Myst door de jaren heen

Astrid (lizardtattoo)
\"A great injustice has been done... and I, Atrus, have paid the price.\"

Als je een oud boek vindt en oppakt, word je naar het mooie, maar lege eiland Myst getransporteerd. Het is slechts één va de vele alternatieve werelden die door de eeuwenoude beschaving de D\'ni tot leven worden geroepen door er een boek over te schrijven. Atrus is een afstammeling van de D\'ni en ontdekt dat er iets vreselijk fout gaat op Myst. Iemand vernielt uit hebzucht zijn creaties. Bovendien zitten zijn beide zoons Sirrus en Achenar gevangen. Door het vinden van de ontbrekende pagina\'s van die boeken hoop je hen te kunnen bevrijden. Tot je een briefje vindt waaruit blijkt dat Atrus denkt dat één van zijn zoons verantwoordelijk is voor de vernielingen. Aan jou de taak om uit te zoeken welke van de twee broers je kan vertrouwen door het vinden van aanwijzingen die verspreid liggen over de werelden (Selenic Age, Stoneship Age, Mechanical Age en Channelwood Age).

Myst

Het verhaal werd ondersteund door foto-realistische graphics, filmpjes en animaties. Voor die tijd was dat een unicum. Het team van Cyan heeft ruim twee jaar intensief aan Myst gewerkt op basis van een idee van de broers Rand en Robyn Miller. Het spel werd in eerste instantie voor de Macintosh ontwikkeld maar al snel werd ook een versie voor de PC uitgebracht.


Myst Masterpiece Edition

Van het spel is in 1996 een 24-bit remake gemaakt, Myst Masterpiece Edition, en in 2001 een 3D remake genaamd RealMyst. Hiermee konden Rand en Robyn veel beter laten zien wat ze eigenlijk voor ogen hadden maar wat in 1993 door technische beperkingen niet mogelijk was. RealMyst bevat een extra Age, Rime, waar nog een paar puzzels te vinden zijn.


RealMyst

De gebeurtenissen voor Myst zijn beschreven in de boeken Myst The Book Of Ti\'Ana en Myst The Book Of Atrus. De boeken beschrijven hoe het meisje Anna de D\'ni beschaving ontdekt in een ondergrondse spelonk, en met Aitrus trouwt. Wanneer twee D\'ni een opstand organiseren en alles vernietigen weet Anna nog net met haar zoon Gehn te vluchten naar de oppervlakte.

Jaren later krijgt Gehn een zoon, Atrus. Hij keert terug naar de D\'ni grot om de oude kunst van het schrijven nieuw leven in te blazen en laat de opvoeding van Atrus aan Anna over. Wanneer Gehn terugkeert om Atrus op te halen, weigert deze met zijn vader mee te gaan. Gehn neemt wraak door Catherine, Atrus\' vrouw, op te sluiten in Riven.