Verwijderbijdrage kleine artikelen afgeschaft

Consumenten die een elektrische tandenborstel, broodrooster, stereoapparatuur of elektrische gitaar kopen hoeven geen verwijderingsbijdrage meer te betalen. De bijdragen voor de stofzuiger, de friteuse en het koffiezetapparaat blijven wel bestaan, evenals die voor de echt grote vervuilers zoals koelkasten en magnetrons.

De verwijderingsbijdrage werd ruim een jaar geleden op initiatief van het ministerie van Vrom ingevoerd. Dit geld wordt gebruikt om de apparaten te recyclen. Maar het potje dat nu is opgebouwd is zo vol dat het geld niet op te krijgen is.

"Stofzuigers zijn krengen", zegt E. Canneman, directeur van de Nederlandse vereniging Verwijdering Metalelektro Producten (NVMP), die het recyclen van de apparaten coördineert. "Mensen hebben de neiging de stofzak erin te laten zitten als ze de stofzuiger afdanken. Die moeten er allemaal uitgehaald worden."

Nu de actie zo succesvol is gebleken, kunnen veel bijdragen verdwijnen. "Veel klein spul komt toch niet terug en we moeten het niet te ingewikkeld maken", zegt Canneman. "De meest vervuilende artikelen, waar de hoogste bijdrage op zit, brengen zoveel op dat die ook de kleintjes kunnen bedruipen."