FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 mei 2024

Vliegtuig landt op Schiphol na noodmelding over rook in de cockpit

Een vliegtuig van British Airways heeft een voorzorgslanding op Schiphol gemaakt doordat er rook in de cockpit ontstond. De piloten gaven de noodmelding 'mayday' en vroegen of ze snel mochten landen bij Schiphol Airport. Rond 19.45 uur landden ze op de Polderbaan. Het toestel, een Airbus A320, vertrok vanuit London en was onderweg naar Oslo.  Zo meldt AT5. 

Hulpdiensten rukten groot uit voor de noodsituatie. Eenmaal aan de grond heeft de brandweer geen vuur in het toestel ontdekt, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland. Hoe de rook kon ontstaan, is nog niet duidelijk. 

Passagiers konden het toestel, dat inmiddels op de taxibaan langs de Polderbaan staat, veilig verlaten. Ze worden met bussen naar de terminal gebracht. Volgens de woordvoerder is geen sprake van paniek en wordt het aantal toegesnelde hulpdiensten afgeschaald. 

Omdat het vliegtuig de taxibaan blokkeert is de Polderbaan gesloten en landt het vliegverkeer nu op de Zwanenburgbaan. 

Fracties PVV, BBB, NSC en VVD stemmen in met akkoord

De Tweede Kamerfracties van PVV, VVD, NSC en BBB hebben allemaal unaniem ingestemd met het akkoord dat de onderhandelaars woensdagmiddag sloten. De partijleiders gaan nu samen langs bij de informateur. 

Eerdere berichtgeving: Rond half vijf verlieten de partijleiders de formatieruimte na langdurige besprekingen. "We hebben een akkoord bereikt tussen onderhandelaars," zei Geert Wilders, de leider van de PVV. "Maar de fracties zullen het later nog bespreken en er kunnen nog wijzigingen of amendementen komen. Pas daarna kunnen we tot een definitief akkoord komen.

We hebben ook gesproken over de premier, dit gesprek zullen we op een later tijdstip voortzetten." Wilders wilde niet zeggen wanneer het gesprek over de kandidaat-premier verdergaat. Hij reageerde ook niet op vragen over de naam van Ronald Plasterk die in de rondte gaat.

Ogier troeft Tänak af en wint Rally van Portugal na crash Rovanperä

Voor de liefhebber van racen over gravelwegen keren we nog even terug naar het weekeinde. De vijfde rally van het wereldkampioenschap van dit jaar stond op het programma, de Rally van Portugal, met een secondenstrijd om de overwinning.

Op de eerste volle dag waren er voor twee coureurs problemen: Sebastien Ogier en navigator Vincent Landais moesten het een proef zonder intercom doen, waardoor Landais Ogier met handgebaren moest helpen. Voor Elfyn Evans en navigator Scott Martin was het nog wat vervelender: Martin had zijn routeboek na een proef laten liggen op de tafel van een official en moest enkele proeven lang de notities aflezen op zijn telefoon, waardoor Evans bijna twee minuten verloor.

De leiding was na één dag in handen van de Finse wereldkampioen Kalle Rovanperä en navigator Jonne Halttunen, exact één seconde voor hun Toyota-teamgenoten Ogier en Landais. Toyota ging lekker, want Takamoto Katsuta stond met navigator Aaron Johnston op 4,7 seconden op de derde plek, een kleine seconde voor de eerste van drie Hyundai's, die van Ott Tänak en Martin Järveoja.

Het begin van de zaterdag kenmerkte zich door wat glijpartijen hier en daar, onder meer voor Thierry Neuville, maar al snel ging het nieuws over Rovanperä: de Fin had een fout gemaakt en lag met zijn Toyota op de kant, einde verhaal. Achter hem reed de leider in het WRC2-klassement, Oliver Solberg, die afgeleid leek en een bocht verder volle bak over de kop sloeg - alle betrokkenen waren gelukkig gewoon in orde.

Tänak nam ondertussen de leiding over, maar moest die niet veel later afstaan aan Ogier, nadat de Est met een leeglopende band te maken kreeg. Zo was het Ogier die de voorlaatste dag als leider afsloot met 11,9 seconden voorsprong op Tänak. Neuville reed met navigator Martijn Wydaeghe op de derde plek op 1:11,4 minuten, dik tien tellen voor Hyundai-teamgenoot Dani Sordo en diens navigator Candido Carrera.

Op de laatste dag keerde de relatieve rust een beetje terug, hoewel er voor de fans natuurlijk nog genoeg spektakel te zien was. Ogier behield de leiding en pakte zijn 60e overwinning, acht seconden voor Tänak en met Neuville op 1:09 minuten - de Belg verstevigt wel zijn leidende positie in het WK, doordat Evans het met een zesde plek moest doen en op zondag helemaal niet scoorde.

Ubisoft onthult Assassin's Creed Shadows

Assassin's Creed Shadows komt op 15 november uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat heeft Ubisoft vandaag aangekondigd. De game, die voorheen bekend stond als 'Codename Red', speelt zich af in het Japan van de zestiende eeuw. Het is de setting waar fans al vele jaren om vragen.

Assassin's Creed Shadows bevat twee hoofdpersonages en in tegenstelling tot eerdere games in de serie speel je dit keer ook echt met allebei. Naeo is een shinobi die de stealth-talenten heeft van wat je van een Assassin's Creed hoofdpersonage zou verwachten. Echter, daarnaast kun je ook met een samoerai genaamd Yasuke spelen. Dit personage is gebaseerd op een echte Afrikaanse samoerai die in dienst was van Oda Nobunaga. Als samoerai is hij meer een vechtersbaas dan Naoe. Hij kan met zijn katana tegenstanders te lijf gaan.

