FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAM
Pechtold
VOORNAAM
Alexander
PARTIJ
Democraten 66 (D66)

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
De baan kwam vrij en het leek me wel leuk. Nee serieus, de reden voor mij om voor D66 te kiezen is de genuanceerde manier van politiek bedrijven en het feit dat ik ben opgevoed met de idee dat je macht en gezag niet als vanzelfsprekend moet beschouwen. En dan is het uiteindelijk een eer als je voor zo'n partij lijsttrekker mag worden.

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Onze grootste prioriteiten zijn onderwijs en integratie. Goed onderwijs geeft de beste kansen: op je eigen boterham kunnen verdienen, maar ook op integratie en echt meedoen in de maatschappij. Iedereen moet de mogelijkheid krijgen het beste uit zichzelf te halen. Zo ontstaan vrije, mondige burgers die in staat zijn hun eigen beslissingen te nemen.
De andere prioriteit is integratie, omdat wij vinden dat dit momenteel op de verkeerde manier wordt aangepakt. Het integratiebeleid van de laatste jaren was hardvochtig, willekeurig en ineffectief. Tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen zijn vergroot en het internationale imago van Nederland is geschaad. Dat moet anders. D66 ziet niets in gedwongen inburgeren. Integratie gaat niet via wetten, regeltjes of gedwongen examens. Dat is duur, bureaucratisch en levert niets op. D66 gelooft in integratie door werk en onderwijs. Taalachterstanden vroeg opsporen en bestrijden, goed onderwijs, schooluitval bestrijden, oude wijken saneren en kansen geven op werk: zo schep je ruimte voor mensen om zichzelf te integreren. Dát werkt wel!

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Jongeren zijn allemaal verschillend en vinden dus heel veel verschillende dingen belangrijk, net als grote mensen dus eigenlijk. Een aantal zaken uit het programma van D66 is specifiek op jongeren gericht:
- Musea worden gratis voor jongeren tot 18 jaar.
- Op dance-feesten wordt de veiligheid van drugs getest.
- D66 wil de dance-cultuur veel serieuzer nemen.
- Softdrugs worden gelegaliseerd.
- De identificatieplicht (die veel jongeren treft) wordt afgeschaft.
- Jongeren komen makkelijker aan een baan, omdat de arbeidsmarkt wordt geflexibiliseerd.
- De jeugdzorg gaat effectiever werken.
- Het wordt makkelijker en aantrekkelijker om verschillende opleidingen achter elkaar te doen.
- Er komt meer laagdrempelige informatie over seksualiteit en het voorkomen van SOA's.
- Jongeren onder de 18 horen niet in de gevangenis, maar in speciale jeugdinrichtingen.
- Het wordt makkelijker om in het buitenland te gaan studeren.
- De politie gaat antihomoseksueel geweld registreren, docenten moeten specifiek homovijandigheid zondermeer veroordelen. Voorts moet er opvang komen voor allochtone homoseksuelen die tussen wal en schip raken. Alle scholen gaan een homo-vriendelijk beleid voeren.

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
D66 wil meer en beter onderwijs. Onze kinderen verdienen het allerbeste onderwijs. Investeren in kennis is nu essentieel. Wij willen dat Nederland koploper wordt op onderwijsgebied. Dat betekent een miljardeninvestering. Wij willen dat het Nederlandse onderwijs de hoogste kwaliteit en de meeste diversiteit biedt. Dat betekent vrijheid voor scholen en leerkrachten, universiteiten en wetenschappers om dat onderwijs naar hun eigen professionele inzicht en hun eigen goeddunken in te richten. En ruimte voor ouders, leerlingen en studenten om volop mee te beslissen. Onderwijs is de beste garantie voor verdere ontwikkeling, persoonlijk, maatschappelijk en economisch. Want wie goed is opgeleid en zelfstandig keuzes kan maken hoeft niet bang te zijn om niet mee te kunnen komen. Goed opgeleide mensen die niet bang zijn: dat zal de maatschappelijke samenhang en verbondenheid opleveren die we nu zo missen. Concreet wil D66:
- Betere betaling van goed opgeleide en goed functionerende leraren.
- Kinderen met een taalachterstand eerder naar school.
- De terugkeer van de MAVO, maatwerk in het VMBO.
- Betere doorstroming in het hoger onderwijs.
- Een opknapbeurt voor alle scholen.
- Conciërges op alle basisscholen.
- Differentiatie collegegelden masteropleidingen.

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
We geloven niet in strengere straffen, maar wel in betere handhaving en daarom stellen wij 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het Openbaar Ministerie en de rechtelijke macht. Volgens ons moet de nadruk veel meer liggen op goed onderwijs, voorkomen van schooluitval, begeleiden van spijbelaars, uitbreiding van heroïneverstrekking aan chronisch verslaafden, behandelplekken voor draaideurcriminelen en dergelijke. Slimme oplossingen die werken, geen symboolpolitiek!

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
D66 is niet voor een Verenigde Staten van Europa, maar voor een statenverbond. Dat wil zeggen: landen houden een eigen identiteit, maar werken op allerlei terreinen, zoals defensie en buitenlandse zaken, steeds nauwer samen. Voor D66 wordt Europa steeds meer ons binnenland. Overigens: D66 is inmiddels de enige partij die nog onomwonden voor verdere Europese samenwerking is. Een sterk en democratisch Europa, dat is wat we willen!

