'Referenda leiden tot laffe politici en conservatisme'

"Referenda leiden tot laffe politici en conservatisme." Dat stelt VVD'er en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hans Hoogervorst in het NRC Handelsblad van zaterdag. Hoogervorst is er weinig gelukkig mee dat het congres van zijn partij vorige week juist pleitte voor invoering van het referendum.

Volgens de VVD'er bevindt Nederland zich in een diepe politieke crisis. "De problemen zijn te lang genegeerd en het zal heel lang duren het vertrouwen te herstellen. De vraag is of dat gaat lukken als we de richting van meer directe democratie opgaan. Politici die moeilijke problemen op moeten lossen, moeten de ruimte krijgen impopulaire maatregelen te nemen", schrijft Hoogervorst. Het Nederlandse volk voelt zich 'ernstig bedreigd' in zijn nationale identiteit. "Primaire oorzaak is dertig jaar achteloos immigratiebeleid", zo legt Hoogervorst de vinger op de zere plek. Hij wijst op 'het zwakke gezag van de Nederlandse politieke elite, van regering tot oppositie', en noemt dat 'verontrustend'.

De minister kwam een maand geleden in opspraak toen hij in een interview met de Volkskrant stelde macht fantastisch te vinden, en dat hij Nederland graag per decreet zou regeren. Voor deze uitspraken betuigde hij vorige week zijn spijt in de Tweede Kamer.