Ubisoft benadrukt verder dat Assassin's Creed Shadows geavanceerde weer-effecten heeft. Regen en wind zullen bijvoorbeeld stealth makkelijker maken. Terwijl je door het verhaal speelt zullen ook de seizoenen veranderen. In de zomer kun je bijvoorbeeld het water induiken om je te verstoppen, maar in de winter kan dat vijvertje bevroren zijn. Ten slotte belooft Ubisoft dat het verhaal minder lineair wordt en spelers meer vrijheid krijgen om hun doelwitten te selecteren.

NHL: Hurricanes en Bruins blijven in leven, Stars op matchpoint tegen Avs

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is de afgelopen twee avonden weer volop gespeeld in de playoffs. Twee teams stonden alweer op matchpoint, maar wisten het niet voor elkaar te krijgen om de serie vroegtijdig te beëindigen.

New York Rangers - Carolina Hurricanes (3-1)
In Madison Square Garden konden de Rangers het afmaken en na een paar minuten in de tweede periode werd een eerste stap gezet: Jacob Trouba zette de Rangers met een shorthanded goal op 1-0. Dat werd in de derde periode echter volledig omgedraaid: Jordan Staal trok de stand gelijk, Evgeny Kuznetsov bracht de Canes op voorsprong en Jordan Martinook zorgde voor 1-3. Met een empty netter tekende Martin Necas zelfs voor 1-4, waardoor de Hurricanes nog in leven blijven.

Colorado Avalanche - Dallas Stars (1-2)
Het gaat niet lekker met de Avs, die het zonder Valeri Nichushkin moesten doen: de Rus is minstens zes maanden geschorst als onderdeel van het zogenaamde 'Player Assistance Program', waar hulp wordt geboden voor onder meer zaken als mentale problemen en alcoholmisbruik. Op het ijs waren de Stars de baas in Denver: Wyatt Johnston opende meteen shorthanded goal de score en tekende in de tweede periode voor 0-2, waarna Miro Heiskanen er 0-3 van maakte. Casey Mittelstadt deed wat terug, maar in de derde periode maakte Dallas het af met goals van Evgenii Dadonov en Sam Steel, waardoor ze met een 1-5 zege op matchpoint komen in de serie.

Florida Panthers - Boston Bruins (3-1)
De Panthers kregen in de eigen Amerant Bank Arena een eerste kans om de serie af te maken, maar al binnen vijf minuten zette Morgan Geekie de Bruins op voorsprong. Vroeg in de tweede periode trok Sam Reinhart de stand gelijk, maar niet veel later was Charlie McAvoy namens de bezoekers trefzeker. De Bruins hielden vervolgens stand, onder meer door een paar goede reddingen van goalie Jeremy Swayman, en blijven nog in leven in de playoffs.

Edmonton Oilers - Vancouver Canucks (1-2)
In Vancouver werden de eerste twee wedstrijden onderling verdeeld, in Edmonton begonnen de Canucks met een zege. Leon Draisaitl opende in wedstrijd vier de score namens de Oilers en aan het eind van de tweede periode verdubbelde Ryan Nugent-Hopkins de voorsprong. In de derde periode sloegen de Canucks echter terug: Conor Garland en Dakota Joshua tekenden voor 2-2. Toch konden de thuisfans juichen, want veertig tellen voor het einde was het Evan Bouchard die de puck binnen werkte voor de 3-2 en een gelijke stand in de serie (2-2).

Speelschema
Woensdag 15 mei, 20.00u (02.00u NL) - Western Conference Semifinals, game 5; Dallas Stars - Colorado Avalanche (3-1)

Donderdag 16 mei, tijd nog niet bekend - Eastern Conference Semifinals, game 6; Boston Bruins - Florida Panthers (2-3)
Donderdag 16 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 6; Carolina Hurricanes - New York Rangers (2-3)
Donderdag 16 mei, 22.00u (03.00u NL) - Western Conference Semifinals, game 5; Vancouver Canucks - Edmonton Oilers (2-2)

PlayStation Plus Extra- en Premium-games voor mei aangekondigd

Sony heeft de PlayStation Plus Extra- en Premium-games voor mei aangekondigd. De opvallendste game is misschien wel Animal Well, dit is een nieuwe indiegame die op dit moment zowel door critici als spelers enorm wordt geprezen. Verder keert Red Dead Redemption 2 weer terug op de service.

PlayStation Plus Extra:

  • Animal Well (PS5, vanaf 9 mei)
  • Cat Quest (PS4, vanaf 21 mei)
  • Cat Quest II (PS4, vanaf 21 mei)
  • Crime Boss: Rockay City (PS5, vanaf 21 mei)
  • Deceive Inc. (PS5, vanaf 21 mei)
  • Red Dead Redemption 2 (PS4, vanaf 21 mei)
  • Stranded: Alien Dawn (PS4, PS5, vanaf 21 mei)
  • The LEGO Movie 2 Videogame (PS4, vanaf 21 mei)
  • The Settlers: New Allies (PS4, vanaf 21 mei)
  • The Sims 4 City Living (PS4, vanaf 21 mei)
  • Watch Dogs (PS4, vanaf 21 mei)

PlayStation Plus Premium:

  • 2Xtreme (vanaf 21 me)
  • G-Police (vanaf 21 me)
  • Worms Pinball (vanaf 21 me

Zoals altijd verdwijnen ook weer een paar games van de service. De volgende games zijn vanaf 21 mei niet meer beschikbaar voor abonnees:

