FOK! Lijsttrekkersenquête 2006
|
1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
LibDem is een initiatief van een groep mensen die vinden dat de Haagse politiek op dit moment niet goed functioneert. We worden te veel door de waan van de dag geregeerd. Met name is er nu behoefte aan een betrouwbare sociaal-liberale partij. Ik ben lijsttrekker geworden omdat ik het belangrijk vind deze standpunten uit te dragen.
2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Er zijn veel belangrijke onderwerpen die op korte termijn spelen. Eén ervan is onze toekomst in Europa. We moeten daar als Nederland een duidelijke, consistente visie op ontwikkelen. Op dit moment ontbreekt deze. Als wij zo doorgaan, zullen wij opnieuw door de feiten achterhaald worden. Andere belangrijke onderwerpen zijn de zorg, het milieu, onderwijs en de huisvesting.
3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Onze aanpak, die op de lange termijn gericht is, spreekt vooral jongeren aan die hun toekomst serieus nemen. Specifiek voor jongeren: het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs, toereikende studiefinanciering en een herziening van de woningmarkt, waardoor er betaalbare woningen voor starters komen.
4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
Goed onderwijs is essentieel voor onze toekomst. Hierbij is het basisonderwijs - het woord zegt het al - van fundamenteel belang. De kwaliteit van de hele verticale kolom van ons onderwijs - van preprimair tot en met academisch - kan en moet fors omhoog. Er moeten meer middelen aan het onderwijs besteed worden, maar de noodzakelijke kwaliteitsverbetering hoeft niet alleen maar geld te kosten.
Kwaliteit van lesgevenden in het onderwijs moet herkend en beloond wordt, zodat het weer aantrekkelijk wordt om een carrière in het onderwijs na te streven.
Wij moeten voorts niet bang zijn eisen te stellen aan leerlingen en studenten. Liever een hoge lat dan een lage drempel. Bij het afnemen van eindexamens moet de overheid onafhankelijk en bij elke gelegenheid controle uitoefenen om de kwaliteit van de diploma's te waarborgen. Kwantitatieve doelstellingen gaan nu ten koste van de kwaliteit: de kwaliteit moet maatgevend zijn.
Studenten mogen kwalitatief goed onderwijs en de benodigde aandacht verwachten van hun docenten om hun studie op tijd tot een goed einde te brengen. De studiefinanciering moet zodanig zijn dat studenten zich op hun studie kunnen concentreren en niet te veel afhankelijk zijn van bijbanen.
Voorts is LibDem voor het afschaffen van loting bij alle studierichtingen; eventuele capaciteitsproblemen kunnen opgelost worden door een vergelijkend toelatingsexamen of na propadeuse.
Ook in het onderwijs is de managementcultuur te ver doorgeschoten. Bestuur, beheer en inrichting van onderwijsinstellingen moeten in het teken staan van gedegen onderwijs door gekwalificeerde en geïnspireerde leerkrachten. De aandacht moet terug naar het primaire proces.
Het ook bij universiteiten en hogescholen doorgeschoten marktdenken (student als consument) wijst LibDem af. Het gaat in de eerste plaats om het bijbrengen van vaardigheden en kennis.
5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Voor sommige delicten kunnen strengere straffen opgelegd worden. Dat geldt met name voor degenen die na een eerste straf toch opnieuw (dezelfde) strafbare feiten plegen. Maar het is ook van belang een goed preventiebeleid te voeren.
6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
Geen van beide. We moeten constateren dat (1) de Europese Unie voor ons van groot belang is, (2) Europa nu al heel veel macht heeft en (3) de macht die Europa heeft niet voldoende wordt gecontroleerd. Met name dat laatste is een belangrijke reden dat een grote meerderheid van Nederland op 1 juni 2005 de Europese Grondwet heeft afgewezen. Die afwijzing betrof overigens niet zozeer de Europese Grondwet als wel de wijze waarop Europa nu functioneert.
