Lowlandsblog 2012

FOK! is zoals vanouds ook dit jaar weer op Lowlands. Ook dit jaar zetten wij artiesten en bezoekers op de gevoelige plaat en wij leggen ze ook het vuur aan de schenen. Voor foto's van dag 1, gemaakt door Bram Mullerkan je hier kijken.

Naast foto's van en interviews met artiesten hebben MrManiak (René) en Beaudelaire (Martijn) ook een andere taak: de ongeziene kanten belichten. Door middel van gevarieerde interviews, blikken vanaf het campingterrein en eigen foto's is op deze manier hun beleving goed te volgen. De blog van dag 2 is geschreven en gefotografeerd door René. Voor dag 0 en dag 1 kan je hier even kijken.

Toen was het zaterdag. Een nieuwe dag vol drukke bezigheden waarvoor je veel heen en weer moet lopen. Vergeet het maar, dat lopen moet je uit je hoofd houden. De dag begint  om half negen door zoals gewoonlijk de tent uitbranden. Zonnebrand pakken, over de gesloopte tenten stappen en naar het festivalterrein lopen. Pas in de Hemelpoort kom je er achter dat deze dag heel, heel erg lang gaat worden. Gewapend met waterfles en pet is het tijd om het terrein verder te verkennen. Een poging tot, dan.

De eerste halte is de Lima-tent waar de Llowgenda is. Sprekers vertellen wat er op hen hart ligt en wat er mis is in de wereld. Hoewel de meeste aanwezigen zitten, zit niemand met een brak hoofd om half twaalf in de morgen te luisteren naar een verhaal over Syrië.

Lima

Het liep storm bij de Llowgenda

Het volgende op het programma speelt zich af in de Alpha-tent, waar Eric Corton de Popquiz presenteert. In vier rondes wordt er bekeken wie er de meeste verstand heeft van de muziek uit het twintigjarig repertoire van Lowlands. De winnaar gaat er vandoor met tien Lowlands-tickets voor 2013. De kaarten met potloden zijn uitgedeeld en een scala aan muziek schalt door de tent. Hoewel de eerste drie ronden nog aardig te doen waren is ronde vier ontzettend uitdagend. Wil je dus nog kans maken op een gratis weekendkaart voor 2013, wordt dan hele dikke vrienden met Elger Vermeer.

Popquiz

Popquiz

Achter de Alpha-tent ligt het gehele weekend LlowLab. Enkele universiteiten staan hier met high-tech speeltjes zoals een apparaat met vleermuisvisie en een band waarmee lichaamsvet in stroom wordt omgezet. Dit laatste is overigens een concept, de technologie zou in 2025 beschikbaar kunnen zijn. Erg bijzonder en ook leerzaam om een kijkje te nemen.

Llowlab

Tijdens Lowlands kreeg ik een smsje van admin Breuls. Hij zit bij de Groove Tube van Bacardi in de schaduw te zitten. Met een ijs- en ijskoude mojito achter de kiezen was het tijd om terug naar de Alpha-tent te gaan voor het meest verkoelende dat we de complete dag hebben meegemaakt.

Via Facebook is er afgesproken om tegen vieren een watergevecht te starten. Hoewel het echte feest pas rond tien over vier van start ging schoot, vloog en viel er liters water naar beneden. Waterballonnen, waterpistolen, flesjes water (soms inclusief flesje) en condooms met water werden door de lucht gesmeten en zorgde voor een groots waterballet voor de ingang van de Alpha.

Watergevecht

In de aanval!

Veronica

Fotograaf van Veronica is vol geraakt door een waterballon.

Vlakbij de Echo stond er een man bij het Lowlandsmeertje met een tuinslang die hij ergens vandaan had gehaald. Vrijwillige voorbijgangers spoot hij met een grote grijns op zijn bek helemaal nat. Pas na een kwartier greep de beveiliging in die de slang afpakten en de man streng toespraken. Waarschijnlijk hebben de omstanders zijn bandje kunnen redden door een groots applaus te geven. De security begon te lachen, gaf de man een schouderklopje en liep uiteindelijk weg.

Tuinslangman

Qua optredens hebben wij niet al te veel gezien. Ons doel van vandaag was het bekijken van de meer aparte plaatsen op het Lowlands-terrein. Door de bijna slopende hitte zijn wij hier nauwelijks aan toegekomen, maar van wat we hebben kunnen zien was het een zeer leuke dag. Het optreden van Spinvis was zoals we van hem gewend zijn zacht en meeslepend. De gehele Grolsch sloot de ogen en deinsde mee met de tonen van de zanger en zijn band.

Martijn is naar Dope D.O.D. geweest, waar hij flink los ging. De opkomst was erg gaaf. De artiesten kwamen op met horrormaskers en de bekende viooltonen van de film Psycho. In het begin van de show gingen de artiesten volledig los, net zoals het grootste deel van de aanwezige bezoekers. Halverwege de show leek Dope D.O.D. moe terwijl het publiek nog lang niet wilde stoppen. Al met al een leuk optreden, maar te weinig energie.

Tsja

Baby

Er was ook meer dan genoeg ruimte voor kleinkunst.

Na de verkoeling te hebben opgezocht hebben wij hierna het optreden van Knife Party gezien. Om een bezoeker te citeren: "Die shit is tantoe hard, gast!" De twee dj's knalde met hun beats door de Bravo, waar het met zweet doordrenkte festivalpubliek de grond deden schudden. Nadeel van de show is dat er niet alleen te veel onnodige oppeptalk was door een van de twee dj's ("Let's go! / One, two, three, go! / Here we go!") en de nummers niet naadloos in elkaar werden gedraaid. Door de pauzes tussendoor viel de energie snel weg, spijtig.

Knife Party

Weinig tijd om water te drinken kregen wij niet, een klein uurtje later kwam Skrillex. Alpha. Ging. Los! Met een show van een uur en drie kwartier ragde de 'Press Space to start'-dj een set door de tent waar Lowlands helemaal kapot op ging. Het voorste vak waar Martijn en ik stonden was een grote moshpit met jong en oud. Hits zoals My Name Is Skrillex, Bangarang, Equinox (First Of The Year) en een remix van Avicii zijn hit Levels zijn alle voeten van de grond gegaan.

Voor mij gingen de lichten uit na Skrillex, na al dat dansen ben ik volledig gesloopt. Tijd om even bij te tanken en om morgen om half negen in mijn saunatent te liggen. Morgen schijnt de warmste dag in Nederland te worden sinds 1944. Laat maar komen!