Hans Dijkstal wil de VVD verlaten

Icoon politiek binnenland nieuwsOud-partijleider van de VVD Hans Dijkstal overweegt zijn lidmaatschap van de VVD op te zeggen. De voormalige vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken zegt zich te storen aan de 'populistische trekjes' die de liberale partij onder het leiderschap van Jozias van Aartsen is gaan vertonen.

"De VVD is de weg volledig kwijt en mij bijna", zegt de 62-jarige Dijkstal. Een jaar geleden baarde hij al opzien toen hij 'il capo' (de commandant) Van Aartsen beschuldigde van het haat zaaien tussen moslims en autochtone Nederlanders. Die uitlatingen leverde hem veel kritiek op van partijgenoten. Nu fulmineert de oud-politicus vooral tegen 'geest van bestuurlijke vernieuwing die over de VVD is gekomen'.

"Het partijcongres van vorige week zaterdag is gebruikt voor rare voorstellen als de gekozen premier, terwijl het had moeten gaan over problemen als de integratie in Nederland en de honger in de wereld", zegt Dijkstal. Hij vindt de lijn van Van Aartsen onbegrijpelijk. "De campagne rond het Europese grondwettelijk verdrag heeft duidelijk gemaakt hoe verkeerd populisme kan zijn." Dijkstal heeft nog niet bedankt voor de VVD, maar, zo zegt hij, 'als het zo doorgaat, komt dat vanzelf'.

Een ander oud-politicus heeft zich overigens juist bij de liberalen aangesloten. Officier van Justitie Fred Teeven, die in 2002 korte tijd actief was als Kamerlid en partijleider van Leefbaar Nederland, heeft volgens eigen zeggen de ambitie om voor de VVD Kamerlid te worden. Zijn harde standpunten over justitie en politie kunnen volgens Teeven voorkomen dat liberale kiezers hun heil zoeken bij Geert Wilders of Peter R. de Vries.