Milieubeschermers nederlaag in debat

Milieubeschermers boeken nederlaag in Alaska-debat

Amerikaanse milieubeschermers hadden 'het zwaarste gevecht in decennia' in het vooruitzicht gesteld. Niemand mag naar olie boren in het omvangrijke beschermde natuurpark in het noorden van Alaska, vinden ze. Maar donderdag boekten de 'groenen' hun eerste nederlaag. Het Huis van Afgevaardigden keurde de omstreden boringen goed. Het exploratiegebied is weliswaar kleiner geworden dan president Bush voor ogen had, maar de onvrede is er niet minder om. Bush, afkomstig uit de oliestaat Texas, en de machtige energielobby in de VS hebben hun eerste slag geslagen. De VS, kampend met een energiecrisis, hebben de olie nodig, en dan bij voorkeur Amerikaanse, stellen ze. "Het is beter dat we olie uit eigen land krijgen dan van de Iraakse leider Saddam Hussein", aldus de Republikeinse afgevaardigde Tauzin donderdag tijdens het debat.

Het nog enigszins 'groene' imago van Washington dat Bush' voorganger Clinton en vice-president Gore soms krampachtig in ere hielden, ligt intussen geheel in duigen. Bush voelt niets voor internationale afspraken over het broeikaseffect, het milieubudget is fors uitgekleed en alternatieve energiebronnen zijn aan Bush niet besteed.

In zijn eigen Republikeinse kamp liggen weinigen wakker van dit nieuwe 'milieubeleid', maar de milieubeschermers schreeuwen moord en brand. Het energieplan van Bush, waarvan de boringen in Alaska deel uitmaken, voorziet wel in enkele maatregelen voor energiebesparing, maar indrukwekkend is het allemaal niet, vinden de milieubeschermers.

De machtige olielobby, een belangrijke geldschieter tijdens de verkiezingscampagne van Bush, zet zich intussen publicitair weer schrap voor het vervolg van politieke debat over de plannen olie te winnen in het Arctic National Wildlife Refuge. Met het oog op de nu komende behandeling door de Senaat, waar de oppositionele Democraten de meeste zetels innemen, doen woordvoerders in media uitvoerig uit de doeken dat olie-exploratie in het volgens vele unieke natuurgebied 'groen en schoon' kan. Nieuwe technologie zorgt daarvoor en het is ook niet nodig permanente asfaltwegen aan te leggen naar de boorlocaties. Zomers worden helikopters ingezet om mensen en materiaal over te brengen. In de winter komen er 'wegen van ijs' die uiteindelijk wegsmelten, aldus de oliemaatschappijen.