De ploeg van Edgar Davids; Barnet FC

Sinds dit jaar is Edgar Davids speler/trainer van het bescheiden Barnet FC. The Bees spelen op dit moment in de Engelse Football League Two. Door middel van deze special laten we je iets meer kennis maken met de ploeg van Davids.

Het ontstaan van de ploeg

Het team is ontstaan door een aantal voormalig studenten van de Cowley College en Lyonsdown Collegiate School, die zich niet aangetrokken voelden tot de populaire sporten van destijds, rugby en cricket. Op dat moment was er in New Barnet, een stad aan de noordzijde van Londen, nog geen voetbalclub en de studenten waren van mening dat de tijd hier rijp voor was. De studenten noemden hun ploeg in eerste instantie WoodVille FC. De club werd vernoemd naar Woodville Road, de straat waaraan hun speelterrein grensde. De naam bleef niet lang bestaan, aangezien de eigenaar van het terrein geheel andere plannen had dan er een voetbalcub te laten spelen.

De studenten werden vriendelijk verzocht weg te gaan en konden zich vervolgens nergens lange tijd vestigen. De naam Woodville FC verloor steeds meer waarde en de leden besloten daarom in 1887 de naam om te dopen naar New Barnet FC. Deze naam hield ook niet lang stand, want een jaar later werd de definitieve naam, Barnet FC, gekozen. De eerste jraen werkte Barnet FC hun wedstrijden af in de Olympian League. In 1888 wisten The Beesvoor het eerst te promoveren en daardoor speelde de ploeg sinds dat jaar in de North London League. Barnet FC trof teams als Finchley, London Caledonians, Cowley Athletic en Barnet Grammar School. Clubs die tegenwoordig allemaal niet meer bestaan. Barnet wist de eerste seizoenen in de North London League niet te imponeren.


Davids in actie voor Barnet (Foto: Pro Shots)

In 1893 vond er echter een grote verandering plaats, aangezien de lokale rivaal Clifford FC ophield met te bestaan. De meeste spelers van deze ploeg stapten over naar Barnet en dit gaf de ploeg een impuls. Barnet eindigde het jaar erop derde en won daarmee de bronzen medaille. De beste drie ploegen in de North Londen League kregen destijds medailles voor hun prestaties. De eerste echte prijs werd vervolgens in het Old Salisbury Hotel gevierd, wat naderhand het smoking concert werd genoemd. Vier jaar later was er nog meer reden tot feest, want in 1897 wist Barnet zelfs de North Londen League te winnen. In dat jaar kwam ook een nieuwe grote rivaal in de competitie. Barnet Avenue FC, herrezen uit het as van Clifford FC, speelde vanaf dit jaar ook mee in de North London League.

In de loop der jaren wist Barnet steeds meer te groeien. De ploeg mocht uitkomen in de Londen League Division Two, waar ook clubs als Fulham in actie kwamen. Tot ieders verbazing eindigde Barnet zelfs ook in deze sterke competitie bovenaan. Het kampioenschap werd echter niet vertrouwd door de FA en de Engelse voetbalbond startte een onderzoek. Diverse zaken kwamen naar boven, van zwart geld tot omkoperij. Het bestuur van Barnet werd geschorst en ook veel spelers mochten lange tijd niet in actie komen. Barnet kon niets anders doen dan zichzelf op te heffen. Barnet Avenue FC werd vervolgens de club van de stad, maar de meeste niet-geschorste spelers maakten de overstap naar Alston Works FC.

Na een aantal jaren waren de meeste schorsingen van de verschillende bestuurders en spelers weer opgeheven en zij besloten gezamenlijk in 1905 met Barnet een herstart te maken. Een jaar later besloot Barnet om te fuseren met Alston Works en deze twee teams gingen samen verder als Barnet Alston FC. In 1907 werd neergestreken op Underhill, wat nog altijd de thuishaven is van de ploeg. Toch werd de fusie geen succes en in 1912 gebeurde het onvermijdelijke; fuseren met aartsrivaal Barnet Avenue FC.


Underhill, sinds 1907 de thuisbasis van Barnet (WikiCommons/yellowkidltd)

Spelers met een verhaal bij Barnet

Oscar Linkson wordt in Barnet nog altijd gezien als één van de beste spelers die Barnet ooit heeft voortgebracht. Linkson werd in 1888 geboren in New Barnet en ging op jonge leeftijd spelen voor Barnet Alston FC. In 1908 klopte Manchester United aan de deur voor het grote talent en Linkson besloot de overstap te maken. Met ManU wist Linkson in 1911 landskampioen van Engeland te worden. In december 1916 kwam Linkson echter om het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. De Brit werd slechts 28 jaar.


