Het filmjaar 2021 volgens de FOK!filmredactie

4. Het filmjaar volgens Daan (daan1601)

Bioscopen werden opnieuw hard getroffen in 2021. Het was wel een jaar waarin Peter en ik na een te lange afwezigheid weer naar Londen af konden reizen voor het London Film Festival. Daar heb ik een van de beste film van 2021 mogen kijken en dat was weer een magische ervaring. Films kijken in de bioscoop blijft onvervangbaar en ik hoop dan ook ten zeerste dat de filmhuizen hun deuren snel weer open mogen gooien.

5. Raya & The Last Dragon

Een nieuwe voltreffer van Disney, waarin de lessen over vertrouwen en moed een nieuwe draai krijgen en worden aangepast voor een nieuwe generatie. Awkwafina zet als draak Sisu een fantastische prestatie neer in het rijtje van ingesproken rollen. Ik had deze film heel erg graag een release op het grote doek gegund, maar het werd een Disney+-release, waar de film inmiddels gratis te bekijken is. Gaat dat zien!

4. No Time To Die

Het laatste hoofdstuk in de Daniel Craig-reeks werd tig keer uitgesteld. Zo vaak zelfs, dat het op een gegeven moment haast een beetje gênant werd. Dit werd allemaal goedgemaakt toen ik eindelijk deze knaller in IMAX kon bekijken. Wat een manier om een acteur uit te zwaaien in een rol die hij compleet eigen heeft weten te maken. Craig heeft in de 15 jaar dat hij het personage mocht spelen van waarin Bond niet langer een gimmick gemaakt, maar een geheim agent met karakter.

3. Dune

In Nederland waren we een van de eersten die deze kon bekijken, waar het Verenigd Koninkrijk en de VS nog een maandje moesten wachten. Denis Villeneuve is een van mijn favoriete regisseurs en ook met deze film stelde hij weer niet teleur. Een cast waarin stuk voor stuk grote namen knappe acteerprestaties neerzetten en een soundtrack waarmee Hans Zimmer zichzelf weer overtrof maakte deze film helemaal af. Ondanks dat de box office opbrengst iets achterliet vanwege de pandemie, is er inmiddels wel groen licht gegeven om verder te gaan met de reeks. Want toen de woorden 'Part One' op het scherm verschenen wist je eigenlijk direct al dat je er helemaal in moest gaan. Ik verwacht een episch volgende deel en kan nu al niet wachten.

2. Last Night in Soho

"Keep the secrets", vertelde regisseur Edgar Wright ons via een persoonlijke brief die werd voorgelezen voordat de screening in Londen kon beginnen. Deze film in de stad kijken waar hij was gedraaid maakte het misschien nog wel iets bijzonderder, maar wát een bizarre rit was dit. Bijna alles klopt aan deze film; van het angstaanjagende script en de regie van Wright tot de soundtrack. Ook laat Diana Rigg in haar laatste rol voor haar dood zien waarom ze zo'n fantastische actrice was, laat Matt Smith de rillingen over je rug lopen en verdient Thomasin McKenzie wat mij betreft de Oscar voor haar uitstekende rol in deze film. Deze staat hoog op mijn lijstje van beste films allertijden.

1. In The Heights

Deze film wist het grote publiek niet te bekoren en werd voor de filmstudio een regelrechte flop, maar wat heb ik genoten. De liedjes van Lin-Manuel Miranda spatten van het scherm, de regie van Jon M. Chu knettert door de acteurs en eigenlijk swingt de hele film. Deze zomer was de release er eindelijk, nadat deze een jaar was uitgesteld. Nadat we vorig jaar een registratie van Hamilton kregen, ook van de hand van Miranda, weet ook deze film weer dezelfde epische proporties aan filmmusical te brengen. Wat mij betreft een voltreffer en ik hoop dan ook dat deze film over de jaren heen het publiek vindt dat het verdient.