FOK! Lijsttrekkersenquête 2006
|
1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Er zit verandering in de lucht. Ik sta ik te popelen om de linkse lente mogelijk te maken, want veel mensen zijn de negatieve, angstige en naar binnen gekeerde politiek van de laatste jaren zat. We hebben drie kabinetten Balkenende achter de rug. En om met Gerard Joling te spreken: een vierde kabinet Balkenende - daar heb ik de 'kracht' niet meer voor. Ik ben trots op ons glasheldere en gedurfde programma. Nederland groeit hierdoor écht uit tot een groene kennissamenleving. Alle Nederlanders krijgen de kansen én de kennis om persoonlijk te groeien en solidair te zijn. En Nederland krijgt weer een open blik naar de wereld. Trots ben ik ook op de kandidaten die met mij de nieuwe Kamerfractie willen vormen. Ik heb erg veel zin in de strijd om de gunst van de kiezers. Ik zou zeggen: GroeiMee met GroenLinks. Op naar een socialer, groener & toleranter Nederland.
2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Ik wil vervuiling duurder maken en arbeid goedkoper. GroenLinks wil hogere belastingen voor mensen en bedrijven die het milieu vervuilen. En lagere belastingen voor mensen die werken en voor bedrijven die mensen in dienst nemen. Zo komen er heel veel nieuwe banen: 250.000 in de komende vier jaar, volgens het Centraal Planbureau. En Nederland wordt weer een internationale koploper in milieubeleid: GroenLinks zorgt voor schonere lucht, mooie natuur en minder klimaatverandering. De uitstoot van CO2 stijgt bij alle partijen, maar bij GroenLinks wordt het 20 procent minder. Met schone en moderne technologie kan Nederland internationaal concurreren. Er komen zo nieuwe banen en duurzame economische groei.
3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
GroenLinks is dé jongerenpartij van Nederland. Wij hebben ook een speciaal verkiezingsprogramma geschreven voor jongeren. Concreet beloof ik jongeren het volgende:
1. Wij zorgen voor 250.000 nieuwe banen, zodat iedereen na school kan werken.
2. Geen partij besteedt zoveel geld aan beter onderwijs: 1500 euro per leerling. We zorgen voor de meeste extra leraren. Iedere jongere krijgt een stageplek.
3. Er komt meer woonruimte voor jongeren. Als je op kamers woont, krijg je huursubsidie.
4. Jongeren krijgen meer sociale rechten en ouderen helpen daarbij. Er komen hogere studiebeurzen, ook in het MBO.
5. Iedereen mag zichzelf zijn en eigen keuzes maken. Discriminatie wordt aangepakt en je mag stemmen als je 16 bent.
6. Je kunt zonder paspoort de straat op, softdrugs zijn niet meer verboden.
7. GroenLinks zorgt ervoor dat er ook later nog mooie natuur, schone lucht en een goed klimaat zijn.
8. Er komen meer treinen en bussen en die worden minder duur.
9. Dieren krijgen rechten, de jacht en de bio-industrie worden verboden.
10. Wij geven extra geld aan arme landen, zodat 10 miljoen kinderen daar naar school kunnen.
4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
GroenLinks vindt beter onderwijs enorm belangrijk: voor jongeren zelf én voor de toekomst van ons land. Het onderwijs moet jongeren helpen om het beste uit zichzelf te halen. En de economie en de werkgelegenheid in Nederland kunnen alleen groeien als we het onderwijs verbeteren. Daarom trekken wij er zoveel geld voor uit, het meest van iedereen. Wij geven ongeveer 4 miljard euro voor beter onderwijs, dat is 1500 euro per leerling.
Met dat geld bereiken wij de volgende resultaten:
- Er komen 21.000 extra leraren. Zij kunnen de leerlingen meer persoonlijke aandacht geven en ze beter begeleiden.
- Leraren moeten beter worden betaald, zeker als ze lesgeven op de moeilijkste scholen. Ze worden ook beter opgeleid zodat ze zich ook kunnen specialiseren, bijvoorbeeld in het geven van onderwijs aan leerlingen met een achterstand.
- Elke jongere krijgt een stageplek. Nu hebben veel jongeren geen goede stageplek, terwijl dat erg belangrijk is om een vak te leren en ervaring op te doen. Soms komt dat ook door discriminatie. Daarom moet elke jongere de garantie krijgen dat de school een goede stageplek regelt.
- De helft minder schooluitval. Jaarlijks verlaten nu 60.000 jongeren het onderwijs zonder diploma. Door het onderwijs en de begeleiding te verbeteren, zorgen we dat 30.000 jongeren hun school wel met succes afmaken.