LibDem vindt dat wij het signaal van de kiezer serieus moeten nemen. Er moet een duidelijke en toekomstgerichte visie op Europa komen. De visie die LibDem voorstaat bestaat uit de volgende elementen (1) de Europese Unie krijgt alleen meer bevoegdheden als dat aantoonbaar tot betere resultaten leidt. (2) de macht die Europa nu al heeft moet veel beter gecontroleerd worden. Dat kan alleen als wij het huidige Europa van de hoofdsteden (waar de grote lidstaten onevenredig veel macht hebben) verlaten en gaan naar het Europa van de burgers, waar de stem van iedere burger even zwaar telt, of hij nu uit een grote dan wel uit een kleine lidstaat komt.
7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Ik ben hoe dan ook voor een referendum over dit onderwerp. Dit soort belangrijke beslissingen kun je niet nemen zonder de bevolking te raadplegen. Ik vind overigens dat iedere toekomstige verdragswijziging ook aan een referendum moet worden onderworpen. Anders wordt de Europese Grondwet via een achterdeur toch ingevoerd. Het heet dan alleen geen Grondwet, maar verdrag. En ondertussen gebeurt hetzelfde.
8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Wij vinden dat iedereen respect moet hebben voor zijn medemens, ook al heeft deze een andere achtergrond of religie. Wanneer de overheid begint met iedereen met voldoende respect te behandelen, zal dat gevolgen hebben voor de wijze waarop mensen in de samenleving met elkaar omgaan. LibDem vindt dat de overheid in dit opzicht tekort is geschoten. De overheid behandelt de burgers vaak op een regenteske manier. Zie bijvoorbeeld de manier waarop de overheid met de Europese Grondwet is omgegaan.
9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
Nederland is te volgzaam geweest ten opzichte van de Verenigde Staten. De VS onder Bush hebben zich minder van de internationale rechtsorde aangetrokken dan onder voorgaande presidenten (bijv. Kyoto-verdrag, Guantánamo, Irak). En die internationale rechtsorde is voor Nederland van groot belang.
10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
LibDem vind het absurd dat meer dan 60 jaar na de oorlog het nog steeds voor starters op de woningmarkt zeer lastig is een geschikte en betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Dit komt doordat de Nederlandse woningmarkt grote onevenwichtigheden laat zien, die het gevolg zijn van verkeerde beleidskeuzes in het verleden. Er is te weinig aanbod, zeker op deelmarkten, hetgeen mede veroorzaakt wordt door te weinig doorstroming. De doorstroming wordt belemmerd door de overdrachtsbelasting voor koopwoning en door huurwaarden die langdurig ver beneden een marktconforme waarde liggen.
De oplossing moet niet alleen gezocht worden in nieuwbouw, maar ook in een betere marktwerking. Dit zal leiden tot een hoger aanbod. Er moet daarom een integrale visie op de woningmarkt komen. Hierbij moeten ook heilige huisjes, zoals de hypotheekrenteaftrek of excessieve huurbescherming ter discussie worden gesteld. Het huurbeleid moet marktconform zijn, zodat er meer betaalbare woningen voor iedereen zijn, ook voor starters op de woningmarkt. Ook dienen er meer mogelijkheden te komen om woningen tijdelijk te verhuren dan wel te verhuren met verminderde huurbescherming. Vaak worden woningen vanwege de te sterke huurbescherming niet eens op de markt aangeboden.
Een serieuze bestudering verdient voorts een systeem waarin in principe (op termijn) het huurwaardeforfait en de overdrachtsbelasting worden afgeschaft en waarbij tevens ruimte ontstaat voor een herziening van de hypotheekrenteaftrek. Een optie daarbij is het omzetten in een 'tax credit', waarbij eenieder zijn betaalde hypotheekrente tegen hetzelfde tarief kan aftrekken, zodat er geen onderscheid meer is tussen de hogere en de lagere inkomens.
