FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 oktober 2022

Verstappen 6e en 3e in natte trainingen Japan

De eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Japan zijn behoorlijk nat verlopen. Op het circuit van Suzuka regende het tijdens beide trainingen goed door, terwijl voor zaterdag tijdens de kwalificatie juist droog weer wordt verwacht.

In de eerste training was Fernando Alonso zowaar de snelste van allemaal. De Spanjaard bleef met zijn Alpine landgenoot Carlos Sainz in de Ferrari een ruime drie tienden voor, verder zat alleen Charles Leclerc in de andere Ferrari in de buurt van de tweevoudig wereldkampioen. Max Verstappen was de eerste die het op de intermediates probeerde, maar dat ging niet fantastisch: op een ruime seconde noteerde hij de zesde tijd, voor Mick Schumacher, die vervolgens crashte en training twee moest missen.

In die tweede training was het Mercedes dat de boel na een moeizaam begin van de dag goed op orde had. George Russell noteerde de snelste tijd en teamgenoot Lewis Hamilton was de enige die bij hem in de buurt bleef. Verstappen en teamgenoot Sergio Perez waren op bijna negen tienden de enige die nog binnen een seconde bleven, Leclerc had het zwaar en kwam niet verder dan de elfde plek op het natte Japanse asfalt.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden. De derde vrije training begint zaterdagochtend (Nederlandse tijd) om 05.00 uur, drie uur later start de kwalificatie.

Random Pics van de Dag #749

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vier Amsterdammers staan morgenavond in het Gelredome voor Glory

Badr Hari, Tiffany van Soest, Tyjani Beztati en Levi Rigters staan morgenavond in de ring op het kickboksevenement Glory. De vier Amsterdammers, waarvan er twee hun wereldtitel moeten verdedigen, hebben er zin in. Zo meldt AT5 

Badr Hari neemt het op tegen Alistair Overeem in een derde en beslissend gevecht. De twee hebben eerder in de ring gestaan. In 2008 won Overeem van Hari op knock-out in de eerste ronde, waarna Badr Hari hem uitdaagde voor een revanche. Die kwam er een jaar later. Toen beloofde Hari dat Overeem het tijdens de tweede partij 'niet langer zou volhouden dan één ronde in de ring'. En die belofte maakte Badr Hari uiteindelijk waar. Nu, 13 jaar later, vechten de twee vechtsportlegendes het voor de laatste keer uit.

Tiffany van Soest, wereldkampioen bij Glory, is ook gekomen om te winnen van haar Franse tegenstander Sarah Moussaddak. "Ik voel mij zowel mentaal als lichamelijk goed. Als het publiek op zijn luidst is en de lampen op zijn felst, presteer ik het best", zegt Tiffany.

Een andere wereldkampioen is Tyjani Beztati. Hij is zelfverzekerd door de winst op de Bulgaarse Stoyan Koprivlenski, die traint bij Mike's Gym. De twee hebben elkaar eerder getroffen en staan allebei, net als Hari en Overeem, op één winst.

Beztati zegt dat hij bij de eerste partij nog jong en onervaren was. Tijdens de tweede partij, die hij won, was dat beter. "Ik wil laten zien dat ik veel beter ben dan de vorige keer dat ik in de ring stond. Toen had ik mijzelf eigenlijk al overklast en nu wil ik dat weer doen."

Drie jaar cel geŽist voor sturen valse betalingsherinneringen namens ANWB

Het Openbaar Ministerie wil dat een 24-jarige Amsterdammer drie jaar de cel in gaat voor online oplichting en fraude. Hij zou valse betalingsherinneringen hebben gestuurd uit naam van de ANWB. Zo meldt AT5

Hij zou de teksten van een echte mail van de ANWB hebben gekopieerd en die daarna zelf hebben verstuurd. Wel zou hij vergeten zijn een link uit de gekopieerde tekst te halen. Die link leidde naar een gepersonaliseerde webversie van het bericht waarop zijn naam en lidmaatschapsnummer te zien was.

De ANWB deed aangifte. Na een onderzoek van de politie werd de man op 15 april opgepakt. Vlak voor zijn aanhouding gooide hij nog zijn laptop uit het raam, maar de politie de politie kon de gegevens toch nog gebruiken. Er bleek phishingsoftware te zijn geïnstalleerd. 

Op een in beslag genomen telefoon kwamen pushberichten van een phishing beheerpanel binnen. Op een andere telefoon vond de politie een Telegram-conversatie waaruit blijkt dat hij voor meer dan 6000 euro aan phishingbenodigdheden heeft aangeschaft. Het gaat daarbij om panels, nep-pagina’s van banken en lijsten met adressen om phishingmails aan te versturen.