  • Absolver: Downfall (PS4)
  • Abzu (PS4)
  • Adr1ft (PS4)
  • Ashen (PS4)
  • ELEX (PS4)
  • Final Fantasy VII (PS4)
  • Final Fantasy VIII Remastered (PS4)
  • Final Fantasy IX (PS4)
  • Final Fantasy X X-2 HD Remaster (PS4)
  • Final Fantasy XII: The Zodiac Age (PS4)
  • Final Fantasy XV: Royal Edition (PS4)
  • How to Survive 2 (PS4)
  • I Am Dead (PS5, PS4)
  • Jotun (PS4)
  • Last Stop (PS5, PS4)
  • Minit (PS4)
  • Monster Jam Steel Titans 2 (PS4)
  • My Friend Pedro (PS4)
  • Observation (PS4)
  • Sundered (PS4)
  • The Artful Escape (PS5, PS4)
  • The Messenger (PS4)
  • This Is the Police (PS4)
  • This Is the Police 2 (PS4)
  • World of Final Fantasy (PS4)

Milan sprint naar zijn tweede ritzege deze Giro, Jakobsen komt hard ten val

Jonathan Milan heeft zijn tweede ritzege in de Giro d'Italia te pakken. De Italiaanse sprinter was in de elfde etappe de snelste, nadat hij eerder ook de vierde rit had gewonnen. Fabio Jakobsen kwam in de massasprint hard ten val.

De elfde etappe in de Giro d'Italia was er weer een voor de sprinters. Nadat het in het begin nog wat heuvelachtig was waren de laatste honderd kilometer vlak. Nog voor de start kreeg Visma Lease a Bike een nieuwe tegenvaller te verwerken. Nadat dinsdag sprintkopman Olav Kooij moest opgeven, was het woensdag de beurt aan klassementsrijder Cian Uijtdebroeks. De Nederlandse ploeg stuurde Tim van Dijke en Edoardo Affini mee in de kopgroep, waar ook Thomas Champion in zat. De drie kregen in eerste instantie de ruimte van het peloton, maar op dertig kilometer van de finish werden ze ingerekend.

Er zou zoals verwacht een massasprint komen en daarin was Jonathan Milan voor de tweede keer deze Giro de snelste. De snelle Italiaan klopte vrij eenvoudig Tim Merlier, die later werd gedeclasseerd doordat hij van zijn lijn afweek. Fabio Jakobsen kwam in de laatste kilometer hard ten val en kon zodoende opnieuw niet meesprinten voor de dagzege in de Ronde van Italië.

Results powered by FirstCycling.com

Oekraïne meldt gedeeltelijke terugtrekking in regio Kharkiv

Oekraïne komt steeds meer onder druk te staan door de massale Russische aanvallen in de regio Kharkiv. De Oekraïense generale staf kondigde op Facebook aan dat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken uit verschillende locaties rond Kharkiv.

De reden van terugtrekking is het sparen van levens van Oekraïense soldaten. Het Russische ministerie van Defensie meldde dat Russische eenheden nog meer dorpen onder controle hadden gekregen. De regering in Kyiv kondigde aan versterkingen naar de regio te sturen. In het licht van de situatie annuleerde president Zelenskyy een bezoek aan Spanje en Portugal dat voor vrijdag gepland stond.

VS kondigt meer militaire hulp aan
In Kyiv kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken aan twee miljard dollar vrij te maken voor militaire hulp. Tijdens een persconferentie met zijn Oekraïense ambtgenoot Kuleba zei hij dat er gewerkt werd om ervoor te zorgen dat Oekraïne kan zegevieren op het slagveld. 

NBA: Celtics en Nuggets op matchpoint, Thunder slaat terug

Het is nog altijd druk in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Maandag- en dinsdagavond werden daar weer in totaal vier wedstrijden gespeeld in de halve finales van de conferences, waarbij de beslissingen alsmaar dichter bij beginnen te komen.

Cleveland Cavaliers - Boston Celtics (1-2)
In Cleveland voerden de Celtics vrijwel de hele wedstrijd de boventoon, hoeewl het gat nooit heel groot werd. Daardoor bleef de thuisploeg constant kans houden om het tij te keren, maar dat lukte maar een paar seconden: vroeg in Q3 stonden ze met 65-64 even voor. Daar bleef het bij en onder leiding van Jayson Tatum (33 punten, 11 rebounds, 5 assists) pakten de Celtics met een 102-109 zege een 3-1 voorsprong in de serie.

Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder (1-2)
Voor eigen publiek hadden de Mavericks vrijwel de hele wedstrijd de touwtjes in handen: vanaf vroeg in het eerste kwart hadden ze een goede voorsprong, maar laat in het vierde kwart kwam OKC op gelijke hoogte. Shai Gilgeous-Alexander, goed voor 34 punten, hielp de Thunder langszij en in een paar zinderende slotminuten pakte de Thunder met 96-100 de winst om de stand in de serie gelijk te zetten, 2-2.

New York Knicks - Indiana Pacers (2-2)
Met 38-32 was het verschil in het eerste kwart nog niet zo groot, maar de Knicks kwamen in Madison Square Garden op dreef en met een 31-22 tweede kwart en 27-21 derde kwart sloegen ze definitief een gat. Met onder meer 44 punten van Jalen Brunson en 17 rebounds van Isaiah Hartenstein trokken de Knicks met een 121-91 zege een 3-2 voorsprong naar zich toe, nog één zege verwijderd van de eerste conferencefinale sinds 2000.

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (2-2)
Met een 28-26 eerste kwart en een 22-18 tweede kwart was het een spannende eerste helft, maar Nikola Jokic en de Nuggets kwamen in Q3 flink op dreef: 38-30. De Serviër schitterde weer met 40 punten, 13 assists en 7 rebounds en hielp zijn ploeg zo op weg naar een overtuigende 112-97 zege en matchpoint voor een plek in de conferencefinale.

