruiken zijn. Het eten wordt geserveerd in Aziatische miniatuur-wc's, die een karakteristieke vierkante vorm hebben.

Mocht je binnenkort naar Taiwan gaan en dit opmerkelijke restaurant een bezoekje willen brengen: het draagt de naam 'Marton'. Dit is een verbasterde uitspraak van het Chinese woord 'Matong', dat 'toilet' betekent.


Twee jongetjes genieten van een maaltijd

0.2 km/h kostte Coulthard podiumplaats

Door maar liefst 1.2 km/h te hard te rijden in de pitlane verspeelde David Coulthard een plaats op het podium op de Nürburgring .

De FIA hanteert een maximale afwijking van 1 km/h dus in principe reed Coulthard dus maar 0,2 km/h te hard. De maximale snelheid in de pitlane was 60 km/h en hierdoor kreeg de Schot een drive-through penalty terwijl hij zonder die straf op koers lag om op het podium te eindigen.

De Red Bull coureur gaf toe dat het zijn eigen fout was, hij wilde voor een Minardi de baan opkomen bij het uitrijden van de pitstraat. Daarvoor nam hij het risico om zijn begrenzer uit te schakelen terwijl hij alleen nog maar met zijn voorwielen over de witte lijn was. Ook kreeg hij nog een boete van 5250 dollar voor de overtreding.

Renault World Series: Geen succes voor van Lagen

Dit weekend werden de Race World Series by Renault in het Spaanse Valencia gehouden, en na de tweede plaats in de Formule Renault 3.5-kampioenschap in Monaco van de Nederlander Jaap van Lagen was er hoop dat hij in Spanje ook weer van zich zou laten spreken.

Helaas kon hij die verwachtingen niet waarmaken. In de kwalificaties voor de twee races eindigde hij als 14e en 22e en ook in de beide wedstrijden kon hij geen potten breken.

De eerste race werd gewonnen door de Spanjaard Felix Porteiro, die zijn teamgenoot Robert Kubica net voor was. De beiden racers van het Epsilon Euskadi-team leidden de wedstrijd van start tot finish. Porteiro weet een kleine voorsprong bij elkaar te rijden op Kubica die binnen het schootsveld blijft van zijn achtervolgers Power, Valles en Pagenaud. Ook in die volgorde gaan de coureurs na 19 ronde over de finish. Jaap van Lagen eindigt uiteindelijk op de 14e plaats.

De tweede race, die over 27 ronden ging, was een prooi voor de Fransman Tristan Gommendy. De teamgenoot van de Fransman, Jaap van Lagen, was door een crash al na een ronde uit de race.

"Wat een verbazingwekkende wedstrijd… Wij zijn het hele weekend snel, maar het kwalificeren ging ons niet goed af. Ik stopte vroeg en viel daarna echt hard aan. Ik hoop dat ik op Le Mans ook kan winnen!", aldus de winnaar.

Uitslag race 1:

1 F.PORTEIRO (Spa) Epsilon Euskadi 19 ronden in 26’46.474
2 R.KUBICA (POL) Epsilon Euskadi op 1,147
3 W.POWER (Aus) Carlin Motorsport op 1,974
4 A.VALLES (Spa) Pons Racing op 2,603
5 S.PAGENAUD (Fra) DHG Saulnier Racing op 3,544

14 J.VAN LAGEN (Ned) KTR op 19,547

Uitslag race 2:

1 T.GOMMENDY (Fra) KTR 27 ronden in 40’41.311
2 A.VALLES (Spa) Pons Racing op 0,834
3 E.SALIGNON (Fra) Cram Competition op 2,533
4 D.PASINI (Fra) Cram Competition op 5,005
5 M.WINKELHOCK (Dui) Draco Multiracing Usa op 6,507


In de Eurocup Formule Renault 2.0 was Michael Ammermüller van Jenzer Motorsport wederom dit weekend de sterkste. Met vier races achter de rug, waarbij hij vier maal een pole position pakte en ook nog eens vier maal zonder veel moeite won, is hij in ieder geval bij de start van het seizoen de favoriet voor de titel.

Beste Nederlander in de eerste race was Xavier Maassen met een achtste plaats ( in de tweede race viel hij uit) In de tweede race was Carlo van Dam met zijn vijfde plaats de best geklasseerde Nederlander.

In de Renault Mégane Trophy won de Belg Jan Heylen van Racing for Belgium beide races. In de eerste race werd hij op het podium geflankeerd door de beiden Fransmannen Derlot en Badey. In de tweede race eindigde Heylens landgenoot Jeffrey Van Hooydonk als tweede en de Fransman Derlot werd derde. Beste Nederlandse prestatie was de tiende plaats van Bas Ten Brinke van Equipe Verschuur in de tweede race.

Felix Porteiro

Hincapie wint proloog in Dauphiné

George Hincapie heeft de proloog in de Dauphiné Libéré gewonnen. Hij bleef Leipheimer en Kashechkin nipt voor.

Het verschil tussen Hincapie en Leipheimer was slechts één seconde. De derde plaats van Kashechkin was verrassend, gezien het sterke deelnemersveld. Hij bleef onder meer Armstrong voor. Diezelfde Armstrong liet zien dat hij in vorm is. Met een vijfde plaats op zes seconden gaf hij weerwoord aan zijn criticasters. Hij bleef concurrent Vinokourov voor, die tiende werd.

De proloog speelde zich af in Aix-les-Bains. De organisatie had een parcours van 7,9 kilometer opgesteld. Tijdens de korte rit moesten de renners ook nog een helling trotseren.

Voorafgaand aan de etappe kregen Nozal en Scotto D’Abusco een startverbod. Nozal was de runner-up van de Vuelta in 2003.

De eerste richttijd kwam op naam van de Noor Hushovd, die 10.22 noteerde. Het was Rebellin die daar onder dook, even later gevolgd door het Spaanse talent Contador. De eerste man onder de tien minuten was George Hincapie. De Amerikaan startte relatief vroeg en zag het eerste uur na zijn proloog zijn tijd niet bedreigd worden.

Landis leverde de eerste serieuze poging, maar kwam vijf seconden tekort. Ook zijn Phonak-collega Pereiro kwam nipt boven de tien minuten uit. Leipheimer leek lange tijd onder de 9.55 van Hincapie te duiken, maar boog het hoofd op één seconde. Alleen een goede prestatie van Kashechkin, een jonge coureur van Crédit Agricole, maakte Hincapie nog even zenuwachtig. Een mooie zege voor de meesterknecht van Armstrong. Uiteraard wordt hij ook de eerste leider.

Bijna alle toprenners die over vier weken aan de start staan van de Tour, doen ook aan de Dauphiné mee. Naast Armstrong nemen onder meer Klöden, Vinokourov, Botero, Heras en Menchov deel. Jan Ullrich prepareert zich via de Ronde van Zwitserland voor zijn laatste duel met Armstrong. De winnaar van 2004, Iban Mayo, doet ook niet mee.

Morgen is de eerste etappe in lijn in deze 57e Dauphiné Libéré. Het parcours is geschapen voor een massasprint. Op donderdag is de etappe naar de Mont Ventoux.


Uitslag van de Proloog:
1. George Hincapie (USA) 09.55
2. Levi Leipheimer (USA) 09.56
3. Andrei Kashechkin (Kaz) 09.58
4. Floyd Landis (USA) 10.00
5. Lance Armstrong (USA) 10.01
6. Oscar Pereiro (Spa) 10.02
7. Alberto Contador (Spa) 10.04
8. Davide Rebellin (Ita) 10.08
9. José Gutierrez (Spa) 10 08
10. Alexandre Vinokourov (Kaz) 10.09

Zwitsers stemmen in met opheffen grenscontroles

M.Picanto en MUZZ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Zwitsers hebben waarschijnlijk nipt ingestemd voor aansluiting bij het Schengen-verdrag. De Zwitsers konden vandaag hierover stemmen in een referendum. Exit polls geven aan dat 54,6 procent van de stemmers een 'ja' gaven. Paspoortcontroles bij de grenzen moeten dan tot het verleden behoren.

Ook werd gestemd of homoseksuele stellen meer rechten moeten krijgen. 58 procent van de stemmers was het hiermee eens. Er werd wel getwijfeld of het voorstel zou halen: door de uitslagen van de referenda in Nederland en Frankrijk over de Europese grondwet zouden kiezers makkelijker 'nee' durven te stemmen.

De regering wil graag aansluiting bij de Schengenzone. Door de grenzen open te stellen wil ze het toerisme stimuleren en meer toegang tot de Europese markt verkrijgen. Ook is de steun voor toetreding gegroeid nadat de Duitsers vorig jaar intensieve controles hielden aan de grens. Zwitsers, die normaal mochten doorrijden, moesten toen wachten in lange files.

[upd] Van der Sar naar Manchester

Edwin van der Sar is nagenoeg rond met Manchester United. Dat melden vandaag bijna alle Engelse zondagskranten.