- Minder onderwijsachterstanden. Veel jonge kinderen beginnen al met een achterstand op school. Die achterstand halen ze niet meer in. Daardoor krijgen zij nooit de kans om hun talent te ontwikkelen. Daarom willen wij zo vroeg mogelijk investeren in deze leerlingen. In alle wijken met veel kinderen met een achterstand moeten er daarom 'voorscholen' komen: daar kunnen leerling hun achterstand al inhalen voor ze naar school moeten.
- Er komen hogere studiebeurzen, ook in het MBO.
- Er komen betere schoolgebouwen met moderne apparaten en computers.
5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Wij zijn niet voor strengere straffen maar voor betere straffen: straffen die helpen te voorkomen dat mensen weer in de fout gaan. En om misdaad te voorkomen, is het beter als we de kans vergroten dat misdadigers ook worden gepakt.
Het bestrijden van terrorisme is belangrijk. Daar moeten we nuchter mee omgaan. Want de persoonlijke vrijheid en de privacy van burgers zijn ook belangrijk. Dat hoort bij een vrij en democratisch land. De laatste jaren is de persoonlijke vrijheid teveel aangetast, zonder dat ons land daardoor veiliger wordt.
We moeten vooral zorgen dat agenten meer op straat en minder op kantoor zijn. En als we softdrugs legaliseren, haal je het uit het criminele circuit. Dat is veiliger voor de gebruikers en het bespaart veel tijd bij politie en justitie.
6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
De Europese Unie blijft een samenwerkingsverband van soevereine staten. Grensoverschrijdende problemen moeten zij beter samen aanpakken: bijvoorbeeld het tegengaan van milieuvervuiling en het opvangen van vluchtelingen zijn dingen die je beter samen kunt doen. Samen staat Europa ook sterker in de wereldpolitiek. Alleen zo kunnen we tegenwicht bieden aan Amerika. Andere dingen kunnen de landen prima zelf. Het is niet goed als Europa landen verplicht om marktwerking in te voeren, bijvoorbeeld in de zorg of op het spoor. Het is ook belangrijk dat Europa meer open en democratisch wordt.
7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
GroenLinks is voor een referendum als er een nieuwe Europese Grondwet komt. Wij zijn bijvoorbeeld ook voor een referendum als nieuwe landen toetreden tot de Europese Unie.
8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Sinds 2002 heerst in Nederland een negatieve en naar binnen gekeerde politiek. Politieke partijen verdrongen zich rond de erfenis van Fortuyn. Nederland brak met een traditie van openheid, vrijheid en tolerantie. Er is geen hoop maar angst gezaaid. Er is jarenlang fel gedebatteerd over het wezen van de islam, maar niemand is eerder of beter ingeburgerd. Er was veel cultuurkritiek en gedoe over omgangsvormen. Dat heeft geen stages en leraren opgeleverd, maar wantrouwen, polarisatie en discriminatie. De jaren van heftige cultuurkritiek waren verloren jaren. GroenLinks heeft zich daar als geen ander tegen verzet, ook toen dat nog zeer tegen de tijdsgeest in was. Wij willen dat het gaat over maatregelen die mensen in staat stellen zich te emanciperen, mee te doen en zich weer inwoners van één land te voelen. Maar dan moeten we die maatregelen wel nemen. Bijvoorbeeld zorgen voor meer banen, beter onderwijs, voldoende woonruimte en goed onderhouden en gemengde wijken.
9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
Nederland was veel te volgzaam ten opzichte van de Verenigde Staten. Nederland had bijvoorbeeld nooit steun moeten geven aan de oorlog in Irak. We zijn daar met leugens in gerold en de gevolgen voor de Irakese bevolking zijn desastreus. Bovendien hebben mensen in veel landen op de wereld steeds minder vertrouwen in het Westen. Nederland had ook niet mee moeten doen aan de vechtmissie in Afghanistan. En Nederland had veel kritischer moeten zijn over het verwoestende optreden van Israël in Palestina en Libanon. In al die gevallen steunde Nederland Amerika in plaats van de plaatselijke bevolking en de Verenigde Naties.
10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Wij verlagen de wachttijd voor een nieuwe woning van 3,5 naar een half jaar. Dat doen we onder andere door 400.000 nieuwe woningen te bouwen. We zorgen ook dat bijvoorbeeld kantoorpanden worden omgebouwd tot woonruimte voor jongeren en studenten.
Jongeren die een kamer huren, krijgen bij ons ook recht op huursubsidie. En alle huurders verdienen bescherming tegen te hoge huren. Veel mensen zijn al een groot deel van hun inkomen kwijt aan de huur. Daarom is het belangrijk dat die huren niet teveel stijgen, daar moet de overheid een maximum aan stellen.
