FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAM
Marijnissen
VOORNAAM
Jan
PARTIJ
Socialistische Partij (SP)

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Omdat de SP mij hiervoor gevraagd heeft! In 1975 kwam ik in de gemeenteraad van Oss. Ik was op dat moment 23 jaar en het jongste raadslid van Nederland. In 1987 werd ik als eerste SP'er gekozen in de Provinciale Staten en in 1994 kwam ik, samen met Remi Poppe, voor de SP in de Tweede Kamer.

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
In Nederland leven zo'n 430.000 kinderen in armoede. Hier moet meteen een einde aan komen. Ook de situatie in de verpleeghuizen moet aangepakt worden. Het is een schande dat we zo met onze ouderen omgaan. De SP stelt voor om kleinschalige zorgvoorzieningen in de wijk te realiseren.

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
De SP wil beter onderwijs en betere huisvesting. Geen verhoging van de collegegelden en de studiefinanciering moet omhoog. Van dit bedrag kun je nauwelijks een kamer huren! Ook moet er meer sociale woningbouw komen, vooral voor starters. Goede betaalbare woningen is veel behoefte aan!

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
De overheid moet hier veel meer in investeren. Nederland besteedt verhoudingsgewijs minder geld aan onderwijs dan de ons omringende landen. Dit is een slechte zaak want onderwijs is goed voor de persoonlijke ontwikkeling en de economie van ons land. De laatste jaren is studeren een kostbare zaak geworden en is het hele middelbare onderwijs overhoop gegooid. Op het VMBO is veel mis en dit moet aangepakt worden. Circa 50.000 leerlingen verlaten per jaar hun school zonder diploma. Dit moet voorkomen worden. Vaak zijn scholen te groot waardoor kinderen niet de individuele aandacht krijgen die ze verdienen. Ook stelt de SP in haar verkiezingsprogramma voor om de schoolboeken gratis te maken. We vinden het vooral belangrijk dat het afgelopen is met managers die alles bepalen in het onderwijs. Het geld moet ook echt aan de leraar en de leerling besteed worden en deze weten ook het best wat goed is voor het onderwijs!

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Strengere straffen zijn volgens mij geen oplossing voor de problemen in onze maatschappij. Als mensen in de gevangenis belanden is het eigenlijk al te laat. De SP voelt er veel meer voor om te voorkomen dat mensen in de criminaliteit belanden.

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
Zaken als terrorismebestrijding en grensoverschrijdende milieuvervuiling moet je op Europees niveau regelen. Maar verder moeten landen vooral soeverein blijven en moeten niet teveel dingen door het ondoorzichtige en ondemocratische Brussel geregeld worden.

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Ik ben zeker voor een referendum. Bij de invoering van de euro had de SP ook een referendum gewild, maar dit is er helaas niet gekomen. De euro is de Nederlanders echt opgedrongen. Bij zulke hele belangrijke zaken moeten de mensen de kans krijgen hun mening te geven. Bij het referendum over de grondwet heeft de SP als enige campagne gevoerd tegen deze grondwet, alle andere partijen waren ervoor. Uiteindelijk heeft de bevolking ook beslist dat het een NEE werd.

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
De SP vindt het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt. Gelijke kansen om te leren, gelijke kansen om te spelen, gelijke kansen om gezond te leven. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, maar nu is het zo dat niet iedereen een gelijke kans krijgt. Dit veroorzaakt veel onbegrip en frustratie bij mensen.
Verder moeten we vooral ook SAMENleven, dit betekent dus geen witte en zwarte scholen en wijken.

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
Nederland is de laatste jaren veel te veel als een schoothondje achter de Verenigde Staten aangelopen. We moeten ons veel kritischer opstellen en zeker niet als bondgenoot aanblijven in de oorlog tegen Irak en Afghanistan. Amerika speelt nu een soort politieagent van de wereld en Nederland moet daar niet aan meedoen.

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Gemeenten krijgen meer regie. Er moeten veel meer sociale woningen gebouwd worden. En we moeten stoppen met de massale sloop van woningen terwijl er nog woningnood is. De liberalisering van de huren moet niet doorgaan. De huurverhogingen moeten worden beperkt tot de inflatie.

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
Ik vind deze wachtgeldregeling veel te ruim. Voormalig staatssecretaris Bijlhout was slechts enkele uren in functie en moest toen alweer aftreden omdat ze gelogen had. Daarna ontving ze wel 2,5 jaar wachtgeld! En dat zijn riante salarissen. Dit vind ik belachelijk, ieder ander moet ook gewoon op zoek naar nieuw werk! De SP heeft ervoor gezorgd dat ex-kamerleden nu ook een sollicitatieplicht hebben.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Met ons stelsel is niet zoveel mis, eerder met de cultuur van de politiek en de politici. Er moet wel een mogelijkheid komen van een referendum, aan te vragen door de bevolking.

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Ik zou de Amerikaanse troepen terugtrekken uit Irak. Het loopt daar totaal uit de hand. De Amerikanen zijn een oneerlijke oorlog begonnen. Er zouden massavernietigingswapens zijn, maar daar is nooit iets van gevonden. Sindsdien vallen elke dag in Irak nog vele doden en ondertussen is een complete burgeroorlog uitgebroken. De Amerikanen moeten daar echt weg.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Echt grote blunders heb ik gelukkig nooit gemaakt.

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Nou ik ben heel braaf! Op een paar snelheidsboetes na ben ik de laatste tijd niet met politie in aanraking geweest. In mijn jongere jaren was ik wel wat rebelser! Zo heb ik bijvoorbeeld eens samen met een vriend NIXON met een hakenkruis op de weg geverfd. Het was ten tijde van de bombardementen van de Amerikanen op Noord Vietnam. De politie kwam me thuis opzoeken en ik moest een nachtje in de cel zitten.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Drugs heb ik nooit gebruikt. Het trekt me ook totaal niet. Het standpunt van de SP is dat softdrugs gelegaliseerd moeten worden. Het systeem zoals we dat nu kennen, verkoop is legaal maar inkoop is illegaal, is natuurlijk erg krom. Veel meer zorgen maak ik me om harddrugs, dit kan heel gevaarlijk zijn.

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Zelf muziek downloaden doe ik nooit, ik koop liever een echte cd! De SP vindt de prijzen van cd's veel te hoog. Veel mensen kunnen dit ook echt niet betalen en het is begrijpelijk dat mensen dan gaan downloaden. De cd's moeten goedkoper worden en ook de artiest zelf moet er meer aan overhouden.

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Hoewel ik het niet altijd eens ben met zijn standpunten, vind ik André Rouvoet van de ChristenUnie een heel vriendelijke man en daarnaast een goed debater.

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
De SP staat voor solidariteit. Wil je een einde maken aan het afbraakbeleid van de kabinetten Balkenende en vind je ook dat het tijd is voor iets heel anders: kies dan nu voor de SP! Met 'n stem op de SP maak je in één keer de SP groot, hou je de PvdA links, stuur je de VVD naar huis en maak je Balkenende IV onmogelijk.

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Ik houd al enkele jaren een weblog bij op www.janmarijnissen.nl. Hiervoor zit ik regelmatig op het internet en ook aan FOK breng ik dus regelmatig een bezoekje!