Bezoekje Aan Het Living Tomorrow Huis

Het huis waar Gr8w8 en ik zijn uitgenodigd, lijkt aan de buitenkant in de verste verte niet op het bekende Huis van de Toekomst van Chriet Titulaer dat altijd in Rosmalen heeft gestaan. Dit project wordt elke vijf jaar opnieuw gebouwd, er staat ook een broertje in Vilvoorde, België en zijn meer projecten onderweg. Nu is een blobvormig gebouw (Architect Ben van Berkel) het toneel van de nieuwste snufjes op gebied van elektronica, domotica (leefwensen van de bewoners) en gadgets. De entree van het huis geeft meteen al aan wat ons te wachten staat: de begeleider Sybren toont ons een scherm met daarop een virtueel vrouwtje dat ons begeleidt in het afleveren van een pizza. Een voorbeeld van het systeem dat automatisch pakjes aan kan nemen. Zo kan de postbode altijd zijn pakje kwijt, de bezorgdienst de boodschappen en kun je de pizzabezorger al bestellen in de auto. De vakken waar hij zijn pizza in moet leggen, kunnen immers verwarmd of gekoeld worden en zo heb je dus geen koude pizza of bedorven etenswaren meer. Ook kan je, door op het scherm te drukken, aangeven wie in huis je wilt spreken en wat voor bezoeker je bent. Zo kun je bijvoorbeeld ook de wasmachinemonteur binnenlaten, terwijl je gewoon aan het werk bent.

copyrigh: michael van oosten


Binnengekomen worden we via een halletje naar de keuken geleid. Uit onderzoek is gebleken dat mensen steeds vaker en liever in de keuken verblijven. Hier is in dit huis handig op ingesprongen: bij het koken word je begeleid door de computer als je een onbekend recept wilt uitproberen, boodschappen die nodig zijn worden automatisch bijbesteld en afgeleverd en alles wordt geregistreerd en via internet besteld indien het nodig is. Zo hoef je niet meer om te kijken naar je wasmiddelen en geeft de wasmachine een seintje als je een rode trui bij de witte was doet. In feite zijn dit allemaal verfijningen op de luxeproducten die we nu al in huis hebben. Niet voor niks zijn 80% van de producten in het huis al marktrijp. Hier valt dan ook het belangrijkste verschil met het Chriets huis op, alles is geïntegreerd. Het zijn niet gewoon meer alleen leuke snufjes voor nerds, maar toepassingen en handigheidjes voor dagelijks gebruik.

copyright: michael van oosten


De woonkamer is een natte droom voor filmfanaten en gadgetlovers: als je een romantische bui hebt, krijg je in een aantal drukken op de knoppen een warme sfeer in de kamer. Indien je een film kijkt waarin de sfeer creepy en scary is, past de belichting zich constant aan aan de sfeer van de film. Zo kan je met behulp van een simpel touchscreenkastje bepalen welke sfeer je in je woonkamer wilt. Veel critici denken dat al die elektronische vernuftigheden het huis onpersoonlijk maken, maar in feite kan je juist het huis aanpassen aan je eigen buien en sferen. Bovendien is de aankleding nog steeds natuurlijk. De elektronica is weggewerkt in het interieur. Hetzelfde geldt voor de badkamer en slaapkamer: handige snufjes zorgen voor een genot. Het grappigste was daarbij de "strip" lichten die, indien je 's nachts moet plassen, je naar de badkamer leiden zonder anderen wakker te maken. Handig voor zuiplappen, gezien het feit dat de lichten op kruiphoogte branden!



Natuurlijk valt er ook nog veel te innoveren in een kantoorpand, dat is ook meegenomen in Living Tomorrow. Ook hier weer veel snufjes, met simpele toepassingen tot technische hoogstandjes. Erg simpel is bijvoorbeeld een vitrine bij een nieuwe werknemer, waar hij wat persoonlijke dingen in kan plaatsen zoals zijn favoriete vakantieland of persoonlijke aspecten. Zo heb je in elk geval zonder moeite wat om over te praten, vooral handig bij een bedrijf met veel werknemers. Erg simpel eigenlijk. Even simpel is ook de verlichting: de lichtsterkte past zich aan het tijdstip van de dag aan, om zo een middagdip te voorkomen. Misschien nog wel het beste te vergelijken met een bureau aan het raam, maar dat is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Natuurlijk ook hier nieuwe toepassing op het gebied van computers, maar ook op het eerste gezicht maffe dingen, zoals een elastieken tafel. Dat blijkt dan weer goed te zijn tegen stress. Of een emotietafel, die in kleur reageert op de emotie en stemvolume van de sprekers. Misschien lijkt dat nu nog meer een gek ding, maar misschien blijkt het ook wel aan te slaan. Dat is ook een beetje de opzet. Hoe kan je anders een product eens zien in zijn "natuurlijke" omgeving? Beetje uittesten, kijken hoe de consument erop reageert? De tijd staat niet stil. Wij kijken al uit naar het volgende Living Tomorrow!

Als je meer informatie wilt, kan je kijken op:
Living Tomorrow Nederland
Living Tomorrow belgie

De foto's gebruikt in deze review zijn gemaakt door: Michael van Oosten