Uit financieel onderzoek naar de rekeningen van de verdachte bleek dat hij voor meer dan 85.000 euro aan onverklaarde inkomsten heeft. Het OM vermoedt dat het geld afkomstig is van misdrijven. De verdachte wilde niet zeggen hoe hij aan het geld kwam.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Officieel onderzoek Iran: dood van Mahsa Amini niet door geweld bij aanhouding

Het Iraanse regime heeft de resultaten gepubliceerd van een pathologisch onderzoek naar de dood van de jonge Koerdische vrouw Mahsa Amini gedurende haar detentie na een hardhandige arrestatie. 

De staatstelevisie zond een reportage uit van de forensische organisatie van het land, kortweg IMO. Volgens hen stierf de 22-jarige Koerdse als gevolg van een eerdere ziekte en niet als gevolg van afranselingen. Haar dood hield verband met een operatie aan een hersentumor die ze onderging toen ze acht jaar oud was.  De moeder van de jonge vrouw twijfelt aan de verklaringen. Het Europees Parlement riep gisteren op tot een onafhankelijk onderzoek naar de doodsoorzaak.

Mahsa Amini werd gearresteerd door de zogenaamde zedenpolitie op beschuldiging dat ze haar hoofddoek niet had gedragen conform de voorschriften van het islamitische regime. Drie dagen later stierf ze in een ziekenhuis. Dit leidde tot landelijke protesten die aan de gang zijn. Het Iraanse regime laat zijn troepen hard optreden tegen de demonstraties; er vielen al talloze doden.

Minister YesilgŲz knipt pluk haar af uit solidariteit met Iraanse vrouwen, jij ook?

Na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn er in Iran grote demonstraties tegen de streng religieuze overheid in het land. Amini overleed op 16 september na haar arrestatie door de religieuze moraal politie. Ze werd opgepakt omdat er een pluk van haar haar te zien was ondanks de strenge religieuze voorschriften. Ze zou door de politie zijn geslagen met de dood tot gevolg. Sindsdien wordt in meerdere steden in het land gedemonstreerd voor vrouwenrechten en tegen politiegeweld. Daarbij zijn al tientallen doden gevallen, en duizenden mensen zijn opgepakt. Uit protest verbranden Iraanse vrouwen hun hoofddoeken en knippen hun haren af en delen filmpjes hiervan op social media.

Om hun solidariteit te betuigen knippen mensen over de hele wereld demonstratief hun haar af. In Frankrijk knipten van de week zo’n vijftig beroemde sterren ook het haar af om de vrouwen in Iran te steunen. Donderdagavond in het tv-programma Op1 riep columniste Yesim Candan vrouwen in Nederland op om hun haar af te knippen uit solidariteit.  Samen met presentatrice Fidan Ekiz en minister van Justitie Dilan Yesilgöz zette ze hierop voor de camera de schaar in hun lokken. Vrijdag werd Sigrid Kaag tijdens een persconferentie gevraagd om een pluk haar af te knippen om de vrouwen in Iran te steunen, maar ze weigerde dit te doen. Radio DJ Ruud de Wild knipte ook een pluk van zijn haar af en liet dat op Instagram zien. 

Zou jij uit solidariteit met de Iraanse vrouwen een pluk haar afknippen? 

Geen geld terug bij uitpuiltreinen 'schaamteloos'

Voor Beter OV noemt het weigeren van de vertragingsvergoeding aan passagiers die niet meer in te korte treinen passen “schaamteloos”. Al voor de zomer suggereerde de reizigersorganisatie aan de NS om het aantal rijtuigen dat door een conducteur begeleid mag worden iets te verhogen. Daardoor kunnen de treinen die ondanks het schrappen van veel andere treinen blijven rijden, lang genoeg zijn om alle reizigers mee te nemen. Die suggestie is nog steeds niet door de NS uitgewerkt, maar tegelijkertijd ontzegt de NS aan gedupeerden een behoorlijke compensatie.

Nadat NS-baas Groenewegen gisteravond in een paniekvideoboodschap aan het personeel het pad alvast effende voor verdere inkrimping van de dienstregeling, vroeg Voor Beter OV om opheldering. Vanmorgen nam Voor Beter OV opnieuw contact op met de NS over de Geld Terug Bij Vertraging-regeling (GTBV).

De vragen bleven de hele dag onbeantwoord, reden voor Voor Beter OV-bestuurslid Nielsen om de proef op de som te nemen. Onderstaand het resultaat:

Geen geld terug bij vertraging door drukte
Geen geld terug bij vertraging door drukte

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Dat de NS komt aankakken met veel te korte treinen, terwijl andere treinen ook nog zijn uitgevallen, is pure knoeierij. Maar dat gedupeerde reizigers dan ook nog niet eens een behoorlijke compensatie krijgen, is een grof schandaal. Pure minachting van de reizigers. Daarnaast regent het klachten van reizigers die soms maanden op uitsluitsel over hun claim moeten wachten, terwijl maximaal zes weken hiervoor een redelijke termijn is. Dat is pure klantminachting, die kenmerkend is voor monopolisten in onvolkomen markten. Wij zullen ons beklag doen bij de Autoriteit Consument en Markt.”

