Joden vragen asiel aan Palestijnse Autoriteit

Een aantal Joodse kolonisten, die binnenkort hun nederzettingen in bezet Palestijns gebied moeten verlaten, heeft politiek asiel gevraagd aan de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Het gaat om een aantal Joodse families in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, die deze zomer geëvacueerd worden in het kader van de Israëlische terugtrekking uit de Gaza-strook.

Eén van de asielaanvragers zegt: ''Wij willen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever blijven wonen onder Palestijns gezag, en niet onder Israëlisch gezag. Men vindt overal ter wereld Joden: in Syrië, in Irak, in Iran, in Pakistan. Zo willen wij Joden zijn onder Palestijnse soevereniteit. Dat maakt ons niet bang en ik denk dat alles goed zal gaan en dat wij in veiligheid zullen leven, net als Joden elders in de wereld.''

Het Israëlische leger gaat in het kader van de unilaterale terugtrekking deze zomer kolonies in de Gaza-strook en in het noorden van de Westelijke Jordaanoever ontruimen. Ongeveer 8.000 Joodse kolonisten zullen hierdoor hun woningen uitmoeten.