FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAM
Van der Sluis
VOORNAAM
Sander
PARTIJ
LRVP - het Zeteltje

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Wij willen een 'neo progressief' geluid laten horen en hebben in het ideale geval een KunstZetel in de TK voor ogen. Een sterke groep, die inhoud geeft aan die Zetel en die kracht maakt voor het algemeen Goede en niet handelt uit eigenbelang of partijbelang. Een onderzoek gaf aan dat de meerderheid vond dat de initiatiefnemer er dan ook maar zelf voor moest gaan, zodoende werd ik lijsttrekker. Om het nog gekker te maken, onze lijst is geen lijst. Wij hebben immers maar 1 Zetel voor ogen dus heb je ook maar een naam nodig. Maar toch... Lijst 24!

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Eerst natuurlijk maar eens die Zetel zien te halen. Maar omdat het om een andere manier van denken en met zaken omgaan gaat, hebben al onze items prioriteit.

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Ik denk dat ons initiatief juist door jongeren gedragen wordt en daarbij niet enkele specifieke zaken. HetZeteltje.nl werd door de jongerensite Spunk reeds als beste en opvallendste initiatief getest.

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
In ieder geval een filosofisch, religie overstijgende ethische les in het basispakket en dan eens goed praten over welk systeem tot nog toe het beste was. Zaken hoeven natuurlijk niet altijd maar te veranderen, vernieuwen is al heel wat. Voorts kun je met een beetje visie en met een moderne organisatie aanpak, die 'verplicht maatschappelijke stage' waar geen scholier zin in heeft, inrichten als een 'toekomstgerichte maatschappelijke stage' waar elke scholier al jaren naar uitkijkt en waarmee voorts tal van maatschappelijke zaken op te lossen zijn.

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Deze vraag is toch wel te algemeen. Er zijn zoveel verschillende vormen, dat je deze vraag onmogelijk in het kort kan beantwoorden. Criminaliteit voorkomen of oninteressant maken is een veel effectievere insteek om zaken op te lossen. Dus weer een accentverschuiving. Beginnen bij juiste scholing in combinatie met voorlichting etc, echt werken aan gelijkwaardigheid, Samen en Zingeving dan werk je op termijn aan het wegnemen van veel criminaliteits oorzaken. (Oorzaken van criminaliteit wegnemen kan ook al meteen... Slim gebruiken van het middel 'Generaal Pardon' of bijvoorbeeld gewoon die wietproductie legaliseren).

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
De vraagstelling lijkt een beetje een andere naam voor hetzelfde. Dat Europa samen en sterk moet, daar kan geen twijfel over bestaan, willen we ooit komen tot een daadkrachtige VN en daarmee zaken realiseren als bijvoorbeeld de Millenniumdoelen. Daarentegen heb je hier ook weer te maken met het zwart/wit gehalte van een regel en wordt ons inziens te vaak in de Den Haag geroepen 'dat mag niet van Europa'. Dit zou moeten ophouden. Op basis van dit laatste ben ik dan geneigd het te benoemen als ontwikkelen naar een samenwerkingsverband van soevereine landen.

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Dan zijn wij ongetwijfeld weer voor een referendum.

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Wij voeren een punt in onze promotie, die we als volgt hebben verwoord... Als je voor hetZeteltje stemt, dan stem je oa voor... een extra dimensie aan het integratiedebat, doordat 'Wij, Kaaskoppen' naar ons eigen aandeel in de problemen gaan kijken.

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
De Neo-Conservatieve spiraal, waarin wij ons bevinden moet gekeerd worden... Amerika achterna zoals wij doen, zo zijn wij overtuigd, is NIET de weg.

