Diego Armando Maradona ziet Abraham!

2000-2007, de gezondheid speelt parten

Nadat het een tijdje stil was rond Maradona, kwam in 2000 het schokkende bericht naar buiten dat de Argentijn wegens veelvuldig drugsgebruik was opgenomen in een ziekenhuis wegens hartproblemen. Er werd besloten dat Maradona naar een drugskliniek zou gaan in Cuba. Het leek even goed te gaan met Pluisje, maar in april 2004 werd Maradona opnieuw opgenomen. Ditmaal was de toestand kritiek, aangezien hij door zijn veelvuldige gebruik van cocaïne een hartinfarct opliep. Hij leed al een tijdlang aan een te hoge bloeddruk wegens overgewicht en dit resulteerde uiteindelijk in een hartinfarct.

Maradona lag dagenlang aan de hartbewaking. Nadat hij ontslagen werd uit het ziekenhuis, onderging Maradona een maagverkleining om zijn overgewicht kwijt te raken. Dit lukte en Maradona knapte steeds beter op. In 2005 begon de Argentijn weer aan voetbal te denken en hij werd bij zijn voormalig ploeg Boca Juniors aangesteld als vicepresident. Twee jaar later kreeg Maradona toch weer een fikse terugslag en werd hij in uiterst kritieke toestand weer opgenomen in het ziekenhuis. Toch wist hij zich weer terug te vechten en twee jaar later werd hij zelfs benaderd om bondscoach te worden van de Argentijnse ploeg. Een droom ging opnieuw in vervulling.

 


Opnieuw een droom in vervulling; Bondscoach van Argentinië

2009-2010, het avontuur als bondscoach

Maradona mocht proberen met zijn land zich te plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika. De Argentijnen begonnen sterk aan hun kwalificatie met drie overwinningen, maar daarna begon het wat stroef te lopen bij het team van Pluisje. Er werd uiteindelijk zelfs zes keer verloren met als dieptepunt de 6-1-nederlaag tegen Bolivia. In de laatste wedstrijd in en tegen Uruguay (1-0-zege) werd pas directe kwalificatie afgedwongen. Op het WK werden de Argentijnen ingedeeld in Poule B met Nigeria, Zuid-Korea en Griekenland. Het land won onder Maradona alledrie de groepswedstrijden en ging daardoor erg simpel door naar de volgende ronde. Daarin trof het land Mexico en ook zij werden simpel met 3-1 verslagen. De Argentijnse ploeg groeide door het sterke spel in het toernooi uit tot één van de grote favorieten, maar hieraan kwam in de kwartfinales abrupt een einde. Duitsland was daarin de tegenstander en de Argentijnse ploeg werd totaal overklast. De Duitsers zegevierden met maar liefst 4-0 en de kwartfinales betekenden daardoor het eindstation voor de ploeg van Maradona.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de bondscoach aanbleef tot het WK van 2014 in Brazilië. Maradona wilde na het WK van 2010 zijn gehele technische staf behouden, maar de Argentijnse voetbalbond zag hier totaal geen heil in. Maradona bleef echter aan zijn eisen vasthouden en dit was reden voor de voetbalbond om de bondscoach te ontslaan. Maradona was woedend: "Grondona vertelde me in de kleedkamer na de uitschakeling in Zuid-Afrika dat hij heel tevreden was over het werk dat ik had verricht en wilde graag dat ik zou aanblijven. En terwijl we rouwden om het verlies tegen Duitsland, was Bilardo al achter de schermen bezig om mij eruit te werken. Grondona loog tegen me, Bilardo verraadde me. ''Grondona wilde zeven van mijn mensen vervangen en hij weet dat het voor mij onmogelijk is verder te werken zonder mijn trainersstaf. Ik sta pal voor die mensen."

Erelijst van Diego Armando Maradona

Prijzen als clubspeler

Prijs Club Jaartal
Landskampioen Argentinië Boca Juniors 1981
Copa del Rey FC Barcelona 1983
Copa de la Liga FC Barcelona 1983
Landskampioen Italië SSC Napoli 1987
Italiaanse beker SSC Napoli 1987
Topscorer Serie A SSC Napoli 1988
UEFA Cup SSC Napoli 1989
Landskampioen Italië SSC Napoli 1990
Italiaanse Super Cup SSC Napoli 1991

Prijzen als international

Prijs Jaartal
Wereldkampioen - 20 jaar 1979
Wereldkampioen voetbal 1986
Verliezend WK-finalist 1990
Winnaar Artemio Franchi Trofee 1993

De Artemio Franchi Trofee was een competitie, die van 1985 tot 1993 werd gehouden, tussen de Europees kampioen en de winnaar van de Copa América.

Persoonlijke prijzen

Prijs Jaartal
Argentijns voetballer van het jaar 1979, 1981 en 1986
Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar
1979, 1986, 1989, 1990 en 1992
Argentine Sports Writers' Sportman van het jaar 1986
FIFA Voetballer van het jaar 1986
FIFA Golden Ball Award 1986
Gouden 'Onze' prijs 1986 en 1987
Gouden Bal voor bewezen Voetbaldiensten 1996
FIFA Beste voetballer van de eeuw 2000
Doelpunt van de eeuw 2002*

* = Het tweede doelpunt tegen Engeland tijdens de kwartfinales van het WK 1986.