Manchester United zou met Fulham een transfersom van drie miljoen euro overeen zijn gekomen. Manager Alex Ferguson is naarstig op zoek naar een nieuwe doelman en heeft zijn oog dus laten vallen op de 99-voudig international.

Zes jaar geleden nog kon ‘Sar’ ook al naar United, om daar Peter Schmeichel op te volgen. Hij koos echter voor Juventus, waar hij na twee jaar moest plaatsmaken voor Buffon. Bij Fulham verloor hij aan het begin van het vorige seizoen zijn basisplaats, om die later weer te heroveren.

Na Schmeichel is het doel van The Mancunians een hel voor keepers. Liefst tien doelmannen konden de zware erfenis van de Deen niet aan. Onder meer Bosnich, Barthez en Howard konden nooit volledig op het vertrouwen van Ferguson rekenen.

Van der Sar is al 34 en keepte meer dan vierhonderd wedstrijden op competitieniveau. Daarin scoorde hij één keer, uit een strafschop tegen De Graafschap.

[update 17.38] NOS Teletekst meldt dat de transfer van Van der Sar naar Manchester United rond is. De doelman van het Nederlands Elftal heeft een contract voor twee jaar getekend bij United. De verwachting is dat Van der Sar volgende maand al meereist naar het Verre Oosten met zijn nieuwe club.

MotoGP: Rossi wint op Mugello

Valentino Rossi heeft vandaag op het circuit van Mugello de Gran Premio Alice d’Italia gewonnen. Voor de Italiaan was het de vierde opeenvolgende zege op zijn thuiscircuit.

Op het 5,5 kilometer lange circuit van Mugello startte Rossi vanaf de eerste positie op de grid. Een mooie uitgangspositie, maar net als twee weken geleden profiteerde hij hier niet van. Een slechte start werpte hem terug naar de vijfde plaats. Loris Capirossi schoot als eerste de bocht in, gevolgd door Marco Melandri.

De Ducati van de 32-jarige Italiaan kon echter niet lang het geweld aan motoren aanvoeren. Binnen een lap had de huidige wereldkampioen in de MotoGP-klasse namelijk orde op zaken gesteld. Rossi voerde als vanouds het veld aan, met drie Italianen (Melandri, Biaggi, Capirossi) in zijn kielzog.

In de loop van de race scheidde het viertal zich af van de rest van het deelnemersveld en ontpopte zich een interessante vierstrijd tussen de Italiaanse coureurs. Sete Gibernau, een van de voornaamste concurrenten in de titelstrijd, was er toen al niet meer bij. Dankzij een stuurfout belande de Spanjaard in de beginfase van de race in de grindbak. Waarna hij onder luid applaus van het Italiaanse publiek het circuit verliet.

Uiteindelijk werd de vierstrijd een tweestrijd tussen Valentino Rossi en Max Biaggi. Tot drie ronden voor het einde lag de Honda van Biaggi aan kop van de wedstrijd, maar toen sloeg Rossi toe. Op zijn Yamaha knokte de Italiaan zich langs Biaggi en vanaf dat moment was de race gelopen. De aanvoerder van de MotoGP-klasse gaf de leiding niet meer weg en mocht voor de vierde achtereenvolgende keer op het hoogste treedje de champagne ontkurken. Rossi heeft hierdoor nu 49 punten voorsprong op Melandri, die als vierde eindigde achter Capirossi, in de stand om de wereldtitel.

In de 250cc wist Dani Pedrosa de overwinning te pakken. Een historische, want na acht jaar wist eindelijk weer eens een Honda te winnen op het Toscaanse circuit. Jorge Lorenzo die van pole vertrok, maar na de start terugviel, eindigde knap als tweede. Alex de Angelis wist als derde over de streep te komen.

Spectaculair was de 125cc klasse. Na een hectische finale wist Gabor Talmacsi zijn eerste Grand Prix-zege te boeken. De Hongaar profiteerde in de laatste ronde van een val van de koplopers Mika Kallio en Hector Faubel. Zij leken om de zege te gaan strijden, maar bij het opdraaien van het laatste rechte eind ging Kallio onderuit en nam Faubel mee in zijn val. Talmacsi profiteerde dankbaar en won voor de Zwitser Lüthi die Kallio afloste als leider in de stand om de wereldtitel.

Uitslag MotoGP Gran Premio Alice d’Italia

plaatsnaammerktijdachterstand
1.V. RossiYamaha42:42.994
2.M. BiaggiHonda42:43.353+0.359
3.L. CapirossiDucati42:46.868+3.874
4.M.MelandriHonda42:46.973+3.979
5.C. ChecaDucati42:50.892+7.898

Uitslag 250 cc Gran Premio Alice d’Italia

plaatsnaammerktijdachterstand
1.D. PedrosaHonda40:31.909
2.J. LorenzoHonda40:33.095+1.186
3.A. de Angelis Aprilia40:33.466+1.557
4.C. StonerAprilia40:33.499+1.590
5.S. PortoAprilia40:38.015+6.106

Uitslag 125 cc Gran Premio Alice d’Italia

plaatsnaammerktijdachterstand
1.G. TamasciKTM40:12.658
2.T. LuthiHonda40:12.718+0.060
3.J. OliveAprilia40:27.371+14.713
4.M. PasiniAprilia40:27.383+14.725
5.T. KoyamaHonda40:27.737+15.079
26.R. SchoutenHonda41:17.947+1:05.289

Van Bommel naar huis

Mark van Bommel is wegens slecht spel tijdens de interland tegen Roemenië door bondscoach Marco van Basten naar huis gestuurd.

Hij is niet de enige speler van PSV die kon vertrekken. Ook Wilfred Bouma, André Ooijer en Jan Vennegoor of Hesselink vielen af nadat ze tijdens de wedstrijd van zaterdag al op de tribune plaats hadden moeten nemen. Daarnaast kan ook Rafael van de Vaart vakantie gaan vieren door de gele kaart die hij zaterdag kreeg en daarmee een automatische schorsing.

Van Basten wisselde Van Bommel zaterdag omdat hij niet tevreden was over de middenvelder, hij zou Dorinel Munteanu te veel ruimte gegeven hebben. Ook in het verleden heeft Van Basten hem verweten dat hij tactisch verkeerde keuzes maakt.

Loos alarm Schiphol om verdachte pallet

IcoonEen verdachte pallet met vrachtpakketten heeft er zondag voor gezorgd dat de omgeving van het vrachtcentrum Cargo Centre 2 aan de Handelskade in Schiphol-Centrum ruim twee uur afgesloten is geweest door de Koninklijke Marechaussee. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de pallet onderzocht en niks verdachts gevonden, waarna alles rond 14.15 uur weer werd vrijgegeven.

Aanvankelijk meldde de marechaussee dat er een verdacht pakketje was gevonden, maar het bleek te gaan om een pallet met vrachtpakketten. De wegen rond het vrachtcentrum werden in verband met de vondst en het onderzoek gedurende ruim twee uur afgesloten. Ook werd een deel van het daar aanwezige personeel geëvacueerd. Het vliegverkeer heeft overigens geen hinder ondervonden van de evacuatie.

Beenhakker wint eerste wedstrijd

Leo Beenhakker heeft de eerste overwinning met Trinidad en Tobago binnengehaald, hij zag zijn ploeg met 2-0 winnen van panama.

Dankzij de twee goals gescoord door Stern John en Dennis Lawrence is de kans op kwalificatie voor het WK een stuk groter geworden, in de CONCACAF groep plaatsen de beste drie zich automatisch terwijl de nummer vier een kwalificatiewedstrijd moet spelen.

Deze wedstrijd word gespeeld tegen de nummer vijf uit de Aziatische groep. Momenteel staat de ploeg derde samen met Guatamala en Costa Rica, alleen hebben vier punten uit evenveel wedstrijden. Aan kop gaat Mexico met tien punten uit vier wedstrijden terwijl de Verenigde Staten tweede staan met een punt minder uit evenveel wedstrijden.

De wereld rond

Je hebt een vriendin en je maakt er wat foto's van. Naast deze foto's maak je ook nog wat leuke korte filmpjes met haar. Vervolgens maak je een website met open dir en je stelt deze foto's en filmpjes beschikbaar hierop.

Nu zal dat voor de meeste mensen geen probleem zijn, maar het meisje waar het over gaat zal dat niet helemaal leuk vinden. Vooral niet als ze weet dat deze foto's en filmpjes ondertussen de hele wereld over gaan.

RG: Van der Duim verliest finale

De Nederlander Antal van der Duim is er niet in geslaagd om de finale van het jongensenkelspel te winnen. De 17-jarige tennisser verloor kansloos van de Kroaat Marin Cilic, setstanden waren 3-6 en 1-6.

In de eerste set toonde de Nederlander nog wel wat veerkracht door van een 5-1 achterstand terug te komen tot 5-3 en zelfs een breakpoint kreeg voor de 5-4. Maar de Kroaat pakte toch de eerste set, waarna de weerstand van de Nederlander gebroken was.

