EK turnen: Nederlandse turners schrijven geschiedenis

De Nederlandse turners hebben sportgeschiedenis geschreven door op het EK turnen tijdens de toestelfinales liefst drie medailles te halen.

Yuri van Gelder werd als eerste Nederlandse man Europees kampioen turnen, op het onderdeel ringen. Dat is een prestatie die in 138 jaar (Nederlandse) turnhistorie voor heren nog nooit eerder was neergezet. De enige andere Nederlandse die ooit goud won op een EK turnen was Thea Belmer, die dat in 1963 deed bij het onderdeel brug.

De 22-jarige Van Gelder, dit seizoen al ongenaakbaar op de turnoefening aan de ringen tijdens de wereldbekerwedstrijden, turnde een solide oefening die door de jury gewaardeerd werd met een 9,712. Daarmee eindigde hij overigens gelijk met de Italiaan Andrea Coppolino, die dezelfde score kreeg. Zo werden deze twee heren gedeeld eerste en namen ze beiden de gouden plak mee naar huis.

Er zijn al meer toestelfinales geturnd, waarbij meer succesjes waren voor de Nederlandse afvaardiging. Zo behaalde Jeffrey Wammes een vierde plek op het onderdeel vloer en zelfs een bronzen plak op het onderdeel sprong. De pas 18-jarige Wammes moest deze medaille overigens ook delen, met de Roemeen Selariu.

Nog verrassender dan de gouden plak van Van Gelder was misschien wel de zilveren plak die Suzanne Harmes bij de vrouwen won op het onderdeel vloer. Eerder op de dag werd ze al zevende op het onderdeel sprong en vijfde op het onderdeel balk. Loes Linders beëindigde dit onderdeel als zesde.

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!