Frans Bauer: 'App je even voor mij?'

Criminelen die gaan stappen van het pensioen van een oma. Die goud kopen met geld van iemands vader. Nog elke week maken oplichters vele slachtoffers door zich via WhatsApp voor te doen als bekende. Vandaag start de campagne 'App je even voor mij?' met Frans Bauer in de hoofdrol. Zijn boodschap: "laat je niet neppen bij het appen. Betaal nooit voordat je iemand zelf hebt gebeld en gesproken. En waarschuw je (groot)ouders. Laat ze dit filmpje zien en spreek af dat je nooit per app om geld zal vragen." 

“Het is schandalig hoe gewetenloos deze criminelen te werk gaan." vindt Frans Bauer. “Mensen krijgen zo’n berichtje, willen graag iemand helpen. Voor ze het weten zijn ze hun zuurverdiende spaargeld kwijt. En slaan ze zichzelf voor hun hoofd dat ze er in getrapt zijn. Terwijl dat echt niet terecht is. De enige schuldigen zijn de daders.”

Launchtrailer voor Gotham Knights

Warner Bros. Games en DC onthulden een nieuwe gameplaytrailer voor de release van Gotham Knights die op 21 oktober 2022 wordt uitgebracht.

De nieuwste trailer bevat beeldmateriaal uit het spel en tussenfilmpjes van Batgirl, Nightwing, Red Hood en Robin in actie terwijl ze het opnemen tegen de opkomende criminele onderwereld in Gotham City. Ook is er een blik op enkele van de beruchte DC-superschurken die de spelers zullen tegenkomen in Gotham Knights, waaronder Mr. Freeze, Harley Quinn, Clayface en de mysterieuze Court of Owls. Daarnaast toont de video diverse krachtige acties die spelers kunnen uitvoeren om vijanden uit te schakelen terwijl ze samen met vrienden spelen in de online coöperatieve modus van het spel.

Gotham Knights wordt op 21 oktober 2022 wereldwijd uitgebracht op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc. Pre-orders ontvangen bij release de 233 Kustom Batcycle Skin, gebaseerd op de eerste verschijning van het voertuig in DC’s Detective Comics #233.

No Man's Sky op Switch verkrijgbaar

Hello Games en Bandai Namco Europe kondigen aan dat de Nintendo Switch-versie van No Man's Sky vanaf vandaag verkrijgbaar is. De game is digitaal verkrijgbaar via Nintendo's eigen e-shop en fysiek via alle retailers. Voor de allereerste keer is ook een fysieke PlayStation 5-versie beschikbaar.

No Man's Sky, oorspronkelijk uitgebracht in 2016, is een sciencefiction verkenningsgame die zich afspeelt in een procedureel gegenereerd universum. Het beschikt over een bijna oneindig aantal nooit eerder geziene planeten en sterrenstelsels om te verkennen, elk wemelend van leven om ontdekt te worden. Spelers kunnen kiezen om te verkennen, knutselen, bouwen, handelen, vechten of gewoon proberen te overleven in deze enorme intergalactische speeltuin.

Sinds de initiële release heeft No Man's Sky zes jaar aan grote contentupdates ontvangen, twintig tot nu toe. Spelers van de Nintendo Switch-versie kunnen op dag één verwachten dat alles wat mogelijk en van toepassing was in die updates dan ook beschikbaar is, evenals updates in de toekomst die nieuwe content leveren. De 21e update, Waypoint, verschijnt vandaag op alle platformen, inclusief Nintendo Switch. Waypoint introduceert meer dan honderd aanpassingen.

Filmpje Klaver roept vragen op: 'Alles waar boeren boos over waren, blijft gewoon'

Op Twitter gaat een filmpje van GroenLinks-leider Jesse Klaver rond, waarin hij zegt dat het kabinet snel met een reactie op het rapport van Remkes moet komen voordat boeren 'echt zien wat erin' staat. De opname is afkomstig van een livestream van de presentatie van het Stikstofrapport van Johan Remkes.

Klaver geeft toe dat hij het 'off the record' iets scherper verwoordt dan in een eerder interview, maar dat de strekking van beide opmerkingen hetzelfde is. Meer hierover bij RTLNieuws.

Halsema: verkoop en gebruik cocaÔne het liefst toestaan, 'War on drugs werkt niet'

Burgemeester Femke Halsema vindt dat gebruik en verkoop van cocaïne niet langer strafbaar zou moeten zijn. Ze tekent daarbij wel aan dat dat niet realistisch is, omdat daarvoor volgens haar niet genoeg politieke steun is. Volgens Halsema moet er iets veranderen omdat de 'war on drugs' niet werkt. Zo meldt AT5

Dat zei ze vanochtend bij de opening van een congres met een aantal Europese ministers over georganiseerde misdaad, georganiseerd door minister van Justitie Dilan YeÅŸilgöz. Ministers of hun vertegenwoordigers uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje waren aanwezig. 

