De Wii-launch

Nintendo Revolution. Dat was de naam van de next-gen console waar Nintendo mee bezig was en op de E3 in 2005 konden we hem dan eindelijk bewonderen (alleen een lege behuizing). Helaas liet Nintendo heel weinig los over de mogelijkheden van de Revolution, behalve dat je oude retro-games kon downloaden. Veelvuldig werd er verteld dat de Revolution een echte revolutie zou betekenen in de games-wereld, maar hoe dat zou gebeuren wilden ze niet vertellen.



Op FOK! zijn in het GAM forum bijna 150 topics vol gepraat met discussies en roddels over die zogenaamde revolutie. Zou Nintendo komen met Virtual Reality helmen? Wat zijn de specs van de console? Waarom zit er geen 5.1 output op? Is HD nu wel of niet een vereiste? Komt er donderdag nu echt een megaton!?!?!



De legendarische helm uit het Nintendo ON filmpje gemaakt door een fan

Omdat Nintendo niks wilde vertellen over de nieuwste console kwamen de meest vreemde geruchten in de wereld. Ook werd elke uitspraak als een aanwijzing gezien en elke week zou er wel een megaton (een aankondiging door Nintendo) komen.

Nadat eind 2005 de controller werd getoond aan het publiek ging het helemaal hard met de discussies en er ontstonden duidelijke believers en non-believers. Nintendo heeft een bepaald idee over de toekomst van gamen en wil daarom een nieuwe doelgroep aantrekken, de zogenaamde non-gamers. Zo vlak voor de E3 in 2006 werd de uiteindelijke naam bekend gemaakt, Wii dus, en dat zorgde voor de nodige opschudding. Veel mensen vonden het maar raar om met je Wii te gaan gamen, terwijl anderen het geweldig vonden.

Wii can easily be remembered by people around the world, no matter what language they speak. No confusion. No need to abbreviate. Just Wii.

Op de E3 in 2006 waren de eerste games speelbaar en was het voor veel sites mogelijk om voor het eerst met de Wii-controller te zwaaien. Veel reviews en previews verschenen op het internet en de hype begon langzaam snelheid te krijgen. In een conferentie vlak voor de Tokyo Game Show in 2006 werd dan eindelijk de prijs en daum bekend gemaakt, vanaf 8 december zouden de Nederlanders een Wii kunnen kopen voor 250 euro.

De Wii op de E3 (hey dat rijmt...)

Na maanden wachten, speculeren en discussiëren was het dan bijna zover. De Nintendo Wii zou te koop zijn in Nederland. De hypetrein was begin december op volle snelheid en heel veel gamers wilden zo snel mogelijk gamen met de nieuwste Nintendo console; de Wii!

Vele gamers kwamen al de dag voor de release als zombies uit hun holen gekropen om zo snel mogelijk die felbegeerde Wii in de wacht te slepen. Dat dit een hele klus zou zijn werd door sceptici al van tevoren voorspeld, en is uiteindelijk ook waarheid gebleken. De slordige 10.000 Wii\'s die Nintendo naar Nederland verscheepte was bij lange na niet genoeg om de vele gamers in hun honger te voorzien, wat op sommige plaatsen zelfs tot Amerikaanse taferelen leidde. Het feit dat wij mensen ook maar gewoon veredelde dieren zijn komt maar weer eens pijnlijk naar boven in dit filmpje. Je ziet hoe het kleine aantal van twaalf Wii\'s wordt besprongen door een onevenredig aantal klanten. Zelfs geweld en diefstal worden niet geschuwd om aan een Wii te komen, zo blijkt onder andere uit een topic in Klaagbaak.

\'Je moet \'m gewoon pre-orderen, dan komt het wel goed joh!\' was een veelgehoorde uitspraak. Maar ook mensen die dachten door de Wii te reserveren gewoon op 8 december met de witte afstandsbediening te kunnen zwaaien, kwamen bedrogen uit. Vele winkeliers namen alle reserveringen met dollartekens in de ogen aan, zonder te weten hoeveel Wii\'s ze nou eigenlijk bij de launch zouden krijgen. Het gevolg zien we nu: een lijst met daarop meer dan honderd reserveringen en vier klanten die op de launchdag een Wii mee naar huis nemen. Het is te hopen voor Nintendo dat ze de voorraden zo snel mogelijk in ruime mate aan kunnen vullen, want dan hebben ze met de Wii het ideale kerstcadeau in handen.

Japan in de rij voor de Wii

Het openen van de doos van een nieuwe console is voor vele gamers toch altijd weer een magisch moment. Maar om het aantal hartklachten wat in te perken belichten we in deze special even de inhoud van de doos. Zowel van binnen als van buiten ziet alles er mooi uit en de onderdelen zijn met zorg verpakt. De vijf voornaamste dingen zijn de Wii zelf (met standaard), één Wiimote (met polsbandje en twee AA-batterijen), één nunchuk uitbreiding, de sensorbalk en de game Wii Sports, de rest bestaat uit kabels (geen componentkabel, maar de goedkopere composietkabel) en boekjes. Na alles uitgepakt en aangesloten te hebben kun je dus gelijk aan de slag met de Wii. Enkel voor het gebruikmaken van de online-mogelijkheden heb je zelf een draadloos accesspoint nodig, dit kan ook de door Nintendo apart verkochte USB-stick zijn.