Tenslotte kan het aanbod van woningen worden vergroot door er voor te zorgen dat de geplande nieuwbouw ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. De processen in het kader van ruimtelijke ordening moeten worden herzien, zodat belangen sneller afgewogen kunnen worden en de periode tussen planontwikkeling en planuitvoering sterk kan worden verkort.
11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
LibDem vindt het terecht dat er een wachtgeldregeling is voor politici. Zonder goede wachtgeldregeling is het bestaan van een politicus veel te onzeker. Dat zou er zelfs toe leiden dat bewindspersonen nog langer aan het pluche kleven dan nu. Nu er een goede wachtgeldregeling is, kun je met goed fatsoen een minister naar huis sturen als je het niet eens bent met zijn beleid. Daarmee kun je een ander beleid afdwingen als dat nodig is. En dat is veel belangrijker dan het wachtgeld dat hij of zij dan krijgt.
12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Eigenlijk niet veel. Het meest urgente is dat er een duidelijke visie komt op Europa (zie vraag 6). Daarnaast moet de kloof tussen de burger en de politiek gedicht worden. Maar dat doe je niet door allerlei ondoordachte hervormingen door te voeren (zoals bijvoorbeeld een districtenstelsel of een gekozen minister-president). Het belangrijkste is om een serieuze politiek te voeren, voorafgegaan door een open, inhoudelijk debat. Daar heeft de kiezer behoefte aan.
13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Zorgen dat de gevangenen in Guantánamo op een eerlijke wijze behandeld worden en - zo nodig - een eerlijk proces krijgen.
14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Dat ik te weinig rekening heb gehouden met het feit dat de meeste politici en ook leden van politieke partijen (aspirant-politici) hun eigen carrière belangrijker vinden dan het landsbelang dat zij geacht worden te dienen.
15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Moeilijke vraag. Is een parkeerbon erger dan een snelheidsovertreding of het fietsen door een rood licht? Overigens heb ik de bon van 3 weken geleden voor het "fietsen door rood" nog steeds niet ontvangen. Vermoedelijk omdat ik de verbaliserende agent nadat hij zijn bon had uitgeschreven er op wees dat er op die plaats geen stoplicht voor fietsers was. Wel miste ik daardoor de warming-up van body pump.
16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Ik heb nooit drugs gebuikt. Ik heb een tijdje in een steelband gespeeld en daar werd veel hasj gerookt. Dit werd mij regelmatig aangeboden, maar dan werd het aanbod weer ingetrokken met de woorden "Sammy, you don't need it". LibDem vindt het huidige beleid, waarbij de consumptie van softdrugs toegelaten wordt, maar de productie niet, inconsequent. Dat vraagt om problemen, zoals regelmatig blijkt. Het ligt dan voor de hand soft drugs te legaliseren, maar daarbij moet er wel oog zijn voor de schadelijke effecten op de gezondheid (ook sigaretten, alcohol, koffie zijn schadelijk). Het gebruik van hard drugs moet gemedicinaliseerd worden, zodat de criminaliteit niet meer loont en het gebruik onder controle is.
17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
De eerste vraag ga ik natuurlijk niet op internet beantwoorden. Wel moet je je afvragen of de wijze waarop wij nu met auteursrechten omgaan nog wel van deze tijd is. Het gratis kunnen kopiëren van tekst en muziek vraagt om een nieuwe kijk op het auteursrecht.
18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Harry van Bommel: iemand waar ik veel waardering voor heb; wij trokken veel samen op tijdens de campagne voor het referendum over de Europese Grondwet.
19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
LibDem wil aan de kiezers oplossingen bieden voor de lange termijn, vanuit een sociaal-liberale achtergrond. Op het gebied van zorg, woningmarkt, Europa, mobiliteit en onderwijs hebben wij betere oplossingen dan de meeste andere partijen. Als je oog hebt voor de toekomst: stem LibDem!
20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
ja