FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAM
Potmis
VOORNAAM
Arif
PARTIJ
Islam Democraten (ID)

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Ik ben tot lijstrekker gekozen. Persoonlijk vond ik het belangrijk om als voorbeeld te dienen. Nederland verandert. Migranten uit alle delen van de wereld brengen een nieuwe dynamiek in de samenleving. Een groot deel van deze nieuwe Nederlanders is moslim. De snelle veranderingen brengen ook spanningen met zich mee. Vooral moslims ervaren dagelijks de gevolgen van groeiend wantrouwen en onbegrip tussen bevolkingsgroepen. Daar komt bij dat moslims in Nederland uitgesloten zijn van het politieke debat en de democratische besluitvorming in ons land.
Politieke uitsluiting leidt tot verscherping van tegenstellingen en instabiliteit. Radicalisering van geïsoleerde minderheden en angstreacties van de meerderheid versterken elkaar. Een verdeelde samenleving is te zwak om de werkelijke problemen aan te pakken. Het meest dringend zijn - voor migranten én gevestigde Nederlanders - onderwijs, werkgelegenheid en gezondheidszorg. De oplossing ligt, juist voor moslims, in het streven naar sterke banden tussen alle bevolkingsgroepen en het zoeken van consensus.

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Prioriteit 1. Onderwijs en werkgelegenheid
De Nederlandse samenleving kan en moet nieuwe bronnen aanboren om zich te ontwikkelen. Onderwijs en werkgelegenheid krijgen de allerhoogste prioriteit voor de toekomst van de tweede en derde generatie. Hun deelname aan de arbeidsmarkt voorkomt maatschappelijke destabilisering en verlicht de belasting- en premiedruk.

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Lijst 21/Islam-Democraten is uitdrukkelijk geen 'allochtonenpartij'. Migranten, al dan niet moslims, zijn en blijven in Nederland. Des te meer behartigen we de belangen van migranten door te streven naar burgeremancipatie. De hele discussie over multiculturele samenleving of integratie staat ver af van de echte zorgen van migranten. De werkelijk nationale prioriteit is de toekomst van de jeugd. In het bijzonder de moslimjeugd van de tweede en derde generatie moet zich thuis kunnen voelen in Nederland. Een voorwaarde hiervoor zijn sterke gemeenschappen en sterke gezinnen. Het Ministerie van Vreemdelingenzaken en Integratie belemmert de burgeremancipatie door migranten te behandelen als tweederangs burgers. Dit dient vervangen te worden door een zwaar Ministerie van Jeugdzaken.

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
1) Vrijheid van onderwijs. Vanaf de basisschool moet er een goede aansluiting zijn tussen de school en de situatie thuis. Het streven om meer 'witte' kinderen naar 'zwarte' scholen te sturen heeft niets te maken met de kwaliteit van het onderwijs. Nodig is allereerst vrijheid en ruimte voor bijzondere scholen, waaronder het islamitische basisonderwijs. Op openbare basisscholen kan en moet godsdienstvorming bijdragen aan onderling begrip en betere verstandhoudingen.

2) Een betere doorstroming naar het voortgezet onderwijs. In plaats van één standaardtoets (CITO) moeten leerlingen op meerdere momenten getoetst worden, vooral op persoonlijke kwaliteiten. Het is vooral nodig te investeren in het VMBO. Dit mag geen 'afvoerput' zijn, maar moet een stabiele omgeving scheppen voor vorming.

3) Meer stageplaatsen en doorstromingskansen in het bedrijfsleven. In het midden- en topmanagement zijn nog nauwelijks migranten te vinden. De 'glazen plafonds' moeten worden doorbroken door coaching van binnenstromende werknemers met bepaalde competenties. Informeel leren binnen het bedrijf moet aantrekkelijk worden gemaakt.

4) Ruimte voor een islamitische universiteit. Voor moslimjongeren is kennis van de nuances van de Islam een waarborg tegen het extremisme van de straatcultuur of van radicale 'internetimams'. Dit stelt ook hoge eisen aan de wetenschappelijke opleiding van imams. Intellectuele uitwisseling met topuniversiteiten in de Arabische wereld dient te worden aangemoedigd.

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Op sommige terreinen, zoals moord, is strenger straffen noodzakelijk. Echter onder het mom van het bestrijden van terrorisme worden stelselmatig een aantal rechten afgepakt. Dit moet stoppen.
Het uit de VS overgewaaide concept voor het aanpakken van veelplegers moet goed onderzocht worden. Het gevangeniswezen in de VS is "booming-business", willen wij in Nederland een systeem waarbij gevangenen door het systeem rond 'gepompt' worden om het gevangenis-bedrijf draaiende te houden?

