[Intro] African Cup of Nations 2013

Van 19 januari tot 10 februari 2013 wordt in Zuid-Afrika de 29e editie van de African Cup of Nations, in Nederland beter bekend als de Afrika Cup, afgewerkt. De winnaar van dit toernooi plaatst zich voor de FIFA Confederations Cup 2013. Op de eerste pagina stellen we jullie de deelnemende landen voor. Op pagina twee is een overzicht van de stadions en een speelschema te vinden.

De African Cup of Nations vonden normaal altijd in de even jaren plaats, maar de Afrikaanse voetbalbond (CAF) maakte in 2011 bekend dat per 2013 het toernooi in de oneven jaren wordt afgewerkt. Reden hiervan was om daardoor uit het vaarwater van de EK's en WK's te blijven. In eerste instantie maakte de CAF bekend dat Libië het toernooi van 2013 zou mogen organiseren, maar vanwege de ongeregeldheden in 2011 besloot de CAF om de organisatie van de toernooien van 2013 en 2017 om te wisselen. Zodoende mag Zuid-Afrika het toernooi van 2013 organiseren, terwijl Libië in 207 als gastheer fungeert.

Meest opvallende afwezige deelnemer is Egypte. Het land deed maar liefst 22 keer eerder mee aan de African Cup of Nations en kroonden zich zeven keer tot eindwinnaar. Net als vorig jaar kwam Egypte ook dit jaar niet door de kwalificaties. De Farao's verloren in de eerste kwalificatieronde zeer verrassend van Centraal-Afrikaanse Republiek (1-1 en 2-3). Ook Kameroen, zestienvoudig deelnemer, kwalificeerde zich niet. De Ontembare Leeuwen wonnen het toernooi viermaal, maar kwamen dit jaar niet door de kwalificatie. Kaapverdië bleek te sterk.

De gekwalificeerde landen:

Poule A:

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika fungeert als gastland en zodoende hoefde Bafana Bafana geen kwalificatiewedstrijden af te werken. De beste prestatie van Zuid-Afrika, dat zeven keer eerder meedeed aan het toernooi, dateert uit 1996. Destijds kroonde het land zich tot eindwinnaar. Meest bekende speler in de selectie van Zuid-Afrika is Ajax-speler Thulani Serero.

Marokko

De Marokkaanse ploeg doet dit jaar voor de vijftiende maal mee aan het Afrikaanse eindtoernooi. De Leeuwen van de Atlas ontdeden zich in de laatste kwalificatieronde van Mozambique. Marokko won het toernooi in 1976. De Marokkaanse selectie herbergt vier 'Nederlandse Marokkanen'; Nordin Amrabat (Galatasaray), Karim El Ahmadi (Aston Villa), Mounir El Hamdaoui (Fiorentina) en Oussama Assaidi (Liverpool).


Karim El Ahmadi maakt deel uit van de Marokkaanse selectie (Foto: Pro Shots)

Kaapverdië
Kaapverdië is dit jaar de enige debutant tijdens de African Cup of Nations. Het land versloeg in de laatste kwalificatieronde zeer verrassend Kameroen en zodoende doet Kaapverdië voor de eerste keer mee aan het Afrikaanse eindtoernooi. Guy Ramos (RKC Waalwijk), Toni Varela (Sparta Rotterdam) en Josimar Lima (FC Dordrecht) maken deel uit van de Kaapverdische selectie.

Angola
Angola doet dit jaar voor de zevende keer mee. De beste prestatie van het land dateert uit 2010. Destijds haalde het Zuid-Afrikaanse land de kwartfinales. Angola schakelde in de laatste kwalificatieronde Zimbabwe uit.

Poule B:

Ghana

Ghana doet voor de achttiende keer mee aan de African Cup of Nations. The Black Stars wisten zich 13 oktober 2012 te kwalificeren door in de laatste kwalificatieronde af te rekenen met Malawi. Ghana kroonde zich al viermaal tot eindwinnaar van het toernooi (1963, 1965, 1978 en 1982). Bekende spelers in de selectie van Ghana zijn Michael Essien (Real Madrid) en Asamoah Gyan (Sunderland). Nana Asare, aanvaller van FC Utrecht, behoort niet tot de selectie.

Mali
Mali doet voor de zevende keer mee aan de African Cup of Nations. Botswana werd 13 oktober 2012 in de laatste kwalificatieronde verslagen en zodoende mag Mali zich opmaken voor hun achtste African Cup of Nations. De beste prestatie van het land dateert uit 1972. Destijds werd in de finale met 3-2 van Congo verloren. Mohamed Sissoko (Juventus) en Seydou Keita (voormalig FC Barcelona) zijn de meest bekende spelers uit de Malinese selectie.

