Israëlisch beleid zwaar bekritiseerd

Gert-Jan (astra)
Israël heeft gisteren zijn beleid van het doden van verdachte extremistische Palestijnen fel verdedigd. Het land kwam onder zware internationale kritiek te staan nadat bij een raketaanval dinsdag acht Palestijnen, waaronder twee kinderen, gedood werden.

"Wij vinden de kritiek spijtig, maar als je de keuze hebt tussen kritiek en de vermoord worden dan kiezen we voor het eerste", zei een politiek adviseur van premier Sjaron gisteren.

Met name de Europese Unie heeft de laatste acties van Israël tegen vermeende leden van de Palestijnse verzetsgroep Hamas in bijzonder scherpe termen veroordeeld. De huidige EU-voorzitter België spreekt in een verklaring van "moord op acht Palestijnen", en een aanslag die "illegaal is krachtens het internationaal recht".

Rusland stuurde gisteren een gezant naar het Midden-Oosten om te bemiddelen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Moskou heeft steun toegezegd aan het vredesplan van de Amerikaanse senator Mitchell. Volgens zijn plan zouden de Israëli's moeten stoppen met het bouwen van nederzettingen op de Westoever en wordt de Palestijnse Autoriteit verplicht op te treden tegen gewelddadige Palestijnen.