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
Landen van de Europese Unie worden in toenemende mate afhankelijker van elkaar. Het gevolg zal zijn dat er uiteindelijk een federatie tot stand zal komen. Lijst 21/Islam-Democraten pleit voor krachtige economische Europese integratie in de zin van het oorspronkelijke ideaal van Jean Monnet.

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Lijst 21/Islam-Democraten wilt de inspraak van de burger maximaliseren. Maar of voor dit onderwerp opnieuw een referendum noodzakelijk is moet nog geanalyseerd worden.

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Vreemdelingenzaken nee, Jeugdzaken ja! De Nederlandse samenleving raakt verzwakt door spanningen en angstreacties In het bestaande integratiedebat; is geen sprake van dialoog, enkel van monologen tegen etnische en culturele minderheden. Termen als 'multiculturele samenleving' of 'integratie' staan ver af van de werkelijke zorgen van migranten. Onze diepste zorg is het voorkomen van ontworteling en uitsluiting van de jeugd. De tweede en derde generatie migranten moet zich in Nederland thuis kunnen voelen. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gehele samenleving. De beste garantie hiervoor is de versterking van de positie van het gezin.

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
Nederland in de wereld - de wereld in Nederland. De groeiende internationale spanningen wekken diepe bezorgdheid in de migrantengemeenschappen. Nederland moet een actieve vredes- en mensenrechtenpolitiek voeren, zonder dubbele maatstaven. Foltering van verdachten in geheime Amerikaanse gevangenissen en andere grove mensenrechtenschendingen zijn ontoelaatbaar. Het idee van een 'botsing tussen beschavingen' (Huntington) brengt de verplichting met zich mee om echte beschaving te tonen.
Het blindelings volgen van het neo-conservatieve gedachtegoed door Balkenende en de zijnen moet veranderen.

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Een mogelijk instrument is de 'Halal-hypotheek'. Er mag geen ongelijkheid bestaan tussen verschillende vormen van woningfinanciering. Vooral in de grote steden kan en moet het bezit van eigen huizen en bedrijfspanden worden aangemoedigd door een 'halal'-hypotheek als equivalent van de hypotheekrenteaftrek. De ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf is van cruciaal belang voor migranten.

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
Een wachtgeldregeling is ervoor om een periode van inkomensonzekerheid te overbruggen. Echter lijst 21/Islam-Democraten is van mening dat politici op dezelfde wijze als eenieder behandeld moeten worden. Wij keuren het veiligstellen van de 'eigen' inkomen door politici dan ook af.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Een gekozen burgemeester. De burgemeester wordt gekozen door de gemeenteraad, volgens een heldere procedure. Daarbij willen wij naar Amerikaans voorbeeld ook vernieuwingen doorvoeren. Burgers krijgen het recht om tijdens de verkiezingen zelf voorstellen in te dienen over, bijvoorbeeld, de precieze besteding van bepaalde belastingen. En de burgemeester neemt hoge ambtenaren met zich mee uit de eigen entourage, zodat het bestuur doorzichtiger wordt.

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Ik zou alle oorlogen waar de Verenigde Staten aan deelneemt direct beeindigen. Daarnaast zou ik een twee-Staten oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten doordrukken waarbij er garanties worden gegeven om de rechten van de Palestijnen degelijk te waarborgen.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Ik ben aspirant politicus. Ik maak continu fouten.

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Ik zou het niet weten; ik rij af en toe harder dan de gespecificeerde snelheid, heb zo nu en dan mijn aotogordel niet om of telefoneer terwijl ik een auto bestuur.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Het standpunt van de Islam m.b.t. het gebruik van verdovende middellen is duidelijk. Lijst 21/Islam-Democraten is geen religieuze partij maar werkt wel vanuit een bepaalde visie. Ik ben een praktiserende moslim en heb nooit (soft)drugs gebruikt.

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
In het verleden was ik lid van peer-to-peer-netwerken en heb ook muziek uitgewisseld. Na uitspraken door rechters op dit gebied ben ik hiermee gestopt. Ipod brengt een beweging op gang waar naar nieuwe vormen voor het beschermen van octrooi- en autheursrechten wordt gekeken. Dit zou eventueel nieuw leven aan peer-to-peer-netwerken kunnen geven.

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Het gaat dan om politici binnen de lokale Haagse overheid. De huidige wethouder van Groenlinks is een verademing ten aanzien van de voorige.
Ook de nieuwe weethouder van burgerzaken heeft een voor mij verfrissende kijk op het geheel.

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
De negatieve beeldvorming over moslims en migranten wordt sterk bepaald door de publieke opinie en de politiek. In het politieke debat wordt altijd gesproken over moslims, maar vrijwel nooit met moslims. Daardoor raakt een hele bevolkingsgroep uitgesloten van het politieke debat en de democratische besluitvorming in ons land. Alleen al daarom is het belangrijk dat moslims een eigen politieke stem krijgen.

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Ja