Speelschema
Woensdag 15 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 5; Boston Celtics - Cleveland Cavaliers (3-1)
Woensdag 15 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 5; Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks (2-2)

Donderdag 16 mei, tijd nog niet bekend - Eastern Conference Semifinals, game 6; Indiana Pacers - New York Knicks (2-3)
Donderdag 16 mei, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 6; Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets (2-3)

De strijd om de troon zet zich voort in trailer voor House of the Dragon 2

Over iets meer dan een maand zet HBO Max de Game of Thrones-prequel House of the Dragon voort met een nieuw, achtdelig seizoen. Hiervoor is een nieuwe trailer verschenen.

De serie vertelt over hoe Westeros eeuwen vóór die andere tv-serie werd geregeerd door de familie Targaryen, die met hun draken de macht wisten vast te houden. Ook deze serie baseert zich op het werk van George R.R. Martin.

House of the Dragon 2 is te zien vanaf 17 juni.

Trailer: terug naar Middle Earth in seizoen 2 van The Rings of Power

De gemengd ontvangen, maar uiterst succesvolle Tolkien-verfilming The Lord of The Rings: The Rings of Power keert later dit jaar terug voor een tweede seizoen. In een teaser geeft Prime Video een voorproefje en wordt de releasedatum onthuld.

In The Rings of Power 2 moet de duistere heer Sauron, verstoten door Galadriel, vertrouwen op zijn eigen slinksheid om zijn kracht weer op te bouwen. De creatie van de Rings of Power stelt hem in staat om alle volkeren van Middle Earth te binden aan zijn sinistere wil. Voortbouwend op seizoen één, dompelt het nieuwe seizoen zelfs de meest geliefde personages onder de duisternis. Elfen en dwergen, orcs en mensen, tovenaars en Harfoots zullen hun plaats moeten vinden in een wereld die op de rand van onheil komt te staan. Terwijl vriendschappen onder druk komen te staan en koninkrijken uiteen vallen, moeten ze vechten om vast te houden aan wat voor hen het allerbelangrijkst is... elkaar.

The Lord of the Rings: The Rings of Power verschijnt op 29 augustus op Prime Video.

'Haters zeggen dat ik veel te dik ben voor mijn vriendin'

Bri en Marley zijn influencers op sociale media en hebben al 11 jaar een polyamoureuze relatie. Marley was eerder 17 jaar getrouwd voordat ze besloten om polyamoureus te worden. Nu zoeken ze een derde vrouw om een relatie met hen aan te gaan. Maar Marley heeft te maken met haters die haar 'body shamen' vanwege haar overgewicht, en zeggen dat ze veel te dik is voor haar slankere vriendin.  Maar de twee laten zich niet van de wijs brengen door negativiteit en blijven sterk in hun liefde voor elkaar.

Biden drijft de spot met 'loser' Trump

De verkiezingscampagne in de VS is in volle gang. De Amerikaanse president Biden en zijn tegenstander Trump hebben niets goeds over elkaar te zeggen. Biden sprak dinsdag  tijdens het 30e Gala van het Asian Pacific American Institute for Congressional Studies (APAICS), waar hij de bijdragen van immigranten aan de Verenigde Staten prees. 

Biden benadrukte de vitale rol van diversiteit in het versterken van het fundament van de natie, met een speciale erkenning van de snelle groei en onschatbare bijdragen van Aziatische Amerikanen, inheemse Hawaïanen en eilandbewoners in de Stille Oceaan.

In zijn toespraak bekritiseerde de president het beleid van voormalig president Donald Trump, in het bijzonder het beleid dat werd gezien als discriminerend tegen immigranten. 

Biden benoemde verder Trump's aanpak van de Covid pandemie. "Kijk, ik zal nooit vergeten dat hij loog over de pandemie en Amerikanen vertelde dat ze bleekmiddel in hun huid moesten spuiten," zei Biden. "Ik vraag me af of hij het zelf gedaan heeft. Het zou iets kunnen verklaren."

'Zonnepaneelbezitters geconfronteerd met verschillen in kosten terugleveren'

Het kiezen van een energiecontract is voor huishoudens met zonnepanelen een complexe puzzel. De uiteenlopende methoden waarmee terugleverkosten worden berekend, zaaien verwarring en leiden tot grote verschillen in de energierekening. Dat blijkt uit een analyse van energievergelijk.nl.

Terugleverkosten worden betaald voor de elektriciteit die huishoudens met hun zonnepanelen aan het net terugleveren. De manier waarop de kosten worden berekend, kan per energieleverancier echter sterk verschillen.

Drie berekenmethoden
Allereerst zijn er leveranciers die klanten een hoger vastrecht rekenen, ongeacht hoeveel elektriciteit er wordt teruggeleverd. Anderen gebruiken een systeem van staffels, waarbij de kosten oplopen naarmate de klant meer teruglevert. Ten slotte zijn er leveranciers die een specifiek tarief per teruggeleverde kilowattuur rekenen. Energie-expert Koen Kuijper maakt zich zorgen over de manier waarop energiebedrijven terugleverkosten in rekening brengen: “Dagelijks spreek ik zonnepaneelbezitters die door de wirwar van methodes en tarieven door de bomen het bos niet meer zien. Het vergelijken van energiecontracten is voor hen een behoorlijke opgave.”