Halsema zei ook dat ze niet denkt dat het decriminaliseren van de verkoop van cocaïne ook echt gaat gebeuren, omdat daarvoor volgens haar niet genoeg politieke steun is. "Laten we de feiten onder ogen zien: de 'war on drugs' werkt niet. Inbeslagname werkt niet. En regulering van cocaïne is ook niet in beeld. Ik hoop dat we het erover eens kunnen zijn dat we een alternatieve strategie moeten formuleren."

De aanpak van drugs moet volgens Halsema uit drie delen bestaan, namelijk het geweld en het aantal wapens op straat terugbrengen, de economische en sociale ontwikkeling van bepaalde wijken en buurten ondersteunen, en het in kaart brengen, verstoren en afsnijden van illegale geldstromen.

Ze haalde bij haar toespraak de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum, de broer van kroongetuige Nabil B., Redouan, en de vergismoord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi aan.

Martin Bosma (PVV): 'de publieke omroep is ťťn grote linkse D66 kliek geworden'

Tijdens het Tweeminutendebat Media betoogde Martin Bosma (PVV) dat de gehele publieke omroep één grote linkse D66 kliek is geworden. 'Het is een bananenrepubliek met allemaal D66-inteelt', volgens Bosma. 

Spreker: Martin Bosma, Partij voor de Vrijheid.

Interrupties door: Lisa Westerveld GroenLinks, Gunay Uslu staatssecretaris Cultuur en Media.

Voorzitter: Roelien Kamminga.

Bewindspersonen: Gunay Uslu staatssecretaris Cultuur en Media.

Fragmenten uit: Tweeminutendebat Hoofdlijnenbrief Media 2022 (6 oktober).

Ophef na motie Ralf Dekker (FvD): 'Dit is gewoon een fucking kunstje'

Motie Ralf Dekker (FVD) zorgt voor ophef in de Tweede Kamer. Compleet overzicht van indienen motie en interrupties inclusief reactie Sigrid Kaag, uit de Algemene Financiële Beschouwingen van 2022 (6 oktober). Vooral Caroline van der Plas ergerde zich aan de motie. 

Spreker: Ralf Dekker Forum voor Democratie.

Interrupties door: Eelco Heinen VVD, Caroline van der Plas BBB, Steven van Weyenberg D66, Farid Azarkan DENK, appreciatie door Sigrid Kaag minister van financiën.

Voorzitter: Vera Bergkamp.

Bewindspersonen: Sigrid Kaag, Minister van Financiën.

Fragmenten uit: Algemene Financiële Beschouwingen '22 1e TK, locatie: Plenaire zaal B67, Tweede Kamer.

Laatste deel energiecentrale Nijmegen gesloopt met explosieven

Vandaag wordt het laatste deel van de oude elektriciteitscentrale in Nijmegen gesloopt door het gebouw te laten imploderen.

De vervuilende kolencentrale die decennia lang de skyline van Nijmegen domineerde is eind 2015 stilgezet om ruimte te maken voor schone energie zoals zonnepanelen en windmolens. In 2018 werd begonnen met de sloop van het grote gebouw. Bij de sloopactie van de 155 meter hoge schoorsteen werd geklaagd over stofoverlast.

Nieuw onderzoek Tanja Groen: onbekend DNA in kelder Dutroux wordt vergeleken

Politie en justitie onderzoeken naar de mogelijke betrokkenheid van Marc Dutroux bij de verdwijning van Tanja Groen (18). Belgische justitie gaat onbekend DNA dat is gevonden in de kelders en bestelauto's van Marc Dutroux vergelijken met dat van het sinds 1993 vermiste meisje. Lees verder bij WNL.

Tanja Groen verdween in de nacht van dinsdag 31 augustus op woensdag 1 september 1993 nadat ze van een ontgroeningsfeestje op de studentensociëteit Circumflex in het centrum van Maastricht naar haar kamer in Gronsveld fietste. Daar kwam ze nooit aan. Het weekend na haar verdwijning zou ze naar haar ouders in Schagen gaan.

Groen kwam uit Schagen en zou net gaan beginnen met de studie gezondheidswetenschappen. Zij is nooit teruggevonden, noch haar fiets, die gelijktijdig met haar verdween.

ArmeniŽ en Azerbeidzjan akkoord met civiele EU-missie

Armenië en Azerbeidzjan hebben overeenstemming bereikt over een civiele EU-missie om te bemiddelen in het grensgeschil tussen de twee landen.

Dit werd aangekondigd bij de EU-top in Praag. In september laaiden de gevechten tussen buurlanden opnieuw op, met doden en gewonden tot gevolg. Beide partijen zijn het uiteindelijk eens geworden over een staakt-het-vuren.