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Om meer dan alleen de woningproblemen op te lossen zouden we terug naar elkaar moeten. Mensen zijn sociale dieren en in die context is het vreemd dat we allemaal, alleen in een woning kruipen, al dan niet veel te groot voor een persoon. Dit besef van Samen en delen zou aandacht moeten verdienen. Zoals de demografische voorspellingen aangeven lossen de problemen over een jaar of tien echter vanzelf op. We zouden toch ook moeten bouwen, accuut leegstaande kantoren ed een andere bestemming geven maar ook veel meer mensen met dezelfde ideeen en vaardigheden, zelf aan de slag laten gaan om hun ideale ruimte, samen in te vullen.

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
Heb geen idee, hetgeen de werkelijke achtergrond hiervoor is, zou enkel kunnen gissen. De WW lijkt ons, ook voor ambtenaren, de perfecte wachtgeldregeling.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
In de kieswet is nauwelijks sprake van partijen. De kamer is er voor volksvertegenwoordigers en de partijpolitiek heeft het overgenomen. Het heeft weliswaar goede zaken gebracht maar is niet de weg voor de werkelijke problemen die opgelost moeten worden. Ze zijn door allerlei belangen etc niet in staat het Goede te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld weer aan de Millenniumdoelen of de bio-industrie. Dus zou er een aandachtsverschuiving moeten komen, die tegen 'het strategisch stemmen' is maar aan moet zetten om met je hart te stemmen. De gekozen burgemeester (zij het dat we hieraan nieuwe voorwaarden willen stellen) moet er gewoon komen, als ook zou een president uit het volk mogen komen en niet per definitie vanuit een partij. Regeringsvormende partijen verdelen voorts intern de portefeuilles. Waarom geen zakenkabinet?

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Ik zou een drastische koerswijziging aankondigen. We gaan ons op ons eigen land concentreren en gaan ons sterker bezig houden om via de VN, wereldproblemen op te lossen in plaats van zelf de oppermacht spelen.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
We zijn nieuwkomers. Heb tot nog enkel een 'cursus' bij D66 gevolgd maar geen verantwoordelijkheid gedragen en dus ook geen blunders kunnen maken.

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Heb als 14 jarige jongetje op de uitkijk gestaan bij een inbraak in onze school en heb een tijdje zonder rijbewijs gereden.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Ja, ik heb wel eens drugs gebruikt en doe dat nog... Dagelijks koffie en een biertje, wekelijks toch ook wel een jointje. Het softdrug beleid is een grote grap. Meteen legaliseren, veel geld besparen, veel belasting binnenhalen en de criminele motieven wegnemen. Met een beetje visie en overheidsondernemen zou je er nog meer problemen mee kunnen oplossen. Voorts is hennep een goed produkt voor kleding etc. Ook andere drugs zouden vrij kunnen zijn maar dat pas op termijn. Eerst is veel praten nodig, kaders scheppen, goede les en voorlichting. Taboes doorbreken, zoals bijvoorbeeld over die drugs, die dagelijks 400.000 mensen slikken in de vorm van anti-depressiva?

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Eigenlijk doe ik dit niet maar kom zeker weleens illegale muziek tegen. Open source software is eigenlijk de enige eerlijke weg, ook de overheid zou het moeten gebruiken. De enige weg echt vooruit en als zodanig zullen wij hier zaken steunen of initieren. Over de rechten zou een heel ander gesprek gevoerd kunnen worden. Waarom geven artiesten en maatschappijen het niet vrij, als de bak met geld binnen is. De beperkte groep groten, die het geld verdienen leiden tot wetgeving, die het voor de grote massa onmogelijk maken een groot publiek te bereiken. Muziek is meestal niet meteen goed maar ga je goed vinden naarmate je het vaker hoort.

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Zie eerdere antwoorden. Nieuwkomer met maar 1 zetel ambitie...

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
Omdat wij het enige progressieve nieuwe geluid zijn, in een nog nooit vertoonde vorm, die voor het beste van Link en Rechts gaat en voor Liefde, Respect en Vrijheid staat. In ons idee is de Kunst, klokkenluiden, directe democratie en 'het gaat om de inhoud, niet om het poppetje' verenigd.

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Ja, ik kende FOK! al.