Niger

Niger deed eenmaal eerder mee aan het Afrikaanse eindtoernooi. Vorig jaar strandde het land in de groepsfase. In een groep met Gabon, Tunesië en Marokko eindigde het land zonder punten onderaan. Niger schakelde in de laatste kwalificatieronde Guinee uit en zodoende mag het land dit jaar proberen de prestatie van vorig jaar te verbeteren.

Congo-Kinshasa
Congo-Kinshasa doet voor de zestiende keer mee aan de African Cup of Nations. Het land kroonde zich in 1968 en 1974 tot eindwinnaar. In de laatste kwalificatieronde won het land van Equatoriaal Guinea. Anderlecht-spelers Dieumerci Mbokani en Chancel Mbemba maken deel uit van de selectie.

Zambia kroonde zich vorig jaar tot eindwinnaar (Foto: Pro Shots)

Poule C:

Burkina Faso
Voor de negende keer zal Burkina Faso meedoen aan de African Cup of Nations. Het land plaatste zich door de Centraal-Afrikaanse Republiek in de laatste kwalificatieronde te verslaan. Het land behaalde de beste prestatie in 1998. Destijds eindigde Burkina Faso als vierde.

Ethiopië
Ethiopië doet dit jaar voor de tiende keer mee aan de African Cup of Nations. Het land, dat in de laatste kwalificatieronde afrekende met Soedan, won in 1962 het toernooi.

Zambia
Zambia doet dit jaar voor de zestiende keer mee aan de African Cup of Nations. Het land won de editie van 2012 en is daardoor titelverdediger tijdens dit toernooi. Zambia wist zich te kwalificeren door in de laatste kwalificatieronde af te rekenen met Oeganda. Meest bekende speler in de Zambiaanse selectie is FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga.

Nigeria
Het Nigeriaanse elftal, winnaar in 1980 en 1994, kwalificeerde zich voor de African Cup of Nations door in de laatste kwalificatieronde te winnen van Liberia. Het land deed zestien keer eerder mee aan het eindtoernooi. John Obi Mikel (Chelsea), Victor Moses (Chelsea) en Taye Taiwo (Dynamo Kiev) zijn de meest in het oog springende namen in de selectie van Nigeria.

Poule D:

Togo
Togo doet dit jaar voor de zevende keer mee aan de African Cup of Nations. Het land rekende in de laatste kwalificatieronde af met Gabon. Togo wist nog nooit de groepsfase te overleven. In 2010 werd de spelersbus van Togo aangevallen bij de grens van Angola. Daarbij vielen drie doden, de buschauffeur, de woordvoerder van het elftal en de assistent-bondscoach Améleté Abalo. Het land besloot vervolgens om niet meer mee te doen aan het eindtoernooi. Emanuel Adebayor, boegbeeld van Togo, zal niet meedoen. Hij heeft een punt gezet achter zijn interlandcarrière.

Tunesië
Tunesië doet dit jaar voor de zestiende keer mee aan de African Cup of Nations. Het Noord-Afrikaanse land ontdeed zich in de laatste kwalificatieronde van Sierra Leona en gaat zodoende in Zuid-Afrika op jacht naar hun tweede eindzege. Eerder won het land in 2004 de titel door Marokko met 2-1 te verslaan.

Ivoorkust
Ivoorkust doet dit jaar voor de twintigste keer mee aan de African Cup of Nations en is daarmee deze editie het land met de meeste deelnames. De Olifanten ontdeden zich in de laatste kwalificatieronde van Senegal. De beste prestatie van Ivoorkust dateert uit 1992. Destijds werd het toernooi gewonnen nadat Ghana na strafschoppen werd verslagen. Didier Drogba (Shanghai Shenhua), Yaya Touré (Manchester City), Wilfried Bony (Vitesse), Salomon Kalou (Lille OSC) en Gervinho (Arsenal) zijn een aantal namen uit de sterke selectie van Ivoorkust. Feyenoord-aanvaller Sekou Cissé werd niet opgeroepen voor de African Cup of Nations.

Algerije
Algerije doet dit jaar voor de vijftiende keer mee aan het Afrikaanse eindtoernooi. De winnaar van 1990 rekende in de laatste kwalificatieronde af met Libië. Bekende spelers uit de Algerijnse selectie zijn Sofiane Feghouli (Valencia), Djamel Mesbah (AC Milan) en Rafik Djebbour (Olympiakos)


Ivoorkust treedt aan met onder meer Wilfried Bony en Yaya Touré (Foto: Pro Shots)