Neurologe durfde niet te scheiden

Gert-Jan (astra)
De 54-jarige neurologe Ingrid Hakkert-Gantvoort die afgelopen weekeinde vermoord in haar huis in Den Dungen werd gevonden, wilde scheiden van haar echtgenoot Adriaan. Ze durfde de echtscheiding alleen niet door te drukken omdat ze bang was voor de 55-jarige man, die nu vastzit op verdenking van de moord.

Dat beweren naaste bekenden van de doodgeschoten vrouw. De gehandicapte dochter Femke (17) werd door twee kogels geraakt en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis in Tilburg.

"Ingrid heeft ons gezegd dat ze bang was dat Adriaan zou 'steigeren' als ze officieel ging scheiden. Ze wilde ermee wachten tot Femke 18 jaar werd, omdat de dochter dan elders zelfstandig zou gaan wonen", aldus een van de bekenden, die Ingrid van kinds af aan kent en uit angst voor represailles niet met naam en toenaam in de krant wil.

Of de scheidingsplannen iets te maken hebben met de moord, is onduidelijk. Wel is duidelijk dat het stel is getrouwd in gemeenschap van goederen, Ingrid geen testament heeft laten opmaken, het huis volgens het kadaster op haar naam staat en zij voor alle inkomsten zorgde.

De echtgenoot, die in de woonboerderij gescheiden van Ingrid in het luxe logeerverblijf leefde, blijft nog minstens tien dagen vastzitten. Dat bepaalde de rechter-commissaris in Den Bosch gisteren. De man wordt verdacht van het plegen van moord en poging tot moord dan wel het uitlokken ervan door het geven van een opdracht. Woensdag beslist de raadkamer of zijn gevangenhouding met dertig dagen wordt verlengd.

Crematie
Op diezelfde woensdag wordt Ingrid in besloten kring gecremeerd. De politie wilde de uitvaart al voor het komend weekeinde afgehandeld hebben, maar ging uiteindelijk overstag voor woedende reacties van Ingrids collega's in het ziekenhuis in Den Bosch, die op gepaste wijze afscheid van de gerespecteerde neurologe wilde nemen.

Intussen ontkent Adriaan H. in alle toonaarden dat hij iets met de moord te maken heeft. "Hij is diepgeschokt en voelt zich alsof hij in een boze droom is terechtgekomen", zei zijn advocaat A. van Veen gisteren.

"Hij is er helemaal kapot van. Vergeet niet dat hij zijn vrouw heeft verloren met wie hij jarenlang heeft samengewoond. Bovendien kan hij niet naar zijn dochter Femke toe, die nu vecht nog voor haar leven."

Volgens zijn advocaat heeft Adriaan H. een sluitend alibi. "Vanaf eind vorige week tot het moment waarop hij maandagavond in Drimmelen werd aangehouden, zat hij constant op zijn boot, in het gezelschap van anderen", aldus Van Veen.

Volgens de bekenden van Ingrid valt de verslagenheid bij Adriaan H. wel mee. "Die Adriaan is een kil, gevoelloos mens. Hij heeft in zijn hele leven amper gewerkt en altijd op het geld van Ingrid geteerd. Als hij iets met die moord te maken heeft, dan heeft hij zijn eigen broodwinning vermoord, maar blijft er direct wel veel voor hem aan de strijkstok hangen. Ik heb het altijd zien aankomen en ik ben bang dat ik gelijk heb gehad."

Fantast
"Je moet hem niet onderschatten; hij is zeker intelligent. Aanvankelijk komt hij heel aardig en welbespraakt over, maar daarna merk je dat hij in zijn eigen schijnwereld leeft. Dan geeft hij zich uit voor journalist, motorcoureur, vechtsporter met zwarte band, scherpschutter en ga zo maar door. Hij zegt ook dat hij in Leiden heeft gestudeerd, maar al wat hij daar heeft gestudeerd, is twee jaar ambachtsschool. Het is een enorme fantast, een nep-playboy. Al snel wilde niemand meer iets met hem te maken hebben."

"Femke was de oogappel van Ingrid. Ze deed alles voor haar. Adriaan schaamde zich voor zijn gehandicapte dochter en liet Ingrid al het werk opknappen. In Den Bosch dook hij een keer de kroeg in, maar parkeerde Femke wel eerst even in haar rolstoel buiten. Adriaan ten voeten uit."

Zie ook Echtgenoot neurologe aangehouden