[XXL] Jari Litmanen; De interlandcarrière

Deze week staat Jari Litmanen centraal bij FOK!sport. De Fin die op 20 februari 40 jaar werd, is nog steeds actief als voetballer. Reden genoeg voor FOK!sport om aandacht te besteden aan de imposante carrière van Litmanen. Vandaag blikken we terug op zijn interlandcarrière.

Jari Litmanen maakte in het seizoen 1988/89 een dusdanige indruk bij Reipas Lathi dat hij al op achttienjarige leeftijd werd geselecteerd voor het Finse nationale elftal. Zijn debuut maakte de Litti op 22 oktober 1989 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Trinidad & Tobago. De ontmoeting met het Centraal-Amerikaanse land werd met 1-0 gewonnen. Toch duurde het een tijdje voordat Litmanen zijn eerste interlanddoelpunt scoorde. Pas twee jaar later, in de EK-kwalificatiewedstrijd met Malta, wist Litmanen voor het eerst in zijn loopbaan een doelpunt te maken voor de Finse ploeg.

Op 30 april 2003 wist Litmanen voor de 22e keer het net te vinden voor Finland en met dit doelpunt werd hij de nieuwe topscorer aller tijden van het Finse elftal. Het oude record stond op naam van Ari Hjelm, die tot dan toe ook de meeste interlands (100) voor het Scandinavische elftal speelde. Ook dit record wist de Finse spelmaker te overtreffen. Op 1 maart 2006 speelde de middenvelder zijn 101e interland. In 2003 werd de Litmanen, ter gelegenheid van het gouden jubileum van de UEFA, benoemd tot de beste Finse voetballer van het afgelopen jaar.


Litmanen in actie voor Finland (WikiCommons/BEAT)

 

Afgelopen november verbrak de inmiddels 39-jarige Litmanen opnieuw een record. Op 18 november benutte hij, in het EK-kwalificatieduel tegen San Marino, een strafschop. Daardoor werd hij de oudste doelpuntenmaker ooit in een EK-kwalificatiewedstrijd en verbrak daarmee het record van de Ier John Aldrigde. Die scoorde zijn laatste doelpunt toen hij 37 jaar en 23 dagen oud was. Litmanen was op het moment van zijn treffer 39 jaar en 270 dagen.

Ondanks zijn uitstekende prestaties in het Finse elftal, wist Litmanen zich nooit te kwalificeren voor een groot eindtoernooi. In totaal heeft de Fin 137 interlands voor zijn land gespeeld. Daarin wist hij tot nu toe 32 doelpunten te scoren. Officieel heeft Litmanen zijn afscheid van het Finse elftal nog niet genomen, maar de kans is groot dat de interland tegen San Marino zijn laatste wedstrijd was in het shirt van Finland.


Ook in het shirt van Finland liet Litmanen geregeld zijn klasse zien