Film: A Love Song for Bobby Long

Pursy Will (Scarlett Johansson) is 18 en krijgt bericht dat haar moeder dood is Ze gaat naar New Orleans om haar erfenis te bekijken: haar moeders huis. Van buiten ziet dat er al niet best uit, de verf hangt van de muren en de luiken hangen er scheef bij. Binnen treft ze geen meubilair aan, maar wel twee alcoholistische vrienden van haar moeder, Bobby Long (John Travolta) en Lawson (Gabriel Macht), de één een voormalig hoogleraar Engels, de ander zijn oud-student en een worstelend schrijver.

A Love Song for Bobby Long

Pursy's moeder heeft haar huis nagelaten aan haar dochter en de twee mannen die ze er al jaren in liet wonen, en hoezeer de chagerijnige zuiplap Bobby er ook op tegen is, Pursy besluit meteen in te trekken. Ze ontdekt dingen over haar moeder, van wie ze zich niets kan herinneren, zoals dat ze weliswaar geen plek had in haar leven voor een kind, maar wel voor veel vrienden die haar op handen dragen. Ondertussen botsen de verschillende persoonlijkheden bij elkaar in één huis al snel om de haverklap, maar na de eerste paar confrontaties besluiten ze elkaar te helpen. De hoogleraar en zijn student helpen high school dropout Pursy haar school af te maken, als de mannen niet meer van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan de sterke drank zitten.

A Love Song for Bobby Long

Maar in New Orleans kun je mid-zomer niets anders doen dan je klemzuipen en wat op een gitaar tokkelen op je veranda, en na 3 jaar terug naar de schoolbanken is ook geen pretje. Natuurlijk speelt er meer onder de oppervlakte, zoals waarom een volwassen man in een vervallen huis woont en dag in dag uit zijn verdriet verdrinkt, en waarom Pursy's moeder zou hebben gewild dat de drie er samen kwamen te wonen.

A Love Song for Bobby Long

De plot is niets bijzonders, maar de drie acteurs tillen de film die anders was blijven steken in onopmerkelijke zeurderigheid naar een hoger plan. Travolta als de uitgebluste, ongeschoren, lijkbleke, halfmanke Bobby is een schim van zichzelf en Johansson weet net de juiste balans te vinden tussen een onschuldig meisje en een grofgebekte vrouw. Tot de laatste tien minuten weet debuterend regisseuse/scenariste Shainee Gabel zoetsappigheid en verveling te vermijden, maar naarmate de ontknoping voelbaar dichterbij komt, komen de cliché's ook in zicht. Gelukkig is er eerst nog een mooie climax waar iedereen zijn frustraties eruit gooit, waarin met name Travolta zijn tanden zet.

A Love Song for Bobby Long

Tel daarbij op een fijne soundtrack (hoe kan 't ook anders bij een film die zich in New Orleans afspeelt - en zelfs Travolta zingt wat, en komt ermee weg!) en mooie plaatjes, en je krijgt dit: een degelijk drama dat een iets te harde tik van de chick-flick molen heeft gehad, maar nog steeds een zeer aangename twee uur biedt.




Officiële site  A Love Song for Bobby Long
ForumA Love Song for Bobby Long

Must See
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
Stay away!