Myst door de jaren heen

Het derde deel in de Myst-serie werd niet door Cyan ontwikkeld maar door Presto Studios. Atrus en Catherine wonen inmiddels in Tomahna. Jij komt op bezoek en ziet Catherine met een baby (Yeesha). Ze vertelt je dat Atrus in zijn lab is, dus ga je naar binnen. Terwijl je met Atrus staat te praten komt er ineens een indringer binnen die het boek van Releeshahn steelt. Hij linkt onmiddellijk terug maar laat daarbij zijn linking book vallen. Dat vormt je eerste stap in je zoektocht door verschillende Ages waaronder J\\\'nanin (Age of Learning), Voltaic, Amateria (Dynamic Age) en Edanna (Nature Age).

<\/center>

De man blijkt door enkele vervelende daden van Sirrus en Achenar (de zonen van Atrus en Catherine) van de rest van zijn wereld afgesloten te zijn. Hij is hierdoor krankzinnig geworden en zint op wraak. Uiteindelijk is het aan de speler om Saavedro gevangen te nemen of hem naar zijn eigen wereld terug te laten keren.

<\/center>

Ook over de periode tussen Riven en Exile verscheen een boek: Myst The Book Of D\\\'ni. Hierin gaan Atrus en Catherine op zoek naar overlevenden in de vernietigde D\\\'ni wereld. Ze willen de oude beschaving herbouwen en ontdekken in de Tehranee Age afstammelingen van de D\\\'ni. Slavernij is er echter heel normaal. Atrus besluit een geheel nieuwe wereld te schrijven voor de D\\\'ni, Releeshan.