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
D66 heeft zich altijd sterk gemaakt voor meer betrokkenheid van de burgers bij de politiek. Dus ook in dit geval: als er een nieuwe Europese grondwet zou komen, zou die opnieuw in een referendum voorgelegd moeten worden.

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Wat we in ieder geval niet willen zijn politici die mensen tegen elkaar opzetten. Voor ons bestaan 'allochtonen' niet, voor ons bestaan er alleen individuele mensen met hun eigen kwaliteiten en problemen. Verwacht van D66 dus geen speciale acties voor nieuwe Nederlanders, of juist eindeloos gezeur over 'vreemdelingen'. Wij plaatsen mensen niet in hokjes en verwachten geen heil van symboolpolitiek als een verplichte inburgeringscursus of het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Waar wij wel in geloven, is in goed onderwijs en werk voor iedereen. Dan schep je ruimte voor mensen om zichzelf te integreren. Dát werkt wel!

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
Nederland heeft de afgelopen jaren kritiekloos achter de VS aangelopen. Dat heeft ertoe geleid dat we ons bijna gedachteloos in heilloze avonturen zoals Afghanistan en Irak hebben gestort. Om dat in de toekomst te voorkomen wil D66 een Europees leger en een Europees buitenlands beleid, om zo een tegenwicht te kunnen bieden aan de VS.

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Er is veel mis met de woningmarkt. Zo is het voor starters bijna onmogelijk een huis te kopen. Ook de huurmarkt functioneert niet: er zijn lange wachtlijsten voor huurwoningen en veel mensen betalen geen reële huur voor hun huurwoning. Daardoor zijn er bijvoorbeeld veel meer sociale huurwoningen dan je zou mogen verwachten. Het wordt hoog tijd om de hele woningmarkt - ook de hypotheekrenteaftrek - eens kritisch onder de loep te nemen.
Aan bestaande rechten zal echter niet getornd mogen worden, omdat de overheid de verantwoordelijkheid heeft zich voorspelbaar en betrouwbaar op te stellen richting de burger. D66 wil de hypotheekrenteaftrek daarom slechts in nieuwe gevallen beperken tot 500.000 euro. Door de komende decennia deze grens te hanteren zal de inflatie en de stijging van de waarde van huizen vanzelf ervoor zorgen dat de aftrek geleidelijk wordt afgebouwd. Op de lange termijn kan dan het vrijgekomen geld worden aangewend om de overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait af te bouwen.
Maar het meeste bereik je door meer huizen te bouwen. D66 vindt dan ook dat de uitgifte van grond voor redelijke prijzen moet worden gestimuleerd, en dat bij de verkoop van bouwgrond als voorwaarde moet worden gesteld dat binnen een bepaalde termijn voor vastgestelde prijzen wordt gebouwd. De meeste aandacht moet daarbij zijn voor het uitbreiden van het aantal (betaalbare) woningen voor jongeren en starters.

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
De politiek is een onzeker beroep: het kan van de ene dag op de andere afgelopen zijn. De wachtgeldregeling is ervoor bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen ondanks de onzekere vooruitzichten toch politicus willen worden. Maar het kan inderdaad wel wat minder: politici die twee jaar wachtgeld krijgen voor een paar weken kamerlidmaatschap: dat is overdreven. Overigens krijgen alle ambtenaren en leraren ook wachtgeld bovenop hun WW.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Grappig dat jullie dat vragen: D66 is juist opgericht om het politieke stelsel te veranderen. Dat willen we nog steeds. Niet zomaar, maar omdat we vinden dat mensen zelf moeten bepalen door wie ze bestuurd worden. Daarom willen we dat het makkelijker wordt om referenda te organiseren en zaken op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Ook willen we dat mensen zelf hun bestuurders kunnen kiezen: burgemeesters, commissarissen van de koningin, de minister-president en de voorzitter van de Europese Commissie. Ook willen we dat de Tweede kamer efficiënter werkt en zich meer met de hoofdlijnen en minder met details bezighoudt.

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Het Verdrag van Kyoto ondertekenen.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Ik heb nog geen blunder gemaakt die zo groot was dat ik die in een later stadium niet kon repareren.

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Een snelheidsovertreding met de auto.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Natuurlijk heb ik wel eens geblowd, maar - net als Clinton - heb ik niet geïnhaleerd! D66 pleit al jaren voor het legaliseren van softdrugs. Het is dwaas dat softdrugs wel mogen worden verkocht door coffeeshops, maar dat diezelfde coffeeshops ze niet mogen inkopen!

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Ach, als ik daar toch eens tijd voor had! En mijn kinderen zijn gelukkig nog te klein voor dat soort zaken. Het illegaal downloaden van muziek is, eh, hoe zal ik het zeggen, nou ja, het woord zegt het al, illegaal. NIET MEER DOEN DUS JONGENS EN MEISJES!

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Minister Veerman. Hij was een leuke en loyale collega.

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
Dat is eenvoudig: omdat er voor optimistische, ruimdenkende, vrijzinnige, internationaal georiënteerde mensen geen alternatief is!

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Huh? Wilt u zeggen dat er nog meer websites dan Fok.nl zijn? Waar kan ik die dan vinden?