Foute beleggingen: Kerken miljoenen armer

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kerken in Nederland hebben het afgelopen halfjaar miljoenen guldens verloren doordat ze te veel geld hebben gestoken in risicovolle aandelen. Bij De Keursteen, de stichting die misstanden in de kerkelijke wereld aanpakt, zijn volgens voorzitter M. van Hoeven de afgelopen zes maanden ongeveer "tweehonderd verontruste geluiden binnengekomen'.

Het gaat volgens Van Hoeven om klachten uit onder meer Nederlands-Hervormde gemeenten, gereformeerde kerken en gereformeerde gemeenten. "Er zijn geen goede afspraken over hoeveel geld belegd zou mogen worden. Richtlijnen ontbreken. Men heeft in hypes belegd en de risico's niet gespreid.' Van Hoeven stelt dat sommige kerken alle beschikbare liquide middelen in aandelen hebben gestoken. "Het gaat om vele honderden miljoenen. Je ziet dat de kerkvoogdij er wel is, maar hierin geen rol speelt. Jan met de pet beheert het geld en de lokale kerk is vaak autonoom. Dat is charmant. Maar wie geld geeft, gaat er wel vanuit dat er zorgvuldig mee wordt omgesprongen.

Er komt een moment dat de dominee, organist of elektrarekening niet meer betaald kan worden.' Wat betreft Van Hoeven gaan de kerken over tot de oprichting van een adviesbeleggingscommissie. "Je kunt dan bijvoorbeeld adviseren niet meer dan 25 procent van het beschikbare geld te beleggen. De Keursteen wil geen financiële adviezen geven, de kerken moeten hiervoor zelf een commissie in het leven roepen.'