FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAM
Van der Vlies
VOORNAAM
Bas
PARTIJ
Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Ik ben daarvoor gevraagd door het bestuur van de SGP, en ik heb dat ook dit keer geen 'nee' willen zeggen. Ik ben voor de 7de maal lijsttrekker voor de SGP, die overigens nu voor de 25ste keer meedoet aan de verkiezingen! Ik vind het nog steeds een voorrecht om voor deze partij politiek actief te mogen zijn.

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Wij zetten in op jongeren en het gezin, onder het motto 'een goed gezin is het halve werk'.

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Jongeren moeten het gevoel hebben dat er plaats is voor hen, te beginnen in een goed gezin; ze hebben geborgenheid nodig. Ze moeten weten waar ze aan toe zijn, dus handhaving van regels etc.
Enkele concrete punten (als het onverhoopt toch fout gaat):
- Schoolmaatschappelijk werk moet de samenwerking met andere hulpverleners verbeteren en waar nodig niet vrijblijvende opvoedingsondersteuning bieden aan probleemgezinnen.
- Actiever dient te worden opgetreden tegen kindermishandeling, geweld en andere misstanden 'achter de voordeur'.
- Het inschakelen van pleeggezinnen heeft de voorkeur boven opname in een instelling. Daartoe moeten de fiscale aftrekmogelijkheden voor pleeggezinnen worden verruimd.
- Het preventieve jeugdbeleid van de gemeente en de jeugdzorg die door de provincies wordt gegeven, blijken onvoldoende op elkaar afgestemd te zijn. Een goede samenhang is onontbeerlijk voor alle betrokkenen. Ouders moeten weten waar ze terecht kunnen en niet heen en weer gestuurd worden tussen gemeente en provincie.
- Zowel bij de ondersteuning als bij de zorg moet er voluit ruimte zijn voor hulp die aansluit bij de identiteit van het gezin.
- Om de wachtlijsten snel en sterk terug te dringen moet er meer geld vrijgemaakt worden voor de jeugdzorg.

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
- er mag niet worden getornd aan de vrijheid van onderwijs
- de autonomievergroting en deregulering in het onderwijs moeten worden uitgebouwd
- docenten met veel achterstandsleerlingen worden daarvoor gecompenseerd
- het beroepskarakter van beroepsopleidingen moet meer accent krijgen door gericht aan te sluiten bij de belangstelling en ervaring van leerlingen
- op onderwijsinstellingen moeten er (net als in het buitenland) voorschriften komen over de manier waarop leerlingen zich behoren te kleden
- voor leerlingen is het goed dat scholen goed bereikbaar en niet te groot zijn - de overheid moet daarom stoppen met het uitoefenen van fusiedrang
- er dient meer ruimte te komen voor de vakken Nederlands, geschiedenis en media-educatie
- basisregels als discipline, fatsoen en respect voor de leraar en voor elkaar, het afblijven van andermans spullen en zelfbeheersing, moeten ook op school worden bijgebracht - leerlingen moeten zich daaraan houden en leerkrachten dienen het goede voorbeeld te geven
- het starten van nieuwe opleidingen in het hoger onderwijs moet eenvoudiger worden
- het aantal promotieplaatsen moet worden vergroot en doorstroommogelijkheden in de wetenschap worden bevorderd
- de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfleven (arbeidsmarkt) moet worden verbeterd

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Er mag wat de SGP betreft strenger gestraft worden. Dit geldt in het bijzonder t.a.v. levensdelicten, maar ook t.a.v. delicten rond mensenhandel en kinderporno. Voor ernstige en onomstotelijk bewezen gevallen van moord, zoals aanslagen die zijn gepleegd met een terroristisch motief, moet het mogelijk zijn de doodstraf op te leggen. Bovendien moet er een einde komen aan de praktijk dat gevangenen vervroegd worden vrijgelaten.

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Tegen. De SGP is altijd tegen referenda geweest. Ze wekken de indruk dat de burger een beslissende stem heeft, maar uiteindelijk beslist toch de volksvertegenwoordiging. Wij vinden dat een eventuele nieuwe beslissing over een Europese Grondwet volledig door de Tweede Kamer genomen moet worden. Wel is het van belang om door middel van enquêtes, debatten etc. de burger meer bij Europa te betrekken.