DTM: Dubbelslag voor Audi

Mathias Ekström heeft de DTM-race op het circuit van Brno in Tsjechië gewonnen. Teamgenoot Tom Kristensen maakte er met zijn tweede plaats een dubbelslag voor Audi van.

Bij de start pakte Heinz-Harald Frentzen vanaf de tweede startplaats direct de koppositie. Polesitter Gary Paffett kwam al in beweging voor de rode lichten uit waren en hield direct even in, waardoor hij de eerste plaats verloor. Een paar ronden later kreeg hij een drive through-penalty voor zijn valse start, waardoor zijn kansen in de race waren bekeken.

Bij de eerste ronde pitstops raakte Frentzen verwikkeld in een gevecht met Tom Kristensen, waarbij de Deen uiteindelijk het beste uit de strijd kwam. De winnaar van de vorige race, Mika Häkkinen, die vanaf een vijfde positie was gestart, viel ver terug door een lekke voorband en finishte op een kansloze dertiende plaats.

Na de tweede ronde pitstops konden de Audi's van Ekström en Kristensen makkelijk naar een overwinning rijden. Het verschil tussen beide wagens bij de finish was nihil, achtervolger Frentzen moest genoegen nemen met een achterstand van bijna 25 seconden. Het was het eerste podium voor de Duitser in de DTM.

Volledige uitslag:

pos coureur auto achterstand/uitvalreden
1 Mattias Ekström Audi
2 Tom Kristensen Audi 0,288 seconden
3 Heinz-Harald Frentzen Opel 24,694 sec
4 Gary Paffett Mercedes 28,503 sec
5 Jamie Green Mercedes 30,997 sec
6 Christian Abt Audi 34,555 sec
7 Allan McNish Audi 34,815 sec
8 Frank Stippler Audi 36,102 sec
9 Jean Alesi Mercedes 43,286 sec
10 Rinaldo Capello Audi 43,652 sec
11 Bruno Spengler Mercedes 55,041 sec
12 Pierre Kaffer Audi 55,934 sec
13 Mika Häkkinen Mercedes 70,527 sec
14 Martin Tomczyk Audi 96.170 sec
15 Marcel Fässler Opel 97,321 sec
16 Laurent Aiello Opel 1 ronde
17 Alexandros Margaritis Mercedes schade na klapband

Oranje Zwart landskampioen hockey

Oranje Zwart is voor het eerst in de historie bij de heren landskampioen geworden. Door een 1-3 zege bij Bloemendaal besliste de ploeg uit Eindhoven de 'best of three' om de landstitel in Brabants voordeel.

In een felle en fysiek zware wedstrijd sloeg Oranje Zwart in de tweede helft toe. In een periode van slechts een paar minuten liepen de hockeyers van Oranje Zwart weg naar een 0-3 voorsprong door goals van Van der Horst en Reckers (2x). Bloemendaal was in het restant van de wedstrijd niet bij machte om nog terug te komen, alhoewel Klaver namens Bloemendaal nog wel de eretreffer scoorde.

De voorbereiding van Oranje Zwart op deze match werd overigens danig verstoord. Het team verbleef afgelopen nacht in een hotel in Haarlem en (vermoedelijk) supporters van Bloemendaal bestelden de hele nacht door pizza's en belden voortdurend naar de kamer van de spelers. Zo zou aanvaller Troy Elder geen minuut hebben kunnen slapen. Uiteindelijk hielpen deze pesterijen niet, aangezien Oranje Zwart de landstitel voor zich opeiste.

Privé-logs

Het is zondag, dus zit je wat doelloos rond te surfen op internet Misschien eens aardig om een rondje te maken langs wat privé-weblogs van een aantal bekende en minder bekende FOK!users.

Laten we maar eens beginnnen bij onze admins Breuls, Danny en Yvonne. Als we iets lager gaan kijken komen we bij onze siteadmins. Bijvoorbeeld Knut en Rickmans. Hoofd reviewers miss_bleu mag natuurlijk niet ontbreken, net zo min als onze PR-dame Pluisje, en Seborik, onze eindredacteur van de columns.

De onderkant van de FOK!samenleving is natuurlijk de andere crew Wat dacht je van reviewer gr8w8 en de modjes Slarioux, Quietguy. Silwarmen, Portier en Nietzman mogen niet ontbreken natuurlijk. Maar ook nieuwsposters hebben een weblog zoals Oldenzaaltjuh en DeTulp50. Columnist GrandWazoo heeft ook een log.

En dan de opperwezens, ook wel users genoemd. Om te beginnen met Dirkh en Qyroz. Daarnaast natuurlijk Paxlie, Marty26, elgervanderwel, Renesite. Skaai, R-mon, Angelic1 en Swetsenegger.

Ow ja, laat ik natuurlijk de FOK!weblog en mijn net vernieuwde eigen weblog niet vergeten.

Have fun en laat als FOK!kers even weten dat je op een log geweest bent door een reactie achter te laten

Heb je zelf een weblog? Post die dan hieronder.

Joden vragen asiel aan Palestijnse Autoriteit

Een aantal Joodse kolonisten, die binnenkort hun nederzettingen in bezet Palestijns gebied moeten verlaten, heeft politiek asiel gevraagd aan de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Het gaat om een aantal Joodse families in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, die deze zomer geëvacueerd worden in het kader van de Israëlische terugtrekking uit de Gaza-strook.

Eén van de asielaanvragers zegt: ''Wij willen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever blijven wonen onder Palestijns gezag, en niet onder Israëlisch gezag. Men vindt overal ter wereld Joden: in Syrië, in Irak, in Iran, in Pakistan. Zo willen wij Joden zijn onder Palestijnse soevereniteit. Dat maakt ons niet bang en ik denk dat alles goed zal gaan en dat wij in veiligheid zullen leven, net als Joden elders in de wereld.''

Het Israëlische leger gaat in het kader van de unilaterale terugtrekking deze zomer kolonies in de Gaza-strook en in het noorden van de Westelijke Jordaanoever ontruimen. Ongeveer 8.000 Joodse kolonisten zullen hierdoor hun woningen uitmoeten.

RG: Uitslagen dubbelspel

Het mannendubbel op Roland Garros is gewonnen door het duo Mirnyi en Bjorkman. Bij de vrouwen won het succesvolle koppel Ruano Pascal en Suarez.

Het duo Jonas Bjorkman en Max Mirnyi wonnen in de finale van de tweeling Bob en Mike Bryan: 2-6 6-1 en 6-4. Voor Bjorkman was de dubbeltitel op Roland Garros de enige ontbrekende Grand Slam. Hij heeft nu acht Grand Slams gewonnen.

Bij de vrouwen ging zoals verwacht de titel naar het succesduo Virginia Ruano Pascual en Paola Suarez. In de zesde finale op rij in Parijs, wonnen de dames in drie sets van Cara Black en Liezel Huber: 4-6 6-3 en 6-3. Het was voor de winnaars de zevende titel uit twaalf Grand Slam finales.

C1000 Blijham matst grote koffieleut niet

Jaeder had ons via de nieuws-submit te melden:

De stuntactie die supermarketen C1000 de laatste weken houdt, twee halen één betalen voor bepaalde actie-artikelen (de zogenaamde 'Matsweken'), heeft in het Groningse Blijham een boze klant opgeleverd. De klant, Janie Kleijn uit Winschoten, wilde zichzelf en haar kinderen plezieren en besloot 60 pakken koffie in te slaan voor de prijs van 30.

De vader van de winkeleigenaar, Albert Stuiver, greep echter in. Kleijn mocht maximaal slechts zes pakken koffie kopen, hoewel bij de aanbieding géén maximum aantal pakken vermeld stond. De vader van de eigenaar wilde voorkomen dat er voor andere klanten geen koffie te koop zou zijn.

Kleijn liet in reactie weten dan zes pakken te kopen en weer terug te komen voor weer zes. Stuiver zei toen dat hij haar dan uit de winkel van zijn zoon zou verwijderen. Daarop liet Kleijn al haar boodschappen staan en verliet boos de winkel. Ze komt er ook nooit meer terug zegt ze.

Tram Osdorp sleurt tiener 30 meter mee

In Amsterdam-Osdorp is gisteren een meisje door een tram zo'n 30 meter meegesleurd. Het 16-jarige slachtoffer lette niet op met oversteken en kwam daardoor onder tramlijn 1 terecht.

De tiener moest door personeel van de opgeroepen trauma-helikopter onder de tram vandaan worden gehaald. Ze ligt inmiddels buiten levensgevaar in stabiele toestand in een ziekenhuis, en heeft onder meer diverse botbreuken overgehouden aan het ongeval.

Startverbod Isidro Nozal in Dauphiné

Voorafgaand aan de start van de Dauphiné Libéré hebben Isidro Nozal en Michele Scotto D’Abusco een startverbod gekregen.

Een bloedtest wees uit dat beide renners een hematocrietwaarde van boven de vijftig hebben. Dat kan duiden op het gebruik van EPO. De twee mogen daarom om ‘gezondheidsredenen’ twee weken niet uitkomen in competitieverband.

