Enkeltje Antillen voor ongewenste Antillianen

Antilliaanse jongeren die hier voor overlast zorgen, kunnen rekenen op een keiharde aanpak. Het kabinet wil dat jonge Antillianen die hier worden veroordeeld als bijkomende straf van de rechtbank een enkeltje naar de Antillen opgelegd krijgen. Ook worden andere Antilliaanse jongeren ontmoedigd naar ons land te komen.

Overmorgen worden de plannen officieel besproken in de ministerraad, maar volgens de Telegraaf hebben de meeste betrokken bewindslieden en minister-president Balkenende achter de schermen inmiddels al overeenstemming bereikt over de maatregelen.

Antillianen onder de 18 jaar die hier naar toekomen, moeten straks aantonen dat zij een Nederlandse voogd hebben. Deze voogd moet voor de jongere zorgen en is ook volledig verantwoordelijk voor hem of haar. Heeft een minderjarige geen voogd, wordt hij teruggestuurd.

Antilliaanse jongeren tussen de 18 en 24 jaar die niet aan de zogenoemde sociale vormingsplicht hebben voldaan op bijvoorbeeld Curaçao, worden niet tot Nederland toegelaten. Jongeren die wel hieraan hebben voldaan, worden niet zomaar toegelaten. Zij moeten hier een studie gaan volgen of gaan werken. Willen of doen ze dat niet, dan krijgen ook zij een verplicht enkeltje richting de Antillen.

Van de ruim 4.200 Antillianen die in 2003 naar Nederland zijn gekomen, was ruim 60% onder de 25 jaar. Daarvan had bijna 50% geen baan. Verder blijkt uit cijfers dat van de Antilliaanse jongeren tussen de 12 en 24 jaar er één op de negen dader is van een delict. Ter vergelijking: onder autochtone jongeren is dat één op de veertig.

Update 14:48
YsDe Antilliaanse premier Etienne Ys moet niets hebben van het strenge plan van de Nederlandse regering. Het terugsturen van criminele Antilliaanse jongeren komt volgens hem neer op discriminatie. Ook in strenge toelatingseisen ziet hij weinig.

Het gehele plan staat volgens Ys op gespannen voet met de koninkrijksverhouding, die bepaalt dat alle burgers gelijk zijn.

Update 15:22
De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben te kennen gegeven grote bezwaren te zien in de plannen van het kabinet. De PvdA ziet ''goede en slechte'' kanten, maar acht het uitzetten van Antillianen zonder strafbaar feit ''onwenselijk en juridisch onhaalbaar''.

GroenLinks is fel tegen en noemt de plannen ''discriminatoir'' tegenover Antilliaanse jongeren. De SP vindt in principe alles bespreekbaar, maar zegt het een blunder van jewelste te vinden dat het erop lijkt dat de regering geen overleg heeft gevoerd met de Antillen. Het toont de koloniale houding van minister Pechtold, meent de SP.