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach duurt al tientallen jaren. De regio maakt volgens internationaal recht deel uit van Azerbeidzjan, maar wordt sinds het einde van een separatistische oorlog in 1994 gecontroleerd door Armeense troepen die worden ondersteund door de regering in Jerevan.

Azerbeidzjan heroverde een groot deel van de regio tijdens een zes weken durende oorlog in 2020 waarbij meer dan 6.600 mensen omkwamen.

Nobelprijs voor Vrede: Wit-Russische activist, Russische en OekraÔense mensenrechtenorganisaties

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Byaljatzki en de twee mensenrechtenorganisaties Memorial uit Rusland en Centre for Civil Liberties uit Oekraïne. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo bekendgemaakt.

De prijswinnaars van dit jaar vertegenwoordigden het maatschappelijk middenveld in hun thuisland, zei commissievoorzitter Berit Reiss-Andersen tijdens de prijsuitreiking. Ze voeren al jaren campagne voor de bescherming van de grondrechten van burgers en het recht om de machthebbers te bekritiseren. Ze leverden een 'buitengewone bijdrage' aan het documenteren van oorlogsmisdaden, mensenrechtenschendingen en machtsmisbruik.

Door hun niet aflatende inzet voor menselijke waarden, anti-militarisme en de rechtsstaat, hebben de prijswinnaars van dit jaar de visie van Alfred Nobel van vrede en broederschap onder de volkeren nieuw leven ingeblazen en geëerd - een visie die de wereld vandaag het meest nodig heeft, zei Reiss-Andersen.

Byalyatsky in de gevangenis
Byalyatsky zit momenteel vast in Wit-Rusland op beschuldiging van belastingfraude. Reiss-Andersen vroeg de autoriteiten om hem vrij te laten. "We hopen oprecht dat dat zal gebeuren en dat hij naar Oslo kan komen om zijn eer in ontvangst te nemen", zei de voorzitter van het Nobelcomité.

Byaljatzki richtte de organisatie Viasna op, die zich inzet tegen het martelen van politieke gevangenen. Reiss-Andersen zei dat hij zijn leven wijdde aan het bevorderen van democratie en vreedzame ontwikkeling.

De Russische organisatie Memorial wordt geëerd voor haar inzet tegen militarisme en voor haar inzet voor mensenrechten. Memorial is opgericht in 1986 met als doel de slachtoffers van het communistische regime in de Sovjet-Unie niet te vergeten. De organisatie werd vorig jaar verboden in Rusland.

Het Centrum voor Burgerlijke Vrijheden, dat ook een prijs ontving, heeft bijgedragen aan de versterking van het Oekraïense maatschappelijk middenveld, aldus Reiss-Andersen. Na het begin van de Russische agressieoorlog documenteerden de mensenrechtenactivisten oorlogsmisdaden tegen de bevolking.

Prijsuitreiking in december
De Nobelprijs voor de Vrede is begiftigd met 10 miljoen kronen (ongeveer 920.000 euro). Het is een van de meest prestigieuze prijzen ter wereld. De Nobelprijzen zijn vernoemd naar de Zweedse scheikundige en uitvinder Alfred Nobel (1833-1896). Vorig jaar ging de prijs naar Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitri Muratow uit Rusland. De twee journalisten werden geëerd voor hun inzet voor de vrijheid van meningsuiting.

In tegenstelling tot de andere Nobelprijzen wordt de prijs voor de vrede niet in Zweden maar in Noorwegen uitgereikt. Maandag zijn in Stockholm de winnaars bekend gemaakt in de categorieën geneeskunde, natuurkunde, scheikunde en literatuur. Aan het einde van de Nobelprijsweek volgt maandag de onderscheiding voor het bedrijfsleven, die aan de hoofdprijzen is gekoppeld. Alle prijzen worden echter uitgereikt op 10 december, de datum van het overlijden van Alfred Nobel.

7000 jaar oud massagraf vol onthoofde skeletten gevonden

Een bijzondere vondst in Slowakije: nabij het westelijke Vrable, zo'n 170 kilometer ten oosten van Wenen, is een massagraf ontdekt met daarin de overblijfselen van zeker 35 mensen.

Het is bepaald geen recent graf, vermoedelijk zijn de resten een ruime 7000 jaar oud. In het steentijddorpje nabij het huidige Vrable stonden destijds zo'n vijftig tot zeventig woningen, grofweg van 5250 tot 4950 jaar voor Christus.

Het lugubere aan de vondst is dat vrijwel alle mensen onthoofd zijn, alvorens ze in de greppel werden gegooid. Het aantal gevonden schedels bleef behoorlijk beperkt: één kinderschedel, zo vertelt antropoloog Zuzana Hukelova van de Slowaakse Wetenschapsacademie.

Waarom de mensen op deze manier in het graf eindigden is een hoofdvraag in het onderzoek. Mogelijk speelde een epidemie een rol, maar gezien de grote hoeveelheid kinderen zou het ook om een ceremonie kunnen gaan, waarin ze mogelijk werden geoffeerd.