Voor Nozal is dit een zware tegenslag. Hij is één van de kopstukken van de Liberty Seguros-ploeg voor de Tour de France. In 2003 werd hij tweede in de Vuelta. In de Tour van vorig jaar viel hij tegen.

Scotto D’Abusco is een 22-jarige Italiaan van Lampre-Caffita. Hij is prof sinds 2004. Later op de middag begint de Dauphiné Libéré, de op één na laatste koers in de loopbaan van Lance Armstrong.

Goud Van Gelder op EK Turnen

Yuri van Gelder heeft bij het EK Turnen in Debrecen de gouden medaille gewonnen op het onderdeel ringen. Hij moet de titel wel delen met de Italiaan Coppolini.

Andrea Coppolini zette een sterke score neer voordat Van Gelder aan de beurt was: 9.712. Van Gelder turnde een nagenoeg perfecte oefening met een foutloze dubbele salto als afsprong. De Waalwijker kreeg dezelfde waardering van de jury als de Italiaan. De enige die Van Gelder nog van een Europese titel kon houden was de kampioen van vorig jaar, Safoshkin uit Rusland. Hij turnde een niet helemaal vlekkeloze oefening en kwam uit op een derde plaats.

Het is voor het eerst in de meer dan 100-jarige geschiedenis van het turnen in Nederland dat er een Nederlandse man een Europese titel behaald. Sergeant Yuri van Gelder was degene die zijn favorietenrol, na al negen wereldbekeroverwinningen, waar maakte.

Australië boycot 'vunzig' Limburgs bier

De flesjes onder de naam 'Shag' van de Limburgse familiebrouwerij Alfa worden in Australië verboden. Minister Grant McBride is namelijk zowel geschokt door de naam van het bier als door de gebruikte reclamecampagnes. 'Shag' betekent namelijk een nummertje maken.

De reclameslogan - Fancy a Shag? (zin in een nummertje) - wordt door de brouwer wereldwijd gebruikt. McBride: "Dit product spoort jonge mensen aan tot roekeloos gedrag via smakeloze, aan seks gerelateerde advertenties. Dat kan gewoon niet. Het druist in tegen alle campagnes voor veilig vrijen en verantwoord drinken die diverse regeringen in Australië de afgelopen twintig jaar hebben gevoerd".

Zo zijn er deurborden met het opschrift 'Do not disturb, having a shag' in omloop. Een advertentie laat het flesje bier zien op de achterbank van de auto, met daarboven de vraag 'Fancy a Shag?'. Andere reclames zijn van soortgelijke strekking.

Woordvoerder van The Kollaras Group, die het bier importeert, snapt de ophef niet zo. "Het bier is genoemd naar een shag, een vogel, die ook op het label te zien is". Het is niet de eerste keer dat er ophef is over het bier. In Groot-Brittannië is het Shag-merk al meerdere keren onderwerp geweest van een klachtenonderzoek. In Nederland is het bier niet te koop.

Frietje van 20 cm brengt 200 dollar op

Icoon opmerkelijk nieuws Een Amerikaanse vrouw is er in geslaagd om een friet(je) van ruim 20 centimeter op eBay te verkopen voor bijna 200 dollar (163 euro). Bovendien heeft ze contact opgenomen met het Guinness Book of Records, omdat het vorige record op 'maar' 17 centimeter zou staan.

De 29-jarige Mindy Marland stond perplex toen ze de lange patat zag in het restaurant waar ze werkt. "Er liep een serveerster langs met een bord friet, waar hij bovenop lag. Hij trok meteen mijn belangstelling, dus haalde ik hem van het bord af", aldus Marland.

Nadat ze van haar verbazing was bekomen, besloot ze de patat op eBay te verkopen. Het bieden begon bij 1 dollar, maar de uiteindelijke verkoopprijs zou uitkomen op maarliefst 197,50 dollar. Marland zei tegenover de pers dat ze dat nooit had verwacht, maar dat het nog verbazingwekkender was hoe de patat heel had weten te blijven tijdens het hele traject van productie en transport tot de frituurpan in het restaurant.


Let op als je patat koopt; je eten kan 160 euro waard zijn!

De Gucht is bereid tot excuses

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, is bereid excuses te maken voor zijn omschrijving van premier Jan Peter Balkenende. In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zei hij dit weekend over de Nederlandse minister-president: ''een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren.'' .

De Nederlandse regering vindt de omschrijving onacceptabel. Minister Bot van Buitenlandse Zaken roept daarom maandag de Belgische ambassadeur op het matje. Volgens De Gucht gaat het om een 'ongelukkig' gekozen omschrijving. Eerder zei hij dat hij het helemaal niet gezegd had, maar het NOS Journaal liet gisteren een tape van het interview horen, waarin De Gucht het wel drie keer over de stijfburgerlijkheid van Balkenende had.

De Gucht zegt nu dat het helemaal niet kwetsend bedoeld was. Nederland zoekt er dingen achter die er niet zijn, aldus de minister. Hij wilde aangeven hoe wispelturig de Nederlandse kiezer is. Eerst steunde men de charismatische Pim Fortuyn, daarna Balkenende. ''Als Balkenende mijn omschrijving ongelukkig vindt, heb ik geen probleem om te zeggen dat het mij spijt dat ik het zo heb gezegd.''

De kritiek op de Nederlandse regeringscampagne voor de Europese grondwet, handhaaft De Gucht wel. Dat had hij wel beter aangepakt, zei hij gisteren in Het Laatste Nieuws.

Dat Nederland de Belgische ambassadeur op het matje roept is overigens vrij uniek te noemen. Ambassadeurs worden wel vaker op het matje geroepen, maar met België heeft Nederland eigenlijk nooit een diplomatieke rel. De Belgische premier Guy Verhofstadt liet gisteren via zijn woordvoerder weten de zaak ''eerder een storm in een glas water te vinden dan een diplomatiek incident.''

-
Hier kun je lezen wat Belgische lezers vinden van de uitspraken van De Gucht.

Willem II wil verder met Smit

Willem II heeft PSV laten weten dat ze middenvelder Arvid Smit nog een seizoen van de club uit Eindhoven willen huren.

Smit kwam halverwege het afgelopen seizoen op huurbasis over van PSV, omdat hij in Eindhoven onder Guus Hiddink niet aan spelen toe kwam. PSV verhuurde Smit al eerder aan De Graafschap en FC Groningen. Het contract van de middenvelder bij PSV loopt nog tot medio 2007.

Daarnaast wil Willem II ook de contracten verlengen van keeper Oscar Moens en aanvaller Jatto Ceesay. De laatste werd ook halverwege het seizoen aangetrokken om de selectie te versterken.

EK Turnen: Wammes vierde op de vloer

Jeffrey Wammes heeft zondag bij de Europese kampioenschappen turnen in Debrecen de vierde plaats gehaald op het onderdeel vloer.

De 18-jarige Nederlander kreeg bij zijn debuut in een EK-finale een score van 9,362 voor zijn oefening. Europees kampioen werd de Roemeen Dragulescu met en score van 9,637.

In de toestelfinale op sprong bij de vrouwen eindigde Suzanne Harmes als zevende, met een gemiddelde over 2 sprongen van 9,106. De titel was voor de Italiaanse Benolli.

Harmes zal later op de dag nog in actie komen op balk en vloer. Wammes keert nog terug op sprong en rekstok. Loes Linders (balk) en Yuri van Gelder (ringen) zijn de andere Nederlandse finalisten op de laatste dag van het Europees Kampioenschap.

Antillen dreigen Nederland met rechtszaak

Icoon Politiek nieuwsDe Antilliaanse regering dreigt Nederland met gerechtelijke stappen wanneer Nederland de plannen voor een toelatingsregeling voor probleemjongeren van Antilliaanse origine doorzet. Premier Ys van de Nederlandse Antillen heeft dit tijdens een bezoek aan Nederland bekend gemaakt.

Ook denkt de Antilliaanse minister-president na over het al dan niet voorleggen van de Nederlandse plannen aan instanties als de speciale VN-commissie die zich voornamelijk bezighoudt met de mensenrechten. Ys wil dat het volledige plan door Nederland wordt geschrapt, omdat het volgens hem een schending van de mensenrechten van de Antilliaanse probleemjongeren betekent.

Het plan van de Nederlandse regering houdt in dat Antilliaanse en Arubaanse jongeren die kansarm en crimineel zijn, teruggestuurd zullen worden. Dit wil de regering bereiken door de jongeren te eisen dat ze in de nabije toekomst werk krijgen of een studie gaan volgen, voordat ze zich in Nederland willen vestigen.

WRC: Solberg behoudt tweede plaats

Sebastien Loeb heeft ronde zeven van het World Rally Championship gewonnen. Hij heeft tot nu toe in het kampioenschap nog maar twee rally’s niet gewonnen. Carlos Sainz heeft in deze wedstrijd laten zien dat hij met zijn 43 jaar nog steeds goed mee kan komen. De Spanjaard eindigt als vierde net buiten het podium.

