FOK!games en de GamesCom

gamescom

Naast de Electronic Entertainment Expo, kortweg E3, en de Tokyo Games Show waren er jaren geleden ook enkele kleinschalige Europese beurzen waaronder de ECTS in Engeland en de GamesConvention in Leipzig, Duitsland. Deze laatste groeide uit tot de grootste gamesgerelateerde beurs van Europa. Bijzonder aan deze beurs was, dat er niet alleen een dag en een stuk van de beursvloer gereserveerd waren voor professionals, een groot gedeelte was ook toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in games. Een nadeel van de GamesConvention was wel dat Leipzig voor internationale bezoekers niet heel goed bereikbaar is. Ook was het beursgebouw niet berekend op verdere groei. Toen vorig jaar een concurrerende beurs werd aangekondigd in de vorm van de GamesCom in Keulen, die ook nog eens gelijktijdig met de GamesConvention plaats zou vinden, was het dan ook snel 'over en uit' voor de Oost-Duitse beurs. Zij behielden wel de rechten op de naam GamesConvention en organiseren nu beurzen die zich uitsluitend bezighouden met online gaming.

De GamesCom in Keulen wordt dit jaar dus voor de tweede keer georganiseerd, en men verwacht nog meer bezoekers uit nog meer verschillende landen dan vorig jaar. In 2009 bezochten 245.000 mensen uit 48 verschillende landen de GamesCom, waaronder 17.000 beroepsmatige bezoekers en zo'n 4.000 journalisten. De 458 standhouders namen samen ruim 120.000 vierkante meter vloeroppervlak in beslag. Daarmee was de beurs in een klap de grootste ter wereld, maar dit jaar moet het nog groter worden. De beurs is dit jaar van 18 tot en met 22 augustus waarbij de 18e alleen toegang is voor vakbezoekers en pers, en de overige dagen voor iedereen.

FOK!games stuurt dit jaar een hele afvaardiging, wat gaan we doen en waar hebben we zin in?

banner
Koosy: Ik verwacht met een hoop nieuwe hardware te mogen spelen. De 3DS, Move, Kinect en de Rock Band 3-controller hoop ik allemaal in mijn handen te kunnen houden.
Wc-eend: Ik verwacht niet veel exclusieve aankondigingen maar ik verwacht wel meer te zien van dingen die op de E3 zijn aangekondigd. Aangezien ik ook naar de beurs ga met een aantal crewleden verwacht ik een hoop gezelligheid en nog meer te gaan leren over de industrie.
Ritse: Veel motion controls, veel titels die we al gezien hebben op de E3 nog een keer. Een hoop hectiek, drukte en boothbabes.

Banner
D-vide: Ik zal er maar direct eerlijk over zijn. Final Fantasy-titels, Half-life (2: episode) 3, Elder Scrolls 5. Hiernaast hoop ik ineens spontaan een nieuwe IP te ontdekken die ik lekker op de voet kan volgen. Daarnaast hoop ik weinig drukte en veel speeltijd.
Koei: Zoals al enkele jaren hoop ik op een nieuwe Rainbow Six, maar ik verwacht weer teleurgesteld te worden. Verder hoop ik op een leuk feestje, al wordt het lastig om er een vreemder feestje van te maken dan dat van CCP vorig jaar. Oh, en de aankondiging van de PSP2 zou ook leuk zijn!
Pheno: Na bij Nintendo en Konami al twee pareltjes van Wii-games (Kirby's Epic Yarn en A Shadows Tale) te hebben gezien, hoop ik dat ik er nog meer ga ontdekken op GamesCom. De console kan het wel, maar nu de ontwikkelaars nog. Met Sony Move in het vooruitzicht zullen ze ook wat serieuzer aan de slag gaan met games, motioncontrollers zijn geen gimmick meer, het is een nieuwe business.

banner
Koosy: Te veel toffe games! Ik zal maar één dag aanwezig zijn en hoop niet dat ik moeilijke keuzes zal moeten maken.
Liz: Dat er weer niets anders te eten is dan vieze vette braadworst zodat ik op koffie en abrikozengebak moet overleven. En dat er toffe dingen tegelijkertijd plaatsvinden zodat ik dingen moet missen.
Nebo: Ritse. Hij heeft plechtig beloofd een jurkje aan te trekken op de beurs als ik deze meeneem. Ik denk dat ik mijn angsten maar eens ga overwinnen en ook daadwerkelijk een jurkje zal kopen voor deze prachtige gelegenheid

Banner
Pheno: Als het er is, voor of achter de schermen: Diablo 3. Als fan(atic) met meer dan een decennium aan speeltijd aan de vorige delen zal niemand verbaasd zijn. Ik ga dan ook zeker even kijken bij Dungeon Siege 3, om te zien wat ze denken te doen tegen de heer en meester van de hack & slash games. Om ze daarna te vragen of ze nog voor of na Diablo 3 denken uit te komen. Bij het foute antwoord ga ik ze vreselijk uitlachen.
Nebo: Tijdens de persdag zal ik vooral te vinden zijn in de buurt van Ubisoft om games als Assassin's Creed: Brotherhood, Driver en Ghost Recon te spelen en ze aan de tand te voelen over Beyond Good & Evil 2. Verder vermoed ik dat ik de Nintendo-stand veel zal opzoeken. Microsoft zoek ik ook nog wel even op om te dansen met Kinect en ik wil natuurlijk ook even toveren met PlayStation Move. Eigenlijk vermoed ik dat jullie me overal wel kunnen vinden, want ik ben in de buurt van Ritse en die draagt een jurkje, dus dat valt op!
Wc-eend: Ik ben een groot fan van Amerikaans show-worstelen dus ik zal bij de THQ-stand met de WWE-games te vinden zijn. Daarnaast heb ik dit jaar voor het eerst Fallout 3 gespeeld en ben ik zeer benieuwd naar Fallout: New Vegas.

Banner
D-vide: Alle hallen die games hebben die me meer laten bewegen dan de (goeie) Wii-titels. Kinect en Move kunnen met echt mijn spreekwoordelijke achterwerk roesten. Waar heb je nou die fitness-games voor nodig?! Omdat je het te zwaar vindt om naar de sportschool te lopen? Hetzelfde als een groot Big Tasty menu te halen bij de McDonalds met een Cola Light. Je doet het alleen om je gezond te voelen, maar het helpt geen flikker.
Pheno: Vermijden is voor pussies. Al zal ik alles wat zang en dans in zich heeft op grote afstand bekijken. Dat is beter voor mij en voor de omstanders die geen gehoorschade of andere pijnlijke momenten willen.
Ritse: Geen een, ik wil alles zien, proeven, voelen en horen. Misschien de zaal met alle vage Duitse titels. Voor de rest kan ik niets bedenken.

Banner
Liz: Net als voorgaande jaren gaat er in mijn bagage een flinke stapel handleidingen van oude games mee in de hoop dat er een developer rondloopt waar ik nog geen handtekening van heb.
Koei: Handtekeningen zijn zooo 1995. Ik ga voor foto's. Ik zou graag Sackboy tegen het lijf lopen en met hem op de foto gaan. Daarnaast zoek ik een nieuw heel lelijk persoon om mee op de foto te gaan, zodat ik de foto van mij met een of andere hele enge Hells Angel van vorige GamesCom kan vervangen door een nieuwe.
D-vide: Graag de handtekening van degene die de persconferentie van Konami deed. 1 million troops... Woooooow...

Op de volgende pagina vind je de voorlopige line-ups. Niet van iedere standhouder is bekend welke games speelbaar zullen zijn en welke alleen achter de schermen worden getoond.