Rijke mensen met een eigen huis krijgen nu juist veel te veel subsidie van de overheid. Hoe hoger je inkomen en hoe duurder je huis, hoe hoger de subsidie van de overheid is. Dat is niet eerlijk. Deze regeling kost de overheid miljarden euro's en dat geld komt vooral terecht bij de hoogste inkomens. Wij willen minder voordeel voor rijkere mensen. Met de opbrengst verlagen wij de belastingen voor iedereen. Zo houden mensen met een laag of gemiddeld inkomen meer geld over. En er komen veel nieuwe banen omdat het voor werkgevers goedkoper wordt om mensen aan te nemen.
11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
Politici hebben nu recht op een uitkering (wachtgeld) als ze hun baan verliezen. Maar die regeling is veel soepeler dan voor andere mensen. GroenLinks vindt dat voor iedereen dezelfde regels moeten gelden. In heel veel beroepen verliezen mensen soms hun baan. Iedereen moet daar even goed tegen zijn beschermd. Politici moeten net als iedereen zo snel mogelijk weer aan het werk als ze hun baan verliezen. Daarom moet hun uitkering omlaag. De uitkering moet minder lang duren. En politici krijgen wat ons betreft alleen een uitkering als ze hun best doen om een nieuwe baan te vinden: zij hebben ook een sollicitatieplicht.
12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Politici moeten het inhoudelijke debat met open vizier voeren. Dat doen zij niet alleen in het parlement, maar ook op alternatieve podia, zoals op muziekfestivals of via hun eigen websites, weblogs of digitale netwerken. Jongeren tonen hun betrokkenheid door online heftige politieke debatten te voeren. Politici moeten ook invloed uit handen durven geven. Landelijke referenda geven burgers de mogelijkheid om besluiten te corrigeren, over onderwerpen die zij met voldoende steun zelf bepalen. Kiezers stemmen op een politieke partij, maar hebben nauwelijks invloed op de samenstelling van de regering of het gemeentebestuur. Dat willen wij veranderen door kiezers ook een stem te laten uitbrengen op de gewenste samenstelling van het kabinet of het bestuur in gemeenten.
Burgers krijgen bij ons dus meer te zeggen. Concreet betekent dat het volgende:
- Er wordt een landelijk, correctief, bindend referendum ingevoerd.
- De stemgerechtigde leeftijd wordt verlaagd naar zestien jaar.
- De kiezer krijgt naast een stem op een politieke partij bij landelijke verkiezingen ook de mogelijkheid om zijn of haar stem uit te brengen op de gewenste coalitie.
- De Tweede Kamer kiest de formateur voor kabinetsformaties.
- De Eerste Kamer wordt afgeschaft.
- De burgemeester wordt door de gemeenteraad gekozen.
- Iedereen krijgt het recht om wetten door de rechter te laten toetsen aan de grondwet.
- En migranten die vijf jaar in Nederland wonen, krijgen landelijk en Europees kiesrecht.
13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Ik zou stoppen met deze oorlog in Irak en Afghanistan. En ik zou eindelijk gaan samenwerken met de bevolking in die landen.
In eigen land zou ik er voor zorgen dat alle Amerikanen eindelijk zijn verzekerd voor hun ziektekosten. Die kosten zijn erg hoog, en tientallen miljoenen armere Amerikanen zijn niet verzekerd.
14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Ik ben af en toe te fel in debatten geweest.
15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Te hard rijden.
16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Ja. Mijn partij vindt dat softdrugs moeten worden gelegaliseerd: het moet hetzelfde worden behandeld als alcohol en tabak. Hard drugs moeten niet legaal worden. Maar mensen die zwaar verslaafd zijn moeten wel onder medisch toezicht drugs kunnen krijgen, gekoppeld aan een afkickprogramma. Als ze dat namelijk niet krijgen, zorgen deze verslaafden voor erg veel criminaliteit waar burgers veel last van hebben.
17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Eerlijk gezegd kom ik daar niet aan toe. Maar het is belangrijk dat het auteursrecht wordt beschermd: artiesten hebben recht op een vergoeding voor hun werk.
18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Ik vind André Rouvoet een goede politicus. Hij is eerlijk en duidelijk en hij heeft ook gevoel voor humor.
19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
GroenLinks is dé partij die zorgt voor schone lucht, mooie natuur en een beter klimaat.
GroenLinks is dé partij die zorgt voor nieuwe kansen, met meer banen en beter onderwijs.
GroenLinks is dé partij die zorgt voor een tolerante samenleving, zonder discriminatie.
20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Zeker!