Een kleine aanwijzing kan zijn dat er in de laatste periode van het dorp een gracht en een omheining omheen werd gebouwd, iets wat in beschavingen over de hele wereld door de millenia heen doorgaans op hetzelfde duidt: onrust.

Felice Albers gekozen tot beste hockeyster van de wereld

Felice Albers is vrijdagochtend uitgeroepen tot beste speelster ter wereld. De aanvaller van Amsterdam is door media, publiek, nationale bonden en experts verkozen tot de mondiale uitblinker van dit jaar. De pas 22-jarige Albers is de jongste speelster aller tijden die deze prijs ontvangt.

De 32-voudig international, die 29,1 procent van de stemmen kreeg, is de achtste Nederlandse hockeyster die de belangrijkste individuele hockeyprijs ontvangt. Naomi van As, Maartje Paumen en Eva de Goede wonnen deze award twee keer. De Goede was in 2019 de laatste Oranje-speelster die deze eer ten deel viel. Afgelopen jaar ging de prijs naar de Indiase verdediger Gurjit Kaur. Vanwege de invloed van de coronacrisis werd ervoor gekozen om die editie te laten gelden voor 2020 en 2021.

Albers is met haar 22 jaar en 285 dagen net wat jonger dan Natasja Keller (22 jaar, 335 dagen) die in 1999 deze prijs kreeg. De Duitse spits was tot vandaag de jongste drager van deze eretitel.

Matla en Brinkman
Ook Frédérique Matla was genomineerd voor de belangrijkste individuele prijs. De aanvaller van Den Bosch eindigde als vierde. Bij de mannen viel Thierry Brinkman buiten de prijzen. Hij legde het af tegen Indiër Harmanpreet Singh, maar eindigde wel op een tweede plaats.

Overzicht vrouwen:

  1. Felice Albers
  2. Maria Granatto
  3. Agustina Gorzelany
  4. Frédérique Matla
  5. Georgina Oliva

Overzicht mannen:

  1. Harmanpreet Singh
  2. Thierry Brinkman
  3. Tom Boon
  4. Niklas Wellen
  5. Arthur de Sloover

Biden: 'Grootste kerndreiging sinds 1962'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een fondsenwervingsbijeenkomst in New York een interessante uitspraak gedaan: volgens Biden is de kerndreiging sinds 1962 niet meer zo groot geweest.

In 1962 was de dreiging van een kernoorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie groot, met name vanwege de Cubacrisis. President John F. Kennedy en Sovjet-leider Nikita Khrushchev wisten de boel destijds te deëscaleren, waardoor een kernoorlog gelukkig uit bleef.

Inmiddels heeft de huidige Russische dictator Vladimir Putin meer dan eens gedreigd met het inzetten van zijn nucleaire arsenaal, zonder daarbij duidelijk te maken op welke manier precies. Experts vermoeden dat het ten eerste zou gaan om relatief kleine tactische nucleaire wapens, mocht Putin daadwerkelijk zo ver gaan - een kans die volgens experts nog altijd niet al te groot is.

"Voor het eerst sinds de Cubacrisis hebben we een directe dreiging van het gebruik van nucleaire wapens, als het op deze manier door blijft gaan", aldus Biden in New York. "Sinds Kennedy en de Cubacrisis hebben we het vooruitzicht van 'Armageddon' niet voor ogen gehad."

De Russische kerndreiging lijkt vooral voort te komen uit het ongekend ondermaatse presteren van het totaal gedemotiveerde Russische leger, dat al geruime tijd op bijna alle fronten terug wordt gedrongen. Materiaal is er nauwelijks, aansturing is ver te zoeken en men geeft zich vaak liever over aan de Oekraïners, die een zwaar overbelaste hotline hebben voor Russische militairen die zich over willen geven.

Dit alles zorgt er volgens Biden voor dat Putin 'geen grappen' maakt als het om zijn dreigingen gaat. De Amerikaanse president benadrukte daarbij nog dat hij Putin 'redelijk goed kent', ongetwijfeld doelend op zijn decennia aan ervaring in de top van de Amerikaanse politiek.

Flexteam politie onbedoeld getuige van schietincident, arrestatieteam pakt verdachte op

De politie heeft donderdagavond een man aangehouden na een schietincident op het Malpertuisplein in Maastricht. Daarbij raakte voor zover nu bekend niemand gewond.

Rond 19.00 uur was een Flexteam van de politie (onbedoeld) getuige van een conflict tussen meerdere personen waarbij werd geschoten. De verdachte vluchtte vervolgens een woning in aan de Cantecleerstraat. Rond 21.30 uur werd hij door een arrestatieteam aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Amsterdam UMC zoekt poep van veganisten voor onderzoek naar leverziekte

Onderzoekers van het Amsterdam UMC zijn op zoek naar poep van veganisten. Ze hebben de poep nodig voor onderzoek naar leververvetting. De onderzoekers hopen met dit onderzoek meer te weten te komen over hoe de leverziekte te bestrijden is, zo meldt AT5. 

