FOK! Lijsttrekkersenquête 2006
|
1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Omdat ik geloof dat Nederland heel veel kansen heeft om voorop te lopen in de wereld en ik daar graag zelf mede vorm aan wil geven. Ik ben zeer gemotiveerd om meer mensen aan het werk te helpen, Nederland veiliger te maken, het onderwijs te verbeteren en te zorgen dat de immigratie onder controle blijft.
2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Ik ga meteen met de werkgevers en werknemers om de tafel zitten om een 'pact tegen de discriminatie' te sluiten. Helaas kan je er niet omheen dat allochtonen op basis van hun achternaam worden afgewezen. Ik ben jongeren tegengekomen die hun opleiding hebben afgerond en er echt alles aan gedaan hebben om aan het werk te komen. Het is buitengewoon unfair als ze dan toch niet aan de slag komen en ik kan me hun frustratie goed voorstellen. Het pact is wat mij betreft van grote symbolische waarde. Ik wil uitstralen dat de VVD een partij voor alle Nederlanders is, en dat ons doel een samenleving is waarin iedereen meedoet. Dat moet de rode draad in ons beleid zijn. Voor vrijblijvendheid is geen plaats. Als het niet lukt een pact te sluiten, of als we merken dat de afspraken niet worden nagekomen, zullen we niet terugschrikken wettelijke maatregelen te nemen.
3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Jongeren vinden vooral zaken belangrijk waar ze rechtstreeks bij betrokken zijn zoals goed onderwijs, werk en veiligheid. De VVD wil iedere jongere aan een baan helpen. De bijstand tot 27 schaffen wij af. Niet omdat we willen dat jongeren in de kou komen te staan, maar juist om ze die arbeidsmarkt op te krijgen. Het slagen daarvan is voor een groot deel afhankelijk van goed onderwijs.
Jongeren maken zich zorgen om veiligheid. Van uitgaansgeweld, waardoor een avondje stappen goed verziekt kan worden, tot de dreiging van een terroristische aanslag. De VVD is DE partij die zorgt voor de veiligheid in dit land. Dit strekt van de bestrijding van winkelcriminaliteit, tot het hard aanpakken van mishandeling van gezagsdragers, maar ook het krachtig bestrijden van terrorisme en voorkomen van radicalisering.
4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
De VVD wil investeren in leraren, omdat goed onderwijs begint bij een goede leraar. Wij willen de taalachterstanden bestrijden. Daarom kiest de VVD voor een verplichte taalcheck bij peuters, omdat je vroeg moet ingrijpen als kinderen een taalachterstand oplopen. We willen een startklas tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs in, zodat leerlingen naar hun eigen hoogste niveau kunnen. Daarnaast willen we een veel betere begeleiding van probleemjongeren. De VVD gaat voor een halvering van het aantal voortijdig schoolverlaters, door een mix van harde en zachte maatregelen in te zetten.
5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Iedere zaak dient natuurlijk apart te worden beoordeeld, door de Officier van Justitie bij het bepalen van de strafeis, maar ook door de rechter bij het opleggen van de straf. Ik constateer dat er vaak (gelet op het maximum van de geldboete of gevangenisstraf) zeer lage eisen geformuleerd worden en zeer lage straffen worden opgelegd. Ik vind dat er vaak strengere straffen kunnen worden opgelegd, bijvoorbeeld in geval van geweld tegen gezagsdragers of misbruik van kinderen.
6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
Voor mij is de Europese Unie geen samenwerkingsverband van soevereine staten en ook geen federale 'Verenigde Staten van Europa'. Met sommige dingen, zoals belastingheffing, moet Europa zich gewoon niet bemoeien. Maar de VVD hecht wel groot belang aan vrij verkeer van personen, goederen en diensten in Europa. Dat was zo en dat blijft zo.
7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
De Nederlandse burger heeft de Europese Grondwet overduidelijk afgewezen en daarmee is die grondwet simpelweg dood. Op een nieuwe versie zit die burger dus duidelijk niet te wachten en op een referendum daarover al helemaal niet.