Meer dan 900 euro verschil in kosten
De verschillende berekenwijzen van de energieleveranciers zorgen voor grote verschillen in de energierekening. Met zes zonnepanelen betaalt een klant jaarlijks tussen de 54 euro en 294 euro aan terugleverkosten. Bij een systeem van 12 panelen schommelen de kosten tussen de 54 en 338 euro. Naarmate het aantal zonnepanelen en de totale hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit toeneemt, worden de prijsverschillen nog groter. Met 24 panelen kan het verschil in de energierekening oplopen tot circa 900 euro. De verschillen beperken zich niet alleen tot de terugleverkosten, merkt Kuijper op. “Energieleveranciers hanteren soms ook andere tactieken die zonnepaneelhouders ontmoedigen, zoals het niet aanbieden van overstapkortingen en het schrappen van driejarige contracten uit hun aanbod.”

Gestandaardiseerde berekenwijze
Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn terugleverkosten redelijk, en mogen energiemaatschappijen onderscheid maken tussen huishoudens met en zonder panelen. Wel wil de toezichthouder dat het vergelijken van energiecontracten in combinatie met zonnepanelen eenvoudiger wordt. “Het zou nog beter zijn als de overheid de salderingsregeling afbouwt, zodat huishoudens zelf meer worden gestimuleerd om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Leveranciers zullen de terugleverkosten dan vanzelf opheffen”, stelt Kuijper. Totdat dit zover is, is Kuijper voorstander van een gestandaardiseerde en transparante berekenwijze van terugleverkosten. Ook de belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) dringt hier op aan. De VVD heeft hierover recent een voorstel ingediend dat binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Eén op de acht Europeanen woont in risicogebied extreme overstromingen

Het EMA-rapport 'Responding to climate change impacts on human health in Europe: focus on floods, droughts and water quality' vestigt de aandacht op de watergerelateerde effecten van klimaatverandering op de gezondheid en het welzijn die nu al in heel Europa voelbaar zijn, zoals doden, gewonden, uitbraken van infectieziekten en de gevolgen voor de geestelijke gezondheid.

Tussen 1980 en 2022 werden in 32 Europese landen 5.582 sterfgevallen door overstromingen en 702 sterfgevallen door bosbranden geregistreerd. Nu al woont één op de acht Europeanen in gebieden die vatbaar zijn voor rivieroverstromingen en ongeveer 30% van de mensen in Zuid-Europa heeft te maken met permanente waterstress. Door de klimaatverandering zullen mensen nog meer worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, met ernstige gevolgen voor de gezondheid. Senioren, kinderen, mensen met een zwakke gezondheid, lagere inkomensgroepen, boeren en hulpdiensten behoren tot de groepen die de grootste gevolgen voor hun gezondheid ondervinden van overstromingen, droogtes, bosbranden of door water en vectoren overgedragen ziekten.

Met deze feiten onderstreept het rapport de dringende noodzaak om bestaande EU-wetgeving, met name diverse Europese beleidsmaatregelen op het gebied van klimaat, water en gezondheid, uit te voeren en verder te integreren, en de reeds bestaande oplossingen in alle sectoren en op alle overheidsniveaus uit te rollen om levens te beschermen, nadelige gezondheidsresultaten te voorkomen en het welzijn te vergroten.

Belangrijkste risico's waar volgens EEA actie op moet worden ondernomen

Overstromingen:

  •  Tussen 1980 en 2022 zijn er in de 32 landen van de EER 5.584 doden geregistreerd door overstromingen. Op dit moment leven ongeveer 53 miljoen mensen (12% van de Europese bevolking) in gebieden die vatbaar zijn voor rivieroverstromingen, hoewel er vaak waterkeringen aanwezig zijn. Dit aantal is tussen 2011 en 2021 met 935.000 toegenomen, wat duidt op een voortdurende ontwikkeling in uiterwaarden.
  • Eén op de negen ziekenhuizen in Europa bevindt zich in gebieden die vatbaar zijn voor rivieroverstromingen.

Droogte en waterschaarste

  • Door de vraag naar water en droogte staan regio's in Europa onder bijna permanente waterstress, en niet alleen in het zuiden.
  • Langdurige perioden van droog en heet weer vergemakkelijken de verspreiding van bosbranden, vooral in Zuid-Europa, maar in toenemende mate ook in andere regio's. Tussen 1980 en 2022 zijn in de 32 EER-landen 702 mensen om het leven gekomen door bosbranden, en nog veel meer mensen werden getroffen door de rook van bosbranden.

Waterkwaliteit

  • Stijgende lucht- en watertemperaturen bevorderen de groei van ziekteverwekkers, waardoor het risico op door water overgedragen ziekten toeneemt.
  • Bij hevige regenval is de kans op schadelijke concentraties van ziekteverwekkers in waterlichamen twee keer zo groot als gevolg van vervuilde afvloeiing en overstorten van gecombineerde riolering.
  • In laaggelegen gebieden veroorzaakt zeespiegelstijging de binnendringing van zout water in grondwater en oppervlaktewater, met gevolgen voor gewassen.
  • Laagwater tijdens droge periodes leiden tot hogere concentraties van vervuilende stoffen, waardoor dure afvalwaterzuivering noodzakelijkis is. Tijdens droge en warme perioden kan een bloei van cyanobacteriën in voedselrijk water de waterkwaliteit in gevaar brengen.

Het rapport is een opvolging van de Europese klimaatrisicobeoordeling die eerder dit jaar is gepubliceerd.

Steeds minder madeliefjes in de wei, snelle afname biodiversiteit Europa

Een nieuwe database maakt het mogelijk om een uitgebreide analyse te maken van de afnemende biodiversiteit van de Europese plantenwereld. Een team onder leiding van de Oostenrijkse biodiversiteitsonderzoeker Franz Essl heeft de gegevens samengevat van meer dan 280.000 waarnemingen van ongeveer 80.000 groenstroken in verschillende habitats die ten minste twee keer zijn onderzocht.