"Het klinkt natuurlijk heel raar dat je poep nodig hebt", begint Quinten Augustijn, arts-onderzoeker bij het Amsterdam UMC. Hij is één van de onderzoekers en doet dat samen met internist Onno Holleboom. "We geven de poep van een gezond persoon aan iemand die ziek is, om zo bepaalde ziektes te bestrijden."

Het zit zo: in de darmen van mensen zitten veel bacteriën en deze bacteriën helpen onder andere bij de spijsvertering en andere processen in het lichaam. Bij sommige mensen werken deze bacteriën niet goed. Door de ontlasting van een gezond iemand aan een ziek iemand 'te geven', geef je ook de gezonde bacteriën door die kunnen helpen de ziekte te bestrijden.

Leververvetting
In het geval van dit onderzoek gaat het om de ziekte leververvetting. "Dat heet ook wel NASH. Het is een leverziekte die steeds vaker en in ernstige mate voorkomt doordat steeds meer mensen langer leven met obesitas en/of type 2 diabetes, maar het heeft ook genetische achtergronden", aldus Augustijn. "Het kan er toe leiden dat je een leverontsteking kan krijgen en littekens op je lever. In het ergste geval kan je lever stoppen met werken of kan je leverkanker ontwikkelen. Maar dat is wel een klein gedeelte. Er is wel een twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten."

Uit een eerder onderzoek kwam naar voren dat poeptransplantaties lijken te werken bij het bestrijden van leververvetting. "Normaal gaat dat met een slangetje door de maag en gaat het richting de twaalfvingerige darm. Dat doen we wel zo dat mensen niet zien dat de poep naar binnengaat. Ongeveer elke acht weken geef je de patiënt een poeptransplantatie en dat moet zo vers mogelijk zijn." De transplantaties worden nog onderzocht en zijn nog geen reguliere behandeling.

Poepcapsules
De twee onderzoekers gaan ook een andere manier proberen voor de transplantaties. "We werken samen met een apotheker. Er is onderzoek gedaan of we het in capsules kunnen stoppen. De capsules zijn zo ontworpen dat het pas na de maag opengaat, er dus geen kans dat je iets merkt van de poep", vertelt Augustijn over de nieuwe methode. Wat wel belangrijk is, is dat er niet op de capsules wordt gekauwd.

Naast de poepcapsules geven de onderzoekers de patiënten ook nog extra bacteriën en voeding voor de bacteriën. "Bacteriën werken nooit alleen, maar altijd samen. We hopen dat de nieuwe bacteriën goed gaan samenwerken en zorgen voor een gezondere darmflora."

Vegans hebben beste darmbacteriën
Waarom zijn de onderzoekers dan specifiek op zoek naar vegans? "Veganisten hebben een andere samenstelling van bacteriën dan andere mensen, die sommige stoffen meer maken en andere juist weer minder. Wij willen zoveel mogelijk bacteriën die goede stoffen aanmaken, veganisten hebben die veel. Daarom is het de beste groep."

Augustijn heeft al veel aanmeldingen binnengekregen op de oproep en is er druk mee bezig. "We mikken op vier of vijf goede donoren. Om donor te worden moet je door een strenge screening heen." De screening wordt gedaan zodat de transplantatie zo veilig mogelijk is. "In de poep mag geen covid, hiv of andere ziekmakende dingen zitten. We moeten ervoor zorgen dat de risicokans nul is."

De vijf uitgekozen donoren moeten flink bezig blijven om aan de vraag van de onderzoekers te voldoen. "Een donor moet negentig keer doneren. Daar betalen we ze overigens wel voor." Per donatie krijg je 50 euro van de onderzoekers.

Dubbel Japans goud op openingsdag WK judo

In de Oezbeekse hoofdstad Tashkent is het wereldkampioenschap judo van start gegaan. Dat gebeurde zoals gebruikelijk met de lichtste gewichtsklasses: de vrouwen tot 48 kilogram en de mannen tot 60 kilogram, met daarbij ook Nederlandse deelname.

Mannen -60kg
Tornike Tsjakadoea vocht vorig jaar in Tokyo om olympisch brons, maar verloor dat duel. In Tashkent begon hij prima met winst op de Fransman Romain Valadier, maar vervolgens bleek de Mongoliër Ariunbold Enkhtaivany te sterk.

Diezelfde Enkhtaivany schopte het ook tot de finale, maar daarin was hij volstrekt kansloos: de Japanse olympisch kampioen Naohisa Takato gooide hem rap op de zij en maakte het niet veel later af door hem ogenschijnlijk simpel op zijn rug te duwen, waarmee Takato's vierde wereldtitel een feit was. Brons was er voor de Kazach Yeldos Smetov, de man die Tsjakadoea in Tokyo van het brons hield, na winst op thuisfavoriet Dilshodbek Baratov. Ook de Taiwanees Yung-wei Yang pakte brons, hij klopte Yam Wolczak uit Israël.