8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Om ervoor te zorgen dat autochtonen en allochtonen samen bouwen aan een ambitieuze Nederlandse samenleving en iedereen gelijke kansen heeft is integratie de crux. Daarmee bedoel ik zowel de integratie van nieuw- en oudkomers in onze samenleving als wederzijdse integratie van allochtonen en autochtonen met elkaar. We hebben de afgelopen tijd veel geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat nieuw- en oudkomers snel inburgeren, de taal spreken en onze samenlevingsregels eigen maken. Dan pas kunnen mensen écht actief deelnemen aan de samenleving. Om de integratie te bevorderen zijn veel projecten opgestart zoals de €-campagne, de integratiecampagne, "ruimte voor contact", Breed Initiatief Maatschappelijke Binding, enz.
9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
Waar de Verenigde Staten zich in de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt voor de verspreiding van vrijheid en democratie in de wereld, is het niet aan de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie om zich daartegen af te zetten. Wel maak ik kritische kanttekeningen wanneer acties van de Verenigde Staten op gespannen voet staan met internationale regelgeving. Zoals bij de manier waarop gevangenen zijn geïnterneerd in Guantanamo Bay.
De Nederlandse regering én de VVD vinden het van belang dat er gehandeld wordt vanuit resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen?
Wat ik wil is dat er vooral veel meer woningen worden gebouwd, zowel huur als koop. Nieuwbouw is dé motor achter beweging op de woningmarkt. Om die nieuwbouw mogelijk te maken, wil de VVD de regels en procedures rond bouwen verder vereenvoudigen.
11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
De VVD vindt dat de huidige wachtgeldregeling voor politici aangepast moet worden. In het licht van de aanscherping van de sociale zekerheidswetten voor gewone werknemers is een sollicitatieplicht voor gewezen politieke ambtsdragers een logische stap. De VVD staat achter voorstellen die de duur van het recht op wachtgeld beperken. We zijn voor versobering van de uitkeringsaanspraken van politici. Het is niet meer dan logisch dat de arbeidsvoorwaarden en de sociale zekerheid van politieke ambtsdragers meer in lijn met die van gewone werknemers worden gebracht. Maar gelet op de bijzondere positie van politici is een afwijkend regime te rechtvaardigen.
12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Wat ik echt belangrijk vind is een radicale vermindering van het aantal bestuurders op alle niveaus. We moeten af van de bestuurlijke spaghetti, waardoor we in Nederland nauwelijks meer besluiten kunnen nemen. Een kwart van het aantal bestuurders kan verdwijnen. Ook de Tweede Kamer kan terug van 150 naar 100 zetels.
13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Dan zou ik direct samen met de EU proberen om het vredesoverleg in het Midden-Oosten vlot te trekken. Dat conflict is namelijk in zeker zin de sleutel tot een reeks andere conflicten. De VS en Europa hebben elkaar hier nodig want samen staan we sterker.
14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Ik ben onlangs te gast geweest bij Lijst 0 van BNN en heb me daar laten overhalen om te gaan snowboarden. Wie de uitzending gezien heeft snapt dat ik het voortaan bij skiën houd.
15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Ik ben wel eens geflitst voor iets te hard rijden.
16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Nee, ik heb het zelf nooit geprobeerd. De VVD vindt dat het huidige, succesvolle softdrugsbeleid van Nederland moet worden voortgezet en dat in internationaal verband draagvlak moet worden gecreëerd voor legalisering van softdrugs. De strikte scheiding tussen soft- en harddrugs moet blijven bestaan.
17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Nee, ik download nooit muziek via peer-to-peer netwerken. Als ik dit doe dan gaat dat via Itunes. De VVD is geen voorstander van het downloaden van muziek via peer-to-peer netwerken omdat hierbij de rechthebbenden niet betaald worden.
18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
Ik kan het gelukkig met veel collega's goed vinden; politieke meningsverschillen staan de persoonlijke verhoudingen niet in de weg. Maar mijn echte vrienden heb ik buiten de politiek.
19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
Nederland is niet af, het karwei begint nu pas. Dus doe mee, stem VVD.
20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Heb van de naam wel eens gehoord, maar heb de site nog nooit bezocht. Dat ga ik nu wel zeker doen!