De onderzoekers presenteerden de database getiteld 'Resurvey Europe' in het Journal of Vegetation Science. Er zijn regelmatige onderzoeken gedaan naar de ontwikkeling van de biodiversiteit, zowel in Europa als wereldwijd. De nieuwe database maakt het echter mogelijk om de resultaten van verschillende habitats en regio's samen te vatten.

De ecoloog van het departement voor plantkunde en biodiversiteitsonderzoek van de Universiteit van Wenen legde uit dat onderzoekers zo kunnen zien hoe de biodiversiteit van planten in Europa de afgelopen decennia is veranderd, in welk tempo soorten verloren zijn gegaan of bijzonder sterk achteruit zijn gegaan en welke habitats in het bijzonder zijn getroffen.

Weiden en grasland in het bijzonder
Volgens de onderzoekers zijn er vooral minder diversiteit bij planten met speciale eisen aan de omgeving. Hiertoe behoren veel orchideeën. Maar ook wijdverspreide bloemen zoals madeliefjes, worden steeds zeldzamer in weilanden. Er zijn veel redenen voor de afname van de biodiversiteit: De opwarming van de aarde en het intensieve gebruik van meststoffen - zowel in de landbouw als privé - spelen een grote rol. Plantenoorten die weinig mest kunnen verdragen, zijn dan ook bijzonder sterk in aantal achteruitgegaan.

Weiden en grasland vormen het grootste deel met 21.000 geregistreerde waarnemingsgebieden. Deze kunnen zeer soortenrijk zijn en hebben daarom veel aandacht gekregen van botanici, legt Essl uit. Voor de biodiversiteitsonderzoeker maken deze gegevens het mogelijk om "talrijke belangrijke en spannende vragen te beantwoorden". Bovenal zal de database als basis dienen voor verder onderzoek naar het verlies van soorten in Europa tot nu toe en in de toekomst.

Recycling van zonnepanelen kan duurzamer

Het RIVM onderzocht welke manieren er worden ontwikkeld om grondstoffen van zonnepanelen opnieuw te gebruiken. De vier manieren die het RIVM in dit rapport beschrijft, zijn duurzamer dan hoe zonnepanelen nu worden verwerkt. Het gaat dan om het glas, het silicium uit zonnecellen en het kunststof achterblad. Ook is aandacht nodig voor de gevaarlijke stoffen lood, antimoon en PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). Vanaf 2030 zullen steeds meer zonnepanelen vervangen worden. Het RIVM raadt daarom aan om nu de ontwikkeling richting duurzaam ontwerp en recycling aan te moedigen.

Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050. Om dat te bereiken is het ook belangrijk zonnepanelen duurzaam te recyclen. Want er komen steeds meer zonnepanelen in Nederland. Vanaf 2030 zullen er al veel zonnepanelen aan vernieuwing toe zijn.

Duurzamer dan wat we nu doen
Het RIVM analyseerde vier manieren die worden ontwikkeld om zonnepanelen duurzaam te kunnen recyclen. Het gaat dan om het glas, de silicium uit zonnecellen en het kunststof achterblad. Op dit moment wordt het glas samen met de zonnecellen en het achterblad vermalen en laagwaardig gebruikt. Alle manieren van verwerken zijn duurzamer en beter voor het milieu dan wat we nu doen.

Grondstoffen opnieuw gebruiken kost minder energie
Het RIVM onderzocht welke mogelijkheden in de praktijk uitvoerbaar lijken en hoe milieuvriendelijk ze zijn. Het energieverbruik is in alle gevallen lager dan hoe zonnepanelen nu verwerkt worden. Dat komt bijvoorbeeld doordat het meer energie kost om nieuwe grondstoffen voor zonnepanelen te maken dan met gerecyclede grondstoffen te werken. Het meest circulair is de manier waarbij van glas nieuw glas voor zonnepanelen wordt gemaakt. In deze variant kan ook de grondstof silicium worden teruggewonnen voor nieuwe zonnecellen. Dit is technologisch nog ingewikkeld maar wel mogelijk.

Aandacht nodig voor het recyclen van gevaarlijke stoffen
In zonnepanelen zitten de gevaarlijke stoffen lood, antimoon en PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). Het is belangrijk bij de recycling hier aandacht voor te hebben. Lood zit in het soldeermateriaal en antimoon zorgt voor de helderheid van het glas. PFAS zitten in het achterblad van zonnepanelen. Bij verbranding daarvan kunnen PFAS vrijkomen. De manier van recyclen bepaalt of en hoe de stof vrijkomt en mens en milieu eraan kunnen worden blootgesteld.

Aanbevelingen: Let al op recycling bij het ontwerp
Het RIVM raadt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (Infrastructuur en Waterstaat)) aan om de technologische ontwikkelingen om zonnepanelen te recyclen aan te moedigen. Dan is over 5 jaar de duurzame recycling van zonnepanelen haalbaar.

Ook beveelt het RIVM aan om te stimuleren al bij het ontwerp rekening te houden met recycling. Dit geldt bijvoorbeeld voor de manier waarop de zonnecellen aan het glas en het achterblad worden gelijmd. Verder is het belangrijk om gevaarlijke stoffen zo min mogelijk te gebruiken. Zonnepanelen zonder lood en zonder PFAS zijn al te koop.

Albon tekent meerjarig contract bij Williams

Alexander Albon heeft een nieuw, meerjarig contract getekend met het team van Williams. De Britse-Thaise coureur zal nog zeker twee jaar op de grid staan met het team uit Grove. Op die manier zal Albon de Britse renstal blijven vertegenwoordigen in de nieuwe reglementen van 2026. Na een tweejarige stint bij Red Bull kwam hij in 2022 bij Williams terecht.