Vrouwen -48kg
Natsumi Tsunoda greep vorig jaar naast olympische deelname, want Funa Tonaki kreeg het ene beschikbare ticket. Diezelfde Tonaki versperde haar pad dit keer niet: de Spaanse Julia Figueroa rekende met haar af.

Figueroa verloor in de halve finales dan weer van de Duitse Katharina Menz, die door Tsunoda eerst op haar zij werd gelegd en die vervolgens in een houdgreep eindigde. Tsunoda verdedigde haar wereldtitel zo met succes, Figueroa verloor de strijd om brons van de Italiaanse Assunta Scutto. Het andere brons was voor de Kazachse Abiba Abuzhakynova, die Mary Dee Vargas uit Chili na een zeer lange golden score op een strafje klopte.

Drie van de vier weken oversterfte in september

In de laatste week van september (week 39, 26 september tot en met 2 oktober 2022) overleden naar schatting 3.100 mensen. Dat zijn er net iets meer dan in de week ervoor (2.969) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel september overleden ongeveer 750 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in drie van de vier weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 65-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers van september gaan over vier weken, week 36 tot en met week 39 (5 september tot en met 2 oktober 2022). In elk van deze weken lag het aantal overledenen boven de verwachte sterfte, en in drie van de vier weken buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In augustus was er in alle weken sprake van oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld bijna 300 mensen meer dan verwacht, in september is dat afgenomen tot 200.

Sterfte in september vooral bij Wlz-zorggebruikers hoger dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in week 39 toegenomen ten opzichte van de week ervoor. De sterfte onder de overige bevolking was op basis van de schatting iets toegenomen. Er overleden ongeveer 1.200 Wlz-zorggebruikers en 1.900 mensen van de overige bevolking. Bij beide groepen was dit meer dan verwacht, onder Wlz-zorggebruikers was er sprake van oversterfte.

In heel september overleden 500 meer Wlz-zorggebruikers dan verwacht. In twee van de vier weken van september was er oversterfte. De sterfte onder de overige bevolking was in september ongeveer 300 hoger dan de verwachte sterfte. De sterfte lag hier iedere week binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties.

Hogere sterfte in september vooral bij 65-plussers
De sterfte onder 80-plussers nam in week 39 toe: er overleden naar schatting 1.700 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er bijna 200 meer dan verwacht voor deze periode, er is oversterfte. In heel september overleden ongeveer 350 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. In twee van de vier weken van september was er oversterfte in deze leeftijdsgroep.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 39 naar schatting 1.050 mensen, ongeveer 150 meer dan verwacht. In heel september overleden naar schatting 400 meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht, in twee van de vier weken was er oversterfte.

De sterfte was onder mensen jonger dan 65 jaar in week 39 naar schatting 350, iets minder dan verwacht. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in september iets meer dan de verwachte sterfte voor die maand. Er was geen sprake van oversterfte.

Vooral oversterfte onder vrouwen in september
In week 39 overleden naar schatting 1 550 mannen en bijna 1.550 vrouwen. Voor mannen en vrouwen is dit meer dan verwacht en is er sprake van oversterfte. In heel september overleden ruim 200 meer mannen dan verwacht voor die maand. Alleen in de laatste week was er oversterfte. De sterfte onder vrouwen was in september bijna 550 hoger dan de verwachte sterfte. In drie van de vier weken was er oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met mei bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met mei 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 44.485 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met mei 2022. Naast de coronapandemie is er vanaf half maart dertien weken lang een griepepidemie in Nederland geweest (RIVM).

Schatting week 39
De cijfers over week 39 van 2022 zijn een schatting gebaseerd op de aanname dat 83 procent van alle sterfgevallen een bericht is ontvangen. Vrijdag 14 oktober publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 39. De cijfers zijn dan completer.

FOK! Wat een weer: nazomeren 2.0

herfstbanner

Vanochtend trekt er van het zuidwesten uit meer bewolking binnen maar schijnt de zon ook nog volop. In het noordwestelijk kustgebied kan wat lichte regen vallen, elders blijft het droog. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag is het landinwaarts vrij zonnig en blijft het droog. In het noordwesten komen wat meer wolkenvelden voor en kan wat lichte regen vallen. De middagtemperaturen liggen rond 17°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, soms eerst nog hard, windkracht 6-7.

Vanavond neemt de bewolking van het westen uit toe. In de tweede helft van de avond gaat het in het noordwesten regenen. De wind is zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, windkracht 6. (Bron: KNMI)

De Rijnbrug bij Emmerich (Foto: qltel)
De Rijnbrug bij Emmerich (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
special
Random Pics van de Dag #1282
©FOK.nl e.a.