Myst door de jaren heen

URU: Ages Beyond Myst is weer als vanouds ontwikkeld door Cyan. Toch past het spel eigenlijk niet in het Myst-concept, omdat het in tegenstelling tot de eerdere delen niet node-based is maar echt 3D, en omdat je moet rennen en springen en zelfs dood kunt gaan. Ook kan je niet willekeurig je spel opslaan maar moet je op zoek naar stukjes stof met de afbeelding van een hand om je voortgang vast te leggen.

<\/center>

Het spel gaat over de D\\\'ni Restoration Council. De oude werelden van de D\\\'ni zijn herontdekt en men wil ze openstellen voor toeristen. Yeesha stuurt jou erop uit om te onderzoeken of dat wel zo\\\'n goed plan is.

<\/center>

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit een online adventure zou worden, waarin spelers over de hele wereld samen puzzels zouden kunnen oplossen. Ook zouden er constant nieuwe Ages en nieuwe puzzels toegevoegd worden zodat het spel nooit afgelopen zou zijn. Helaas ging dat niet door. Een aantal van de werelden die bedoeld waren voor de online versie zijn als expansionpack voor de single-player versie uit gebracht (To D\\\'ni en Path Of The Shell).

<\/center>

De view in dit spel is afwisselend first- en thirdperson en de speler moet zijn eigen avatar creëren. De speler kan zich vrij in de werelden bewegen en heeft een eigen Age (Relto) waar alle boeken en kledingstukken opgeslagen worden.