FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAM
Troost
VOORNAAM
Herman
PARTIJ
Verenigde Senioren Partij (VSP)

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Ik ben lijsttrekker geworden omdat er niemand anders langs kwam en ik denk dat ik het wel kan.

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Onze grootste prioriteit is een zeer zakelijke en implementatie gerichte benadering van de problemen in het land. Daarbij willen we ons concentreren op die zaken die de inwoners werkelijk aan het hart gaan. Heel veel zaken moeten geen politieke problemen worden, met al de vertragingen en het geharrewar van dien. Problemen moeten opgelost worden.

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Jongeren vinden het geweldig om de wereld te ontdekken en daar zelf een goede plek in te vinden, met de nadruk op zelf. Het is hun eigen avontuur en ze zullen dus alles doen wat hun ouders eerder ook goed en fout gedaan hebben. Daarbij streven naar het beter doen is een geweldige uitdaging. Daar moet de politiek vanaf blijven. Hoogstens kan de politiek een aantal hulpmiddelen aanreiken. Goed onderwijs, goeie banenmarkt en hulp wanneer je in de problemen komt. Jongeren zijn veel wijzer dan we vaak denken.

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
Wij hebben geen plannen met het onderwijs. Hoogstens kunnen we, net als in het verleden, aangeven dat het noodzakelijk zal zijn om de eisen aan het onderwijs beter vast te leggen. Welk niveau van kennis moet een onderwijsinstelling afleveren om de leerlingen in het volgende niveau te laten slagen. Als de universiteit vast legt wat voor niveau de afgestudeerden moeten bereiken, zal ook het niveau voor de binnenkomers vast moeten staan. Dat is dan weer het niveau wat het middelbare onderwijs moet halen en zo vervolgens de lagere school.. Dit simpele idee haalde het niet omdat de universiteiten bang zijn minder aanmeldingen te krijgen. Zij worden naar verluidt betaald naar aantallen.. Zolang we die belemmerende handicap niet wegwerken is onderwijs hervorming gedoemd te mislukken.

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Er wordt al strenger gestraft de laatste jaren aldus een nationaal dagblad. Wij denken toch aan een ander beleid en dat vooral op het niveau van de kleine criminaliteit. Maar voor het beleid aan te passen moet er creatief nagedacht worden wat voor straffen draaideurcriminelen en kleine straatrovers te wachten staat. En vooral moet er inderdaad straf zijn. Nu lopen de betreffende daders al weer vrij op straat terwijl de andere betrokkenen de rotzooi mogen opruimen en de gevolgen mogen verwerken. Het oude schavot weer instellen?

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
De ontwikkeling van de Europese Unie dient de betroffen landen te dienen. In Frankrijk is dat het uitgangspunt. In de meeste andere landen ook. Een samenwerkingsverband of een federatie is een keuze die pas gemaakt kan worden wanneer het duidelijk is welke constructie het meest dienstig is. Dat kan in de loop van de tijd gaan veranderen. De enige fout die moet worden vermeden is dat men een besluit neemt waarvoor Europa en haar inwoners nog niet klaar is. De Brusselse technocratie zal zich dus anders moeten opstellen en niet overhaast te werk gaan. Wanneer dat daar niet lukt moeten de nationale regeringen de remmen aantrekken. En dat ondanks het geroep dat er niets gebeurt. Voorwaar een mooie opgave.

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Wij zijn niet tegen een referendum. Wel moeten de regels bijzonder duidelijk zijn, zodat we inderdaad over cruciale zaken een mening moeten geven. Bijvoorbeeld een vraag over uitbreiding.

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Normaal samenleven is een vage definitie. Door de eeuwen heen heeft men op afstand van elkaar geleefd in gescheiden wijken. Het raakvlak ligt bij participatie. Een succesvolle medewerker, ondernemer, schrijver of sportheld wordt als medewerker, ondernemer, schrijver of sportheld gezien en niet meer als iemand met een kleur of een afkomt.. In plaats van integratie moeten we dus werken aan participatie. Dat levert positieve resultaten op voor iedereen met integratie als plus. Dat betreft na het verplichte taalonderricht ook vóórtdurende steun bij het zoeken naar een baan. Dat vraagt tevens om een goede banenmarkt.

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
De VS bepaalt door het eigen gedrag onze houding. De eigen overheid loopt in dat soort zaken meestal achter. Als echter de VS ons verrast met een politieke ommezwaai, kan alles weer anders worden. In deze is de publiek opinie, met haar korte geheugen, niet de enige maatstaf voor onze houding naar en ander land.

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
De woningmarkt wordt vertraagd door regels, denken met de portemonnee van alle betrokkenen inclusief overheden, en veel te lange procedures. Het privatiseren van de woningbouwcorporaties is in deze ook geen goed besluit geweest. In deze probleemstelling zit de oplossing. Minder regels, gedifferentieerd bouwen en de winsten van dure projecten aanwenden bij het bouwen voor de onderkant van de markt, meestal ook starters en senioren.
Gemeentes instrueren, vrij laten en achteraf controleren, met een stevig verbod op overwinst voor alle betrokken partijen.

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
Wij denken dat de wachtgeldregeling van origine bedoeld was om politici die vaak baan en inkomsten hebben opgegeven om hun werk in de kamer te doen, te beschermen tegen de onverwachte uitkomsten van politieke debatten en de gevolgen daarvan. Zie het aftreden van twee ministers een paar weken terug..Nu in de breedte de ruimhartige regelingen voor de gewone inwoners worden afgezwakt, mag de wachtgeldregelingen zeker ook bijgesteld worden.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Inhoudelijk en als dat loopt kan men aan de instellingen beginnen. Dit is het logische gevolg van ons standpunt zoals onder punt 2 is neergezet.

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Gelukkig hoef ik die niet te nemen.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Er is nog nauwelijks een politieke carrière, behoudens gemeenteraadswerk. De blunders komen nog wel!

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Te hard rijden.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Ik liep softdrug net mis. Onze partij vindt dat softdrug gelegaliseerd, gefiscaliseerd en gecontroleerd moeten worden. Net als met andere drugs zoals alcohol, sigaretten en medicijnen.

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Downloaden is voor mij en de partij niet zo'n grote sport. Wel zijn wij wekelijks te vinden bij de informaties van het CBS, het CPB en de SER en nog veel meer. Leerrijk om te zien wat de werkelijkheid is zonder politieke saus.

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Binnen het gemeenteraadswerk heb ik verschillende collega's waarmee ik uitstekend kan opschieten. Vooral diegenen die pragmatisch en oplossingsgericht denken en doen.

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
De VSP wil de problemen aanpakken waar ze zijn, in de samenleving. Wij zetten ons daarbij in voor die mensen die door omstandigheden niet meer in staat zijn om hun inkomsten te vergroten en mee te liften met de ontwikkelingen in ons land en Europa. Het kan niet zo zijn dat we bij het enthousiast uitwerken van de Lissabon akkoorden, er tegelijkertijd meer schuldsanering en voedselbanken noodzakelijk zijn. Het CDA predikt Normen en Waarden. Laten we die dan ook toepassen bij het regeringsbeleid.

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
De website FOK kende ik nog niet.