The Dark Knight's Fall: een vooruitblik op The Dark Knight Rises

In Frank Millers The Dark Knight Returns (1986) keert Batman, na een afwezigheid van tien jaar, terug in Gotham. Zijn vertrek viel samen met de opvatting in de samenleving dat er geen plaats is voor superhelden, voor vigilantes. Er is wantrouwen richting deze figuren en dat is niet verminderd op het moment dat de verouderde Batman zijn taak weer op zich neemt. Aangezien na Batmans vlucht in The Dark Knight er acht jaar verstrijkt voordat The Dark Knight Rises het verhaal oppikt, Batman wordt gezien als een gezochte crimineel en hij inderdaad in de tussentijd geen Batman-acties heeft uitgevoerd, is dit de grootste overeenkomst tussen Returns en Rises. Hij is ouder, is er even tussenuit geweest en hij is niet welkom. Verwacht in Rises echter geen Harvey Dent, Joker, Robin of Superman. Verwacht wel een stad waarin de criminele situatie uit de hand gelopen is: in Returns wordt de stad, door de afwezigheid van superhelden, geterroriseerd door criminelen. Dit komt ook terug in de andere comictitels en lijkt dus een zekere voorspelling voor Rises.

De verhaallijn Knightfall uit 1993 laat zien hoe een nog relatief onbekende figuur met de naam Bane het doel heeft om Gotham 'zijn' stad te maken. Hij laat alle ingezetenen van Arkham Asylum vrij en heeft het gemunt op Batman, die hij ziet als zijn rivaal in het eigenaarschap van de stad. In de verhaallijn weet Bane Batman eindeloos uit te putten; de vele criminelen die in de stad zijn losgelaten eisen veel van Waynes aandacht op, zorgen voor een gebrek aan rust en resulteren in een zwaar verzwakte Batman op het moment dat hij face to face komt te staan met Bane. Bane weet Waynes rug te breken en daarmee schijnbaar Batman uit te schakelen, ware het niet dat een bondgenoot van Wayne, met zijn toestemming, het vleermuispak aantrekt en zijn rol overneemt.

De aanwezigheid van Bane is het grootste kenmerk dat The Dark Knight Rises een aantal pagina's uit Knightfall lijkt te hebben geleend. In de trailers is vervolgens een aantal kenmerken uit de comic terug te vinden. Zo kent Bane de ware identiteit van Batman en heeft hij het op hem persoonlijk voorzien. De eerste trailer toonde al de uitbraak van een groep gevangenen en één van de eerste teaser-posters, alsmede beelden uit de trailers, lieten zien hoe Bane het gebroken masker van Batman op de grond gooit. Dit suggereert dat een krachtmeting tussen de twee in de film initieel niet positief uitpakt voor de held. Vervolgens is er de speelgoed-spoiler, die suggereert dat er een tweede Batman in de film verschijnt. Dit zou overeen kunnen komen met Waynes vervanger in Knightfall.

De derde comic die als inspiratie voor de film heeft gediend is No Man's Land uit 1999. In deze verhaallijn is Gotham het slachtoffer van een virus en een aardbeving, als gevolg waarvan de overheid heeft besloten de stad af te sluiten en tot onbegaanbaar gebied te verklaren. Niemand mag erin, en wie er niet op tijd uit was moet er blijven. De gangs van Gotham nemen de stad vervolgens over; ieder met hun eigen territorium. Onder de aanwezigen zijn ook de door James Gordon geleide politie, collega-vigilantes Huntress, Azrael en een nieuwe Batgirl en natuurlijk Batman, bijgestaan door Alfred.

De comic vertelt over hoe de diverse groepen zich staande houden in een stad die geen voorzieningen en structuren meer heeft. Alleen Waynes gebouwen lijken de aardbeving overleefd te hebben. Electriciteit is er niet en omdat de stad afgesloten is, moeten de aanwezigen het voor voeding en verzorging doen met wat er nog is. De gangs, waarvan sommige geleid door bekende criminelen, markeren hun gebied met graffiti-tags. Ook de politie kalkt GCPD op de muren in wijken die zij beschermen, en Batgirl doet hetzelfde met batlogo's, een gebaar dat later wordt overgenomen door Batman zelf.

Boven: Gothams bruggen zijn doorbroken in No Man's Land. Onder: een scène uit The Dark Knight Rises.

 

Het idee van een Bane die in Knightfall de stad wil overnemen en laat overspoelen door criminelen, en een No Man's Land waarin de stad wordt beheerst door gangs zou mooi op elkaar aan kunnen sluiten in Nolans Gotham. Een gebroken stad lijkt ook te passen bij de film: in de eerste trailer blaast Bane het veld van een footballstadion op, middenin een wedstrijd. In andere een trailer is te zien hoe de bruggen van Gotham met explosieven worden doorbroken. Dit kan een teken zijn dat ook in de film de overheid de stad ontoegankelijk verklaart. Het zou ook een drastische stap zijn om de trilogie te beëindigen; met een Gotham dat onbegaanbaar is, is het verhaal wel zo'n beetje voorbij. Aan de andere kant en misschien wel waarschijnlijker; het doorbreken van de bruggen kan ook een actie van Bane zijn, evenals het afsluiten van tunnels met opgestapelde auto's, zoals in een ander fragment te zien is.

De destructie van Gotham wordt verder onderstreept door de laatste beelden uit de eerste trailer, waaruit een shot gebruikt is voor de eerste teaser poster. Hierin vormt een afbrokkelende groep gebouwen, als waren deze middenin een aardbeving, het Dark Knight-logo. Daarnaast toont een trailer het plaatsen van een klein bat-logo met krijt op een muur. Dit lijkt op het taggen dat gebeurt in de comic.

Boven: Batman markeert zijn gebied in No Man's Land. Onder: een scène uit The Dark Knight Rises.