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Hard werken aan inburgering van nieuwkomers en oudkomers; zich inzetten om meer allochtonen aan diploma's en werk te helpen; en bijdragen aan een eerlijk debat over de normen en waarden in onze samenleving, waarbij we er niet voor moeten schuwen om kritische noten over de islam te kraken. Dat laatste is pijnlijk, maar onontkoombaar. De overheid kan echter niet alles. Burgers moeten ook zelf aan de slag, elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek, om zo vooroordelen bij zichzelf en bij anderen te bestrijden.

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
We vinden dat Nederland in het algemeen een gezonde houding innam ten opzichte van de VS. Nederland werkte met de VS samen waar mogelijk (met name op het gebied van internationale veiligheid en terrorismebestrijding), maar had ook kritiek waar nodig (denk aan de behandeling van terrorismeverdachten of de omgang met het milieu). Als je goede bondgenoten bent, moet een beetje kritiek wel kunnen lijden.

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Het aanbod van woningen moet snel uitgebreid worden. In dat kader moeten in de woningbouw de bestaande regels en procedures worden vereenvoudigd en versoepeld. Voor starters moet de overdrachtsbelasting worden afgeschaft. Lokale startersfaciliteiten dienen door het Rijk te worden ondersteund. Woningbouwcorporaties moeten hun vermogen gebruiken om betaalbare (huur)woningen te bouwen. In stedelijke gebieden moet eerst en vooral geïnvesteerd worden in achterstandswijken.

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
De carrière van politici is risicovol. Het kan gemakkelijk en zonder dat ze daar veel invloed hebben gebeuren dat politici hun baan kwijtraken. In zulke gevallen wordt door een wachtgeldregeling een sterke inkomensdaling gedurende een bepaalde periode voorkomen. Het is goed dat er een wachtgeldregeling voor politici is, maar de bestaande wachtgeldregeling is naar het oordeel van de SGP te ruimhartig. Ook politici moeten geprikkeld worden om een baan te zoeken en het wachtgeld dat kan worden opgestreken moet ook in verhouding staan tot de periode waarin betrokkene politiek actief is geweest.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
De SGP streeft niet naar verandering van het politieke stelsel. Vaak gaat het daarbij slechts om cosmetische ingrepen, die een achterliggende problematiek slechts verhullen. De SGP is wel voorstander van een cultuurverandering in de politiek. Daarbij gaat het om een open houding in de richting van burgers, inlevingsvermogen bij de uitvoering van regels en denken vanuit het algemeen belang.

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Dit vergt zoveel van mijn voorstellingsvermogen, dat ik er maar niet op in ga.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Echt grote fouten kan ik me niet herinneren, maar dat kan aan mijn geheugen liggen...

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Een keertje ergens fout parkeren is me wel eens overkomen.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Nee.
De SGP is een tegenstander van legalisering van drugsgebruik. Ook vinden wij het huidige beleid - de gedoogcultuur - veel te slap. Veel problemen met de jeugd zijn een gevolg van verslaving aan verdovende middelen. Anders gezegd: verslaving is zowel oorzaak als gevolg van veel ellende. Mensen hebben de verantwoordelijkheid om een gezonde leefstijl te ontwikkelen drugs passen hier niet bij. Drugs zijn verslavende middelen die in Nederland op een verkeerde manier worden benaderd. Het halfslachtige beleid van de overheid op dit terrein moet worden omgebogen tot een volledig verbod op de verkoop van drugs. Dit geldt zowel voor soft- als voor harddrugs. Voor mensen die als gevolg van hun drugsverslaving problemen ondervinden moet worden gekozen voor afkicken onder begeleiding. In ieder geval moeten er geen gratis drugs uitgedeeld worden. Ook methadonbehandelingen zijn geen oplossing.

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Nee.

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Er springt er niet specifiek ééntje uit, maar tot zijn vertrek (2002) had ik wel een speciale band met Gert Schutte van het GPV. We hebben veel samen gedaan, omdat we allebei een kleine partij vertegenwoordigden, en ik heb ook met hem in de Staten van Utrecht gezeten. Dat schept een band.

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
De SGP is de minst slechte partij van Nederland, met de béste boodschap voor iedereen! Een boodschap die we gebaseerd weten op wat God ons in Zijn Woord te zeggen heeft, en als zegenrijk voorhoudt, tot welzijn van iedereen!

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
nee