Geen geld en tijd voor behandelingen kanker

De budgettering van ziekenhuizen en de grote werkdruk in de patiëntenzorg zetten het onderzoek naar nieuwe behandelingen voor kanker onder druk.Volgens de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) zijn vooral duurdere experimentele behandelwijzen moeilijk te financieren.

Het KWF stelt dat in het donderdag verschenen jaarverslag over 2000. Voor het extra onderzoek dat nodig is bij patiënten die een nieue behandeling ondergaan, is wegens de werkdruk vaak geen tijd. Het KWF heeft vorig jaar ruim 21 miljoen gulden uitgetrokken om dit onderzoek te stimuleren.

In 2000 besteedde het KWF totaal 101 miljoen gulden aan wetenschappelijk kankeronderzoek, waarvan 67 miljoen aan subsidie voor onderzoeksprojecten bij wetenschappelijke instellingen door heel het land. Totaal gaat het om ongeveer de helft van al het kankeronderzoek in Nederland. Aan opleiding en onderwijs is 4 miljoen gulden uitgegeven. Naar voorlichting ging 16 miljoen gulden en naar begeleiding van kankerpatiënten 3 miljoen.

Het KWF doet zelf geen kankeronderzoek, maar financiert onderzoeksprojecten aan universiteiten en instituten in heel Nederland. In 2000 ging het om totaal 353 onderzoeksprojecten. Een project kost gemiddeld 800.000 gulden en duurt over het algemeen 3 à 4 jaar.