FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAM
Stuger
VOORNAAM
Olaf
PARTIJ
Lijst vijf Fortuyn

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Omdat ik zie dat de grootste problemen in Nederland nog steeds niet aangepakt worden en er veel te weinig met de oorspronkelijke ideeën van Pim Fortuyn wordt gedaan. Ik kan wel blijven klagen en veilig mijn goede baantje in het bedrijfsleven houden, maar veel beter is het er zelf iets aan te gaan doen.

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
De jongeren. Cliché maar o zo waar: zij zijn de toekomst. Ik wil het onderwijs verbeteren, de jeugdwerkloosheid aanpakken en overlast door jongeren drastisch beperken. Met je luie donder op de bank of op straat hangen zonder opleiding en zonder kans op werk is er niet meer bij als het aan mij ligt. Alle jongeren verdienen kansen dus ik wil ze die geven maar ook zorgen dat ze die aanpakken.

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Erg belangrijk zijn: goed onderwijs; veiligheid op school en in het uitgaansleven. De Minister van Jeugdzaken die er, daar twijfel ik niet aan, gaat komen moet zorgen dat alle instanties die met jeugd te maken hebben veel beter gaan samenwerken. Zo signaleren we problemen veel eerder en kunnen we de oplossingen beter in de praktijk brengen. Doordat wij ook beter dan andere partijen naar jongeren luisteren (onder andere via ons internetforum op www.lijstvijffortuyn.nl) zijn onze oplossingen ook beter op jongeren toegespitst.

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
Wij willen dat elke jongere goed wordt voorbereid op het werkende leven. Daarom willen wij de vakscholen en de mavo terug en het studiehuis terugdraaien. Verder gaan we de scholen weer kleiner en persoonlijker maken. Daarnaast zorgen wij er voor dat het onderwijs veel beter aansluit op het bedrijfsleven door de bedrijven (van klein tot multinational) meer te betrekken bij scholen in het middelbaar en hoger onderwijs. Dan moet je denken aan stages voor iedereen, maar ook aan onderzoek aan de universiteit in opdracht van (en gedeeltelijk betaald door) het bedrijfsleven.

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Strenger straffen, maar ook betere opsporing en vervolging door politie en justitie. Voor jongeren moet er een strakkere begeleiding komen, en als jongeren echt dreigen te ontsporen, opvoedingskampen. Dit zijn nadrukkelijk geen strafkampen, maar plaatsen waar je uit je negatieve omgeving wordt gehaald en een beetje discipline wordt bijgebracht om beter voorbereid te zijn op het meedoen in de maatschappij. De hiervoor genoemde Minister van Jeugdzaken moet ook hier zorgen voor snelle signalering en tijdig ingrijpen.

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
Als een samenwerkingsverband van soevereine landen. Nederland heeft op veel gebieden baat bij Europa, zoals de vrije handel, en dat moeten we vooral behouden. Maar wat we zelf kunnen regelen in Nederland, moeten we zelf regelen, dat is veel beter. We hebben erg veel last van de regelzucht van Brussel, we moeten onze invloed daarop houden om het terug te kunnen dringen. Als we nog meer bevoegdheden overdragen aan Brussel wordt die hinderende bureaucratie alleen maar erger. Ook het financiële wanbeleid van de Europese Commissie is ons een doorn in het oog. 70% van de begroting kan niet door de Europese Rekenkamer verantwoord worden! Moet je zelf eens met je aangifte bij de belastingdienst proberen...We moeten onze afdracht, ongeveer 5 miljard, maar eens opschorten tot Brussel kan verantwoorden wat er met ons belastinggeld gebeurt.

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Voor. Over belangrijke zaken moeten de burgers altijd mee kunnen beslissen. Dat geldt voor Europese aangelegenheden maar zeker ook voor Nederlandse. Gezien het gehouden referendum over de Europese Grondwet heeft 'Den Haag' lang niet altijd door wat er in het land leeft!

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Wij gaan eindelijk aan de gang met de integratie. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de allochtone jonge vrouwen. Als we die kunnen emanciperen en zorgen dat ze goed opgeleid worden en een carrière krijgen, slepen ze de jongens vanzelf mee, daar ben ik van overtuigd. Verder moeten we als het gaat om normaal samenleven hard optreden tegen 'hufterigheid' op straat tegen ambulancemedewerkers, conducteurs en andere 'werkers in de publieke ruimte'. We moeten duidelijk maken dat geweld nooit kan, maar geweld tegen deze mensen die een belangrijke taak vervullen in onze maatschappij al helemaal niet. Daarbij maakt het uiteraard helemaal niets uit of je allochtoon of autochtoon bent, dat hoort bij onze huisregels. Allochtonen moeten die huisregels en de Nederlandse taal leren en onze kernwaarden als de vrijheid van meningsuiting, gelijkheid van man en vrouw en de scheiding van kerk en staat accepteren en daarnaar leven. Dat willen alle partijen, maar als je elk jaar 50.000 nieuwe mensen naar Nederland haalt die nog niet geïntegreerd zijn en de taal niet spreken, wordt het nooit wat. Wij willen dweilen met de kraan dicht. Daarom: strenge immigratieregels. Daar is deze kabinetsperiode een aardige stap in gezet.