Een officieel persbericht laat het volgende weten: “Sinds hij bij Williams Racing is gekomen, heeft Alexander Albon uitzonderlijke vastberadenheid en toewijding getoond, zowel op als naast de baan. Zijn inspanningen hebben aanzienlijk bijgedragen aan de beste eindpositionering sinds 2017, toen het team vorig jaar zevende werd in het constructeurskampioenschap.”

Albon is blij zijn contract met Williams te kunnen verlengen. “Ik ben ongelofelijk blij dat ik hier kan blijven. Dit is een langetermijnproject waar ik echt in geloof en waarin ik een sleutelrol wil spelen. Het zal tijd kosten, maar ik ben ervan overtuigd dat we het juiste team aan het opbouwen zijn.”

James Vowles, teambaas van Williams: “Hij heeft een uitzonderlijk talent. Sinds hij bij het team is gekomen, heeft Alex consequent laten zien dat hij onder druk kan presteren. Hem contracteren voor de lange termijn is een belangrijk onderdeel van het plan om te klimmen in het kampioenschap.”

Dit jaar was een moeizaam begin voor Williams, met een aantal crashes en teleurstellende resultaten. Albon is de aangewezen persoon om het team te motiveren en de FW46 weer in de top tien te rijden. Over de toekomst van zijn teamgenoot, de Amerikaanse Logan Sargeant, is nog niks bekend. Williams en Kick Sauber staan onderaan met geen enkel WK-punt.

Gevangenisstraf voor beroving bij nepdate in Berkhout

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 25-jarige man voor diefstal met geweld. Op 19 oktober 2023 beroofde hij samen met anderen op een parkeerplaats in Berkhout een man na hem gelokt te hebben met een valse afspraak via een datingapp.

Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 7.000 euro betalen.

Valse date
De verdachte maakte samen met zijn mededaders via een datingapp een afspraak met het slachtoffer. Hij haalde het slachtoffer 's avonds op bij het treinstation in Hoorn en nam hem vervolgens mee naar een afgelegen parkeerplaats langs de A7. Daar stonden 7 mededaders hen op te wachten. Eenmaal op de parkeerplaats aangekomen, kwamen 2 van de mededaders met bivakmutsen op tevoorschijn. Eén van hen stapte achterin de auto en de ander ging naast het bijrijdersportier staan. Het slachtoffer kreeg een touw om zijn nek en werd geslagen en geschopt. Daarbij hebben de verdachte en zijn mededaders de telefoon en een rugzak met inhoud van het slachtoffer gestolen. Het lukte het slachtoffer uiteindelijk om de auto uit te vluchten.

Later verklaarde de verdachte dat hij zijn slachtoffer doelbewust heeft uitgekozen omdat deze man via een datingapp afspraken maakt met andere mannen.

Oordeel rechtbank
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij met zijn mededaders het slachtoffer op doortrapte wijze in de val heeft gelokt en zich totaal niet heeft bekommerd om de gevolgen voor het slachtoffer. Strafbare feiten als deze geven blijk van ontoelaatbare intolerantie en vergroten de gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Het spreekt voor zich dat de handelwijze van de verdachte en zijn mededaders een bijzonder angstige ervaring voor het slachtoffer moet zijn geweest en dat hij hier nog lange tijd gevoelens van angst en onveiligheid door zal ervaren. Dat blijkt ook uit de indrukwekkende verklaring die het slachtoffer op zitting heeft voorgelezen. Daarnaast heeft het slachtoffer door het geweld dat is gebruikt letsel opgelopen, waaronder een gebroken vinger, waar hij nog altijd fysieke beperkingen van ondervindt.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke zaken, maar rekent zij ook mee dat hij het slachtoffer veel leed en fysiek letsel heeft toegebracht. De gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, vindt de rechtbank passend, mede door de bijzondere voorwaarden tijdens de proeftijd van 3 jaar, zoals een ambulante behandeling, begeleid wonen, een contactverbod met het slachtoffer en een dagbesteding. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 7.000 euro betalen, waarvan 5.000 euro voor immateriële schade.

Ook geweldloze demonstrant kan klappen krijgen: 'De ME heeft die bevoegdheid'

Op social media gaan video's rond van agenten van de Mobiele Eenheid die demonstranten bij de acties op de UvA flinke klappen uitdelen. Eén video wordt zelfs door een politiewetenschapper bestempeld als buiten proportioneel. Maar: "Dit is een uitzondering op de regel." Zo meldt AT5

Een demonstrant deinst achteruit tegen de glazen muur van het UvA-gebouw. Met een afwerend gebaar probeert hij de knuppel van de ME'er tegen te houden, maar de eerste klap landt al op zijn schouder. Hij duikt in elkaar en de agent blijft slaan, ook nadat een collega tussenbeide komt om de demonstrant uit de hoek te slepen. 

Een jongen die binnen staat filmt alles: "Yo yo yooo! What the fuck?!" Via Instagram en andere sociale media is de video inmiddels duizenden keren gedeeld.

Te veel klappen
Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit, heeft de video ook gezien. Hij is bondig in zijn oordeel: dit kan niet. "Dit is niet goed, dit zijn klappen te veel."

Toch, zegt Timmer: de ME was bevoegd om geweld te gebruiken. "Je hoeft geen gevaar te zijn als burger, of geweld te gebruiken, om toch geweld te ontvangen door de politie. Bijvoorbeeld als een demonstrant bij herhaling niet luistert naar instructies om te vertrekken." Of dat in dit geval ook niet is gebeurd, kan Timmer niet zeggen: de beelden laten daarvoor te weinig zien. "Mijn radertjes beginnen dan ook direct te draaien als ik zo'n filmpje zie: wat is hier vooraf gebeurd?"