Er stonden maar twee stages op het programma voor dag drie van de Rally van Turkije. De proef Chimera, die gister al als stage 15 werd verreden, zou vandaag opnieuw als stage 17 worden verreden. Olympos is dan met zijn 33 km. de afsluitende en langste stage van de rally.

Stage 17
In tegenstelling tot gisteren was vandaag vandaag niet Loeb maar Solberg de snelste op de 16.45 km. lange Chimera proef. De Subaru rijder is in een fel gevecht verwikkeld met Grönholm om de tweede plaats. Hij heeft nu een voorsprong van 17.7 sec. op de Peugeot rijder nadat hij 9.9 sec. sneller over deze proef was dan de Fin.

Loeb wordt tweede op de proef en is niet van plan om het rustig aan te doen op deze laatste dag. Hij gaat de laatste proef in met een grote voorsprong op de nummer twee, Petter Solberg. Galli zet ondertussen zijn goede tijden van dag één en twee door, hij finisht als vierde op deze stage voor de twee Ford rijders Kresta en Gardemeister.


Petter Solbeg neemt veel risico's om zijn tweede plaats te behouden

Stage 18
Marcus Grönholm heeft aan het begin van deze proef nog uitzicht op de tweede plek. De Fin moet dan wel een halve seconde per kilometer sneller zijn op deze proef dan Solberg met zijn Subaru. Grönholm zet wel de snelste tijd neer met een 24:58.0 maar Solberg houdt het gat klein en verliest maar twee seconden op de Peugeot rijder. Hiermee pakt de Noor dus de tweede plaats in deze rally. Loeb finisht als derde met een achterstand van 10.3 sec. maar weet hiermee wel zijn overwinning te pakken.

Sainz doet wat de teamleiding van hem verwachtte en dat is punten pakken. De Spanjaard eindigt als vierde en pakt daarmee vijf belangrijke punten voor het constructeurkampioenschap. Galli eindigt de race zoals hij hem begon, met een goed resultaat. Hij finisht deze proef als vierde en pakt de achtste plaats overall waardoor hij nog net één punt voor het kampioenschap meepakt.

Einduitslag Rally van Turkije

plaatsnaammerktijdachterstand
1.S. LoebCitr4:21:48.0
2.P. SolbergSub4:22:47.6+ 59.6
3.M. GrönholmPeu4:23:03.3+1:15.3
4.C. SainzCitr4:26:05.9+4:17.9
5.M. MärtinPeu4:27:45.2+5:57.2
6.T. GardemeisterFord4:29:55.3+8:07.3
7.R. KrestaFord4:30:36.3+8:48.3
8.G. GalliMits4:31:26.9+9:38.9
9.A. WarmboldFord4:33:14.7+11:26.7
10.H. RovanperäMits4:35:39.4+13:51.4

Tussenstand na zeven rally’s

plaatsnaammerkpunten
1.S. LoebCitr55
2.P. SolbergSub42
3.M. MärtinPeu38
4.M. GrönholmPeu32
5.T. GardemeisterFord31

Champcar: Uitslag Milwaukee

Paul Tracy heeft de derde Champ Car-race gewonnen, op de ovalbaan in Milwaukee. Het was de eerste overwinning voor de Canadees sinds een jaar.

Tracy startte de race vanaf de vijfde positie, maar wist al direct door te stoten naar de tweede plaats. In ronde 19 wist hij met een gewaagde inhaalactie de leiding over te nemen van Jimmy Vasser en stond de koppositie niet meer af, ondanks druk van AJ Allmendinger in de laatste fase van de wedstrijd.

De race werd opgeschrikt door een zwaar ongeluk van Ryan Hunter-Reay. In ronde 7 verloor Hunter-Reay de macht over het stuur en raakte achterwaarts de betonnen muur van de Milwuakee Mile. Omdat hij meldde last van zijn nek te hebben, is hij direct naar een ziekenhuis afgevoerd, maar na uitgebreide scans bleek er niets aan de hand te zijn.

De leiders in het kampioenschap, Stebastien Bourdais en Justin Wilson, konden geen vuist maken en finishten respectievelijk zesde en vierde. Bourdais eindigde op een ronde achterstand, nadat hij was bestraft voor het overschrijden van de maximum snelheid in de pitstraat.

Volledige uitslag:

pos coureur team achterstand/uitvalreden
1 Paul Tracy Forsythe Racing
2 AJ Allmendinger RuSPORT 3,369 seconden
3 Oriol Servia Newman/Haas Racing 6,120 sec
4 Justin Wilson RuSPORT 6,859 sec
5 Jimmy Vasser PKV Racing 8,331 sec
6 Sebastien Bourdais Newman/Haas Racing 1 ronde
7 Mario Dominguez Forsythe Racing 1 ronde
8 Ronnie Bremer HVM 1 ronde
9 Timo Glock Rocketsports Racing 2 ronden
10 Alex Tagliani Team Australia Racing 3 ronden
11 Cristiano da Matta PKV Racing 4 ronden
12 Nelson Philippe Conquest Racing 5 ronden
13 Marcus Marshall Team Australia Racing 5 ronden
14 Ricardo Sperafico Dale Coyne Racing 10 ronden
15 Bjorn Wirdheim HVM crash
16 Andrew Ranger Conquest Racing crash
17 Ryan Hunter-Reay Rocketsports Racing crash

Zwitsers referendum over Schengen-verdrag

De Zwitserse bevolking mag vandaag in een referendum bepalen of Zwitserland zich aansluit bij het Schengen-verdrag. Dit verdrag regelt het vrij personenverkeer in verschillende Europese landen. Paspoortcontroles bij de Zwitserse grenzen zouden dan tot het verleden behoren.

Dertien van de 25 lidstaten van de EU zijn al aangesloten bij het Schengen-verdrag. Ook Noorwegen en IJsland, beide niet lid van de EU, zijn aangesloten. Een 'ja' van de bevolking betekent dat de paspoortcontroles in 2007 worden afgeschaft. De EU moet wel formeel mee instemmen.

Nederlaag Argentinië in kwalificatie

Ecuador heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om een WK-ticket. De ploeg klopte Argentinië met 2-1.

Argentinië speelde niet met zijn sterkste team. Onder meer Crespo en Veron kregen rust van coach Pekerman. Aanstaande woensdag staat namelijk de klassieker tegen Brazilië op het programma.

Door de zege verstevigt Ecuador de derde positie in de poule, achter Argentinië en Brazilië, dat morgen speelt. In Zuid-Amerika wordt trouwens maar in één kwalificatiepoule gespeeld. De eerste vier plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de nummer vijf speelt nog een play-off tegen de winnaar van de Oceanië-zone.

De strijd om de plaatsen vier en vijf zijn nog helemaal open. In die race boekte Colombia een nuttige overwinning tegen Peru: 5-0.

Mail van de Postbank?

Normaliter is de blog voor leuke, bizarre en opmerkelijke linkjes maar vandaag wil ik toch even een uitzondering maken. Gisterochtend kreeg ik een vreemde mail van *de postbank* , gezien het feit dat deze in het Engels was en er in de bron van het bericht wat vaagheden te zien waren heb ik deze direct weggegooid. Later op de dag kwam de postbank met een waarschuwing op diverse nieuwssites.
quote:
In de Engelstalige e-mail vragen de verzenders van de mail de inloggegevens van klanten om daarna een aantal transacties te doen. De Postbank adviseert dan ook iedereen die de gegevens heeft afgegeven, op de juiste internetpagina zijn gebruikersnaam en wachtwoord te wijzigen. Mensen met vragen kunnen terecht op telefoonnummer 0900-1958.
Meer informatie hierover kun je lezen op de site van De Postbank
Het nieuwsbericht kun je lezen op deze link

Auxerre-trainer Guy Roux stopt

Een dag nadat zijn team Auxerre de Franse beker heeft veroverd, heeft Guy Roux bekend gemaakt dat hij na 40 jaar stopt als trainer-coach.

Roux ging in 1961 aan de slag bij Auxerre en was, afgezien van een kleine onderbreking in 2000 vanwege een hartkwaal, meer dan 40 jaar in dienst van de Franse club. De 66-jarige Fransman heeft overigens wel aangegeven actief te willen blijven in het voetbal, maar niet meer in zijn huidige functie.

Nieuwe databaseserver in gebruik genomen

Gisteren is FOK! overgegaan op een nieuwe databaseserver. In bijna een half etmaal aan downtime zijn alle databases waar de diverse sites op draaien overgezet van grote zus Alicia naar kleine broer Dane.

Je hebt je favoriete site even moeten missen, maar dit is alweer een nieuwe stap in de richting van een FOK! dat altijd snel zal zijn en weinig tot geen downtime zal kennen. De nieuwe server is niet alleen sneller door meer geheugen, snellere processoren en snellere harde schijven, maar zal ook op termijn minder werk hoeven gaan verrichten dan Alica tot gisteren deed.

