Tsjechische president: stop ratificatieproces

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Tsjechische president Vaclav Klaus is van mening dat het geen zin heeft om nog langer door te gaan met het ratificatieproces van de Europese grondwet, nu de kiezers in Nederland en Frankrijk het voorstel hebben weggestemd. Klaus stelt dat iedereen bij voorbaat wist dat 'de grondwet met 25 tegen 0 moest worden aangenomen'.

De politicus verklaarde zich voorstander van een nieuwe alternatieve tekst, 'een minimalistische versie van vijftien pagina's die niet zo diep ingrijpt in alle aspecten van het leven van de mensen'. Dat zei hij zondagmiddag in een televisieinterview. Klaus liet in het interview weten dat hij zich niet zal verzetten tegen de plannen van de Tsjechische regering om eventueel een referendum over het verdrag uit te schrijven.

Premier Paroubek, leider van de Tsjechische regering, vindt overigens dat de ratificatie wel moet doorgaan. Hij stelde dat het al mooi zou zijn als twintig van de 25 EU-landen de grondwet goedkeuren. Klaus en Paroubek staan als het om de grondwet gaat lijnrecht tegenover elkaar. De eerste is een verklaard tegenstander, de tweede een voorstander.