[België] Royal Antwerp Football Club

Het land is een puinhoop en al een jaar lang zijn ze bezig om een regering te vormen, maar België heeft in ieder geval een rijk sportverleden. Deze week staat FOK!sport middels enkele specials stil bij enkele Belgische sporticonen en grote Belgische sportprestaties uit het verleden. Vandaag behandelen we Royal Antwerp Football Club, de laatste Belgische voetbalploeg die een Europese bekerfinale wist te behalen.

Royal Antwerp Football Club, deze naam zal alleen bekend zijn bij de echte voetbalfans. De ploeg speelt op dit moment een anonieme rol in de Tweede Klasse, maar was in 1993 de laatste Belgische finalist in een Europees bekertoernooi. We blikken terug op een bewogen historie van deze ploeg.

De club werd in 1880 opgericht als de Antwerp Athletic Club en mag zich daardoor de oudste club van België noemen. Sinds 1923 werkt Antwerp de thuiswedstrijden af in het Bosuilstadion, wat plaats biedt aan 16.649 plaatsen. De spelers van Antwerp zijn te herkennen aan het rood-witte tenue. Op bezoek bij andere ploegen wordt het zwarte tricot met de rood-witte band gebruikt. In 1920 ontving Antwerp de koninklijke titel en veranderde de clubnaam in Royal Antwerp FC. Het eerste landskampioenschap veroverde de Antwerpse ploeg in het seizoen 1928/29. Antwerp wist dit kunstje in 1931, 1944 en 1957 te herhalen. Het bekertoernooi werd in 1955 en 1992 gewonnen. In 1992 werd ook de Belgische Supercup gewonnen.

Een jaar later haalde Antwerp zelfs de finale van de Europacup II. Makkelijk was de weg naar de eindstrijd echter niet. In de eerste ronde hadden de Belgen penalty's nodig om Glenavon de verslaan. In de tweede ronde was Admira Wacker de tegenstander. Op bezoek bij de Poolse ploeg werd met 2-4 gewonnen, maar in eigen huis ging Antwerp met 3-4 ten onder. Desondanks plaatste de Belgische ploeg zich voor de kwartfinales. Steaua Boekarest werd op basis van uitdoelpunten verslagen. In de halve finales werd Spartak Moskou in eigen huis wel ruim verslagen en zodoende was plaatsing voor de finale een feit. Parma, met namen als Antonio Benarrivo, Georges Grün en Tomas Brolin, won in het Engelse Wembleystadion de eindstrijd echter met 3-1 van Antwerp.

Vervolgens werden de prestaties minder van de Antwerpse ploeg. Antwerp eindigde nog een aantal jaar in de subtop, maar Europees kon de club geen succes meer boeken. Vanaf 1995 eindigde de club telkens net boven de degradatiestreep. In het seizoen 1997/98 gebeurde hetgene wat al lang werd verwacht; Antwerp eindigde op de laatste plaats en degradeerde naar de Tweede Klasse. Toch ging de ploeg een samenwerking aan met Manchester United. Jonge spelers van de Engelse ploeg zouden bij Antwerp de kans krijgen om ervaring op te doen.

Mede door de samenwerking eindigde The Great Old in het eerste seizoen in de Tweede Klasse op de tweede plaats. Via de eindronde kon Antwerp echter geen promotie afdwingen. Een jaar later lukte dit toch. In het seizoen 1999/2000 werd de Antwerpse formatie kampioen van de Tweede Klasse. Toch was dit van korte duur, want in 2004 werd de ploeg opnieuw laatste en degradeerde terug naar de Tweede Klasse. In het seizoen 2007/08 was Antwerp nog dicht bij promotie naar de Eerste Klasse, maar eindigde de ploeg in de eindronde als tweede. AFC Tubeke promoveerde naar het hoogste niveau. De jaren daarop wist de ploeg vaak de eindronde te bereiken om promotie af te dwingen, maar telkens ging het mis. Afgelopen seizoen belandde de ploeg de laatste jaren ook financieel gezien in de problemen. Lange tijd was de toekomst van de ploeg in gevaar, maar Antwerp kreeg voor het seizoen 2010/11 toch een licentie.