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
Dat had wel wat kritischer gemogen.

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Wij willen dat er meer betaalbare starterswoningen gebouwd worden. De flexibilisering van de huurmarkt gaat daarbij helpen, doordat er een betere doorstroming gaat komen en mensen sneller een passende woonruimte zullen kunnen vinden.

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
Een politicus leidt naar verluid een onzeker bestaan, daarom is de wachtgeldregeling in het leven geroepen. Wat mij betreft mag die regeling versoberd en verkort worden. De volksvertegenwoordiging heeft in het verleden veel te goed voor zichzelf gezorgd. Ook het aantal vakantiedagen (ik geloof 77!) mag van mij gehalveerd worden.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Lijst vijf Fortuyn is voor een gekozen premier. Dit voorkomt onder meer de situatie waar we nu in zitten: mensen gaan nu bijvoorbeeld op de pvda stemmen terwijl ze eigenlijk meer voor de sp voelen, om te voorkomen dat Balkenende premier blijft. De VVD heeft hier ook last van. Dat is natuurlijk niet zuiver en geeft de werkelijke verhoudingen in Nederland niet goed weer. Verder willen we meer referenda. Er wordt veel te veel over onze rug besloten over belangrijke zaken waar we allemaal mee te maken hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de euro, die is ons toch ook door de strot geduwd? Tenslotte zijn we ook voor een gekozen burgemeester. Nu verdelen de grote partijen de steden en gemeenten onderling, daar zijn wij tegen. Politieke partijen zijn er niet voor om de eigen leden leuke banen te bezorgen, maar om hun achterban te vertegenwoordigen. Er zijn ongeveer 300.000 mensen lid van een politieke partij (ter vergelijking: Natuurmonumenten heeft er alleen al meer dan een miljoen), en onder de mensen die hoog in die partijen weten door te dringen worden ongeveer 27.000 politiek getinte baantjes verdeeld, zoals burgemeesters, omroepbazen, hoge ambtenaren, adviescommissies, banen bij de VN, ga zo maar door. Aan deze elitaire en ondemocratische gang van zaken willen we een einde maken.

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Terugtrekken uit Irak.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Ik heb in 2002 met andere jonge mensen als Joao Varela onvoldoende ingegrepen toen het mis ging in de fractie. Ik dacht dat de oude, ervaren rotten het wel op zouden lossen. Dat is een ernstige misrekening geweest. Daar betalen we nog steeds het leergeld voor. Ons programma wordt ontzettend gewaardeerd, kijk maar naar de Stemwijzer, daar zijn we na CDA en SP de derde partij! We moeten alleen hard aan het vertrouwen werken en dit terugverdienen, daar moet je eerlijk in zijn. Gelukkig hebben we nu een club goede, frisse en capabele mensen op de lijst staan. De onruststokers en gelukzoekers zijn vertrokken of voor zichzelf begonnen. Dat is dan het enige voordeel van al drie jaar heel slecht in de peilingen staan...

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Te hard rijden.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Ja wel een stickie maar ik heb er verder niet zoveel mee. Wij zijn voor het legaliseren van softdrugs. Gedogen is zo'n typisch nederlands wangedrocht, verkoop door de voordeur is legaal maar de aanvoer door de achterdeur is illegaal. Kan jij dat uitleggen aan mensen in het buitenland?

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Nee, je moet je aan de wet houden. Via legale webwinkels kan je alle muziek nu ook al krijgen.

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Boris van der Ham, een redelijke kerel waar op sommige terreinen, zoals bestuurlijke vernieuwing, goed mee samen te werken is.

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
Jullie moeten op Lijst vijf Fortuyn stemmen omdat
- Wij zorgen voor meer invloed van de burgers op 'Den Haag';
- Wij het voor iedereen leuker maken in Nederland door goede integratie en veiligheid op straat;
- Wij zorgen dat alle vakmensen in de publieke sector, zoals leraren, verpleegkundigen en agenten, krijgen wat ze verdienen door ze meer verantwoordelijkheid over hun eigen werk te geven, ze meer loon te geven, en beter over hun veiligheid te waken.

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Van horen zeggen...