Oscar Linkson, één van de beste spelers die Barnet heeft voortgebracht

Lester Finch is de beste speler die Barnet ooit heeft voortgebracht. Hij was in 1946 aanvoerder van het team dat voor maar liefst 53.000 toeschouwers op Stamford Bridge de finale om de FA Amateur Cup met 3-2 won van Bishop Auckland. Daarnaast is Finch tot op heden de enige speler die, uitkomend voor Barnet, een interland voor het ENgelse elftal speelde. In 1936 kwam de Engelsman ook al uit op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Engeland kwam tijdens deze Spelen echter niet uit als zelfstandig land, maar als Groot-Brittannië.  Finch speelde op 7 juni 1941 in Cardiff tegen Wales zijn enige interland. De wedstrijd werd uiteindelijk met 2-3 gewonnen. Het woord clubliefde komt zeker voor in het woordenboek van Finch. Hij speelde zijn gehele loopbaan voor Barnet. Tussen 1928 en 1953 speelde het clubicoon van Barnet maar liefst 476 wedstrijden en kwam hij tot 226 doelpunten. De Supporers Association wilde Finch eren en vernoemde een prijs naar hem. De Lester Finch Award is een prijs die werd toegekend aan mensen die veel voor de club betekenen. Zo werd de prijs in 2001 uitgereikt aan de groenteman van de club, die al tijden lang zorgde voor een keurig voetbalveld.

In 1975 kwam de ploeg inmiddels uit in de Southern League Division. Barnet degradeerde echter dat jaar en kon opnieuw beginnen. De ploeg besloot echter uit een ander vaatje te tappen en trok een ex-international aan die voor ploegen als Chelsea, Tottenham Hotspur en AC Milan had gespeeld. De fans van Barnet gingen niemand minder van Jimmy Greaves op Underhill zien schitteren. De achterban van Barnet kon het nauwelijks geloven. De komst van Greaves werd als een enorme stunt gezien en tegenstanders stonden destijd eigenlijk al een doelpunt achter als ze tegen Barnet moesten spelen. De ploeg werd dat jaar dan ook kampioen.

In 1979 werd de Alliance Premier League, voorloper van de Conference, opgericht. Barnet was één van de grondleggers en maakte vanaf dit jaar deel uit van de nieuwe divisie onder de profdivisies. Ook werd een nieuwe manager aangesteld, de destijds 34-jarige Barry Fry. Hij zou uiteindelijk tot de meest roemruchte manager uit de clubgeschiedenis uitgroeien. Fry stond vooral bekend om zijn grote mond, wat hem diverse keren in de problemen bracht. In 1983 kwam Fry opnieuw in het nieuws, nadat hij 's nachts het gras liep te maaien van Underhill. Op dat moment was Fry ook groundsman, aangezien daar geen geld voor was. Omwonenden klaagden bij de politie en Fry, die werd aangezien als een gek in plaats van de manager van Barnet, werd gearresteerd.

Het gesprek met de politie ging volgens Fry als volgt:

Politieman: "Oi! You've done thousands of pounds worth of damage to this pitch, you maniac."
Fry: "Of course I haven't. It isn't worth two bob!"
Politieman: "Can you come this way sir?"
Fry: "I am Barry Fry, the Manager."
Politieman: "And I am Father Christmas!"

Barnet FC dit seizoen

Barnet acteert dit seizoen op het derde niveau van Engeland; de League Two. De ploeg speelt dit seizoen tegen ploegen als York City, Fleetwood Town, Wycombe Wanderers en Dagenhem & Redbridge FC. De ploeg staat na achttien duels op een teleurstellende 24e en laatste plaats. Behalve Edgar Davids staat er nog een Nederlandse voetballer onder contract bij Barnet. Sinds dit seizoen speelt Collins John in het geel-zwarte tenue van Barnet. Verder herbergt de ploeg dit seizoen weinig bekende namen.

Davids kwam afgelopen maand negatief in het nieuws namens Barnet. Tijdens de thuiswedstrijd tegen middenmoter Accrington Stanley ontving Davids zowel in de 77e als de 84e minuut een gele kaart, wat hem dus een rode prent opleverde. Uiteraard zal FOK!sport de verrichtingen van Davids en John dit seizoen bij Barnet op de voet volgen.


Edgar Davids als speler/trainer bij Barnet FC (Foto: Pro Shots)