Alicia zal binnenkort uit het rack in Redbus worden gehaald en worden opgeknapt. Zo hebben we enige tijd geleden noodvervangingen moeten doen in de koeling van de server. Dit willen we nu netjes gaan oplossen, en tegelijk een paar upgrades gaan toepassen op gebied van harde schijven en wellicht de raid controller. Details daarover worden nog overwogen.

Als dat eenmaal is gedaan, gaat de server terug in het rack en zal ze wat taken van Dane gaan terugnemen. Op deze manier is FOK! niet meer afhankelijk van één server voor de database, en komt niet alle database-load op de schouders van een server te liggen.

Kortom: een hoop werk, lange downtime gisteren, maar het is voor een goed doel. Bedankt voor het wachten de hele dag, en vanaf vandaag weer veel FOK!plezier!

Doden bij brand in tunnel

Diepvriez had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsBij een brand in de Fréjus-tunnel tussen Frankrijk en Italië zijn zaterdag zeker twee mensen omgekomen. Het gaat om twee Sloveense vrachtwagenchauffeurs. Reddingswerkers hebben aan de Franse zijde van de tunnel achttien mensen in veiligheid kunnen brengen. Zes van hen hadden een ernstige rookvergiftiging opgelopen.

Negentien personenauto's, een bus, een camper en negen vrachtwagens wisten na het uitbreken van de brand de tunnel uit te komen aan Italiaanse kant. Vijf mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hun toestand is niet zorgwekkend.

De brand ontstond waarschijnlijk doordat een vrachtwagen brandstof lekte, die op zijn motor terechtkwam. Het vuur sloeg over op andere vrachtauto's. Dit concludeert Sitaf, de beheerder van het Italiaanse deel van de tunnel, na het bestuderen van camerabeelden.

Het ongeluk deed zich voor aan de Franse kant van de tunnel, bijna in het midden van de 12,8 kilometer lange tunnel. De brandweer had het vuur zaterdagavond onder controle, maar door de rook en hitte was een deel van de tunnel nog niet begaanbaar, waardoor het dodental misschien nog oploopt.

Van Basten schrijft geschiedenis als coach

Marco van Basten is de eerste bondscoach in de historie van het Nederlands Elftal die in zijn eerste tien duels niet tegen een nederlaag is aangelopen. Hij stoot daarmee Rinus Michels en Jan Zwartkruis van de troon, die ooit beiden in hun tiende interland verloren. Met de 2-0 tegen Roemenië gisteren wist Oranje zeven keer te winnen onder coach Van Basten.

Tevens werd in zeven wedstrijden geen tegendoelpunt geïncasseerd. Aan de andere kant vonden er ook geen grote uitschieters plaats, de grootste overwinningen waren 3-0 tegen voetbaldwergen Liechtenstein en Andorra. Van Basten en zijn assistent John van 't Schip lieten in hun eerste tien wedstrijden maar liefst zestien voetballers debuteren in Oranje. Barry Opdam (AZ), Theo Lucius (PSV) en Robin van Persie (Arsenal) waren de drie spelers die gisteren hun eerste bijdrage aan het nationale team leverden.

Marco van Basten

De wedstrijden onder bondscoach Van Basten:

Zweden - Nederland 2-2
Nederland - Liechtenstein 3-0
Nederland - Tsjechië 2-0
Macedonië - Nederland 2-2
Nederland - Finland 3-1
Andorra - Nederland 0-3
Engeland - Nederland 0-0
Roemenië - Nederland 0-2
Nederland - Armenië 2-0
Nederland - Roemenië 2-0

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!Sport!!

Beveiligingsinformatie Shell Pernis gestolen

Celocelava had ons via de nieuws-submit te melden:

Olieconcern Shell houdt al een tijdje stil dat er zeer gevoelige informatie rond de beveiliging van Shell in Pernis gestolen is. Afgelopen maart werd bij een inbraak in een auto van een beveiligingsfunctionaris van Shell in het Belgische Boom een bedrijfslaptop gestolen.

In het proces-verbaal dat de Belgische politie van de diefstal opmaakte, staat dat "de veiligheid van de Nederlandse staat in het geding kan komen" als de "gevoelige en vertrouwelijke gegevens" in verkeerde handen vallen. De Belgen zouden de laptop nog altijd niet hebben kunnen traceren.

Een woordvoerder van Shell weigerde in te gaan op de vraag hoe het kon gebeuren dat uitgerekend een beveiligingsspecialist een laptop met zulke gevoelige gegevens in zijn geparkeerde auto heeft laten liggen.

NCSoft steelt Blizzard medewerkers?

NCSoft, bekend van onder andere Guildwars en City of Heroes, heeft op korte afstand van Blizzard een kantoor in Irvine heeft geopend. Het gerucht gaat dat zij dit doen om medewerkers van Blizzard naar het bedrijf te lokken, in het bijzonder het team dat aan de WoW expansion set werkt. Dit team zou het project al verlaten hebben en intrek bij NCSoft hebben genomen. Advocaten van Blizzard zouden zelfs al bezig zijn om NCSoft tegen te houden meer Blizzard medewerkers aan te nemen.

Bij Blizzard zijn er ondertussen 42 nieuwe vacatures bijgekomen. De immense populariteit van de MMORPG kan natuurlijk de reden zijn, maar het hoge aantal kan ook een direct gevolg zijn van het wegvallen van een belangrijk team.

NCSoft zou medewerkers van Blizzard voornamelijk over laten komen om te laten werken aan Tabula Rasa, een MMORPG project van NCSoft dat al een hele lange tijd geen grote vorderingen maakt.

Mocht het gerucht waar zijn, dan moeten WoW fans nog een stuk langer op de expansion set wachten. Het wachten is daarom op een officieel bericht van zowel Blizzard als NCSoft.

Kasper Bögelund naar Gladbach

De Deense verdediger Kasper Bögelund van PSV heeft overeenstemming bereikt met Borussia Mönchengladbach over een transfer naar de Bundesliga.

De clubs hebben al een overeenstemming bereikt over een transferbedrag van ¤ 1 miljoen, zo meldt de Telegraaf op Zondag. De 24-jarige Deen was bij PSV een op een zijspoor beland. Hij was vaak geblesseerd en speelde in zes seizoenen slechts 78 competitiewedstrijden.

Het komende seizoen zou hij op zijn plek niet alleen concurrentie krijgen van André Ooijer, maar ook van van Theo Lucius. Kasper Bögelund wordt komende dinsdag in Duitsland medisch gekeurd.

Jongen gedood door eigen pitbulls

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn San Francisco is een jongen doodgebeten door zijn eigen pitbulls. De 12-jarige jongen werd door zijn moeder gevonden toen ze thuiskwam. Dit meldde de San Francisco Chronicle zaterdag. Waarom de honden hun baasje aanvielen, is niet duidelijk.

De moeder durfde het huis niet meer binnen te gaan omdat de honden door het dolle heen waren. Een man die de vrouw te hulp kwam schoot één van de honden dood. Omwonenden waren verbaasd over het nieuws. "Ze deden anders nooit wat."

Pistons trekken stand gelijk

Titelverdediger Detroit Pistons hebben een beslissende zevende wedstrijd in de finale van de Eastern Conference afgedwongen. Miami Heat werd in het zesde duel met 91-66 opgerolt.

Richard Hamilton was voor de Pistons de man van de wedstrijd. Hij scoorde 24 punten, gaf zes assists en pakte zes rebounds. Sterspeler Dwayne Wade van de Heat was afwezig met een gekneusde rib en dat was duidelijk te merken. Shaquille O'Neal kwam nog wel tot 24 punten, maar leed net zoals zijn ploeggenoten veel balverlies.

Met de overwinning van de Pistons kwam de stand op 3-3 te staan. Maandag wordt de beslissende wedstrijd gespeeld in Miami. De winnaar speelt in de finale van het NBA kampioenschap tegen de San Antonio Spurs.

Hoogspanningskabels mogelijke oorzaak leukemie

Zero2Nine had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonWonen in de nabijheid van hoogspanningskabels kan de kans op leukemie bij kinderen vergroten. In Groot-Brittannië is een onderzoek gehouden onder ruim 29.000 kinderen, van wie er 9.700 aan de bloedziekte lijden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen die 200 meter van een hoogspanningsleiding wonen 69 procent meer kans hebben om door leukemie getroffen te worden dan kinderen die er drie keer zo ver vandaan wonen.

De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Oxford in samenwerking met medewerkers van een Brits energiebedrijf, werden vrijdag gepubliceerd in The British Medical Journal. Overigens wisten de onderzoekers hun bevindingen niet biologisch te verklaren. Ook stelden ze dat een deel van de resultaten op toeval kan berusten.

Hoogspanningsmast
Wonen vlakbij een hoogspanningsleiding is niet zonder risico's

Schoenen van Thatcher op eBay

Maddy_K had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsOp de veilingsite eBay staan drie paar schoenen van Margaret Thatcher, voormalig premier van Groot-Brittannië, te koop. De schoenen zijn speciaal op maat gemaakt voor de 'IJzeren Dame'. Dit wordt overigens keurig vermeld bij de advertentie.