Anderzijds baalt Timmer ervan dat dit soort filmpjes door alle aandacht 'worden uitvergroot': "Dit is een uitzondering op de regel. Je moet niet de hele operatie afrekenen op één of een paar van dit soort incidenten."

Geweld
Incidenten? Laat het Sam Hamer, junior docent Sociologie aan de UvA, niet horen. "Eén van de dingen die echt duidelijk zijn geworden is dat de politie bruut geweld heeft ingezet tegen vreedzame demonstranten."

Bovendien, zo vinden Hamer en een groep UvA-docenten die met de demonstranten sympathiseren, grijpen de agenten veel te snel naar de wapenstok. Exacte cijfers heeft hij vooralsnog niet, maar het is te vaak voorgekomen om te spreken van 'incidenten', stelt hij.

Hamer was bij een groot deel van de demonstraties aanwezig en zegt het politieoptreden van dichtbij te hebben meegemaakt. "De politie heeft er de laatste dagen goed op losgeslagen. Ook op mensen die geen gevaar meer waren." Ook zou de politie geen hulpverleners hebben toegelaten die gewonde demonstranten wilden helpen. "Zelfs in gevallen waarbij duidelijk was dat hulp extreem nodig was."

Een groot bezwaar, vindt Hamer, is dat de agenten niet herkenbaar zijn door de zware helmen die ze ophebben. "Ze zijn haast on-identificeerbaar", vindt hij. "Als mensen politiegeweld ervaren, is het daardoor moeilijk om aangifte te doen."

Gevolgen
Politie-expert Timmer denkt dat de ME-agent uit de virale video wel degelijk te herkennen was - in ieder geval door de politieorganisatie zelf. "Agenten hebben nummers en merktekens op hun helmen en hun kleding. Zo is uit te zoeken wie dat betrof."

Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren door de collega van de agent, die hem ervan weerhield om verder op de demonstrant in te slaan. Wat Timmer betreft was dat ook een goed voorbeeld van 'zelfcorrectie' ter plaatse. Maar ook een aangifte door het slachtoffer is in dit geval zeker niet kansloos. "Zeker als er videobeeld van is. Dan heb je een tijdstip en een plaats van handeling. In het werkschema van de ME kan je uitzoeken wie er was."

Want, zegt Timmer: ook de politie zit hier niet op te wachten. "Ik denk dat die jongen met die beelden een aangifte kan doen. Hier zal toch ook een correctie moeten plaatsvinden op die agent die daar uit zijn plaat ging."

'Doe aangifte'
Timmer wijst op incidenten uit het verleden waar agenten intern zijn berispt of justitieel zijn vervolgd. "Dat is nog gebeurd na een incident bij een coronademonstratie." Hij is er niet rouwig om: het hoort wat hem betreft bij een gezond politieapparaat.

Burgemeester Halsema liet vorige week al weten dat er zeker interne evaluaties plaats zullen vinden van de politie-inzet. "Personen die gewond zijn geraakt roepen wij altijd op een klacht in te dienen of aangifte te doen." UvA-docent Hamer rekent er op dat er al aangiftes in de maak zijn. "Er zijn mensen bezig met al het beeldmateriaal en getuigenissen te verzamelen."

Giro: Etappe 11 - Aanvallende sprinters of sprintende aanvallers?

De tiende etappe van de Giro d'Italia leverde een fraaie overwinning op voor Valentin Paret-Peintre, de vederlichte Fransman was indrukwekkend op de slotklim. Vandaag zal het niks zijn voor zo'n type renner, de klimkilometers zitten dit keer vooral in het begin.

De heren stappen op in Fioano di val Fortore en krijgen een flinke rit van 207 kilometer voor de kiezen. Na een korte afdaling moet er gelijk al geklommen worden, ruim zes kilometer aan een procent of vier. Een lange afdaling volgt, gevolgd door een klim van de derde categorie: dik acht kilometer aan ruim vijf procent. Nog wat heuvelwerk wordt gevolgd door een flink stuk dalen, de aanvallers moeten hun slag nu wel geslagen hebben.

Met zo'n honderd kilometer te gaan zijn we min of meer op zeeniveau, vierhonderd meter lager dan de start. Vanaf dat moment is het grotendeels vlak, met natuurlijk hier en daar een heuveltje, waarna men koers zet naar Francavilla Al Mare. Daar ligt de finish, waar een groep aanvallers wel eens voor de zege kan gaan sprinten.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: een herhaling van gister

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is er plaatselijk (dichte) mist aanwezig. Verder is het in het zuidwesten bewolkt en kan er af toe wat regen vallen. Elders is het overwegend zonnig en droog. In het noorden staat een matige zuidoostelijke wind, verder is er weinig wind.

Vanmiddag krijgt naast het zuiden ook het midden met bewolking en enkele buien te maken, plaatselijk met onweer. In het noorden en noordoosten blijft het droog en is er veel ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in Zeeland tot 27°C in het noordoosten. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond komen er in de zuidwestelijke helft enkele buien voor, mogelijk met onweer. In het noordoosten blijft het droog en zijn er perioden met zon. Er is weinig wind.

Vannacht komen er in het zuiden en midden enkele buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


Strakblauwe lucht boven de St Pancratiuskerk in Sassenheim (Foto: DJMO)
Strakblauwe lucht boven de St Pancratiuskerk in Sassenheim (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1275

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1342
special
VrijMiBabes #220 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1341
review
Deadpool & Wolverine laat zien dat Marvel Studios nog niet afgeschreven is
special
Random Pics van de Dag #1340
special
Random Pics van de Dag #1339
©FOK.nl e.a.