Mysterie rond Australische smartlap

Ronald (Trainspotter)
In Australië is opschudding ontstaan over een ontroerend lied over een meisje dat aan een erfelijke ziekte overlijdt. Het nummer belandde zonder enige vorm van reclame hoog in de Australische hitparade, maar verdween weer even plotseling.

De als motorduivels uitgedoste Wolverines bereikten de 23e plaats met hun '65 Roses', een verwijzing naar het Engels voor cystic fibrosis of taaislijmziekte. Een aandoening die door te dik slijm tot verstikking lijdt. Deze week verdween het nummer plotseling uit de hitparade. De Wolverines en liedjesschrijver Lee Collier hebben volgens de krant Sydney Morning Herald van donderdag de gevestigde platenmaatschappijen van sabotage beschuldigd. Die zouden niet kunnen hebben dat 65 Roses zonder hun hulp in de hitparade kwam.

De instantie verantwoordelijk voor de hitparade, ARIA, stelt dat grote platenmaatschappijen terecht hadden geklaagd over het meetellen van een aantal verkopen aan een grote sponsor van de belangenvereniging Cystic Fiobrosis Australië. Deze vereniging geeft het plaatje weg om de taaislijmziekte meer bekendheid te geven. Dit geeft ons aandacht waar we slechts van droomden, aldus Tery Stuart van de vereniging, die bezweert niets van hitparades te weten.

The Wolverines en hun smartlap lijden niet onder de controverse overeen plek in de hitparade. Tijdens een druk bezocht concert voor de Harley-Davidson eigenaarsclub in zuidoostelijk Australië braken talrijke motorrijders in tranen uit.