De huidige eigenaresse, met overigens een andere schoenmaat, kocht de schoenen op een liefdadigheidsverkoop in de jaren tachtig. Bij de schoenen heeft ze een schriftelijke bevestiging dat de schoenen werkelijk van Thatcher zijn geweest, die bij de verkoop is inbegrepen.

De 65-jarige vrouw zag de schoenen toen als een investering. Niet bekend is hoeveel zij voor de stappers heeft betaald, maar ze wil minstens 2.950 pond (ruim 4.300 euro) voor de schoenen hebben. Tot nu toe is geen bod geplaatst

Henin zegt af voor Eastbourne

Roland Garros winnares Justine Henin-Hardenne heeft zich afgemeld voor het toernooi van Eastbourne.

De Belgische tennisster laat het grastoernooi van Eastbourne, dat als voorbereidingstoernooi geldt voor Wimbledon, schieten. Henin wil rust omdat zij zich volledig op Wimbledon wilt richten. Wimbledon is het enige Grand Slam toernooi dat Justine Henin-Hardenne nog nooit op haar naam wist te schrijven. Zij stond wel één keer in de finale, maar verloor die van Venus Williams (2001).

"Mijn lichaam is vermoeid. De laatste weken heb ik nogal veel partijen gespeeld", zei Henin. "Ik vind het jammer, maar ik kan niet anders. Ik wil fit aan Wimbledon beginnen."

Van Basten schrijft geschiedenis

Na de overwinning van het Nederlands elftal op Roemenië is Marco van Basten de eerste bondscoach die in zijn eerste tien interlands geen nederlaag heeft geïncasseerd.

De vorige recordhouders Rinus Michels en Jan Zwartkruis leden ooit tijdens hun eerste negen interlands geen nederlaag. Van Basten won sinds zijn aanstelling vorig jaar augustus zevenmaal. Hij speelde driemaal gelijk (Macedonië, Engeland en Zweden).

Zwartkruis behaalde in zijn eerste negen duels zeven overwinningen en twee gelijke spelen. Michels liet een ongeslagen serie van zes overwinningen en drie gelijke spelen noteren.

Van Bommel opgesloten in spelerstunnel

De tweede helft van de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Roemenië begon zaterdagavond enkele minuten later, omdat Mark van Bommel was opgesloten in de spelerstunnel. Van Bommel verliet de kleedkamer als laatste, aangezien hij nog werd behandeld door de medische staf van Oranje.

Maar een overijverige medewerker van de Kuip had de tunnel al gesloten nog voor dat van Bommel het veld weer kon betreden. Na enig aandringen werd het luik weer geopend en kon de tweede helft alsnog beginnen met Van Bommel in het veld.

Galásek wil weg bij Ajax

Tomás Galásek wil Ajax verlaten. In het nieuwe seizoen is de Tsjech tweede keus achter Hedwiges Maduro en met de waarschijnlijke komst van Olaf Lindebergh van AZ ziet de middenvelder een langer verblijf in Amsterdam niet zitten.

Het AD meldt dat de controlerende middenvelder volgende week al zal worden gepresenteerd bij een Spaanse club. Galásek speelde de afgelopen vijf seizoen bij de Amsterdammers, daarvoor kwam hij uit voor Willem II. In totaal speelde de Tsjech 359 wedstrijden waarin hij 40 maal wist te scoren.

Manchester United aast op Robinson

Volgens de Engelse krant The Sun heeft Manchester United de jacht geopend op Paul Robinson, de keeper van Tottenham Hotspur.

The Mancunians zouden vijftien miljoen euro bieden voor de talentvolle doelman. In de winterstop zei Martin Jol dat hij Robinson nooit voor minder dan achttien miljoen wilde verkopen.

Momenteel is de 25-jarige keeper in gesprek met The Spurs over een verlenging van zijn contract. Die onderhandelingen zouden stroef lopen. Alex Ferguson wil van die kans gebruik maken door de international te contracteren. Robinson speelde tot nu toe 131 wedstrijden in de Premier League. Voor zijn periode bij Spurs was hij actief bij Leeds United.

Ferguson heeft al jaren te maken met keepersproblemen. Eigenlijk is Manchester nog steeds op zoek naar de opvolger van Peter Schmeichel. Dit jaar moeten Carroll en Ricardo de club transfervrij verlaten.

Valencia CF bedingt clausule bij Kluivert-transfer

Valencia CF heeft een speciale clausule in het contract van Patrick Kluivert laten optekenen. Dat werd één dag na zijn transfer duidelijk.

Kluivert is akkoord gegaan met een goed-gedrag-clausule. Zo kan Valencia CF het contract eenzijdig opzeggen als Kluivert zijn privé-leven niet op orde heeft. Tevens zal de topscorer aller tijden van oranje niet worden ingedeeld in de hoogste salarisschaal.

De nieuwe directeur sportief van Valencia zegt dat de clausule er puur voor de vorm is: “Mensen doen wel eens dingen waar ze achteraf spijt van hebben. Tegenwoordig heeft hij een zeer rustig privé-leven. Hij is een veranderd mens.”

De kranten in Valencia zijn ondertussen enthousiast over de aankoop. De eerste vergelijkingen met Faas Wilkes zijn al gemaakt. Wilkes speelde in zijn loopbaan onder meer bij Valencia CF en Levante, de kleinere club uit de stad.

Auxerre wint Franse Beker

Auxerre AJ heeft de Franse beker veroverd. In de finale tegen CS Sedan Ardennes scoorde Bonaventure Kalou de 2-1 in de 92e minuut en zo bezorgde de oud-Feyenoorder zijn club de beker. Tweedeklasser Sedan was de dertiende club uit een lagere Franse divisie die de bekerfinale bereikte.

In de 37e minuut van de wedstrijd had Benjamin Mwaruwari Auxerre op een 1-0 voorsprong gezet. Na rust scoorde Stéphane Noro met een erg mooi schot de gelijkmaker. In de blessuretijd maakte Kalou tenslotte de 2-1 en werd daarmee The Man Of The Match.

Bezoekje Aan Het Living Tomorrow Huis

Vroeger had je The Jetsons op Televisie: een tekenfilmserie over een familie in de toekomst. Ze woonden in een volledig geautomatiseerd huis, van alle gemakken voorzien. Niet alleen de kinderen keken naar de toekomst in tekenfilmformaat, maar ook bedrijven begonnen steeds meer te werken aan de technische hoogstandjes die de toekomst zou kunnen voortbrengen. Sinds een aantal jaren zijn een aantal technische bedrijven bezig met een samenwerking, welke in de vorm van een "huis van de toekomst" is gegoten. FOK! mocht mee met een exclusieve rondleiding door dit huis, ook wel het Living Tomorrow Huis genoemd.

copyright: michael van oosten

Charisteas ontevreden bij Ajax

Angelos Charisteas is niet tevreden met zijn huidige situatie bij Ajax. Dat liet de Griek weten in een interview met de Frankfurter Rundschau.

Charisteas kwam in de afgelopen winterstop vanuit Werder Bremen naar Amsterdam. In de competitie speelde hij dertien wedstrijden. Daarin trof hij vier keer het net. Na de komst van Danny Blind als nieuwe trainer kreeg vaak Babel de voorkeur. Dat zint de held van Euro 2004 niet: “Ik heb mijn kwaliteiten niet gekregen om op de bank te gaan zitten”.

Tevens is de lange spits niet te spreken over het niveau van onze competitie: “De Bundesliga is van een hogere kwaliteit. Daar heb je veel topteams, in Nederland slechts drie of vier”.

Na de eventuele komst van Rosenberg zou de situatie van Charisteas nog lastiger geworden. Misschien moet de aankoop van Koeman vertrekken in de zomerstop.

JoWood gaat enkel nog toptitels uitgeven

JoWood heeft de reden bekend gemaakt voor het sluiten van Massive Development, de ontwikkelaar van o.a. Aquanox: Het bedrijf wil stoppen met het uitgeven van gewoonweg slechte en middelmatige games en zich volledig toeleggen op het uitgeven van toptitels. Hiervoor zal JoWood onder andere het aantal in-house ontwikkelde titels sterk terugbrengen, van 22 dit jaar, naar 9 volgend jaar.

JoWood toonde op de E3 ook al een aantal titels die het waarschijnlijk behoorlijk goed zullen gaan doen zoals de middeleeuwse sim The Guild 2, de RPG Gothic 3 en de RPG/RTS Spellforce 2. Ook zou JoWood aan het kijken zijn naar de next-gen consoles en de sterk groeiende online markt.

We kunnen enkel hopen dat andere uitgevers het voorbeeld van JoWood zullen volgen.

Cocu toch mee naar Finland

Phillip Cocu zal toch met het Nederlands elftal meegaan naar Finland. Zijn blessure, waarvoor hij zich vorige week afmeldde, herstelt zo snel dat hij alsnog bij de slectie wordt gehaald.

In de bekerfinale liep Cocu een lichte blessure aan zijn knie op, waarvan de verwachting was dat hij in de interlands niet zou kunnen spelen. Sinds zijn afmelding is zijn herstel echter zodanig goed verlopen dat hij misschien wel in actie zou kunnen komen tegen Finland. Daarom haalt Van Basten de PSV-middenvelder weer bij de groep.

Van Basten vertelde: "We hebben hem vrijdag gezien. Het herstel verloopt redelijk goed. Het is een waardevolle speler en daarom nemen we hem mee naar Finland."

Nieuwe motor moet BAR helpen

In de afgelopen week werd er door BAR veel getest. Onder andere een nieuwe motor moet het team de top in helpen.

Na een prachtig jaar blijft het dit jaar voor BAR behelpen. Voor na de schorsing stond er een verbeterde motor klaar, maar vanwege de regels mocht die op de Nürburgring niet worden gebruikt. Met een op Canada afgesteld aerodynamisch pakket en de verbeterde motor hoopt men nu weer in de top mee te kunnen gaan draaien. Al lijkt de absolute zelfverzekerdheid weg.

Jenson Button weet niet goed wat de nieuwe asfaltlaag gaat doen: "Het circuit heeft een nieuwe toplaag gekregen, dus het zal een uitdaging zijn voor de teams en de bandenfabrikanten om de juiste banden voor de race te kiezen." Hij hoopt op goede prestaties: "We deden het vorig jaar redelijk goed met een vierde plaats. We hopen dus dat we onze performance deze week hebben kunnen verbeteren."

Takuma Sato is iets positiever: "We hadden donderdag een goede test op Silverstone voor onze overall ontwikkeling en we kregen ook een positief idee van ons testteam op Monza, die keken naar specificatie voor Montreal. Ik geloof dat we volgend weekend in Canada een goede race kunnen neerzetten."

'Referenda leiden tot laffe politici en conservatisme'

"Referenda leiden tot laffe politici en conservatisme." Dat stelt VVD'er en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hans Hoogervorst in het NRC Handelsblad van zaterdag. Hoogervorst is er weinig gelukkig mee dat het congres van zijn partij vorige week juist pleitte voor invoering van het referendum.

Volgens de VVD'er bevindt Nederland zich in een diepe politieke crisis. "De problemen zijn te lang genegeerd en het zal heel lang duren het vertrouwen te herstellen. De vraag is of dat gaat lukken als we de richting van meer directe democratie opgaan. Politici die moeilijke problemen op moeten lossen, moeten de ruimte krijgen impopulaire maatregelen te nemen", schrijft Hoogervorst. Het Nederlandse volk voelt zich 'ernstig bedreigd' in zijn nationale identiteit. "Primaire oorzaak is dertig jaar achteloos immigratiebeleid", zo legt Hoogervorst de vinger op de zere plek. Hij wijst op 'het zwakke gezag van de Nederlandse politieke elite, van regering tot oppositie', en noemt dat 'verontrustend'.

De minister kwam een maand geleden in opspraak toen hij in een interview met de Volkskrant stelde macht fantastisch te vinden, en dat hij Nederland graag per decreet zou regeren. Voor deze uitspraken betuigde hij vorige week zijn spijt in de Tweede Kamer.

Hoogbejaarde Brit zit Shell dwars

Icoon opmerkelijk nieuwsDe 88-jarige Engelsman Alfred Donovan is de strijd aangegaan met de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell. De militaire veteraan heeft de domeinnaam www.royaldutchshellplc.com ingepikt. Royal Dutch Shell PLC is de naam waaronder het bedrijf in de loop van dit jaar verder gaat.

Donovan voerde in de jaren negentig een promotiecampagne voor Shell in het Verenigd Koninkrijk, en zegt daar te weinig geld voor te hebben gekregen. Zijn website bevat een grote hoeveelheid artikelen over het olieconcern en vooral de problemen waarmee Shell de afgelopen tijd te maken heeft gehad. Het bedrijf is daar niet blij mee, en heeft de World Intellectual Property Organization ingeschakeld om de rechten over het domein te verwerven.

De hoogbejaarde man laat in een interview met The Wall Street Journal weten dat het hem niet om geld te doen is. Met zijn actie wil hij zoveel mogelijk bezoekers naar zijn site ShellNews.net lokken. Dat Shell de afgelopen tijd zo slecht in het nieuws is geweest 'is mijn schuld niet', stelt Donovan. Overigens ontkent het bedrijf dat het in het verleden zijn verplichtingen tegenover de man niet is nagekomen.

Tennis: Uitslag damesfinale Roland Garros

Roland GarrosDe Belgische Justine Henin-Hardenne heeft het Grand Slamtoernooi van Parijs, Roland Garros, op haar naam geschreven. In een finale zonder spanning versloeg ze eenvoudig de Française Mary Pierce met 6-1, 6-1.

De eerste game ging nog naar de winnares van 2000 en lokale held, Pierce. Daarna kwam ze er nauwelijks meer aan te pas, Henin won de volgende negen games. Dat betekende de winst in de eerste set met 6-1 en een 3-0 voorsprong in de tweede. Pierce ging toen alles of niets spelen, wat resulteerde in een gamewinst: 3-1. Dit bracht Henin totaal niet in verlegenheid, want dit was meteen de laatste game die Pierce zou winnen. Henin liep uit en won de tweede set, en daarmee het toernooi, met wederom 6-1.

Het was de vierde Grand Slamzege van Justine Henin en de tweede op het Parijse gravel. Op deze ondergrond verloor Henin nog geen enkele partij dit jaar. Het was vandaag al de 24e keer op rij dat ze als winnaar van het gemalen steen stapte. "Het is na een moeilijk jaar waarin veel is gebeurd, heel emotioneel om hier te staan", zei Henin na afloop van de finale. Pierce kwam in eerste instantie totaal niet uit haar woorden door de emoties, tussen de tranen door zei ze dat het een droom was om de finale in Parijs te mogen spelen. "Ik wilde zó graag goed spelen, maar het lukte gewoon niet", snikte Pierce.

Wanneer de nieuwe wereldranglijst maandag wordt opgemaakt zullen beide dames flink omhoog schieten.

Justine Henin-Hardenne
Justine Henin-Hardenne.

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl

Hans Dijkstal wil de VVD verlaten

Icoon politiek binnenland nieuwsOud-partijleider van de VVD Hans Dijkstal overweegt zijn lidmaatschap van de VVD op te zeggen. De voormalige vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken zegt zich te storen aan de 'populistische trekjes' die de liberale partij onder het leiderschap van Jozias van Aartsen is gaan vertonen.

"De VVD is de weg volledig kwijt en mij bijna", zegt de 62-jarige Dijkstal. Een jaar geleden baarde hij al opzien toen hij 'il capo' (de commandant) Van Aartsen beschuldigde van het haat zaaien tussen moslims en autochtone Nederlanders. Die uitlatingen leverde hem veel kritiek op van partijgenoten. Nu fulmineert de oud-politicus vooral tegen 'geest van bestuurlijke vernieuwing die over de VVD is gekomen'.

"Het partijcongres van vorige week zaterdag is gebruikt voor rare voorstellen als de gekozen premier, terwijl het had moeten gaan over problemen als de integratie in Nederland en de honger in de wereld", zegt Dijkstal. Hij vindt de lijn van Van Aartsen onbegrijpelijk. "De campagne rond het Europese grondwettelijk verdrag heeft duidelijk gemaakt hoe verkeerd populisme kan zijn." Dijkstal heeft nog niet bedankt voor de VVD, maar, zo zegt hij, 'als het zo doorgaat, komt dat vanzelf'.

Een ander oud-politicus heeft zich overigens juist bij de liberalen aangesloten. Officier van Justitie Fred Teeven, die in 2002 korte tijd actief was als Kamerlid en partijleider van Leefbaar Nederland, heeft volgens eigen zeggen de ambitie om voor de VVD Kamerlid te worden. Zijn harde standpunten over justitie en politie kunnen volgens Teeven voorkomen dat liberale kiezers hun heil zoeken bij Geert Wilders of Peter R. de Vries.

Lachgas gevaarlijk voor ongeboren baby's

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsLachgas levert mogelijk gevaar op voor ongeboren baby's in de eerste maanden van de zwangerschap. De Inspectie voor de Gezondheidszorg roept ziekenhuizen daarom op terughoudend te zijn met het gebruik van lachgas als narcosemiddel.

In een ziekenhuis in Den Haag, Leyenburg, is vorig jaar al gestopt met het gebruik van lachgas. Zes van de negentien zwangere verpleegkundigen kregen een kind dat gehandicapt ter wereld kwam. Waarschijnlijk hebben de verpleegkundigen het lachgas ingeademd bij behandeling van patiënten.

Tien jaar geleden was lachgas al in opspraak, toen uit onderzoek bleek dat het gas indirect een negatief effect op de productie van rode bloedcellen en zaadcellen kan hebben. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook al dat lachgas een slechte invloed heeft op de opbouw van organen van een embryo in de beginfase van de zwangerschap.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.